Κώστας Νικολακόπουλος

Κι όμως ο Μαρτίνς έπαιξε (και) 4-3-3 στο ντέρμπι, με Αραμπί και Τικίνιο!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr μία ενδιαφέρουσα διαπίστωση για τη συνύπαρξη Αραμπί και Τικίνιο στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού στο ντέρμπι.

* Κατά κοινή ομολογία η επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς να παίξει με 4-4-2 στο ντέρμπι, βάζοντας και τον Ελ Αραμπί και τον Τικίνιο στην αρχική ενδεκάδα του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό δεν «βγήκε». Οι σχετικές αναλύσεις έχουν ήδη γίνει.

* Αν θέλουμε, όμως, να είμαστε δίκαιοι απέναντι στον προπονητή του Ολυμπιακού, πρέπει να κάνουμε μία σημαντική παρατήρηση: υπήρξε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα του αγώνα, στο οποίο ο Πέδρο έδωσε εντολή και η ομάδα του έπαιξε με 4-3-3, αλλάζοντας το 4-4-2. Και μάλιστα αυτή η αλλαγή σχηματισμού λειτούργησε ευεργετικά!

* Διότι ελάχιστοι μπορεί να το πρόσεξαν, όμως ο Ολυμπιακός από το 46’ έως το 80’ (ουσιαστικά έως το 71’, αφού υπήρξε η εννιάλεπτη διακοπή στο 51’ λόγω καπνογόνων), έπαιξε με καθαρό 4-3-3. Με τον Ελ Αραμπί έξω αριστερά, τον Μασούρα έξω δεξιά, τον Τικίνιο φορ και τον Αγκιμπού πίσω από τον Τικίνιο και μπροστά από Μπουχαλάκη και Καμαρά.

* Μάλιστα, αυτό το 25λεπτο, δηλαδή το πρώτο μισό του β΄ ημιχρόνου, ήταν και το καλύτερο διάστημα του Ολυμπιακού σε όλο το ντέρμπι. Ο Αραμπί είναι χαρισματικός κυνηγός, που μπορεί να παίξει και πλάγια και βοήθησε πολύ στο να γίνουν οι «ερυθρόλευκοι» πιο απειλητικοί γι΄αυτό το 25λεπτο. Τόσο πριν την εννιάλεπτη διακοπή (με τέσσερις τελικές), όσο και μετά την εννιάλεπτη διακοπή (με εφτά τελικές)!

* Κι ο καλύτερος παίκτης τους σε αυτό το κομμάτι του αγώνα ήταν ξεκάθαρα ο Αραμπί, που συνεχώς δημιουργούσε με τις καλές του πάσες προϋποθέσεις για τελικές (με κορυφαία το σουτ του Αγκιμπού που έβγαλε ο Μπρινιόλι) ή καλές επιθέσεις (με κορυφαία την πλαγιοκόπηση του Ρέαμπτσιουκ, που αντί να πασάρει στον ευρισκόμενο σε άριστη θέση Τικίνιο, έκανε μία σέντρα εκεί που δεν ήταν κανείς παίκτης του Ολυμπιακού)...

Κι όμως ο Μαρτίνς έπαιξε (και) 4-3-3 στο ντέρμπι

* Και βρήκε κι ο ίδιος ο Αραμπί την ευκαιρία να σουτάρει, όταν συνέκλινε από τα αριστερά προς τα μέσα και πάτησε περιοχή, με τη διαφορά ότι ήταν τόσο πολλοί οι αμυνόμενοι του Παναθηναϊκού, που το σουτ που έκανε το κόντραραν.

* Ο Ολυμπιακός εκεί που έχασε τη δυναμική του ήταν όταν από το 80ο λεπτό (επαναλαμβάνω ουσιαστικά από το 71ο λεπτό) ο Μαρτίνς το ξαναγύρισε σε 4-4-2, περνώντας πάλι τον Αραμπί δίπλα στον Τικίνιο και βάζοντας στα πλάγια τον Αγκιμπού με τον Βαλμπουενά αυτή τη φορά αντί του Μασούρα. Το σκεπτικό προφανέστατα ήταν ότι αφού μπαίνει ο Βαλμπουενά, χρειάζεται να μπει στην περιοχή πάλι ο Αραμπί, για να βρει φάσεις κι αυτός και ο Τικίνιο. Καλώς η, κακώς, όμως, ούτε κι έτσι, με τον Βαλμπουενά δηλαδή, δεν λειτούργησε το 4-4-2. Και οι τελικές από εκεί που ήταν 10-11 μέχρι το 80ο λεπτό, από το 80ο έως το 114’ ήταν τέσσερις-πέντε…

Κι όμως ο Μαρτίνς έπαιξε (και) 4-3-3 στο ντέρμπι

* Ίσως η διαφορά που κάνει τον Ολυμπιακό καλύτερο με το 4-3-3 είναι ο εξτρά χαφ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο Αγκιμπού, που κινούνταν σε ρόλο τρίτου χαφ, όσο ο Ελ Αραμπί έπαιζε έξω αριστερά. Με τον Αγκιμπού να έχει την ικανότητα να βγαίνει σε θέσεις βολής, είτε ερχόμενος από τον άξονα, είτε από λίγο πλάγια. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να συνδυάσει αυτή την ικανότητα, με καλύτερες τελικές, αφού τουλάχιστον δύο από αυτές ήταν απογοητευτικές.

* Ειδικά εκείνη η πολύ άστοχη κεφαλιά του Αγκιμπού στο δεύτερο δοκάρι από τη σέντρα του Λαλά στο 23’ (ουσιαστικά ήταν στο 15’, λόγω της οκτάλεπτης διακοπής στο α΄ ημίχρονο), ήταν η χρυσή ευκαιρία του Ολυμπιακού να έκανε ό,τι σε όλα τα προηγούμενα τελευταία παιχνίδια του, να πετύχει δηλαδή ένα γρήγορο γκολ που θα άλλαζε τις ισορροπίες του αγώνα. Ο νεαρός άσος, όμως, σημάδεψε εντελώς άστοχα με το κεφάλι, ενώ αν απλά είχε κάνει μία καλή κεφαλιά ήταν πολύ πιθανό να άνοιγε το σκορ. Και έχω τη βεβαιότητα ότι τώρα θα μιλούσαμε για άλλο παιχνίδι. Άλλωστε, όπως έγραφα και την ημέρα του αγώνα, στα δέκα τελευταία ντέρμπι στο Καραίσκάκη με τον Ολυμπιακό να ανοίγει το σκορ, κέρδισε τις εννιά κι ο Παναθηναϊκός είχε σώσει μία ισοπαλία με πέναλτι στο 87ο λεπτό.

* Παρεμπιπτόντως, συμπληρώθηκαν με το προχθεσινό 0-0 δέκα διαδοχικά ντέρμπι των δύο ομάδων στο Καραϊσκάκη χωρίς διπλό του ΠΑΟ. Με εφτά νίκες του Ολυμπιακού και τρεις ισοπαλίες. Από αυτά τα δέκα παιχνίδια, ο ΠΑΟ σκόραρε μόνο στα τέσσερα. Στα δύο που έχασε 1-3 και στα δύο που πήρε 1-1. Τέσσερα γκολ για τον ΠΑΟ στις δέκα τελευταίες επισκέψεις του στο Καραϊσκάκη, την στιγμή που ο Ολυμπιακός έχει βάλει τέσσερα γκολ στην τελευταία επίσκεψη του στη Λεωφόρο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x