Κώστας Νικολακόπουλος

Τι κάνει ο Ολυμπιακός όταν μπαίνει ο Εμβιλά, αλλά και τι κενά εμφάνισε στην άμυνα του!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στον sport-fm.gr για τον Εμβιλά, αλλά και τις αδυναμίες του Ολυμπιακού ενόψει της ρεβάνς του κυπέλλου.

· Από την στιγμή που στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0 ο Μπρούμα έκανε τα δύο γκολ κι ο Ελ Αραμπί του έδωσε με πάσα «πάρε βάλε» το πρώτο κι έχασε ο ίδιος και δύο-τρεις καθαρές ευκαιρίες να σκοράρει από μπαλιές του Μπρούμα, είναι λογικό να έπεσαν πρωτίστως πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, καθότι οι δυό τους διαμόρφωσαν και το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και ενεπλάκησαν σε όλες τις σημαντικές στιγμές του τελευταίου φετινού ντέρμπι των δύο ομάδων, τουλάχιστον σε επίπεδο πρωταθλήματος.

· Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι και η τρίτη αλλαγή που έκανε ο Πέδρο Μαρτίνς στο ημίχρονο, ο Εμβιλά, έβαλε την σφραγίδα του σε αυτή την νίκη του Ολυμπιακού, με το τόσο πληθωρικό, όσο και ενίοτε εντυπωσιακό παιχνίδι του, ανασταλτικά και επιθετικά! Έχει δε σημασία να τσεκάρουμε τι έχει συμβεί στα παιχνίδια του πρωταθλητή, στα οποία ο Γάλλος άσος μπήκε αλλαγή. Κυρίως με τον προπονητή του να θέλει να τον φρεσκάρει σε κάποια ματς, αλλά σε αρκετά από αυτά να τον έχει τελικά ανάγκη.

· Για να δούμε λοιπόν. Ο Εμβιλά…

Ολυμπιακός-ΑΕΚ (2-0) μπήκε στο ημίχρονο, με το αποτέλεσμα στο 0-0

Ολυμπιακός-Αστέρας (1-0) μπήκε στο 82’, με το σκορ ήδη διαμορφωμένο

ΠΑΣ-Ολυμπιακός (1-1) μπήκε στο 69’, με το σκορ στο 1-0

Άρης-Ολυμπιακός (1-1) μπήκε στο 66’, με το σκορ στο 1-0

Ολυμπιακός-Άρης (1-1) μπήκε στο 76’, με το σκορ στο 1-0

Απόλλων-Ολυμπιακός (1-3) μπήκε στο 58’, με το σκορ στο 0-1

Ολυμπιακός-Απόλλων (2-0) μπήκε στο 40’, με το αποτέλεσμα στο 0-0

Ολυμπιακός-Ομόνοια (2-0) μπήκε στο 78’, με το σκορ στο 1-0

· Σούμα: ο Εμβιλά έχει μπει αλλαγή σε οκτώ παιχνίδια, στα οποία ο Ολυμπιακός ήταν πίσω στο σκορ στα δύο και ισοφάρισε με την παρουσία του…ήταν ισόπαλος 0-0 στα δύο και τα κέρδισε 2-0 με την παρουσία του…κέρδιζε 1-0 στα τρία και από αυτά τα τρία με την παρουσία του τα δύο τα κέρδισε με 3-1 και 2-0 και στο άλλο κράτησε το 1-0…και κέρδιζε 1-0 στο ένα και με την παρουσία του ισοφαρίστηκε σε 1-1…

· Είναι προφανές ότι μιλάμε για μία απολύτως καταλυτική παρουσία στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού εκ μέρους του έμπειρου Γάλλου μέσου, καθώς σε αυτά τα οκτώ παιχνίδια στα οποία μπήκε αλλαγή η ομάδα σημείωσε εννιά γκολ και δέχθηκε μόλις δύο...Να συνυπολογίσουμε ότι ο Εμβιλά λόγω μικροτραυματισμού δεν είχε παίξει καθόλου στο ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-1, ενώ είχε πάρει ρεπό για ανάσες στο Ολυμπιακός-Βόλος 4-1.

· Θέλω, όμως, να σταθώ λίγο περισσότερο στο παιχνίδι με την ΑΕΚ και δη σε ένα κομμάτι στο οποίο ο Ολυμπιακός έβγαλε προβλήματα, άσχετα αν δεν του στοίχισαν, για τον ένα η, τον άλλο λόγο. Κι αναφέρομαι στο ανασταλτικό κομμάτι, στο οποίο ασφαλώς και δεν πήρε τον καλύτερο βαθμό, μολονότι στο τέλος κράτησε το μηδέν στην άμυνα.

· Δεν πρέπει να μένουμε, άλλωστε, μόνο στο τελικό σκορ. Διότι, όσο είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός μπορούσε στο τέλος να βάλει πέντε γκολ στην ΑΕΚ πολύ πιο εύκολα, απ΄ ότι της είχε βάλει τις προάλλες στο ΟΑΚΑ, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ θα μπορούσε αν ήταν πιο αποφασιστική να προηγηθεί στο α΄ ημίχρονο και τότε ίσως βλέπαμε ένα άλλο παιχνίδι στην επανάληψη (αν και πρόπερσι που είχε προηγηθεί 0-1, πάλι τέσσερα έφαγε στο τέλος, αλλά τέλος πάντων…).

· Κατά την γνώμη μου η μεγαλύτερη ευκαιρία της ΑΕΚ δεν ήταν η άστοχη κεφαλιά του Τσιγκρίνσκι-σε φάση που ο Σωκράτης βρέθηκε να πηδάει για κεφαλιά (και να την χάνει) ανάμεσα σε τρεις αντίπαλους, για να θυμηθούμε μετά από κάποιο διάστημα την αδυναμία του Ολυμπιακού στις στατικές φάσεις. Η πιο καλή ευκαιρία της ΑΕΚ ήταν στην κάθετη του Μάνταλου στο 20’, με τον Αλμπάνη να χάνει το κοντρόλ ενώ είχε βγει μόνος προ του Κρίστινσον, που το εκμεταλλεύθηκε και με έγκαιρη έξοδο μπλόκαρε με καλό πλονζόν την μπάλα-τόσο ο Σωκράτης, όσο κι ο Σεμέδο έχασαν εντελώς τον Αλμπάνη…

Νικολακόπουλος: Τι κάνει ο Ολυμπιακός όταν μπαίνει ο Εμβιλά

· Επιπλέον οι αμυντικοί του Ολυμπιακού, τόσο οι στόπερ, όσο κι οι ακραίοι, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις είχαν πολύ κακές αποφάσεις παίζοντας το οφσάιντ και επί της ουσίας εκ τύχης τους προέκυψε τελικά το οφσάιντ η, δεν έβγαλε ευκαιρία η ΑΕΚ. Ο δε Σεμέδο στο 65’ έκανε ένα εντελώς επιπόλαιο πούλημα της μπάλας, δίνοντας τη δυνατότητα στον Λόπες να μπουκάρει από αριστερά και να βγάλει επικίνδυνη σέντρα, χωρίς όμως κάποιος συμπαίκτης του να βρει την μπάλα-κάτι που ο αριστερός μπακ χαφ της ΑΕΚ το είχε κάνει και νωρίτερα…

· Πολύ σημαντικό και κάτι άλλο: τόσο οι στόπερ του Ολυμπιακού, όσο και οι κεντρικοί χαφ, επέτρεπαν αδικαιολόγητα στους μέσους της ΑΕΚ να σουτάρουν τις περισσότερες φορές εντελώς ανενόχλητοι από τα 20-22 μέτρα. Το έκανε ο Μάνταλος τρεις φορές κι άλλες τρεις ο Σιμάνσκι, ο Γαλανόπουλος κι ο Κρίστισιτς. Την πρώτη φορά ο Κρίστινσον έδιωξε με δυσκολία την μπάλα σε κόρνερ,τα δύο μπλόκαραν οι Σωκράτης και Τιάγκο και τις άλλες τρεις η μπάλα έφυγε άουτ, αλλά όλα τα σουτ ήταν από καλή θέση…

· Ειδικά ο Μάνταλος γενικότερα έμενε υπερβολικά ελεύθερος στον άξονα της ΑΕΚ, και με αρκετή ευκολία περνούσε πάσες κι έκανε σουτ. Μία, ακόμη, από αυτές τις πάσες, προς τον Ανσαριφάρντ στα πρώτα λεπτά, έκοψε για ένα κλικ, νομίζω και με τη βοήθεια της τύχης, ο Σωκράτης για ένα κλικ. Μία άλλη πάσα του Μάνταλου, προς τον Βασιλαντωνόπουλο, στην πλάτη του Όλεγκ, ξανά θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα, αν ο δεξιός μπακ χαφ της ΑΕΚ είχε καλύτερη επιλογή από ένα άστοχο σουτ προς την κλειστή γωνία του Κρίστινσον.

· Γενικά ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός αμυντικά, παρά το τελικό μηδέν πίσω. Κι όλα όσα ΔΕΝ έγιναν σωστά την Κυριακή πρέπει να αξιολογηθούν και να υπάρξουν διορθώσεις, διότι επειδή δεν σκόραρε η ΑΕΚ κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα σκοράρει κι ο ΠΑΣ αύριο αν βρει τόσες δυνατότητες να απειλήσει. Ας είμαστε ρεαλιστές, το 3-4-3 δεν το έχει μάθει να το παίζει η ομάδα, κι είναι αδύνατο να το μάθει απλά μέσα από κάποια ματς. Μόνο στην προετοιμασία μπορεί να το διδαχθεί σωστά. Τα δε προσωπικά λάθη δεν σταματάνε. Ο Ρέαμπτσιουκ δεν απέφυγε πάλι μία γκάφα, ενώ οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν την ευχέρεια να βγάλουν ουκ ολίγες αντεπιθέσεις, αξιοποιώντας π.χ. ένα επιπόλαιο σουτ του Μπουχαλάκη σε κόρνερ υπέρ του Ολυμπιακού η, μία ασυνεννοησία του Ανδρούτσου με τον Μπουχαλάκη.

· Με παρόμοια εικόνα στο ανασταλτικό κομμάτι αύριο, δεν μπορώ να δω πώς δεν θα δεχθεί γκολ ο Ολυμπιακός από τον ΠΑΣ που έχει μόνο γρήγορους παίκτες μπροστά (Παμλίδη, Ελευθεριάδη, Κρίζμαν, Μιλιντσεάνου, Μπρένερ). Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά θα προτιμούσα να είναι πολύ πιο προσεκτικοί και καλύτερα τακτοποιημένοι οι «ερυθρόλευκοι» από τη μέση και πίσω…

Άσχετο:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x