Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Φορτούνης γίνεται και καλός στρατιώτης του Ολυμπιακού!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr πέντε πράγματα για τον Φορτούνη και τους Κάιπερς, Τιάγκο, Τζολάκη, Χολέμπας και Μπουχαλάκη.

· Δεν ξέρω πόσοι το προσέξατε, αλλά και στα δύο τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού ο Φορτούνης χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή από τον Πέδρο Μαρτίνς. Γενικά, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι στη φετινή σεζόν από τις συνολικά 27 συμμετοχές του σε όλες τις διοργανώσεις, οι μισές (για την ακρίβεια οι 13) είναι ως αλλαγή.

· Για έναν ποδοσφαιριστή όπως ο Φορτούνης, που έχει συνηθίσει εδώ και χρόνια να είναι όχι απλά βασικός, αλλά πρωταγωνιστής, δεν είναι ίσως κι η ιδανικότερη εξέλιξη. Με τον ίδιο, άλλωστε, τον Φόρτου επανειλημμένως να έχει βγει δημοσίως και να έχει δηλώσει ότι, «θέλω να παίζω».

· Ποιο είναι το ενδιαφέρον; Ότι ο Φορτούνης μπαίνει στο γήπεδο ακόμη και ως αλλαγή, και τον βλέπεις με διάθεση πραγματικά να βοηθήσει την ομάδα.

ΜΠΑΙΝΕΙ με τον Άρη στο 61’ και προλαβαίνει να κερδίσει δύο κίτρινες από παίκτες του Άρη (Μπεναλουάν και Τζένγκο), να έχει μία εκτέλεση φάουλ που για…πόντους δεν έφερε το 3-1 από την κεφαλιά του Κάιπερς, να σουτάρει και να κλέβει την μπάλα δημιουργώντας την ευκαιρία του αγώνα, έστω κι αν στο τέλος λάθεψε στην πάσα και την πέρασε στον ευρισκόμενο σε θέση οφσάιντ Κάιπερς, με συνέπεια να ακυρωθεί ένα γκολ που φάνταζε το πιο εύκολο του Ολυμπιακού σε όλη τη σεζόν.

ΜΠΑΙΝΕΙ με τον ΟΦΗ από το 39’, λόγω του τραυματισμού του Μπρούμα, και όχι απλά φτιάχνει το τρίτο γκολ, αλλά έχει μία πολύ έντονη παρουσία, μέσα από την οποία εύκολα θα μπορούσε να είχε κάνει χατ τρικ! Με αποκορύφωμα το χαμένο πέναλτι, στέλνοντας την μπάλα στο δοκάρι.

· Ας προσέξουμε ότι ήταν η τέταρτη (!) φορά εδώ κι όχι πολύ καιρό, που ο Μαρτίνς βάζει αλλαγή τον Φορτούνη πριν καν τελειώσει το α΄ ημίχρονο!

ΠΡΩΤΗ ήταν στο Ατρόμητος-Ολυμπιακός 0-1 για το πρωτάθλημα, όταν τον είχε περάσει από το 18’, με το αποτέλεσμα στο 0-0, στη θέση του Σουντανί, που είχε τραυματιστεί.

ΔΕΥΤΕΡΗ ήταν στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-0 για το Κύπελλο, όταν τον είχε περάσει από το 42΄στη θέση του Μπουχαλάκη, με το αποτέλεσμα στο 0-0 που δεν βόλευε βέβαια τον Ολυμπιακό.

ΤΡΙΤΗ ήταν στο Ολυμπιακός-Πόρτο 0-2 για το τσάμπιονς Λιγκ, όταν τον είχε περάσει από το 35’ στη θέση του Καμαρά, με το αποτέλεσμα στο 0-1 που δεν εξυπηρετούσε φυσικά τον Ολυμπιακό.

ΤΕΤΑΡΤΗ ήταν σε αυτό το Ολυμπιακός-ΟΦΗ 3-0 για το πρωτάθλημα, όταν τον πέρασε στο 39’ αντί του Μπρούμα, αυτή τη φορά με το σκορ ήδη στο 2-0, αλλά με τον Μπρούμα τραυματία.



· Επιπλέον ας παρατηρήσουμε ότι ο Μαρτίνς έχει περάσει ως αλλαγή από το ημίχρονο τον Φορτούνη σε άλλα πέντε παιχνίδια: στο 0-1 από τη Γουλβς στην Αγγλία, στο 3-0 με τον Αστέρα Τρίπολης, στο 1-1 με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα, στο 1-1 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και στο 1-0 με τον ΠΑΣ στο Καραϊσκάκη. Κοινό χαρακτηριστικό όλων; Ο Φόρτου πάντοτε κάτι καλό έκανε και βοήθησε τον Ολυμπιακό να πάρει αποτέλεσμα η, να διεκδικήσει με καλύτερες πιθανότητες αποτέλεσμα…Όπως ακριβώς συνέβη και στα άλλα τέσσερα ματς στα οποία έμπαινε αλλαγή πριν καν τελειώσει το ημίχρονο.

· Το δείγμα των εννέα αγώνων, όπως κι άλλων στους οποίους επίσης έχει περάσει ως αλλαγή και δη με πολύ λιγότερη χρονική συμμετοχή, είναι αρκούντως μεγάλο για να κάνουμε μία διαπίστωση: ο Φορτούνης, ένα παιδί που όλοι ξέρουμε ότι είναι και πολύ ταλαντούχο, αλλά και ιδιαίτερο, γίνεται και καλός στρατιώτης του Ολυμπιακού! Δεν είναι δηλαδή μόνο αξιωματικός, που θα μπει βασικός και με το βαρύ όνομα που κουβαλάει θα κάνει τη διαφορά-όταν χρειάζεται, δηλαδή, δεν έχει πρόβλημα να γίνει και στρατιώτης. Κάτι πολύ σημαντικό και για την ομάδα και για τον ίδιο, αν θυμηθούμε τι είχε συμβεί πέρυσι στην Τούμπα και είχε «χαλάσει» και τον προπονητή και την ομάδα.

· Ο Φορτούνης έτσι πρέπει να συνεχίσει. Ναι, θέλει να παίζει, ναι αξίζει να παίζει ίσως και παραπάνω απ΄ όσο παίζει, αλλά κανείς παίκτης δεν έχει συμβόλαιο ότι θα είναι βασικός. Δουλειά του Φορτούνη και κάθε άλλου παίκτη του Ολυμπιακού είναι να παίζει με το ταλέντο του και την ποιότητα του και την ψυχή του, είτε ξεκινάει βασικός, είτε μπαίνει αλλαγή στο 80ο λεπτό. Ο Φόρτου μοιάζει να το έχει κατανοήσει, κι αν ισχύουν αυτά που γράφω και δεν κάνω λάθος, πρόκειται για μία πραγματικά πολύ σοβαρή εξέλιξη.

· Μόνο που θα ήθελα να γράψω και δύο πράγματα για κάποιους παίκτες του Ολυμπιακού, τώρα που τους βλέπουμε περισσότερο.



· Ο Κάιπερς είναι ένας σέντερ φορ πολύ μαχητής. Δεν ξέρω αν ακόμη είναι ψαρωμένος, αλλά του λείπει η καλή πάσα. Βγάζει ενέργεια, ψάχνει συνεργασίες, είναι ομαδικός (όπως διαπιστώσαμε στην ασίστ που έβγαλε την Τετάρτη στον Χασάν στο ματς με τον Άρη, σε φάση που θα μπορούσε να προχωρήσει και μόνος του για να επιδιώξει να σκοράρει), ενώ το μεγάλο του όπλο αποτελεί η ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο ότι με κεφαλιές έχει βάλει και τα δύο του γκολ στον Ολυμπιακό, ενώ καθαρά εκ τύχης δεν σκόραρε με το κεφάλι και την Τετάρτη. Πρέπει να βελτιωθεί στις πάσες του, γιατί λ.χ. είδαμε στο ματς Κυπέλλου πόσο εύκολα χάλασε μία αντεπίθεση της ομάδας οτυ κι έδωσε έτσι και τη δυνατότητα στον Άρη να αντεπιτεθεί αυτός από την πλευρά του.

· Ο Τιάγκο είναι ένας κεντρικός χαφ αρκετά ενδιαφέρον. Δύο μπαλιές του στον Ραντζέλοβιτς ήταν χάρμα ιδέσθαι, ενώ και καλά κόρνερ και φάουλ εκτέλεσε και έκοψε όταν χρειάστηκε και άλλες καλές πάσες είχε. Εξίσου αλήθεια είναι ότι δεν είναι το ίδιο ασφαλής με την μπάλα στα πόδια όπως ο Εμβιλά. Έτσι, από ένα λάθος του πήγε να προκύψει ευκαιρία στον Άρη, ενώ άλλη μία φορά ρίσκαρε υπερβολικά στην μπαλιά του. Μπορεί να κρατήσει την μπάλα και να πάρει φάουλ, αλλά πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα στο παιχνίδι του. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία φάση που κλέβει πολύ ωραία την μπάλα και αμέσως την έχασε.

· Κατά τα άλλα, νομίζω ότι ο Τζολάκης για άλλη μία φορά τα πήγε καλά, δεν μπορεί να ευθύνεται για το αυτογκόλ του Μπα και βγήκε έγκαιρα κι αποφασιστικά όταν χρειάστηκε. Πράγματι ήταν πολύ εκτός εστίας σε ένα κακό διώξιμο του Λαλά κι εκεί ο Μπερτόλιο θα μπορούσε να τον κρεμάσει, αλλά το λάθος ήταν του Λαλά, που και δεν άφησε την μπάλα στον εξερχόμενο γκολκίπερ και δεν απομάκρυνε σωστά την μπάλα. Ίσως απλά και να είναι έλλειψη χημείας, για δύο παίκτες που δεν είχαν ξαναπαίξει μαζί.



· Ο Χολέμπας είχε αυτή την εξαιρετική σέντρα για το δεύτερο γκολ (στο οποίο νομίζω ότι ο Χασάν θύμισε πολύ…Ιμπραίμοβιτς!), γενικά καλές προωθήσεις κι ενέργειες, όμως όλες οι άλλες σέντρες που έβγαλε ήταν κακές και ενώ κράτησε πίσω τη θέση του είχε μία απογοητευτική τοποθέτηση στη φάση που ο Μάνος βγήκε μόνος του μπροστά και τον πρόλαβε σωτήρια ο Λαλά: και οι τρεις άλλοι αμυντικοί του Ολυμπιακού είχαν τραβηχτεί για το οφσάιντ κι ο Χολέμπας είχε μείνει κολλημένος πίσω τρία μέτρα και κάλυπτε τον φορ του Άρη! Και μιλάμε για τόσο έμπειρο αμυντικό…
· Ο Μπουχαλάκης κινήθηκε ωραία ανάμεσα στις γραμμές του Άρη, είχε πάρα πολύ καλές συνεργασίες με τον Τιάγκο και τον Χασάν και συμμετοχή στο ξεκίνημα και των δύο γκολ του Ολυμπιακού με το καλό του αριστερό πόδι. Αλλά ανασταλτικά θα μπορούσε να κάνει πολύ καλύτερη δουλειά, νομίζω. Κάτι που έκανε, με κλεψίματα και επεμβάσεις, ο Καμαρά όταν μπήκε.

· Αυτό που δεν μου άρεσε καθόλου ήταν ότι ο Ολυμπιακός έφαγε το γκολ από την στατική φάση, όπως ακριβώς είχε δεχθεί γκολ από τον Άρη και πέρυσι στο Καραϊσκάκη! Πάλι από εκτέλεση φάουλ και πάλι από προβολή στο δεύτερο δοκάρι. Πραγματικά ανεπίτρεπτο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x