Κώστας Νικολακόπουλος

Ένα γερό πρόστιμο άξιζε σε όλους τους παίκτες του Ολυμπιακού!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος εξηγεί μέσα από το sport-fm.gr γιατί άξιζε ένα γερό πρόστιμο σε όλους τους παίκτες του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ!

Ένα από τα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση από το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ ήταν ο εγωϊσμός σε βαθμό έλλειψης ομαδικότητας που έβγαλαν οι παίκτες των γηπεδούχων.

Ο εγωϊσμός στο ποδόσφαιρο είναι καλός, οι παίκτες πρέπει να έχουν εγωϊσμό στο παιχνίδι τους, με τη διαφορά ότι πρέπει να το κάνουν υπηρετώντας την ομάδα κι όχι βάζοντας τους εαυτούς τους πάνω από την ομάδα. Δυστυχώς δε αυτό ακριβώς έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» την περασμένη Κυριακή και δεν μου βγάζει κανείς από το μυαλό, ούτε ο θεός του ποδοσφαίρου, ότι αυτός ήταν ένας λόγος, ασφαλώς όχι ο μοναδικός, που η εικόνα τους ήταν διαφορετική, προς τα κάτω, σε σχέση με την εμφάνισή τους μία εβδομάδα νωρίτερα στη Λεωφόρο.

Κόντρα στον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, οι παίκτες του Ολυμπιακού έπαιζαν ο ένας για τον άλλο, με αλληλοκαλύψεις, με αλληλοβοήθειες και κοίταζαν να δώσουν την μπάλα στους συμπαίκτες τους που βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να κάνουν την τελική. Κόντρα στη δεύτερη της βαθμολογίας ΑΕΚ οι ίδιοι παίκτες του Ολυμπιακού θέλησαν ο καθένας για την πάρτη του να γίνουν οι ήρωες. Και κάπως έτσι έχαναν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη για καλές προϋποθέσεις γκολ.

Ακόμη κι ο Βρουσάι μπήκε στο 82’ και στο 83’ κάνει μία όντως καλή ενέργεια, κλέβοντας την μπάλα και ντριμπλάροντας, αντί όμως να πασάρει δίπλα του στον Χουάνγκ επέλεξε να σουτάρει (πολύ άστοχα) έχοντας μπροστά του τόσα σώματα, ενώ ο Κορεάτης ξεμαρκάρονταν. Γιατί πιθανόν λειτούργησε με το σκεπτικό, «μπήκα πριν ένα λεπτό, θα κάνω και το γκολ και θα γίνει ο MVP».

Νικολακόπουλος: Ένα πρόστιμο στους παίκτες του Ολυμπιακού

Υποτίθεται, όμως, ότι ο Χάμες είναι κι από ηλικία κι από παραστάσεις πιο ώριμος. Κι όμως, παίρνει μία καλή πάσα στο 26’ και επιλέγει να σουτάρει έχοντας στην ευθεία μπροστά του δύο παίκτες, ενώ ο ένας συμπαίκτης του, ο Μασούρας, βρίσκονταν εντελώς μόνος του από αριστερά.

Νικολακόπουλος: Ένα πρόστιμο στους παίκτες του Ολυμπιακού

Το αποκορύφωμα, ωστόσο, ήταν ο Μπακαμπού! Παίρνει την απίστευτη πάσα του Χουάνγκ στο 21’. Φεύγει στην αντεπίθεση και δεν υπάρχει κανένα οφσάιντ, όπως μπορούμε να διακρίνουμε ξεκάθαρα από το γρασίδι.

Νικολακόπουλος: Ένα πρόστιμο στους παίκτες του Ολυμπιακού

Και τι κάνει ο Μπακαμπού. Αντί να πασάρει αριστερά του στον Μασούρα, που με μία καλή πάσα μπορεί να μπει με την μπάλα στα δίκτυα, επιχειρεί το πλασέ υπό πίεση από αμυντικό και δίνει τη δυνατότητα στον γκολκίπερ της ΑΕΚ να αποκρούσει…

Νικολακόπουλος: Ένα πρόστιμο στους παίκτες του Ολυμπιακού

Ο επόπτης είχε σηκώσει τη σημαία για οφσάιντ, αλλά αν η φάση κατέληγε σε γκολ δεν υπήρχε περίπτωση να μην διόρθωνε την κατάσταση ο VAR. Άλλωστε, είναι εξόφθαλμο πώς και πόσο οφσάιντ δεν ήταν.

Πάμε παρακάτω με τον Μπακαμπού: στο 49’ κλέβει την μπάλα από τον Βίντα και φεύγει απειλητικά προς την εστία της ΑΕΚ. Έχει γύρω του τρεις συμπαίκτες του, αριστερά τον Μασούρα, λίγο πίσω του Χάμες και ακόμη πιο πίσω τον Χουάνγκ που έρχεται τρέχοντας. Κι έχει μπροστά του και δύο παίκτες να τον μπλοκάρουν. Τι επιλέγει; Να σουτάρει πάνω τους!

Νικολακόπουλος: Ένα πρόστιμο στους παίκτες του Ολυμπιακού

Ποιο είναι το αποτέλεσμα των κουτών αποφάσεων του Μπακαμπού; Να έρθει φάση στο 74’ που να μπορεί να σκοράρει με κεφαλιά, αλλά έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του με τις αποτυχημένες προηγουμένως κινήσεις του, κώλωσε να πάρει την τελική και προτίμησε την πάσα στον Παπασταθόπουλο-παρεμπιπτόντως ήταν καλή κεφαλιά πάσα, ήταν ασίστ, άσχετα αν ο Σωκράτης νικήθηκε από τον γκολκίπερ της ΑΕΚ.

Νικολακόπουλος: Ένα πρόστιμο στους παίκτες του Ολυμπιακού

Και να ξέρετε κάτι: η μία ενέργεια ατομισμού φέρνει τον άλλο. Ο Ολλανδός φιλόσοφος του ποδοσφαίρου Τάις Λίμπρεχτς μου το είχε πει, «αλυσίδα είναι αυτό, δεν θα δώσει ο ένας την μπάλα, μετά δεν θα δώσει κι ο άλλος κ.ο.κ».

Εδώ ακόμη κι ο Εμβιλά, παράδειγμα ομαδικότητας, τα ίδια έκανε κι αυτός. Όταν στο 50΄του πέρασε την πάσα ο Μπακαμπού, επέλεξε να σουτάρει άστοχα, αντί να «σπάσει» την μπάλα στον Χάμες και στον Μπιέλ, που ειδικά για τον Κολομβιανό θα ήταν «λουκούμι», να την στρώσει για να σουτάρει με το αριστερό.

Νικολακόπουλος: Ένα πρόστιμο στους παίκτες του Ολυμπιακού

Κατά την άποψη μου, ο Μίτσελ έπρεπε να εισηγηθεί στον Μαρινάκη να πέσει πρόστιμο σε όλη την ομάδα γι΄αυτή την φοβερή έλλειψη ομαδικού πνεύματος που επέδειξαν τόσοι παίκτες του Ολυμπιακού σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι, με το Καραϊσκάκη για πρώτη φορά τίγκα από τον κόσμο του Ολυμπιακού μετά από πολύ καιρό. Η, να το έκανε και χωρίς καμία εισήγηση ο ίδιος ο πρόεδρος, που τους χρυσοπληρώνει. Πρόστιμο σε όλους τους παίκτες. Γιατί κι αυτοί που δεν ήταν πρωταγωνιστές άκρατου εγωϊσμού σε αυτό το ματς, είχαν κάνει τα ίδια σε προηγούμενα.

Φαντάζομαι ότι μπορεί να το γλίτωσαν γιατί όντως έκαναν μεγάλη προσπάθεια σε όλο το ματς και κανείς δεν μπορείς να τους κατηγορήσει ότι δεν έδωσαν μάχη, αλλά τέλος πάντων, ας μου επιτραπεί μετά από 38 χρόνια ρεπορτάζ Ολυμπιακού να γράψω και κάτι άλλο: εκεί που δίνουν όρκο νίκης οι παίκτες του Ολυμπιακού πριν από κάθε παιχνίδι, ας πουν και ένα, «να δίνουμε την μπάλα ο ένας στον άλλο».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x