Κώστας Νικολακόπουλος

Καλά τα ταλέντα, αλλά χωρίς Γκιγιέρμε κι Αραμπί δεν πας πουθενά…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον χθεσινό Ολυμπιακό και στέκεται σε τέσσερα-πέντε πρόσωπα.

• Η φετινή παρουσία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι καλό είναι μία ομάδα με φιλοδοξίες να έχει καλά ταλέντα και να προσπαθεί να τα ενσωματώσει, αλλά χωρίς έμπειρους, ποιοτικούς παίκτες, δεν μπορεί να πάει πουθενά.

• Γιατί ο Ολυμπιακός μηδέ Ελ Αραμπί πού θα είχε φτάσει; Ο άνθρωπος έχει βάλει γκολ σε κάθε ομάδα στην οποία βρήκε μπροστά του! Και στην Κράσνονταρ και στην Τότεναμ και στην Μπάγερν και στον Ερυθρό Αστέρα και στην Άρσεναλ και τώρα στη Γουλβς!!! Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο πράγμα! Σε όλες! Δεν έχει αφήσει ομάδα στην Ευρώπη από τότε που άρχισε να παίζει, χωρίς να της βάλει γκολ! Το κακό είναι ότι βάζει σε ένα ματς γκολ σε κάθε ομάδα! Στη Γουλβς το έκανε χθες. Πρέπει πλέον να σπάσει κι άλλο ρεκόρ και να το κάνει και μέσα στη Γουλβς…

• Το φοβερό είναι ότι στα περισσότερα παιχνίδια ο Ελ Αραμπί δεν είχε ανάγκη παρά μόνο ένα σουτ η, μία κεφαλιά για να σκοράρει, δείχνοντας σέντερ φορ που δεν χρειάζεται πολλές φάσεις για να κάνει ένα γκολ. Χθες στο 1-0 ξεκίνησε την προσπάθεια του από το κέντρο του γηπέδου, αλλά ακολουθώντας όλη τη φάση, βρέθηκε ακριβώς εκεί που έπρεπε, τον χρόνο που έπρεπε, κάνοντας για μία ακόμη φορά το γκολ να φαίνεται εύκολο…

• Ένα γκολ που έχει βεβαίως την σφραγίδα του πολύ ξεχωριστού αυτού κεντρικού χαφ, του Γκιγιέρμε, που τιμάει και «βγάζει» τα λεφτά που κόστισε στον Ολυμπιακό αυτή τη διετία. Ο Βραζιλιάνος είναι αμυντικός μέσος-πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα, όπως ο Βαλμπουενά είναι πολυτέλεια, ο Ελ Αραμπί κι ο Σα…

• Χθες ο Γκιγιέρμε έκανε, όχι για πρώτη φορά, μία εμφάνιση πραγματικά υψηλού επιπέδου. Μας ξάφνιασε που στα πρώτα…δευτερόλεπτα έδωσε πάσα στα πόδια παίκτη της Γουλβς, όμως εκείνο ήταν και το μοναδικό του λάθος στο ματς. Έλεγξε, και δη με στιλ (γιατί τον χαρακτηρίζει μία απίστευτη κομψότητα στο παιχνίδι του) τη μεσαία γραμμή, με τις βοήθειες ιδίως του Καμαρά, αλλά και του Μπουχαλάκη και τον είδαμε να κλέβει μπάλες, να κόβει, να αλλάζει το παιχνίδι, να κερδίζει μάχη με τον πολύ Χιμένες και να του παίρνει και το πορτοφόλι, να κερδίζει σε άλλη μάχη την μπάλα και το φάουλ, να διώχνει σαν τρίτος στόπερ όταν πρέπει και σαν κερασάκι στην τούρτα να φτιάχνει και το γκολ με μία μπούκα αλά εξτρέμ!

• Θα άγγιζε το τέλειο ο Γκιγιέρμε, αν σούταρε πιο καλά και σε εκείνη τη φάση στο α΄ ημίχρονο, που του έστρωσε καλά την μπάλα ο Ελ Αραμπί, αλλά εσχάτως δεν του «βγαίνουν» καθόλου αυτά τα σουτ και θα πρέπει να το κοιτάξει καλύτερα, γιατί το «έχει». Άργησε να συνέλθει ο Βραζιλιάνος από το απαράδεκτο κτύπημα του Πασαλίδη στην Τρίπολη, ήταν ένα μήνα έξω κι άλλο τουλάχιστον ένα μήνα επηρεασμένος πάρα πολύ, αλλά το ότι ο Μαρτίνς τον βγάζει μόνο όταν ο παίκτης «πεθαίνει», τα λέει όλα για την πολυτιμότητα του.

• Παρεμπιπτόντως, αποδείχθηκε έξυπνη η αντιμετώπιση της αποβολής του Σεμέδο από πλευράς Μαρτίνς. Το γύρισε σε 4-4-1, με τον Καμαρά και τον Βαλμπουενά να εναλλάσσονται στα δύο άκρα και έτσι ήταν αρκετά ασφαλής αμυντικά, με τις βοήθειες που πήρε από αυτούς, αλλά και είχε και τις στιγμές του επιθετικά. Οι τελευταίες δεν ήταν πολλές, αλλά όταν παίζεις χωρίς τους οπαδούς σου για να σου «καλύψουν» ως ένα βαθμό το χάντικαπ του παίκτη λιγότερου, δεν είναι εύκολο να ρισκάρεις.

• Ο Μασούρας θυσιάστηκε και είναι κρίμα, γιατί έβγαζε φρεσκάδα χθες. Χωνόταν στην αντίπαλη περιοχή για να γίνει επικίνδυνος, είχε καλές ενέργειες με την μπάλα, συνεργάστηκε με τον Τσιμίκα, έκανε σωστά άμυνες, έκλεψε, πίεσε. Κάποιος θα υπέθετε ότι ο προπονητής θα έβγαζε τον 35χρονο Βαλμπουενά, για να έχει τα τρεξίματα του 26χρονου Μασούρα, αλλά η πράξη έδειξε ότι ο Πέδρο ορθά έκρινε.

• Ο Βαλμπουενά και καλές άμυνες έκανε κι έκλεψε μπάλες και σε κάθε επικίνδυνη φάση του Ολυμπιακού μέσα ήταν. Και στο 1-0 αυτός παίζει κάθετα την μπάλα στον Καμαρά και μετά στο επικίνδυνο σουτ του Καμαρά αυτός έκλεψε από τους Άγγλους και στην μπούκα του Ομάρ στο τέλος αυτός του έκανε την πάσα. Το μόνο κακό έχει να κάνει με την εμμονή του να εκτελεί απευθείας τα φάουλ και έτσι να τα πετάει στα σκουπίδια. Ούτε ένα καλό φάουλ κατευθείαν δεν έχει εκτελέσει, αντίθετα όταν σεντράρει γίνεται πολύ πιο επικίνδυνος.

• Και μία κουβέντα για τον Φορτούνη, που επέστρεψε: δεν μπορώ να καταλάβω πώς για ένα πεντάλεπτο με το πού μπήκε ήταν δραστήριος και ζωντανός, κι έτσι ήταν σαν να έπαιζε η ομάδα με έντεκα παίκτες, και μετά για τα υπόλοιπα 15 λεπτά χάθηκε, κι ήταν σαν να έπαιζε η ομάδα με εννιά παίκτες…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x