Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Βαλμπουενά κάνει τη διαφορά και ως αλλαγή. Και ο Μπα κάνει πέντε καλά, αλλά...

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον Ολυμπιακό, τον Βαλμπουενά, τον Μπα κι όχι μόνο.

· Η πολυτιμότητα μίας νίκης φαίνεται πολλές φορές από τις αντιδράσεις που θα υπήρχαν εάν δεν έρχονταν αυτή η νίκη…

· Το ίδιο ισχύει και για το διπλό του Ολυμπιακού στο Βόλο. Ας σκεφθούμε ότι εάν δεν έμπαινε το γκολ του Εμβιλά στο τελευταίο δεκάλεπτο, τώρα θα σχολιάζονταν ότι ο Ολυμπιακός έχει μία μόλις νίκη στα πέντε τελευταία παιχνίδια του, ότι όπως δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα δεν κέρδιζε μέσα στην Ξάνθη (1-1 πρόπερσι και 0-0 πέρυσι), έτσι και τώρα δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα δεν κερδίζει στον Βόλο (0-0 πέρυσι και 1-1 φέτος) κλπ, κλπ. Πόσο δε μάλλον από την στιγμή που ο Πέδρο Μαρτίνς επέλεξε να παρατάξει στο Βόλο την πιο δυνατή ενδεκάδα του, κάνοντας μόλις μία αλλαγή στο σχήμα με το οποίο είχε παίξει στην Ολλανδία τη ρεβάνς με την PSV, βάζοντας τον Φορτούνη αντί του Μπουχαλάκη, δηλαδή την αλλαγή που είχε κάνει από το ημίχρονο στο Άϊντχοβεν.

· Γιατί το έκανε αυτό ο προπονητής του Ολυμπιακού και προτίμησε να κάνει μηδενικό ροτέισον, κόντρα ίσως σε κάθε πρόβλεψη; Πρώτον γιατί ήθελε να είναι όσο το δυνατό πιο σίγουρος ότι η ομάδα του θα επέστρεφε στις νίκες στο πρωτάθλημα μετά το 1-2 από τον Παναθηναϊκό και το 1-1 με τον Άρη. Δεύτερον γιατί ήθελε να περάσει το μήνυμα στην ομάδα του ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη συγκέντρωση και σοβαρότητα στο συγκεκριμένο ματς. Και τρίτον γιατί ήθελε να εκμεταλλευθεί την ήττα του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη και την ισοπαλία στο αθηναϊκό ντέρμπι ΠΑΟ-ΑΕΚ και να ξεφύγει ο Ολυμπιακός και πάλι με 14, 15 και 16 πόντους στη βαθμολογία από τους αντιπάλους του.

· Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τους «ερυθρόλευκους» για έλλειψη διάθεσης στο παιχνίδι. Ίσα ίσα, όλοι το πάλεψαν. Όμως, εξίσου αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι έβγαλαν κόπωση από το ματς του Γιουρόπα Λιγκ και το ταξίδι στην Ολλανδία και στη συνέχεια κι εκείνο στο Βόλο. Ιδιαίτερα οι δύο πιο μεγάλοι σε ηλικία, ο Βαλμπουενά κι ο Ελ Αραμπί.

· Και δεν είναι ότι δεν προσπάθησαν τα δύο αυτά παιδιά, ίσα ίσα-όμως τους έλειψε η φρεσκάδα.

Ο ΑΡΑΜΠΙ δεν πήρε καθόλου πάσες και κάπως έτσι τελείωσε το παιχνίδι με μηδέν τελικές! Κι όμως ειδικά στην πρώτη μισή ώρα περίμενε σε τρεις φάσεις πάσες για γκολ, όμως σε δύο περιπτώσεις ο Λαλά δεν του γύρισε σωστά την μπάλα και σε μία τρίτη περίπτωση του πήρε την μπουκιά από το στόμα ο Σεμέδο, κάνοντας μία κακή κεφαλιά ενώ ο Μαροκινός ήταν ακριβώς πίσω του έτοιμος να τελειώσει με σουτ.



Ο ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ ήταν πολύ κινητικός, το πάλεψε, τον είδαμε να κάνει και τάκλιν στην γραμμή του πλαγίου άουτ, αλλά η δραστηριότητα του περιορίστηκε σε τέσσερις-πέντε καλές πάσες, χωρίς όμως να μπορέσει εν τέλει να δημιουργήσει κάποια ευκαιρία, ενώ μία φορά που ο ίδιος βρέθηκε σε καλή θέση για σουτ έχασε το κοντρόλ. Δίνει την εντύπωση ο Ματιέ ότι είναι ένα διάστημα αυτό στο οποίο δεν του βγαίνουν οι ασίστ κι ίσως είναι καλύτερα να μπαίνει ως αλλαγή, αφού δεδομένα μπορεί να κάνει τη διαφορά και στο β΄ ημίχρονο.

· Ο Χασάν είναι μία άλλη ξεχωριστή περίπτωση. Για να είμαι ειλικρινής, δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς ένα σέντερ φορ που σου βάζει χρυσό γκολ στο 88’ την Πέμπτη σε ευρωπαϊκό παιχνίδι και σου δίνει την πρόκριση μπαίνοντας ως αλλαγή στο 79’, τον αφήνεις στον πάγκο και την Κυριακή, μέχρι που τον βάζεις αλλαγή στο 63’. Δεν πρέπει να εκμεταλλευθείς καλύτερα τη ρέντα του, την ψυχολογία του, το μομέντουμ που λέμε;

ΤΟ μόνο που μπορώ να σκεφθώ είναι ότι ο Αιγύπτιος στα δύο προηγούμενα παιχνίδια στα οποία είχε ξεκινήσει βασικός, με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και τον Άρη στο Καραϊσκάκη, δεν τα είχε πάει και καλά, παρότι προέρχονταν από τα δύο γκολ που είχε σημειώσει επί του Άρη στο άλλο ματς στο Καραϊσκάκη, για το Κύπελλο. Αλλά κι ο Αραμπί δεν νομίζω ότι είναι σε σούπερ φόρμα για να παίζει στην αρχική ενδεκάδα και Πέμπτη και Δευτέρα και δη σε δύο εκτός έδρας παιχνίδια.

· Αυτό που νομίζω ότι προέχει, πάντως, για τον Ολυμπιακό σε ομαδικό κι ατομικό επίπεδο είναι να δούμε πιο καθαρό μυαλό. Κάτι που λείπει σε ένα μεγάλο βαθμό-και που ευτυχώς το υπερκαλύπτει τις περισσότερες φορές το πάθος για τη νίκη.



ΓΙΑ παράδειγμα, ο Ολυμπιακός στο 81ο λεπτό έβαλε το γκολ στο Βόλο και υποτίθεται κλείδωσε το τρίποντο, αλλά είδαμε στις καθυστερήσεις του αγώνα ότι δύο φορές ο Βόλος μπήκε στην περιοχή του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ενδεχόμενο να ισοφαρίζονταν. Στο 92’ ο Νίκο Μαρτίνεζ πέρασε με μεγάλη ευκολία ανάμεσα στον Όλεγκ και τον Μασούρα, μπούκαρε στην περιοχή κι ήταν ευτύχημα για τον Ολυμπιακό που ο Μπα έκανε ένα φοβερό τάκλιν και τον έκοψε. Και στο 93’ ο Βόλος κέρδισε φάουλ κι η κεφαλιά που πήρε ο Παπασταθόπουλος δεν ήταν κι η καλύτερη, προς τα πίσω, με συνέπεια να δοθεί η ευκαιρία σε ένα προωθημένο στόπερ του Βόλου να κάνει ένα γυριστό.

ΚΑΙ επειδή αναφέρθηκα στον Μπα: Πέραν της σωτήριας επέμβασης στο 91ο λεπτό, είχε γενικά μία καλή παρουσία, υπό την έννοια είχε κι άλλο καλό κόψιμο, είχε ένα εντυπωσιακό μπλοκ σε σουτ αντίπαλου με τάκλιν, βγήκε επανειλημμένως πρώτος στη φάση κι έκοψε, βγήκε νικητής σε προσωπικές μονομαχίες. Αυτό το μπλοκάρισμα που έκανε ο Αφρικανός στόπερ του Ολυμπιακού στο σουτ του Μπαριέντος στο 34’, είναι υπόδειγμα για το πώς ο κεντρικός αμυντικός πρέπει να πηγαίνει πάνω σε τέτοιες φάσεις-σαν καμικάζι κι όχι να γυρίζει την πλάτη.

Δείτε την φωτογραφία



ΑΛΛΑ αυτό το πράγμα με τις τραγικές πάσες του, έως πότε θα το βιώνει η ομάδα; Δεν πρέπει να το σταματήσει; Στο παιχνίδι με το Βόλο το έκανε τέσσερις φορές! Τέσσερις φορές έδωσε την μπάλα σε αντίπαλο-συγνώμη, αλλά δεν μπορεί να παίζει τέτοιο πράγμα σε αυτό το επίπεδο. Στη μία από αυτές τις λάθος πάσες, ο Σεμέδο για να σταματήσει το μπάσιμο αντίπαλου εξτρέμ στην περιοχή του Σα έκανε φάουλ ελάχιστα έξω από την περιοχή. Και σε μία άλλη φάση παρενέβη ο Σωκράτης και διόρθωσε.

ΕΙΝΑΙ άραγε τόσο δύσκολο να δουλέψει ο Μπα στην προπόνηση τις πάσες του, να βελτιώσει αυτό το εξόφθαλμο μειονέκτημα του και να είναι και πιο συγκεντρωμένος στο παιχνίδι; Δηλαδή, στην Ολλανδία γιατί ήταν πιο προσεκτικός; Κι είναι επίσης τόσο δύσκολο να πάψει να δίνει φάουλ γύρω από την περιοχή του Μπα με τόσα άτσαλα μαρκαρίσματα που κάνει, ιδίως χρησιμοποιώντας τα χέρια; Πάλι το έκανε δύο φορές στο Βόλο! Το να κάνει ο στόπερ φάουλ είναι μέσα στη δουλειά του. Αλλά το να κάνει φάουλ χωρίς κανένα απολύτως λόγο, ασφαλώς και ΔΕΝ είναι στη δουλειά του...

Άσχετο: Ευτυχώς τη Δευτέρα ο Βόλος κέρδισε μόνο ένα κόρνερ μετά το γκολ της ισοφάρισης του, με βάση αυτά που βλέπουμε ειδικά τον τελευταίο καιρό στα κόρνερ που κερδίζει ο κάθε αντίπαλος του Ολυμπιακού...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x