Κώστας Νικολακόπουλος

Η καλύτερη γραμμή του Ολυμπιακού και το στοιχείο που ακόμη χρειάζεται

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr δέκα πράγματα για τους τέσσερις της άμυνας του Ολυμπιακού!

• Αν θα έπρεπε για μία γραμμή της ενδεκάδας του Ολυμπιακού να λέγαμε μία καλή κουβέντα παραπάνω σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν αυτή θα ήταν η αμυντική.

• Ο Σεμέδο έχει βοηθήσει σίγουρα στο να γίνει πιο δυναμικός, αλλά και ποιοτικός ο Ολυμπιακός, όμως και οι τρεις άλλοι οπισθοφύλακες κάνουν καλή δουλειά, κι ο παρτενέρ του στην καρδιά της άμυνας, ο Μεριά, κι οι ακραίοι, Ομάρ και Τσιμίκας.

• Μία σημαντική λεπτομέρεια: και σε ομαδικό και σε ατομικό επίπεδο, τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα. Για την ακρίβεια, είναι ανάγκη να υπάρξει βελτίωση. Σίγουρα κι από τον Σεμέδο. Όπως μας έδειξε και στο τελευταίο παιχνίδι, στην Πόλη, όπου ξανά ήταν καλός: με μία κατά κράτος νίκη σε κρίσιμη για την εστία της ομάδας (μετά από πούλημα της μπάλας από τον Ποντένσε) προσωπική μονομαχία, με άλλη μία καλή επέμβαση, με κερδισμένες μάχες στον αέρα, με δύο εντυπωσιακά τάκλιν.

• Μόνο που δεν μπορούμε να στεκόμαστε μόνο στα θετικά του παιχνιδιού ενός παίκτη, του κάθε παίκτη. Έτσι, ο Σεμέδο με την Μπασάκσεχιρ είχε κι αρκετές στιγμές με ερωτηματικά: ένα κόρνερ που έδωσε τζάμπα, μία κακή τοποθέτηση μέσα στην περιοχή του Σα χάνοντας τον έλεγχο της μπάλας από τον αντίπαλο φορ, ένα τσαφ από το οποίο προέκυψε δυσκολία στην άμυνα στη φάση που οι Τούρκοι ζήτησαν πέναλτι για χέρι του Τσιμίκα και κυρίως ένα βεβιασμένο διώξιμο της μπάλας, με τον Μεριά να καλύπτει σωτήρια το λάθος του συμπαίκτη του, αλλά και μία (ακόμη) χαμένη μονομαχία στον αέρα σε στατική φάση.

• Ο Κριβέλι ήταν αυτή τη φορά ο αντίπαλος που τον νίκησε, όμως ευτυχώς για τον Ολυμπιακό η μπάλα έφυγε άουτ στο 36’. Δεν ξέρω αν είναι καθαρά θέμα του Σεμέδο, που νομίζω ότι είναι η, γενικότερα πρόβλημα της οργάνωσης της άμυνας, αλλά σε κάθε παιχνίδι συμβαίνει το ίδιο πράγμα μία φορά: υπάρχει κερδισμένη κεφαλιά αντίπαλου από θέση γκολ σε κόρνερ η, φάουλ. Στην καρδιά της περιοχής, ο Πορτογάλος έχει σε κάθε ματς (επίσημο και φιλικό!) μία κρίσιμη τέτοια ήττα. Το καλό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κοστίσει. Αλλά μαθηματικά θα κοστίσει, εάν συνεχιστεί το ίδιο πράγμα.

• Ο Μεριά, σε ρόλο αριστερού στόπερ, κάνει γενικά καλή δουλειά. Ειδικά στο ματς στην Τουρκία η δουλειά δεν ήταν απλά καλή, αλλά πολύ καλή, με τουλάχιστον τέσσερις πολύ καίριες επεμβάσεις, όπως και άλλες περιπτώσεις στις οποίες έκανε σωστή άμυνα. Κι όταν χρειάστηκε να πέσει σαν καμικάζι πάνω στην μπάλα για να διώξει (δεύτερο) σουτ μετά την χαμένη ευκαιρία της Μπασάκ στην λάθος ενέργεια του Σα, το έκανε.

• Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία άψογη εμφάνιση, εάν σε τρεις περιπτώσεις δεν βλέπαμε κάποιες επιλογές του Μεριά από λανθασμένες έως κι ακατανόητες: και το να κάνεις μία κακή πάσα πάνω σε αντίπαλο είναι τέλος πάντων στο πρόγραμμα, αλλά το να μοιάζεις να σαστίζεις χωρίς λόγο μπροστά από τον γκολκίπερ σου και να διώχνεις την μπάλα μέσα στην περιοχή σου η, να κάνεις ντρίμπλα στο 95’ έξω από την περιοχή και να χάνεις την μπάλα προσφέροντας κόρνερ…

• Ατυχώς, από τον Μεριά, ένα στόπερ πραγματικά με αξία, έχουμε ξαναδεί τέτοιες «περίεργες» επιλογές. Άρα, θα πρέπει να το δει καλύτερα το θέμα ο ίδιος και να αντιληφθεί το πολύ απλό, ότι το πρώτο πράγμα του κεντρικού αμυντικού είναι να διώχνει και να μην κινδυνεύει η εστία του.

• Ο Ομάρ δεν δείχνει ακόμη στην καλύτερη του φόρμα, αλλά την Τετάρτη και τις κούρσες του έκανε, βοηθώντας επιθετικά, και είχε ουκ ολίγες καλές άμυνες, σε όχι εύκολες στιγμές. Γενικά βγάζει μία εμπιστοσύνη, αν και η αλήθεια είναι ότι θα περιμέναμε καλύτερες αντιδράσεις σε τρεις σέντρες που έγιναν προς την πλευρά του και δεν έβγαλε καμία επέμβαση-τουλάχιστον όμως το πάλεψε και τα τελειώματα των Τούρκων δεν ήταν απειλητικά.

• Ο Τσιμίκας είναι πραγματικά σε φόρμα και δίκαια έχει πάρει τη φανέλα του αριστερού μπακ. Κερδίζοντας την πρώτη μάχη από τον Βίσκα πήρε ψυχολογία και γενικά τα πήγε καλά πάνω του. Είχε καλές άμυνες, επεμβάσεις, τάκλιν, έπαιξε άριστα τον ρόλο του άτυπου τρίτου στόπερ και βγήκε και μπροστά, έχοντας κάποιες σέντρες, εκ των οποίων μία στον Γκερέρο δημιούργησε φάση.

• Είχε, όμως, και «κενά» σημεία, τα οποία πρέπει να προσέξει. Η κίτρινη που πήρε ήταν αφελής, για διαμαρτυρία, και τώρα αν φάει άλλη μία στη ρεβάνς θα χάσει το πρώτο παιχνίδι με την Πόρτο, εφόσον περάσει ο Ολυμπιακός τους Τούρκους. Ένα φάουλ που έκανε, με καθυστερημένο μαρκάρισμα, έφερε εκτέλεση ελάχιστα έξω από την περιοχή κι ελάχιστα άστοχο σουτ. Κι εκεί που ζήτησαν πέναλτι οι Τούρκοι δεν είχαν δίκιο, αλλά με την κίνηση που έκανε ο Τσιμίκας με το χέρι του θα μπορούσε να δώσει δικαίωμα σε διαιτητή που δεν ήταν τόσο «πενηντάρης» όσο ο Ισραηλινός.

• Κοινώς, ο Τσιμίκας πρέπει να συνεχίσει να παίζει το ίδιο καλά, παίζοντας όμως με πιο καθαρό μυαλό. Κι εν πολλοίς νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τον Μεριά και για τον Σεμέδο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x