Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Ολυμπιακός βγάζει ωραία πράγματα στο παιχνίδι, καθαρό μυαλό του λείπει…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr δέκα πράγματα «επί αγωνιστικού» για τον Ολυμπιακό.

• Ο Ολυμπιακός γενικώς κάνει ωραία πράγματα στα παιχνίδια του. Έχει ένα πλάνο, το ακολουθεί κι ακόμη κι αν ξέρεις πώς θα παίξει, δεν είναι εύκολο να τον αντιμετωπίσεις.

• Είπαν όλοι ότι το δεύτερο γκολ του Ελ Αραμπί στη Λαμία (το 2-0) προήλθε από τραγικό λάθος του Βάντερσον-κι έτσι είναι. Μόνο που πρέπει να προσέξουμε, το γιατί έκανε το λάθος ο πολύπειρος αμυντικός. Γιατί παίρνοντας την μπάλα στα πόδια του, τον είχαν ζώσει τρεις παίκτες του Ολυμπιακού! Κι ο Μασούρας κι ο Μπενζιά, που πήγαν και τον πρέσαραν και ο Ελ Αραμπί, που μυρίστηκε τη φάση και εκμεταλλεύθηκε την λανθασμένη πάσα! Όταν σε ζυγώνουν τρεις αντίπαλοι, ποτέ δεν είναι εύκολο να την βγάλεις καθαρή.

• Ο Ολυμπιακός λοιπόν πιέζει, για να σε υποχρεώσει να κάνει το λάθος. Κι ο Ολυμπιακός όταν έχει την μπάλα, την «γυρίζει» υπομονετικά, μέχρι να βρει την κατάλληλη στιγμή να «κτυπήσει». Με την Καλαμάτα την Τετάρτη το 2-0 ήρθε με τους «ερυθρόλευκους» να αλλάζουν 13 φορές την μπάλα, από την στιγμή που την μπλόκαρε ο Αλέν σε ένα σουτ αντίπαλου παίκτη. Η 12η πάσα ήταν η κάθετη του Λάζαρου κι η 13η εκείνη του Κούτρη στον σκόρερ Γκερέρο. Αυτό είναι το πιο μεγάλο κομμάτι της δουλειάς στην προπόνηση: στο πώς η μπάλα θα πάει από δεξιά κι αριστερά και αντίστροφα, μέχρι ο Ολυμπιακός να βρει την σωστή πάσα για να βγάλει την ευκαιρία.

• Ξέρετε, μπορεί αυτή η μεγάλη κατοχή μπάλας να μοιάζει ενίοτε και με φλυαρία, αλλά ας σκεφθούμε, ξέχωρα από το καθαρά επιθετικό κομμάτι, και κάτι άλλο: κρατώντας τόσο πολύ την μπάλα στα πόδια του, ο Ολυμπιακός, που έχει την μακράν καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, μειώνει και τις πιθανότητες να φάει φάσεις. Διότι πολύ απλά για να κάνει μία ομάδα ευκαιρίες, πρέπει να πάρει την μπάλα στα πόδια της…

• Κι εδώ ερχόμαστε σε ένα άλλο θέμα: αυτό που λείπει σε σημαντικό βαθμό από τον Ολυμπιακό είναι το καθαρό μυαλό μέσα στο παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές βγάζουν μία πίεση κι ένα άγχος, που δεν τους αφήνει να παίξουν με ακριβώς αυτό που λέμε «καθαρό μυαλό». Εξ ου και οι περισσότερες φάσεις που τρώει η ομάδα προέρχονται από δικά της χοντρά λάθη.
• Πάρτε για παράδειγμα το παιχνίδι στη Λαμία.

Σε εκείνο το σουτ του Δημούτσου στο 31, με την μπάλα να φεύγει λίγο άουτ, ο Καμαρά και στο ξεκίνημα πουλάει υπερβολικά εύκολα την μπάλα και στην κατάληξη της φάσης, στο διώξιμο του Σεμέδο με κεφαλιά, αποτυγχάνει να την κοντρολάρει η, να την διώξει πιο μακριά. Αφήνοντας την…λεπτομέρεια ότι ενδιάμεσα τόσο ο Μπουχαλάκης, όσο και ο Μπα έκαναν κακή άμυνα, και μόνο ότι ο Καμαρά στην ίδια φάση έκανε δύο χοντράδες, αρκεί.

Στο δοκάρι του Ρόμανιτς στο 89’, ο Σα βγαίνει μακριά από την εστία του χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός λόγος και κάνεις το σταυρό σου για να καταλάβεις τι διάολο είχε στο μυαλό του, να βγει και να πάει στην γραμμή της περιοχής του δεξιά, την στιγμή που ο Σεμέδο ήλεγχε πλήρως τον αντίπαλο κυνηγό. Για αν αποδειχθεί για μία ακόμη φορά το τεράστιο ζήτημα έλλειψης συγκέντρωσης που έχει ο Πορτογάλος γκολκίπερ.

• Ειλικρινά, είναι μερικές φορές που δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις πώς κάνουν κάποια πράγματα οι παίκτες του Ολυμπιακού.
Πώς ο Μπουχαλάκης 25 μέτρα μακριά από την εστία του Σα πάει να του γυρίσει την μπάλα με το κεφάλι, όταν ενδιάμεσα υπάρχουν τρεις παίκτες της Λαμίας…

Πώς ο Λοβέρα, ενώ κλέβει ωραία την μπάλα και φεύγει σε επικίνδυνη αντεπίθεση, ενώ έχει μόνο του δεξιά του τον Ελ Αραμπί, αντί να του δώσει την μπάλα πάει από τα αριστερά και χάνει την μπάλα στο πουθενά…

Πώς ο Σεμέδο μπερδεύεται μόνος του με την μπάλα στα πόδια του…Και πώς παίρνει τόσο εύκολα

Πώς ο Μπα στέλνει αβίαστα την μπάλα στον παίκτη της Λαμίας και της δίνει κόντρα επίθεση…

Πώς ο Μασούρας με το σκορ 4-0 πάει και παίρνει κίτρινη στο 88ο λεπτό, ξέροντας ότι έχει δύο κι άρα τώρα είναι στο όριο και με μία ακόμη θα φάει αποκλεισμό μίας αγωνιστικής…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x