Κώστας Νικολακόπουλος

Πώς ο Ολυμπιακός τα κατάφερε κι από αέρος, με πιο «χαμηλή» ενδεκάδα

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για το μάθημα που πρέπει να πήραν οι παίκτες του Ολυμπιακού στη Φιλαδέλφεια από την ίδια τους την αμυντική συμπεριφορά στις στατικές φάσεις.

• Ο Ολυμπιακός κλήθηκε στο ντέρμπι να κάνει άμυνα σε 11 (!) περιπτώσεις κόρνερ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ προχθές στη Φιλαδέλφεια. Ο αριθμός ήταν υπερβολικός. Και γίνεται ακόμη πιο υπερβολικός, σε επίπεδο γενικά στημένων φάσεων, αν συνυπολογίσουμε και τα αρκετά φάουλ που κέρδισαν οι παίκτες της ΑΕΚ γύρω γύρω από την περιοχή του Πασχαλάκη, με τελευταίο στο 93’, όταν ο Ρέτσος (που είχε μπει αλλαγή στο 91’) αψυχολόγητα έκανε ένα φάουλ κι έβαλε τους γηπεδούχους στα καρέ του Ολυμπιακού.

• Από τις περίπου 15 αυτές στημένες φάσεις, ο Πασχαλάκης απειλήθηκε μόνο σε δύο-τρεις περιπτώσεις, τις οποίες μπορούμε να καταγράψουμε.

ΠΡΩΤΗ, μία κεφαλιά, άστοχη, του Αραούχο από αρκετά καλή θέση (μέσα δεξιά) σε εκτέλεση φάουλ από αριστερά. Εδώ το θέμα ήταν ότι ο Μπα χάλασε την «ευθεία» με την οποία ζητάει ο Μίτσελ να παίζουν οι παίκτες του σε τέτοια φάουλ, ώστε να βγαίνει ο αντίπαλος οφσάιντ. Αλλά και ότι ο Σαμασέκου που ήταν ο προσωπικός αντίπαλος του Αραούχο έχασε την κεφαλιά. Τον παρεμπόδισε, πάντως, και δεν τον άφησε να την πάρει όπως θα ήθελε, εξ ου κι η αστοχία.

ΔΕΥΤΕΡΗ μία κεφαλιά του Σιμάνσκι, άστοχη, από καλή θέση (μεταξύ του ημικύκλιου και του πέναλτι), σε εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά. Εδώ ήταν πραγματικά πρόβλημα, γιατί ο παίκτης της ΑΕΚ ήρθε με φόρα έξω από την περιοχή και ήταν ολομόναχος, άρα τυχερός ο Πασχαλάκης που δεν έπιασε καλά την κεφαλιά. Ήταν ολομόναχος γιατί όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού έπαιζαν μαν του μαν τους παίκτες της ΑΕΚ που ήταν στην περιοχή και δεν περίσσευε κανείς να μαρκάρει τον Σιμάνσκι που ήταν εκτός περιοχής! Αμέσως μετά τη φάση, ο Μπα κι ο Σαμασέκου γύρισαν στον πάγκο και έκαναν την σχετική επισήμανση και ο Μίτσελ το διόρθωσε στη συνέχεια.

Νικολακόπουλος: Πώς ο Ολυμπιακός τα κατάφερε κι από αέρος..

ΤΡΙΤΗ περίπτωση ένα σουτ του Βίντα, άστοχο κι αυτό, από καλή θέση (κοντά στο πέναλτι), αλλά με το σώμα του γυρισμένο. Εδώ ήταν μία επικίνδυνη εκτέλεση φάουλ, σαν σέντρα σουτ, από αριστερά, με τον Πασχαλάκη να διώχνει την μπάλα και τον Βίντα να παίρνει το ριμπάουντ.

• Πάνω από δέκα ακόμη περιπτώσεις στατικών φάσεων οι παίκτες του Ολυμπιακού τις καθάρισαν, ενώ ακόμη και σε αυτές τις τρεις ο βαθμός δυσκολίας επίτευξης γκολ από τους παίκτες της ΑΕΚ δεν ήταν μικρός. Άρα, γενικά οι «ερυθρόλευκοι» πήραν καλό βαθμό σε αυτό το κομμάτι, παρότι εμφάνισαν μία ομάδα σαφώς πιο «χαμηλή» από την κανονική τους, λόγω της απουσίας των Παπασταθόπουλου κι Εμβιλά, οι δε παίκτες της ΑΕΚ μάλλον υπερτερούσαν σε ύψος, με Μουκουντί, Βίντα, Γιόνσον, Σιμάνσκι, Αραούχο. Και παρότι ο Πασχαλάκης στα «στημένα» δεν βοήθησε, δεν βγήκε να μαζέψει ψηλές μπάλες.

• Ο Μίτσελ εμφάνισε μία διάταξη στα κόρνερ, με τον Κανός στο πρώτο δοκάρι, τον Μπακαμπού ελεύθερο αμυνόμενο, τον Μπιέλ «τείχος», τον Φορτούνη να ελέγχει τυχόν κομπίνα στην εκτέλεση και από εκεί και πέρα συνήθως ο Μπα είχε τον Μουκουντί, ο Ντόη τον Βίντα, ο Ρέαμπτσιουκ τον Αραούχο, ο Σαμασέκου τον Γιόνσον, ο Χουάνγκ τον Πινέδα κι ο Ρόντινεϊ τον Άμραμπατ. Όταν δεν εκτελούσε κόρνερ ο Χατζησαφί, πατούσε κι αυτός περιοχή και τον μάρκαρε ο Φορτούνης.

Νικολακόπουλος: Πώς ο Ολυμπιακός τα κατάφερε κι από αέρος..

• Με τόσα κόρνερ που εκτέλεσε η ΑΕΚ θα περίμενε κανείς να έχει προβλήματα ο Ολυμπιακός, καθότι έχει δείξει ευάλωτος σε αυτό το κομμάτι. Είδαμε, όμως, μία καλή αμυντική συμπεριφορά κι αυτό το παιχνίδι πρέπει να αποτελέσει μάθημα για τους «ερυθρόλευκους». Διότι αποδείχθηκε πανηγυρικά ότι σίγουρα παίζουν ρόλο τα κορμιά στις εναέριες και γενικά στις μάχες στα μελέ στην περιοχή, όμως τεράστιο ρόλο παίζουν και η συγκέντρωση, η αποφασιστικότητα και το πνεύμα του κάθε παίκτη ατομικά και όλης της ομάδας.

• Οι παίκτες του Μίτσελ έβγαλαν αυτά τα στοιχεία στις μάχες στα «στημένα», ήταν μαχητές και κάπως έτσι απέφυγαν τους πολλούς κινδύνους, ακόμη και με τον Σαμασέκου να καθαρίζει με κεφαλιά και με κερασάκι στην τούρτα τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε το τρίτο γκολ, όταν σε εκτέλεση κόρνερ της ΑΕΚ ο Χουάνγκ παρακαλώ πήρε την κεφαλιά κι έτσι άρχισε η εκπληκτική αντεπίθεση που έφερε έξι (!) παίκτες του Ολυμπιακού, τους Φορτούνη, Μπακαμπού, Κανός, Μπιέλ, Χουάνγκ, Ρέαμπτσιουκ κόντρα σε μόλις δύο (!) παίκτες της ΑΕΚ, με τον Κανός να σκοράρει στην πάσα του Μπακαμπού.

• Μία φάση που θύμισε πραγματικά κόντρα επίθεση μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x