Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός: Δύσκολος στο γκολ, με τα δεξιά μπακ καλά και τον Τζολάκη με τον Μάρκοβιτς το ίδιο!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον Ολυμπιακό με βάση και το χθεσινό φιλικό.

• Χρήσιμα συμπεράσματα από το τρίτο φιλικό του Ολυμπιακού, αυτό με την πρωταθλήτρια Αυστρίας…

• Πρώτο, είναι καλό για τον Ολυμπιακό που αν φτάσει στα πλέι οφς του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείεται να αντιμετωπίσει την Ζάλτσμπουργκ, καθώς θα είναι μαζί της στους ισχυρούς της κλήρωσης…

• Δεύτερο, ο Ολυμπιακός είναι πάρα πολύ δύσκολος στο γκολ, παρά την παρουσία των Ελ Αραμπί, Χασάν, Τικίνιο και Μασούρα. Όλοι αυτοί μαζί έχουν βάλει ένα γκολ, του Χασάν στο πρώτο φιλικό, με τον Αιγύπτιο να είναι αυτός που έχει τις πιο πολλές ευκαιρίες σκοραρίσματος από τους τρεις φορ. Υπάρχει κι η ατυχία, με τους Τικίνιο και Αραμπί να έχουν σημαδέψει με κεφαλιές από μία φορά το δοκάρι, αλλά ας συνυπολογίσουμε ότι ο Αραμπί χθες για πρώτη φορά είχε τελικές (το δοκάρι κι ένα σουτ που του το μπλόκαραν), ο δε Τικίνιο επίσης δύο φορές είχε βρεθεί σε θέση βολής. Ίσως πιο πολύ, όμως, έχει κοστίσει στον Ολυμπιακό ότι έχει χάσει τη ρέντα του στο γκολ ο Μασούρας, ο οποίος χθες βρέθηκε τέσσερις φορές (!) σε ευνοϊκή θέση και δεν είχε ούτε μία καλή τελική…

• Τρίτο, ο Μαρτίνς έχει εγκαταλείψει παντελώς το 3-4-3 που φαίνονταν να είχε τόσο αγαπήσει προς το τέλος της περασμένης σεζόν. Αυτό που έχει στο μυαλό του ξεκάθαρα είναι το κλασικό του 4-3-3, κι εναλλακτικά το 4-4-2. Απλά είναι ένα ερωτηματικό πώς προτίμησε να βάλει σε ένα τόσο δυνατό φιλικό τόσα πιτσιρίκια, αφήνοντας εντελώς έξω Εμβιλά, Αβραάμ, Χασάν και Τικίνιο. Και Σαπουντζή και Καλογερόπουλο και Μπα πέρασε στην τελευταία μισή ώρα, την στιγμή που είχε ξεκινήσει βασικό τον Αποστολόπουλο. Κάπως έτσι ήρθε το 3-0, με τον Σαπουντζή (γεμάτος άγχος στην πρώτη του με τα «ερυθρόλευκα» έκανε πολλά λάθη σαν οκτάρι κι ο προπονητής τον πέρασε μετά σαν δεκάρι κι ήταν καλύτερος) να κάνει πάσα στα πόδια αντίπαλου και τον Καλογερόπουλο να χάνει τον αντίπαλο φορ στην ταχύτητα, ενώ λίγο μετά ο στόπερ του Ολυμπιακού πούλησε την μπάλα μέσα στην περιοχή του Κρίστινσον). Βέβαια, με αυτά και με αυτά, είδαν και τα ίδια τα παιδιά, αλλά κι εμείς πόσο έτοιμα δεν είναι ακόμη για τέτοιο επίπεδο και πόση δουλειά χρειάζονται-με τη διαφορά ότι ακόμη και με αυτές τις συνθήκες έβγαλαν τα καλά τους στοιχεία. Ιδίως ο Αποστολόπουλος κι ο Καλογερόπουλος, ενώ κι ο Μπά προς το τέλος είχε δύο-τρεις πραγματικά καλές κινήσεις.

Ο Κώστας Νικολακόπουλος για το πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού

• Τέλος πάντων, χθες ο Πέδρο αντάμειψε τον Ραντζέλοβιτς για την ζωηρή εικόνα του στα προηγούμενα φιλικά και τον έβαλε βασικό σε ένα τεστ πολύ δυνατό, με ομάδα πολύ «αθλητική». Ο Σέρβος ήταν πάλι πάρα πολύ δραστήριος και κινητικός, ντρίμπλαρε, σέντραρε (στο δοκάρι του Αραμπί), σούταρε (όχι όμως καλά και τις τρεις φορές, από καλές θέσεις), πάλεψε πολύ, συνεργάστηκε με τον Ανδρούτσο στη δημιουργία μίας σημαντικής ευκαιρίας. Έχει ξεκινήσει καλά ο Ραντζέλοβιτς και αυτό που μένει είναι να βάλει στο παιχνίδι του μεγαλύτερη αξιοπιστία και υπευθυνότητα. Δεν μπορεί να σουτάρει τόσο μέτρια και τις τρεις φορές-λες και συναγωνίζονταν χθες με τον Μασούρα, ποιος θα έχει τα χειρότερα τελειώματα! Δεν μπορεί να μην δίνει την μπάλα στον Ανδρούτσο, όταν τον βλέπει να κάνει την κούρσα από δεξιά του. Δεν μπορεί να ντριμπλάρει δύο και να θέλει να περάσει και τρίτον…

• Ενδιαφέρουσα κίνηση η χρησιμοποίηση με τους βασικούς του Πέπε σε ρόλο κόφτη. Και νομίζω ότι με τα μειονεκτήματα του, ο Πορτογάλος μας έδειξε ότι ο Ολυμπιακός έχει μπακ απ του Εμβιλά-δεν λέω ισάξιο, λέω για κάλυψη. Το πάλεψε κι ανασταλτικά περισσότερο (τον είδαμε να κάνει και τάκλιν, επιτέλους), ήταν πιο σίγουρος στις πάσες κι είχε ορισμένες μπαλιές πραγματικά πολύ ποιοτικές, καθώς κι ένα στημένο φαρμάκι, με τον Αραμπί όμως να μην βρίσκει καλά την μπάλα για κεφαλιά από άριστη θέση. Έχασε εντυπώσεις όταν κάποια στιγμή βγήκε μπροστά σαν μέσα αριστερά να ντριμπλάρει στην αντίπαλη περιοχή και κόπηκε πολύ εύκολα, όμως γενικά ήταν μία ενθαρρυντική εμφάνιση σε ένα δύσκολο τεστ. Είναι σε πολύ σημαντικό ότι αυτός ο παίκτης μπορεί να βγάλει την μπάλα καλά από την άμυνα στο κέντρο, με την ικανότητα του στο πάσινγκ γκέιμ.

Ο Κώστας Νικολακόπουλος για το πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού

• Άλλο συμπέρασμα; Μου φαίνεται ότι τα καλύτερα ακραία μπακ είναι τα δύο…δεξιά, ο Λαλά κι ο Ανδρούτσος! Το Ελληνόπουλο αποτελεί πηγή ενέργειας, έχει βελτιωθεί αμυντικά και πατάει πολλούς χώρους, φτιάχνει φάσεις και αν βελτιώσει κι άλλο τη σέντρα του και κόψει κάποια λάθη αμυντικά, θα γίνει πραγματικά ανταγωνιστικός μπακ! Ο Γάλλος αρχίζει και ρολάρει από παιχνίδι σε παιχνίδι. Και δεν θα μου φανεί περίεργο αν τους δούμε κάποια στιγμή μαζί στην ίδια ενδεκάδα, τουλάχιστον μέχρι να αποκτηθεί αριστερός μπακ πιο έτοιμος από τον Ρέαμπτσιουκ, που ενώ προωθείται με ταχύτητα έχει σοβαρή ατέλεια στο να περάσει σωστά την μπάλα με τη σέντρα η, την πάσα-αν και μάλλον τον Βρουσάι βλέπω να δοκιμάζεται εναλλακτικά στα άκρα της άμυνας, ειδικά από την στιγμή που ο Τσούμιτς με το που πήρε την ευκαιρία «έδειξε». Και απείλησε (δοκάρι) και πάσες κάθετες και διαγώνιες πέρασε και έκλεψε μπάλα. Πρέπει να τον δούμε καλύτερα στο ένας μ΄ ένα, γιατί τον έκοψαν δύο φορές, αλλά η πρώτη εικόνα είναι ελπιδοφόρα.

• Ο Τζολάκης παρά την ατυχία του να φάει δύο γκολ από κόντρες της μπάλας δεν τον πήρε αποκάτω και δικαίωσε την προτίμηση του προπονητή του προς το πρόσωπο του. Πολύ καλός κάτω από τα δοκάρια όταν χρειάστηκε, μάζεψε μπάλες, λίγο καλύτερο τον περιμέναμε στα διωξίματα με τα πόδια.

• Δεν μου άρεσε ότι ο Ολυμπιακός για μία ακόμη φορά δεχόμενος πρώτος γκολ απέτυχε να αντιδράσει και μάλιστα αυτή τη φορά έφαγε δύο γκολ μέσα σε λιγότερο από τρία λεπτά. Μου άρεσε ότι ο Μάρκοβιτς από παιχνίδι σε παιχνίδι βγάζει εμπιστοσύνη, παίζει με τσαγανό και πραγματικά θα ήθελα να τον δω περισσότερο με τον (εξαιρετικά σοβαρό και πάλι) Σωκράτη δίπλα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x