Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Μπένετ έφερε δύο διαιτητές που δεν άφησαν τον Ολυμπιακό να κερδίσει τα δύο ντέρμπι

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει μέσα από το sport-fm.gr τη διαιτησία των δύο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό.

• Είχαμε δύο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Και τα δύο έληξαν ισόπαλα. Και στα δύο ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος, σύμφωνα με την παραδοχή όλων-και των «πράσινων».

• Τι άλλο έγινε στα δύο ντέρμπι; Οι διαιτητές (εξυπακούεται όχι elite, όπως αντιθέτως ζητάει επίμονα ο Ολυμπιακός) που έφερε ο Άγγλος αρχιδιαιτητής Μπένετ, υπάλληλος της ΕΠΟ του Μπαλτάκου, έπαιξαν κόντρα στον Ολυμπιακό, έπαιξαν σαν να μην ήθελαν να κερδίσει ο Ολυμπιακός, έπαιξαν λες και ήθελαν να τελειώσουν ισόπαλα τα παιχνίδια, όπως παρεμπιπτόντως θα βόλευε και «τρίτες» ομάδες.

• Στη Λεωφόρο υπήρχε ένας διαιτητής, ο Δανός Κελέτ, που στην πρώτη μισή ώρα τσάκισε με τα σφυρίγματα του τον Ολυμπιακό. Στη συνέχεια, με τον Ολυμπιακό όλο και πιο ανώτερο μέσα στο παιχνίδι, ο διαιτητής ισορρόπησε, μέχρι που ήρθε η φάση στο 97ο λεπτό, στην οποία έδωσε πέναλτι κι ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε. Ήταν ξεκάθαρα μία διαιτησία έδρας.

• Στο Καραϊσκάκη, αντιθέτως, δεν είχαμε διαιτησία έδρας, αλλά μία διαιτησία ιδανική για φιλοξενούμενο. Με τον Πορτογάλο Πινέιρο να μην δίνει ούτε μισή φάση στον Ολυμπιακό-ίσα ίσα να σφυρίζει στις λεπτομέρειες τα πάντα υπέρ του Παναθηναϊκού. Μόλις στο 6΄ δήθεν φάουλ του Κανός στο ημικύκλιο της περιοχής του ΠΑΟ. Στο 15’ παντελώς ανύπαρκτο φάουλ εις βάρος του Ρόντινει. Στο 27΄ακριβώς το ίδιο εις βάρος του Εμβιλά. Στο 31΄φάουλ για κάρτα του Σάρλια πάνω στο Φορτούνη το μετατρέπει σε αράουτ!!!

Ο Μπένετ έφερε δύο διαιτητές που δεν άφησαν τον Ολυμπιακό

• Τα ίδια και στο β΄ ημίχρονο, παρότι ο Ολυμπιακός ήταν όλο και καλύτερος και όλο και πιο απειλητικός. Στο 68’ σταματάει την γρήγορη ανάπτυξη επίθεσης και την εκτέλεση φάουλ του Χουάνγκ. Στο 70’ το ξεφτιλίζει εντελώς σταματώντας επίθεση του Ολυμπιακού στο μισό γήπεδο του Παναθηναϊκού επειδή είδε πεσμένο λόγω ενοχλήσεων στο πόδι τον Κουρμπέλη κι ενώ ξέρουμε ότι παγκοσμίως οι διαιτητές σταματάνε τη ροή του παιχνιδιού μόνο από κτυπήματα στο κεφάλι, κάτι που παρεμπιπτόντως είχε κάνει, και αυτό, νωρίτερα ο Πορτογάλος.

• Υπό αυτές τις συνθήκες, όταν σε παίζει έτσι, με εχθρότητα σε όλο το παιχνίδι, ένας διαιτητής, σιγά μην έχει πρόβλημα να ακυρώσει και το γκολ που βάζεις στο 90’. Ακριβώς έτσι άλλωστε ήταν η κατάληξη μίας ανάλογης διαιτησίας και στη Λεωφόρο, με τη φάση στο 97’. Τότε ένα πέναλτι, τώρα η ακύρωση ενός γκολ. Κερασάκι στην τούρτα μίας γελοίας διαιτησίας η αποβολή του Παπασταθόπουλου γιατί γλίστρησε και βρήκε την μπάλα με το χέρι ευρισκόμενος στο έδαφος.

• Η διαιτησία στα δύο ντέρμπι αιωνίων του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος, κάτι που τα λέει όλα για την ΕΠΟ του Μπαλτάκου και την ΚΕΔ του Μπένετ. Είναι δε πρωτοφανές πραγματικά να έχει κριθεί με μία τέτοια φάση στο τελευταίο λεπτό ένα ντέρμπι στον α΄ γύρο και να κρίνεται και το αντίστοιχο ντέρμπι του β΄ γύρου πάλι από μία διαιτητική φάση, και τα δύο εις βάρος της μίας ομάδας.

Ο Μπένετ έφερε δύο διαιτητές που δεν άφησαν τον Ολυμπιακό

• Αν και κανονικά δεν πρέπει καν να σταθούμε στις δύο φάσεις των τελευταίων λεπτών που ήταν απολύτως καθοριστικές για την εξέλιξη των αγώνων. Διότι πάνω απ΄ όλα σε μία διαιτησία πρέπει να δεις τι δείχνει ο διαιτητής με τις αποφάσεις του σε όλο το παιχνίδι. Εκεί καταλαβαίνεις τι θα γίνει. Όταν π.χ. βλέπεις τελικές 14-4 (!), όταν βλέπεις κόρνερ 7-1 (!) και βλέπεις τα φάουλ να είναι 20 εις βάρος του επιτιθέμενου Ολυμπιακού και 12 εις βάρος του αμυνόμενου Παναθηναϊκού…

• Κοιτάξτε, μην το παρααναλύουμε. Δεν έχει νόημα. Το θέμα είναι απλό: ο Μπένετ έφερε δύο διαιτητές που με την ΟΛΗ διαιτησία τους δεν άφησαν τον Ολυμπιακό να κερδίσει στα δύο ντέρμπι τον Παναθηναϊκό. Η δε χθεσινή ημέρα ήταν ενδεικτική για το τι ακριβώς γίνεται στο φετινό πρωτάθλημα: με τη διαιτησία του Πορτογάλου μέσα σε ένα κατάμεστο από 32.000 κόσμο στο Καραϊσκάκη και με την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια να παίζει με παίκτη παραπάνω επί 90 λεπτά (αποβολή στο 4’, σφύριγμα λήξης στο 94’) απέναντι σε μία από τις πιο επικίνδυνες ομάδες του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x