Κώστας Νικολακόπουλος

Τι λέει η παράδοση των αιώνιων στη Λεωφόρο στη σύγχρονη ιστορία των ντέρμπι

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr τα αποτελέσματα που έχει φέρει ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο από το 2000.

• Η διεξαγωγή ενός ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στη Λεωφόρο έχει πάντοτε την ιδιαιτερότητα της έδρας, καθότι μιλάμε για το παραδοσιακό σπίτι του ΠΑΟ.

• Το αποψινό θα είναι το 14ο μεταξύ τους παιχνίδι στη Λεωφόρο, κατά τη σύγχρονη ιστορία των ντέρμπι, δηλαδή από το 2000 και μετά. Τι έχει συμβεί στα προηγούμενα 13; Μπορεί κάποιος να πει δύο πράγματα, γιατί πολύ απλά κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.

• Το πρώτο, ότι ο Παναθηναϊκός υπερτερεί ξεκάθαρα σε νίκες, καθώς έχει τις διπλάσιες από τον αιώνιο αντίπαλο του! Και το δεύτερο ότι ο Ολυμπιακός έχει περισσότερα θετικά αποτελέσματα (νίκες +ισοπαλίες) από τις νίκες του Παναθηναϊκού!

• Ο Παναθηναϊκός έχει έξι νίκες. Οι δύο είναι αρκετά χρόνια πίσω, το 3-2 το Γενάρη του 2003 και το 1-0 του Απρίλη του 2005. Οι άλλες τέσσερις όμως είναι στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια τους για το πρωτάθλημα σε κανονική διάρκεια σεζόν: 2-1 τον Φλεβάρη του 2015, 1-0 τον Μάρτη του 2017, 1-0 τον Οκτώβρη του 2017 και 2-1 τον Φλεβάρη του 2021.

• Ο Ολυμπιακός έχει τρεις νίκες. Η μία πολύ πίσω, εκείνο το ιστορικό 4-1 για το Κύπελλο το Μάρτη του 2001. Η δεύτερη με ένα γκολ στο 89’ (Μήτρογλου) το Νοέμβρη του 2013.

• Και υπάρχουν και τέσσερις ισοπαλίες: Ένα 0-0 το Νοέμβρη του 2000, ένα 1-1 (το επεισοδιακό) το Μάρτη του 2002, ένα 2-2 (του…Δούρου) τον Απρίλιο του 2004 κι ένα 0-0 το Σεπτέμβρη του 2007.

• Πρέπει να παραδεχθούμε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τα καλύτερα για τον Ολυμπιακό, ειδικά με το σκεπτικό ότι μιλάμε για μία 20ετία και πλέον στην οποία ο ίδιος κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Νικολακόπουλος: Τι λέει η παράδοση των αιώνιων στη Λεωφόρο

• Από εκεί και πέρα, για να έρθουμε και στο τώρα, θεωρητικά ο Ολυμπιακός με απόσταση ασφαλείας εννιά βαθμών από την ΑΕΚ έχει μία καλή καβάντζα. Από την άλλη, λαμβάνοντας υπόψιν μας ότι σε ακριβώς δύο εβδομάδες έχει να πάει και στην Τούμπα, σε συνδυασμό με το σαφώς πιο εύκολο πρόγραμμα της ΑΕΚ στο ίδιο ακριβώς διάστημα, μπορεί να δημιουργηθούν προϋποθέσεις σοβαρής μείωσης της διαφοράς του από τους αντιπάλους του.

• Κι όταν ήδη το +11 έχει γίνει +9 με το κάζο στη Ριζούπολη και το 0-0 με τον Απόλλωνα, καταλαβαίνει ο καθένας ότι για τον Ολυμπιακό μόνο ευχάριστο δεν θα είναι αν η διαφορά πάει π.χ. στο +5 με δύο ισοπαλίες του στη Λεωφόρο και στην Τούμπα. Η, στο +4 με μία ισοπαλία και μία ήττα του. Η, ακόμη και στο +3 με δύο ήττες του…Άλλωστε, όταν παίζεις εκτός έδρας δύο ντέρμπι δεν είναι απίθανα αποτελέσματα δύο ισοπαλίες η, μία ισοπαλία και μία ήττα, ακόμη και δύο ήττες.

• Υπό αυτή την έννοια, θα είναι πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό να κάνει απόψε ένα διπλό. Η, έστω, και για λόγους ψυχολογικούς, να κρατήσει το αήττητο που έχει από την αρχή του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x