Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Μαντί ενόψει τελικού, 1ος παίκτης της σεζόν στη χώρα του, μπροστά από Κεϊτά!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr δέκα πράγματα για κάποιους παίκτες του Ολυμπιακού ενόψει τελικού.

• Αν κάτι μου έκανε εντύπωση στο φιλικό του Ολυμπιακού στο Περιστέρι είναι η έλλειψη καθαρού μυαλού εκ μέρους των ποδοσφαιριστών του Πέδρο Μαρτίνς.

• Μπορεί να φαίνεται τετριμμένο, αλλά αυτό ακριβώς που λέμε, «δεν είχαν καθαρό μυαλό», ήταν που διέκρινε τους «ερυθρόλευκους», στην πρόβα τεζενεράλε ενόψει του τελικού του Κυπέλλου. Και μην υποτιμάτε τόσο πολύ ένα φιλικό και δη το τελευταίο πριν από ένα επίσημο αγώνα-δεν είναι τόσο απλό να πατήσεις ένα κουμπί και να αλλάξει τόσο θεαματικά μία ομάδα…

• Η πιο χαρακτηριστική φάση έγινε στο β΄ ημίχρονο, στο 69’, όταν βρέθηκαν στο κέντρο του γηπέδου τρεις παίκτες του Ολυμπιακού, οι δύο στόπερ (Μπα, Αβραάμ) κι ο Καμαρά, απέναντι σε ένα παίκτη του Ατρόμητου κι ο Μαντί αντί να αφήσει τους σέντερ μπακ να καθαρίσουν, πήγε και μπήκε στη φάση, βγάζοντας μία κεφαλιά προς τα πίσω, εντελώς αψυχολόγητα.
Αποτέλεσμα να επωφεληθεί βέβαια ο κυνηγός του Ατρόμητου και να τρέχουν τα στόπερ να τον σταματήσουν, με τον Μπα στο τέλος να του κάνει φάουλ σε πολύ πλεονεκτική θέση για τους γηπεδούχους και να παίρνει και κάρτα.

• Και δεν ήταν κι η μοναδική φάση που ο Μαντί ενήργησε απερίσκεπτα. Παρότι αυτός, σε αντίθεση με αρκετούς άλλους «ερυθρόλευκους» έβγαλε ενέργεια και ένταση στο παιχνίδι του. Αλλά τον είδαμε να παίρνει την μπάλα και να κάνει κούρσες προσπαθώντας να περάσει σαν στα…τυφλά όποιον βρίσκει μπροστά του, να σουτάρει πάνω σε αντιπάλους καταστρέφοντας επιθέσεις και στο φινάλε και στο τέλος, στο 88’, να πετάει μία ύστατη ευκαιρία του Ολυμπιακού για γκολ, αναλαμβάνοντας ο ίδιος να εκτελέσει απευθείας φάουλ από καλή θέση (ίσως πρώτη φορά στη ζωή του), αντί να αφήσει τον Χολέμπας, που έχει πολύ καλύτερα κτυπήματα στα στημένα-αποτέλεσμα ήταν ένα σουτ του Καμαρά πάνω στο τείχος…

• Κι ενώ εγώ του κάνω την κριτική μου του Μαντί, η πολύ γνωστή αφρικάνικη ιστοσελίδα Orange Football τον ανέδειξε ως καλύτερο ποδοσφαιριστή της Γουϊνέας για τη σεζόν 2019-20, σύμφωνα με τη ψηφοφορία των αναγνωστών του. Άμα λάχει μπροστά από τον Ναμπί Κεϊτά της Λίβερπουλ (2ος) και τον Σεϊντουμπά Σουμπά της Παρτίζαν (3ος)!



• Κατά τα άλλα, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, οι παίκτες του Ολυμπιακού αντί να κάνουν μία πάσα στον σέντερ φορ, τον Χασάν, που είχε πλασαριστεί σε πολύ καλές θέσεις, προτίμησαν να σουτάρουν έξω από την περιοχή. Και τέλος πάντων το ένα σουτ, του Καμαρά, ήταν φαρμακερό κι έφυγε ελάχιστα άουτ. Όμως, τα άλλα δύο, το μεν του Βαλμπουενά έστειλε την μπάλα στην αγκαλιά του Γιαννιώτη σαν σε προπόνηση, το δε του Τοροσίδη έφυγε αρκετά ψηλά άουτ.

• Κάπως έτσι πέρασε ένα ολόκληρο 90λεπτο κι ο ένας από τους δύο φορ του Ολυμπιακού, ο Χασάν, δεν είχε ούτε καν…μισή τελική!!! Για να έχει όμως τελική ένας φορ, πρέπει να πάρει και πάσες. Το μόνο ευχάριστο από τη συνύπαρξη των Ελ Αραμπί και Χασάν είναι ότι ίσως για πρώτη φορά από τότε που άρχισε σταδιακά να τους βάζει μαζί ο προπονητής, έβγαλαν μία διάθεση συνεργασίας κι οι δύο. Κάποιες φορές τους «πέρασαν» οι συνεργασίες, κάποιες άλλες όχι, όμως τις έψαξαν. Και το προσπάθησαν να παίξουν σωστά το ρόλο τους, ο ένας να είναι πιο πολύ μέσα στην περιοχή (στο α΄ ο Ελ Αραμπί) κι ο άλλος λίγο πιο έξω από την περιοχή (στο α' ο Χασάν)-κι αντίστροφα στο β΄.

• Με τον Αραμπί να έχει κι αυτός το ίδιο πρόβλημα με τον Χασάν, έστω και σε μικρότερο βαθμό, καθότι έχει πολύ καλύτερη χημεία με τους συμπαίκτες του, παίζοντας βασικός σχεδόν από την αρχή της σεζόν-ελάχιστες φορές πήρε πάσες για γκολ. Κατά βάση μία, από τον Βαλμπουενά. Δύο φορές ο Ραντζέλοβιτς και μία ο Μπρούνο, όταν έπρεπε να του κάνουν την καλή πάσα στην αντίπαλη μικρή περιοχή, είχαν επιλογές από μέτριες έως κακές στην τελική πάσα κι ο Μαορκινός έμεινε να περιμένει.

• Στην περίπτωση δε ειδικά του Μπρούνο, χάθηκε μία όντως εξαιρετική αντεπίθεση του Ολυμπιακού, που εξελίχθηκε με έξοχο τρόπο, ξεκινώντας από τον Καφού και συνεχίζοντας με την υπέροχη πάσα του Βαλμπουενά στον Ραντζέλοβιτς κι εκείνου στον Μπρούνο. Ο Βραζιλιάνος ενώ έχει την μπούκα στην περιοχή και μπορεί να ντριμπλάρει τον μπακ, δεν βγάζει συνήθως καλά την πάσα στο φινάλε της προσπάθειας του και χάνει την ευκαιρία να κάνει τη διαφορά. Όπως ακριβώς στη συγκεκριμένη φάση, κατέληξε με την πάσα του Μπρούνο να κόβεται, έτσι και στο β΄ ημίχρονο σε μία πραγματικά ωραία προσωπική ενέργεια του από αριστερά, κι ενώ σήκωσε το κεφάλι και είδε τον Χασάν, δεν του έβγαλε την πάσα όπως έπρεπε. Όπως και σε τρίτη φάση, δεν πέρασε σωστά την μπάλα στον Ραντζέλοβιτς, έχοντας δεχθεί μία εκπληκτική πάσα του Καμαρά.

• Μακάρι να είναι θέμα χημείας, επειδή δηλαδή έχει λίγα παιχνίδια με τη φανέλα του Ολυμπιακού κι άρα με τους συμπαίκτες του, και να μην είναι κουσούρι αυτό που έχει ο Μπρούνο, δηλαδή να μην τελειώνει καλά τις φάσεις. Γιατί αν το κάνει καλά κι αυτό το κομμάτι, ο παίκτης αυτός μπορεί να βοηθήσει την ομάδα, ακόμη και σαν μπακ-αρκεί βέβαια να μάθει καλύτερα τη θέση. Γιατί οι τοποθετήσεις που είχε σε ορισμένες φάσεις ήταν…εγκληματικές! Π.χ. όταν οι άλλοι αμυντικοί του Ολυμπιακού έβγαιναν για να παίξουν το οφσάϊντ, ο Βραζιλιάνος έμενε δύο μέτρα πίσω και κάλυπτε όλους τους επιτιθέμενους του Ατρόμητου!

• Και σίγουρα περίμενα πολύ περισσότερα από τον Ραντζέλοβιτς, που έχασε τις εντυπώσεις σε εκείνη τη φάση που χρειάζονταν μία καλή ντρίμπλα για να βγει ευκαιρία για γκολ κι ο Σέρβος κόπηκε υπερβολικά εύκολα μέσα στην αντίπαλη περιοχή-τον εξτρέμ γι΄ αυτό τον θέλεις, να σου κάνει εκεί την ντρίμπλα.

• Ο Ραντζέλοβιτς δεν είναι ότι δεν προσπάθησε-και καλές επιστροφές κάποιες στιγμές είχε. Και καλή χημεία είχε με τον Βαλμπουενά, δεχόμενος καλές κάθετες πάσες από το Γάλλο. Αλλά ουσιαστικά σε 67 λεπτά παιχνιδιού μπορείς να δεις μόνο μία ενέργεια επιπέδου εξτρέμ Ολυμπιακού, εκεί που έξυπνα έβγαλε σε καλή θέση τον Καφού, αλλά αυτός έστειλε την μπάλα στα περιστέρια! Στις άλλες στιγμές του, ο νεαρός Σέρβος έχανε μπάλες η, δεν έκανε καλές τελικές. Και νομίζω ότι κάπως έτσι, από αυτό το φιλικό, έχασε την ευκαιρία να είναι βασικός στον τελικό…

View this post on Instagram

??

A post shared by ???????????? ???????????????????? (@callmelolita) on

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x