Κώστας Νικολακόπουλος

Η γκρίνια για Ολυμπιακό κι Αστέρα και το πιο δύσκολο πρόγραμμα από κάθε άλλη ομάδα!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr δέκα πράγματα με αφορμή το μεγάλο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα.

• Ο Ολυμπιακός με τον Ερυθρό Αστέρα παίζουν την άλλη Τετάρτη στο Καραϊσκάκη για μία θέση στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ και μάλλον ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί σε πόσο…παρόμοια θέση βρίσκονται οι δύο ομάδες!

• Όπως στον Ολυμπιακό υπάρχει γκρίνια για την εικόνα της ομάδας στο πρωτάθλημα, με τον ίδιο άλλωστε τον Πέδρο Μαρτίνς να παραδέχεται χθες ότι οι εμφανίσεις της ομάδας του στην ελληνική Λίγκα δεν είναι αυτές που έπρεπε, έτσι ακριβώς υπάρχει γκρίνια και στον Ερυθρό Αστέρα για την εικόνα της ομάδας μάλιστα γενικότερα, τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και, κυρίως εκεί, στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα, η μουρμούρα για τους προπονητές και τους παίκτες υπάρχει παρότι και ο Ολυμπιακός είναι πρώτος στο ελληνικό πρωτάθλημα (έστω μαζί με τον ΠΑΟΚ) και ο Ερυθρός Αστέρας είναι πρώτος στο πρωτάθλημα Σερβίας (έστω κι αν μοιάζει να παίζει μόνος του, καθώς η Παρτίζαν είναι 11 πόντους πίσω…).

• Κι όμως και οι δύο ομάδες έχουν ένα πολύ μεγάλο ελαφρυντικό για την εικόνα τους. Είναι οι δύο από τις τρεις ομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη που παίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, κάνουν πρωταθλητισμό και ξεκίνησαν από τον Ιούλιο τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους!…Τέτοιο λούκι, για καμία ομάδα δεν είναι εύκολο. Και δικαιολογεί εν πολλοίς τα όχι καλά παιχνίδια που έχουν κάνει, ο μεν Ερυθρός Αστέρας γενικά, ο δε Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα. Η διαφορά τους είναι ότι ο Ολυμπιακός στέκεται αξιοπρεπέστατα στο Τσάμπιονς Λιγκ, γιατί έχει πολύ καλύτερο ρόστερ κι άλλη δυναμική σαν σύλλογος.

• Ο Ερυθρός Αστέρας ξεκίνησε να παίζει από τις 9 Ιουλίου κι ο Ολυμπιακός δύο εβδομάδες αργότερα, από τις 23 Ιουλίου, με τη διαφορά ότι οι Σέρβοι, ως πρωταθλητές, είχαν πιο εύκολο δρόμο να διανύσουν, σε σχέση με τους Έλληνες, ως δευτεραθλητές αυτοί. Έπαιξαν διαδοχικά με την Σούντουβα Λιθουανίας, την HJK Ελσίνκι της Φινλανδίας, την Κοπεγχάγη και την Γιάνγκ Μπόϊς. Ο Ολυμπιακός είχε δύο ματς λιγότερα, αλλά έπαιξε με την Βικτόρια Πλζεν από την Τσεχία, την Μπασάκσεχιρ από την Τουρκία και την ρώσικη Κράσνονταρ, ανεβαίνοντας με επιτυχία ένα βουνό.

• Ποια είναι η τρίτη ομάδα, που παίζει φέτος υπό παρόμοιες συνθήκες; Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, που ξεκίνησε κι αυτή όπως ο Ολυμπιακός στις 23 Ιουλίου, αλλά είχε πιο εύκολους αντιπάλους στην πορεία, σαν πρωταθλήτρια Κροατίας, παίζοντας διαδοχικά με την Σαμπουρτάλο Γεωργίας, την ουγγρική Φέρεντσβαρος και την νορβηγική Ρόζενμποργκ. Μάλιστα η Ντινάμο, που παίζει κι αυτή μόνη της στο πρωτάθλημα Κροατίας (δέκα πόντους πίσω είναι η Ριέκα), πάει καλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς μπορεί να τερματίσει από δεύτερη έως τέταρτη, σε όμιλο πάντως πιο εύκολο από εκείνον των Ολυμπιακού και Αστέρα, αφού οι δύο αντίπαλοι της μετά τη Μάντσεστερ Σίτι είναι η Σαχτάρ κι η Αταλάντα.

• Και δεν ξέρω αν ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτό, ότι ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με το πιο δύσκολο πρόγραμμα από την αρχή της σεζόν! Και ξεκίνησε από τον Ιούλιο και έχει παίξει στα προκριματικά με τις πιο δύσκολες ομάδες και έχει κληρωθεί στον πιο δύσκολο όμιλο (με Μπάγερν και Τότεναμ) και στο πρωτάθλημα έχει υψηλό ανταγωνισμό, με αντίπαλο έναν ΠΑΟΚ αήττητο σχεδόν δύο χρόνια (!!!) και με όλες τις αβάντες δικές του…

• Οκέϊ, να έχουμε παράπονα από τον προπονητή και τους παίκτες του Ολυμπιακού, γιατί δεν παίζουν όσο θέλουμε καλά στο πρωτάθλημα, αλλά να βλέπουμε και την πραγματικότητα. Δεν είναι ποτέ εύκολο για μία ομάδα να τα κάνει όλα καλά παίζοντας από τις 23 Ιουλίου έως τέλη Νοεμβρίου, και δη 11 εξαιρετικά απαιτητικά και κρίσιμα παιχνίδια Τσάμπιονς Λιγκ κι άλλα 12 παιχνίδια πρωταθλήματος με τον κάθε αντίπαλο να την περιμένει στη γωνία για να την σταματήσει (και δη με τη βοήθεια διαιτητών, VAR, δανεικών κλπ, κλπ)…

• Κριτική ασφαλώς κάνουμε και θα κάνουμε στον Ολυμπιακό. Γιατί δίνει δικαιώματα κι άρα του…αξίζει η κριτική. Με τη διαφορά ότι η κριτική μας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της όλα τα αντικειμενικά δεδομένα. Ειδάλλως δεν θα είναι κριτική, αλλά πριονοκορδέλα…

Ούτε μπορεί μια ομάδα να κριθεί τώρα από ένα η, δύο αποτελέσματα. Ειδικά όταν το πρωτάθλημα έχει ακόμη 24 ολόκληρες αγωνιστικές κι ο Ολυμπιακός είναι αυτή την στιγμή ισόβαθμος στην πρώτη θέση. Αυτό τουλάχιστον λέει η δική μου ποδοσφαιρική λογική.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x