Κώστας Νικολακόπουλος

Τα ρεκόρ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr τα ιστορικά δεδομένα για τους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας μετά και τον χθεσινό.

• Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στους τίτλους με την κατάκτηση χθες του Κυπέλλου Ελλάδας, συνεχίζοντας μία απίστευτη παράδοση που έχει στους τελικούς, αλλά ο Ολυμπιακός παραμένει η ομάδα που όχι μόνο έχει πάρει τα περισσότερα τρόπαια στο θεσμό, αλλά και που έχει τα καλύτερα ποσοστά νικηφόρων τελικών, έστω με μικρή διαφορά πλέον από τους «πράσινους».

• Κατ΄ αρχάς είναι φοβερό ότι ο ΠΑΟ όσες φορές έχει ανοίξει το σκορ σε τελικό Κυπέλλου, έχει σηκώσει το τρόπαιο! Ποτέ δεν έχει χάσει, όταν έχει προηγηθεί έστω 1-0! Είναι κάτι που το έκανε τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ: άνοιγε το σκορ και κέρδιζε όλους τους τελικούς. Ο ΠΑΟ, όμως, το κάνει σε ολόκληρη την ιστορία της διοργάνωσης! Έστω στα πέναλτι, καταφέρνει και παίρνει την κούπα, αρκεί να μην βρεθεί πίσω στο σκορ (0-1).

• Ο Ολυμπιακός έχει ένα άλλο ωραίο ρεκόρ στους τελικούς: είναι η μοναδική ομάδα που βρέθηκε να χάνει 0-2 και κατέκτησε το Κύπελλο!!! Συνέβη στον αλησμόνητο τελικό του 2009, όταν η ΑΕΚ προηγήθηκε 2-0 στο πρώτο δεκάλεπτο στο ΟΑΚΑ, με δύο γκολ του Μπλάνκο, αλλά ο Ολυμπιακός το γύρισε και μετά από παράταση και πέναλτι αναδείχθηκε Κυπελλούχος με σκορ 19-18! Οι «ερυθρόλευκοι» είναι και η τελευταία ομάδα που έκανε ανατροπή σκορ σε τελικό Κυπέλλου: το 2013, όταν ο Αστέρας Τρίπολης προηγήθηκε με γκολ του Ράγιο στο 20’ κι ο Ολυμπιακός πήρε την κούπα στην παράταση με σκορ 3-1.

• Ο μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδας είναι κι η ομάδα με τα γενικά ως καλύτερα ρεκόρ στο Κύπελλο, καθώς έχει πάρει τα περισσότερα τρόπαια: 28 σε 42 τελικούς, με ποσοστό επιτυχίας 66,66%! Ακολουθεί από πολύ κοντά ο Παναθηναϊκός: 19 Κύπελλα σε 30 τελικούς, ποσοστό επιτυχίας 63,33%. Πιο πίσω η ΑΕΚ: 15 Κύπελλα σε 26 τελικούς, με ποσοστό επιτυχίας 57,7%. Και πολύ πίσω ο ΠΑΟΚ, παρά τις κούπες του τα τελευταία χρόνια: οκτώ σε 22 τελικούς, ποσοστό επιτυχίας 36,36%.

• Περισσότερους χαμένους τελικούς πλέον έχουν ο Ολυμπιακός κι ο ΠΑΟΚ (από 14), αλλά με τον Ολυμπιακό να έχει σχεδόν διπλάσιες παρουσίες σε τελικούς (42 έναντι 22)-ΠΑΟ κι ΑΕΚ έχουν από 11 χαμένους τελικούς, σε 30 κι 26 παρουσίες αντίστοιχα. Οι παλιότεροι ξέρουν ότι από τα 15 Κύπελλα της ΑΕΚ, τα δύο τα πήρε χωρίς να γίνει τελικός!

• Το φοβερό είναι ότι δύο πιο επιτυχημένες ομάδες στο Κύπελλο, ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός έχουν να παίξουν τελικό πάρα πολλά χρόνια, από το 2004, ενώ ούτε καν κληρώνονται μεταξύ τους σε προκριματικές φάσεις! Τελευταία φορά ήταν το Ολυμπιακός-ΠΑΟ 4-0 το Γενάρη του 2008!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x