Κώστας Νικολακόπουλος

Η ανατομία του «εκτός έδρας Ευρωπαίου Ολυμπιακού» του Μαρτίνς βγάζει εκπληκτικό συμπέρασμα!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος αναλύει μέσα από το sport-fm.gr τι έχει κάνει ο Ολυμπιακός μακριά από το Καραϊσκάκη στην Ευρώπη με τον Μαρτίνς στον πάγκο.

• Πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι του Ολυμπιακού λοιπόν στη φετινή φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Και τρίτο γενικά, με τα δύο προηγούμενα να μην έχουν νικηφόρο αποτέλεσμα. Κι αν το 0-0 στην Κύπρο με την Ομόνοια πείραξε λίγο, το 1-1 με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα πείραξε πολύ-άλλωστε, όπως ήδη φαίνεται, από τα Γιάννινα θα περάσουν όλοι οι διεκδικητές του τίτλου πλην του Ολυμπιακού…

• Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να παραδεχθούμε μία πραγματικότητα: για να έχει ο Ολυμπιακός απόψε τύχη στο Οπόρτο, πρέπει να είναι δέκα φορές πιο αποφασιστικός απ΄ ότι ήταν στα άλλα δύο παιχνίδια του φέτος μακριά από το Καραίσκάκη, σε Ευρώπη και πρωτάθλημα. Γιατί πρωτίστως εκεί ήταν το πρόβλημα. Από την ομάδα έλειψε πολύ στην Κύπρο και στα Γιάννινα η αποφασιστικότητα, ειδικά στην τελική ενέργεια.

• Κι ίσως είναι μία καλή ευκαιρία να κάνουμε σήμερα μία ανατομία του «εκτός έδρας Ολυμπιακού του Μαρτίνς στην Ευρώπη»! Να αναλύσουμε τι έχει κάνει αυτά τα σχεδόν δυόμιση χρόνια ο Ολυμπιακός στα Κύπελλα Ευρώπης όταν παίζει μακριά από τον Πειραιά με τον Πέδρο στον πάγκο. Κι όπως θα δείτε, υπάρχουν συμπεράσματα με ενδιαφέρον. Τα ματς είναι συνολικά 15. Πάμε!

• Πρώτον. Όταν ο Ολυμπιακός χάνει στο ημίχρονο έστω με το πιο μικρό σκορ (0-1), χάνει και στο τέλος! Βλέπε ήττες από Μπέτις, Ντινάμο Κιέβου και Γουλβς όλες με το ίδιο σκορ, 0-1 διαμορφωμένο από το α΄ ημίχρονο!

• Δεύτερον. Τις δύο πιο μεγάλες νίκες του ο Ολυμπιακός τις πέτυχε, σκοράροντας στα πρώτα λεπτά του β΄ ημιχρόνου, για την ακρίβεια στο 53ο λεπτό!!! Έτσι κέρδισε 2-1 την Άρσεναλ (στην παράταση, με 1-0 στο 90λεπτο), αλλά και την Μπασάκσεχιρ.

• Τρίτον. Τρεις φορές ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο α΄ ημίχρονο κι έχασε! Και από τη Μίλαν 1-3 (ημίχρονο 1-0) και από τον Ερυθρό Αστέρα 1-3 (ημίχρονο 1-0) και από την Τότεναμ 2-4 (ημίχρονο 2-1). Μοναδικό παιχνίδι στο οποίο προηγήθηκε στο ημίχρονο (1-0) και κέρδισε ήταν με τη Λουκέρνη (3-1), με την πρόκριση να έχει κριθεί από το πρώτο ματς (4-0).

• Τέταρτον. Ο Ολυμπιακός έχει φέρει μόνο δύο 0-0, που του βγήκαν όμως σε καλό. Τόσο με την Πλίζεν, όσο και με την Ομόνοια.

• Πέμπτον. Ο Ολυμπιακός στα άλλα τρία παιχνίδια που ήταν 0-0 στο ημίχρονο έχει μία νίκη (2-0 την Ντουντελάνζ), μία ισοπαλία (1-1 με την Μπέρνλι, προηγούμενος στο 83’ με 1-0) και μία ήττα (0-2 από την Μπάγερν).

• Έκτον. Η μοναδική ανατροπή του Ολυμπιακού έχει γίνει σε παιχνίδι (2-1 με την Κράσνονταρ) στο οποίο είχε κριθεί η πρόκριση από το πρώτο ματς (4-0). Ακόμη κι εκεί το νικητήριο γκολ ήρθε στα πρώτα λεπτά του β΄ ημιχρόνου (48’)

• Τι βλέπουμε λοιπόν σε γενικές γραμμές; Ο Ολυμπιακός εκτός έδρας δεν μπορεί να «γυρίσει» παιχνίδια του. Κι ούτε καν να σώσει την ισοπαλία ακόμη κι αν προηγείται στο ημίχρονο! Το καλύτερο γι΄ αυτόν είναι το 0-0 η, τέλος πάντων η ισοπαλία στο ημίχρονο, αφού το έχει κάνει οκτώ φορές (τις εφτά 0-0!) στα 15 παιχνίδια του και στα εφτά δεν έχασε (τέσσερις νίκες και τρεις ισοπαλίες). Μόνο η Μπάγερν τον έχει κερδίσει με το αποτέλεσμα του ημιχρόνου να είναι ισόπαλο!



• Τέλος πάντων, για να φύγουμε από τα νούμερα, να πάμε στις δύο σοβαρές απουσίες που θα έχει απόψε ο Ολυμπιακός, του Καμαρά και του Μπα.

Με τη Μαρσέϊγ ο Πέδρο «κάλυψε» το κενό του, αλλάζοντας σχηματισμό. Λογικά το ίδιο θα κάνει και σήμερα, αλλά στα εκτός έδρας παιχνίδια είναι που χρειάζεται περισσότερο η ένταση και η ενέργεια που βγάζει ο Μαντί…
Το κενό του Μπα θα το καλύψει με τον Σισέ, που είναι αλήθεια ότι έχει πείρα τέτοιων αγώνων (έχοντας παίξει εναντίον Άρσεναλ, Γουλβς, Μίλαν, Μπέτις, Ντινάμο Κιέβου). Μόνο που τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού με τον Μπα στην ενδεκάδα του είναι πραγματικά εκπληκτικά, σε Ελλάδα κι Ευρώπη: 11 νίκες του Ολυμπιακού (Ευρώπη Άρσεναλ 2-1, Μαρσέϊγ 1-0, Ομόνοια 2-0…Πρωτάθλημα ΠΑΟΚ 1-0 και 1-0, ΑΕΚ 3-0 και 2-1, ΠΑΟ 3-0 κι 1-0…Κύπελλο ΑΕΚ 1-0, ΠΑΟΚ 2-0…), πέντε ισοπαλίες (Ευρώπη Γουλβς 1-1, Ομόνοια 0-0, Πλίζεν 0-0…Πρωτάθλημα με ΑΕΚ και ΠΑΟ 0-0) και ήττες μόνο από Άρσεναλ και Γουλβς (0-1)!

• Κι αν θέλουμε να δούμε ρεαλιστικά την κατάσταση και ποιόν αντίπαλο έχει ο Ολυμπιακός : Η Πόρτο στις 14 τελευταίες σεζόν έχει παίξει 12 φορές σε φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ κι έχει περάσει στα νοκ άουτ στις εννιά! Και τις δύο συνέχισε στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ. Τελευταία φορά που δεν προχώρησε από φάση ομίλων ήταν το μακρινό 2005-06. Θέλετε κι άλλο; Ομάδες που απέκλεισαν την Πόρτο στα νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και του Γιουρόπα Λιγκ ήταν μόνο αγγλικές (Λίβερπουλ δύο φορές, Τσέλσι, Γιουνάϊτεντ, Άρσεναλ, Σίτι) , γερμανικές (Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Σάλκε, Λέβερκουζεν), ισπανικές (Σεβίλλη, Μάλαγα) κι η Γιουβέντους…

Άσχετο: Για τους πιο παλιούς Ολυμπιακούς, ο Πολωνός φορ Αντρέϊ Γιουσκόβιακ σε συνέντευξή του πριν τρεις ημέρες στην A Bola!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x