Κώστας Νικολακόπουλος

Η… μανία του Βαλμπουενά και ο «τα κάνω όλα» Εμβιλά!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τους δύο πιο έμπειρους Γάλλους του Ολυμπιακού, με αφορμή κάποια πράγματα από το χθεσινό παιχνίδι.

• Πάνω από 10 στατικές φάσεις, κόρνερ και φάουλ, κέρδισε ο Ολυμπιακός στο χθεσινό φιλικό με τον Άρη στο Χαριλάου. Σχεδόν όλες τις εκτέλεσε ο Βαλμπουενά, χωρίς καμία ιδιαίτερη επιτυχία.

• Δύο κτυπήματα πήρε κι ο Ρόνι Λόπες, ένα φάουλ κι ένα κόρνερ. Νομίζω ότι ήταν καλύτερες οι εκτελέσεις του Βραζιλιάνου-ειδικά το φάουλ βρήκε αριστοτεχνικά τον Εμβιλά στο δεύτερο δοκάρι, άσχετα αν η κεφαλιά-πάσα του δεν βρήκε στόχο.

• Και σκεφτόμουν, ποιος ο λόγος να παίρνει, ειδικά υπάρχοντος του Λόπες, σχεδόν όλες τις εκτελέσεις ο Ματιέ. Ειδικά όταν βλέπουμε ότι σε κάποια ματς δεν του «βγαίνουν». Για να είμαι ειλικρινής, δεν το καταλαβαίνω. Ακόμη και σε επίπεδο αιφνιδιασμού του αντίπαλου, μπορεί να είναι κέρδος όταν αλλάζει ο εκτελεστής κι από δεξιοπόδαρος κτυπήσει κάποια στημένα αριστεροπόδαρος.

• Θα περίμενα μία άλλη οδηγία προς τον Βαλμπουενά-όπως και για τα πέναλτι, στα οποία έχει αστοχήσει επανειλημμένως στις περισσότερες από τις εκτελέσεις που έχει πάρει εδώ κι ενάμιση χρόνο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητώ τη μαχητικότητα και την ποιότητα του, που την βγάζει ακόμη και στα 37 του. Χθες κέρδισε έξι (!) φάουλ από τα σκληρά μαρκαρίσματα των παικτών του Άρη και γενικά το πάλεψε σε ολόκληρο το 90λεπτο, στο οποίο έπαιξε. Κάποιες (δύο-τρεις) πάσες που πέρασε στον Αραμπί, στον Τικίνιο και στο Λαλά ήταν πολύ καλές για ανάπτυξη πολύ καλών επιθέσεων.

• Είναι να τον θαυμάζεις τον Βαλμπουενά για τον τρόπο με τον οποίο παίζει και τα δίνει όλα σε τόσο προχωρημένη ηλικία. Άλλωστε, στην Μπρατισλάβα, στο 2-2 με την Σλόβαν, από μία δική του σέντρα έκανε το πρώτο γκολ ο Ελ Αραμπί, στο Μπακού, στο 1-0 επί της Νέφτσι, από μία άλλη σέντρα του σκόραρε ο Μασούρας το μοναδικό γκολ, ενώ από ένα δικό του γύρισμα ο Μαντί Καμαρά είχε σκοράρει το γκολ στο 1-0 στο Καραϊσκάκη. Και στο 3-0 με την Σλόβαν, και τα τρία γκολ ξεκίνησαν από δικές του εκτελέσεις κόρνερ.

Νικολακόπουλος: Ο «τα κάνω όλα» Εμβιλά

• Κοινώς, από τα 10 γκολ του Ολυμπιακού στα έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια του, ο Ματιέ έβαλε ένα χεράκι στα έξι από αυτά! Το ποσοστό είναι πολύ σημαντικό και η δημιουργικότητα αυτή εξισορροπεί θα έλεγα την εμφανή αδυναμία του στο σκοράρισμα, σε συνδυασμό με τον χαμηλό βαθμό που παίρνει στα ανασταλτικά του καθήκοντα, στα οποία ναι μεν δεν αδιαφορεί, αλλά σίγουρα δεν τον λες κι αποτελεσματικό ειδικά στις επιστροφές του στην άμυνα.

• Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορείς να τα έχεις όλα από ένα παίκτη 37 ετών, όσο καλός κι αν είναι. Δεν είναι, όμως, και…υποχρεωτικό να εκτελεί όλα τα κόρνερ κι όλα τα φάουλ. Ας…αφήσει και κανέναν άλλο ο Ματιέ! Δεν είναι ανάγκη να έχει τέτοια…μανία με τις στατικές φάσεις! Και στέκομαι τόσο πολύ στο κομμάτι των στημένων φάσεων, γιατί ειδικά σε μία τέτοια εποχή, στην οποία ο Ολυμπιακός δεν έχει ρολάρει (για να το γράψω κολακευτικά), ένα κόρνερ η, ένα φάουλ μπορεί να του δώσει σοβαρές λύσεις.

• Άλλωστε, εν τέλει ο Ολυμπιακός χθες ισοφάρισε τον Άρη από μία εξέλιξη στατικής φάσης, από ένα κόρνερ που κτύπησε ο Βαλμπουενά, έδιωξε η άμυνα και από ριμπάουντ που πήραν οι «ερυθρόλευκοι» έφτασε η μπάλα στον Εμβιλά, τη σέντρα του οποίου από θέση έξω δεξιά αξιοποίησε ο Αβραάμ με την καλοζυγισμένη κεφαλιά, για την οποία χρειάστηκε να σηκωθεί ελάχιστα από το έδαφος.

Νικολακόπουλος: Ο «τα κάνω όλα» Εμβιλά

• Παρεμπιπτόντως, ο Εμβιλά όσο περνάει ο χρόνος και «δένει» με το παιχνίδι του Ολυμπιακού, όλο και προσφέρει σε περισσότερους τομείς: είναι καλός ανασταλτικά και στον άξονα και στα πλάγια, είναι πολεμιστής στις μάχες, φτιάχνει παιχνίδι από πίσω, σκοράρει στα στημένα αλλά και ερχόμενος από πίσω σαν τρέιλερ, εσχάτως δε βγάζει και καλές σέντρες κινούμενος σε θέση έξω δεξιά-αν θυμηθούμε όχι μόνο την χθεσινή, αλλά και εκείνη από την οποία κέρδισε ο Ελ Αραμπί το πέναλτι για το δεύτερο γκολ στη Βουλγαρία με τη Λούντογκορετς.
• Ο Γάλλος είναι ένας πολυσύνθετος μέσος, με πολύπλευρες βοήθειες στην ομάδα. Αυτό που λέμε, τα κάνει όλα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x