Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός: Χωρίς ανατροπές, οι προκρίσεις εκτός έδρας είναι δύσκολες

Ο Κώστας Νικολακόπουλος προσεγγίζει στο sport-fm.gr με το δικό του τρόπο την αποψινή κρίσιμη ρεβάνς του Ολυμπιακού.

Άλλες δύο φορές έχει πάει στην Μπρατισλάβα ο Ολυμπιακός. Μία το 2010 κι είχε κερδίσει 2-0 για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και μία πέρυσι όταν είχε φέρει 2-2 για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Και στα δύο παιχνίδια αυτά ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί στο σκορ-μάλιστα στο περσινό παιχνίδι προηγήθηκε δύο φορές και ισοφαρίστηκε ισάριθμες από την Σλόβαν παρότι οι γηπεδούχοι έπαιζαν για πάνω από μία ώρα με παίκτη λιγότερο λόγω του αριστεροπόδαρου αμυντικού Ντε Μάρκο.

Γιατί στέκομαι στο ότι ο Ολυμπιακός είχε ανοίξει το σκορ και στα δύο αυτά παιχνίδια; Πολύ απλά γιατί ο πρωταθλητής Ελλάδας έχει παραδοσιακά πρόβλημα μακριά από το Καραϊσκάκη όταν δέχεται πρώτος γκολ. Για την ακρίβεια δεν μπορεί να πάρει ούτε ισοπαλία! Και κάπως έτσι έχει χάσει την τελευταία 10ετία 25 φορές: Από Άντβερπ, Άιντραχτ, PSV, Σίτι, Πόρτο, Γουλβς, Μπάγερν, Ντινάμο Κιέβου, Μπέτις, Σπόρτινγκ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Μπεσίκτας, ΑΠΟΕΛ, Χάποελ Μπερ Σέβα, Αντερλεχτ, Μπάγερν, Ντνίπρο, Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάλμε, Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λεβάντε, Σάλκε.

Τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός έκανε ανατροπή σε ευρωπαϊκό παιχνίδι μακριά από το Καραϊσκάκη ήταν πριν 10 ολόκληρα χρόνια, στο 2-1 επί της Μονπελιέ στη Γαλλία! Κι αν πάμε πιο πίσω; 15 χρόνια, το 2007, με εκείνα τα διπλά στην Βρέμη (3-1) αι στη Λάτσιο (2-1). Η δε εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι στο 2-1 στη Ρωσία επί της Κρασνοντάρ πριν τρία χρόνια, όταν τότε όμως η πρόκριση είχε εξασφαλιστεί για τον Ολυμπιακό από το 4-0 του πρώτου αγώνα.

Ατυχώς ο Ολυμπιακός αρκετές φορές έχει προηγηθεί εκτός έδρας στην Ευρώπη, χωρίς να μπορέσει να κρατήσει το υπέρ του σκορ. Βλέπε τα εξής 11 παιχνίδια του, πάντοτε μέσα στην 10ετία: το 1-1 στη Μακάμπι Χάιφα, το 1-2 στην Αταλάντα, το 2-2 στην Σλόβαν, το 2-2 στη Λούντογκορετς, το 1-2 στη Μαρσέιγ, το 2-4 στην Τότεναμ, το 1-3 στον Ερυθρό Αστέρα, το 1-3 στη Μίλαν, το 1-1 στην Μπέρνλι, το 1-1 στην Αστάνα, το 1-1 στην Μπενφίκα. Τουλάχιστον, όμως, προηγούμενος στο σκορ έσωσε έξι ισοπαλίες (οι τέσσερις τον βοήθησαν να προκριθεί), ενώ έχασε τα υπόλοιπα πέντε παιχνίδια του.

Νικολακόπουλος-Ολυμπιακός: Οι προκρίσεις εκτός έδρας

Γενικά είναι σαφώς καλύτερα για τον Ολυμπιακό να προηγείται αυτός παίζοντας στην Ευρώπη μακριά από το σπίτι του, όπως δείχνουν και οι 16 νίκες του: 3-0 τη Φενέρμπαχτσε, 1-0 τη Νέφτσι, 1-0 την Άρσεναλ, 2-1 ξανά την Άρσεναλ, 1-0 την Μπασάκσεχιρ, 2-0 την Ντουντελάνζ, 3-1 τη Λουκέρνη, 1-0 τη Ριέκα, 3-1 την Παρτίζαν, 3-0 την Οσμάνλισπορ, 1-0 τη Γιάνγκ Μπόις, 1-0 την Αρούκα, 1-0 την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, 3-2 την Άρσεναλ, 3-0 την Άντερλεχτ, 2-1 τη Μονπελιέ.

Παρεμπιπτόντως, το πιο φοβερό απ' όλα είναι ότι ο Ολυμπιακός κάνει διπλά μόνο όταν προηγείται στο ημίχρονο η, έστω όταν προηγείται στα πρώτα πέντε-δέκα λεπτά του β΄ ημιχρόνου!!! Σπανιότατα φέρνει διπλά προς το τέλος των αγώνων. Ένα ήταν εκείνο στη Μονπελιέ με τα γκολ στο 73’ και το 90’, ένα στο Ζάγκρεμπ με το γκολ στο 79’ και φυσικά εκείνο στο Λονδίνο με την Άρσεναλ στο 120’.

Η σούμα λοιπόν λέει ότι εδώ και μία δεκαετία στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός στις 27 φορές που προηγήθηκε εκτός έδρας είχε 16 νίκες, έξι ισοπαλίες και πέντε ήττες, ενώ στις 27 φορές που προηγήθηκε ο αντίπαλος του ο Ολυμπιακός είχε 25 ήττες και δύο νίκες!

Η διαφορά είναι χαοτική και η λογική λέει ότι θα ήταν καλό για τον Ολυμπιακό να ανοίξει αυτός σήμερα το σκορ. Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές αν δεν μάθει ο Ολυμπιακός να κάνει ανατροπές εκτός έδρας, οι προκρίσεις στην Ευρώπη θα είναι πάντα δύσκολες…

Κατά τα άλλα, ο Ραντζέλοβιτς είναι πιθανόν, αλλά όχι ακόμη σίγουρο, να ξεκινήσει στην ενδεκάδα απόψε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x