Κώστας Νικολακόπουλος

Η μεγάλη πρόκληση για Μαρτίνς και Νούνο στην παρτίδα Ολυμπιακού-Γουλβς!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το sport-fm.gr μία πρώτη προσέγγιση των αγώνων του Ολυμπιακού με τη Γουλβς, κάτω από την σκοπιά των δύο προπονητών.

· Αν μη τι άλλο, ο Ολυμπιακός κι η Γουλβς έχουν πολλά κοινά σημεία. Πέραν του εξόφθαλμου, της παρουσίας πολλών Πορτογάλων στις ομάδες τους.

· Για παράδειγμα, κι οι δύο έχουν ξεκινήσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους φέτος πάρα πολύ νωρίς, από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, ο Ολυμπιακός στις 23 Ιουλίου κι η Γουλβς στις 25.

Με μία μεγάλη διαφορά, βέβαια: η Γουλβς στους δύο πρώτους προκριματικούς γύρους έκανε περίπατο κόντρα σε αντιπάλους όπως η…Κρουζέϊντερς της Βόρειας Ιρλανδίας κι η Πιούνικ της Αρμενίας, μέχρι να παίξει στα πλέϊ οφ και να αποκλείσει την Τορίνο. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός έπρεπε να φτύσει αίμα για να περάσει την Βικτόρια Πλζεν και την Μπασάκσεχιρ, ώσπου να αντιμετωπίσει την Κράσνονταρ.

Παρεμπιπτόντως, η Μπασάκ είναι σταθερά πρώτη στο πρωτάθλημα Τουρκίας, τρεις πόντους μπροστά από τη Γαλατασαράϊ και συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ, η δε Πλίζεν είναι δεύτερη στο πρωτάθλημα Τσεχίας κι η Κράσνονταρ δεύτερη στο πρωτάθλημα Ρωσίας…

Κι ας ξέρουμε ότι η μοναδική ομάδα που συνεχίζει στα Κύπελλα Ευρώπης κι έχει ξεκινήσει νωρίτερα από τον Ολυμπιακό είναι η Ρέϊντζερς, που είχε αρχίσει να παίζει από τις 9 Ιουλίου (αλλά κι αυτή με κλαμπ από τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο). Η δε Άϊντραχτ Φρανκφούρτης με την Κοπεγχάγη είχαν αρχίσει κι αυτές τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους, όπως κι ο Ολυμπιακός με τη Γουλβς, στις 25 και 23 Ιουλίου αντίστοιχα.

· Μία άλλη ομοιότητα του Ολυμπιακού με τη Γουλβς έχει να κάνει με την παρουσία στον μεν ενός προπονητή για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, στη δε ενός προπονητή για τρίτη συνεχόμενη σεζόν. Είναι δηλαδή καλά δουλεμένες ομάδες, ακόμη περισσότερο από τον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς η Γουλβς από τον Νούνο Εσπίριτο Σάντος!

Μία Γουλβς που υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου είναι κάθε χρόνο και καλύτερη! Την πρώτη σεζόν ανέβηκε «τρένο» από την Τσάμπιονσιπ στην Πρέμιερ Λιγκ, τη δεύτερη σεζόν τερμάτισε 7η στην Πρέμιερ Λιγκ παίρνοντας το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ και την τρίτη σεζόν, φέτος, είναι 5η στην Πρέμιερ Λιγκ, διεκδικώντας εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ και βρίσκεται στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ.

Όπως ακριβώς ο Ολυμπιακός την πρώτη σεζόν του άλλου Πορτογάλου προπονητή τερμάτισε δεύτερος στο ελληνικό πρωτάθλημα, αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου κι έφτασε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ φέτος, τη δεύτερη σεζόν του είναι πρώτος στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχει φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου, αλλά και στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Για να αποδειχθεί και στις δύο περιπτώσεις ότι όταν κινείσαι με ποδοσφαιρική λογική θα ανταμειφθείς…

· Η μονομαχία του Μαρτίνς με τον Νούνο Εσπίριτο σίγουρα θα είναι από τα κύρια σημεία της διπλής ελληνοαγγλικής μάχης. Ο δε Νούνο μπορεί να είναι πέντε χρόνια νεότερος από τον Πέδρο, αλλά έχει τουλάχιστον ίδια ευρωπαϊκή εμπειρία με τον συμπατριώτη του, αφού έχει πάρει μέρος δύο χρονιές σε φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ, μία με τη Βαλένθια και μία με την Πόρτο.

Αυτή είναι η τρίτη του ευρωπαϊκή σεζόν κι ευελπιστεί στην δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, το Γιουρόπα Λιγκ, να κάνει κάτι καλύτερο απ΄ ότι στο Τσάμπιονς Λιγκ, όταν με τους Ισπανούς ήταν τρίτος στους ομίλους και συνέχισε στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου δεν πρόλαβε να παίξει γιατί απολύθηκε κι όταν με τους Πορτογάλους προκρίθηκε από τη φάση των ομίλων κι αποκλείστηκε στους «32» από τη Γιουβέντους.

Γενικά κι ο Νούνο είναι στο στιλ του Μαρτίνς, σταθερός προπονητής. Δούλεψε δύο χρόνια στη Ρίο Άβε, ενάμιση στη Βαλένθια, ένα στην Πόρτο και τρία τώρα στη Γουλβς, έχοντας στην καριέρα του μία απόλυση. Όπως ο Μαρτίνς έχει δουλέψει τέσσερα χρόνια στη Μαρίτιμο, δύο στη Ρίο Άβε, ενάμιση στην Γκιμαράες και δύο πλέον στον Ολυμπιακό, επίσης με μόλις μία απόλυση. Όποιος από τους δύο κερδίσει, θα έχει κάνει το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα σε επίπεδο Κυπέλλων Ευρώπης, φτάνοντας στα προημιτελικά μίας διοργάνωσης…

· Και μόνο αυτή η πρόκληση από μόνη της δείχνει πόσο σημαντική θα είναι αυτή η παρτίδα και για τους δύο Πορτογάλους προπονητές, εκ των οποίων ο Μαρτίνς μοιάζει κοντά στο να κατακτήσει φέτος το πρώτο πρωτάθλημα στην καριέρα του, κάτι που δεν έχει καταφέρει ο Νούνο…Με τον Νούνο, από την άλλη, να έχει πετύχει και δη εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, κάτι που ονειρεύεται, όπως δεν το έχει κρύψει ποτέ, ο Μαρτίνς, δηλαδή να δουλεύει στην Αγγλία.

· Κατά τα άλλα, δεν ξέρω πόση σημασία μπορεί να έχει η διαπίστωση ότι κατά τη φετινή ευρωπαϊκή πορεία της Γουλβς, τη μοναδική ομάδα που δεν κέρδισε ο Νούνο ήταν μία…πορτογαλική, την Μπράγκα, την οποία αντιμετώπισε στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, χάνοντας εντός έδρας 0-1 και φέρνοντας ισοπαλία 3-3 εκτός έδρας, παρότι είχε προηγηθεί με 3-1! Δηλαδή, την μόνη φορά που βρήκε απέναντι του ένα συμπατριώτη του προπονητή, τον Σα Πίντο, όπως τώρα θα έχει τον Μαρτίνς, δεν τα είχε καταφέρει ο Νούνο. Λέτε;…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x