Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε χθες έναν ημιτελικό, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος βλέπει μέσα από το sport-fm.gr με τη δική του ματιά τον χθεσινό θρίαμβο του Ολυμπιακού.

• Αυτή τη νίκη την πανηγύρισαν με την ψυχή τους άπαντες στην τεράστια οικογένεια του Ολυμπιακού. Από τον Μαρινάκη και τους παίκτες, έως τον τελευταίο οπαδό!

• Απολύτως λογικά! Διότι ο Ολυμπιακός χθες δεν νίκησε απλά έναν ημιτελικό Κυπέλλου, αφήνοντας τον ΠΑΟΚ έξω, όπως ουσιαστικά τον έχει αφήσει κι έξω από το πρωτάθλημα μετά τις δύο νίκες του μέσα στην Τούμπα. Ο Ολυμπιακός νίκησε ένα ολόκληρο σύστημα!

• Σκεφθείτε…

Όλως τυχαίως η ίδια ακριβώς ημέρα της ρεβάνς Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ ορίστηκε να είναι κι η πρώτη ημέρα της δίκης της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ με βασικό κατηγορούμενο τον Ολυμπιακό για μία κατά κοινή ομολογία ανύπαρκτη υπόθεση προ εφταετίας.

Όλως τυχαίως την ίδια ακριβώς ημέρα του αγώνα, η ΕΠΟ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση εναντίον της μίας εκ των δύο ομάδων του ημιτελικού, κατά του Ολυμπιακού, και δη με φρασεολογία που δεν συνάδει με εθνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Όλως τυχαίως το παιχνίδι είχε οριστεί ακριβώς την ημερομηνία που εξυπηρετούσε τον ΠΑΟΚ: με τον ίδιο να προέρχεται από το πιο εύκολο παιχνίδι του στα πλέι οφ (το μοναδικό άλλωστε που κέρδισε), με τον ΟΦΗ στην Τούμπα, ενώ αντίθετα τον Ολυμπιακό να προέρχεται από ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και δη να παίζει ο μεν ΠΑΟΚ Σάββατο, ο δε Ολυμπιακός Κυριακή, άρα να έχει μία ημέρα λιγότερη ο Μαρτίνς για να προετοιμάσει την ομάδα του.

Όλως τυχαίως το παιχνίδι έγινε κεκλεισμένων των θυρών, την στιγμή που το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο είχε πάρει απόφαση εδώ και βδομάδες να ζητηθεί η επιστροφή των οπαδών στα γήπεδα. Και να δείτε που σε λίγες ημέρες θα ανοίξουν και τα γήπεδα!

• Σκεφθείτε…

Για πρώτη φορά μετά από τρία ολόκληρα χρόνια εξαιτίας της χθεσινής νίκης του Ολυμπιακού, ο ΠΑΟΚ δεν θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας και μάλιστα παίζοντας εναντίον του ίδιου αντίπαλου, της ΑΕΚ, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στην ιστορία της διοργάνωσης, δηλαδή ίδιο ζευγάρι σε τρεις συνεχόμενους τελικούς και μάλιστα με τον ίδιο νικητή.

Σε ολόκληρο αυτό το διάστημα της κυριαρχίας του στο Κύπελλο ο ΠΑΟΚ είχε υπέρ του 10 πέναλτι (τα τρία σε ντέρμπι με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό) κι έξι αποβολές (οι δύο σε ντέρμπι με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό), ενώ το ένα Κύπελλο το είχε πάρει με το πιο οφσάϊντ γκολ που είχε σημειωθεί ποτέ σε τελικό της διοργάνωσης.

• Η νίκη-πρόκριση του Ολυμπιακού ήταν τεράστια. Και πεντακάθαρη, πανάξια, δίκαιη, κρυστάλλινη από κάθε πλευρά. Μία ομάδα που ήταν καλύτερη κέρδισε με 2-0 μία άλλη καλή ομάδα που επιπλέον είχε υπέρ της το σκορ του πρώτου αγώνα. Μία ομάδα από την οποία έλειπε ο καλύτερος της παίκτης, ο πρώτος σε ασίστ σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο Βαλμπουενά, αλλά και πολύτιμοι έμπειροι κυνηγοί, όπως ο Σουντανί κι ο Λάζαρος.

• Τα περί… αδικίας του ΠΑΟΚ στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού στερούνται και την παραμικρή σοβαρότητα. Πραγματικά προκαλούν μόνο γέλιο. Η, θυμηδία. Κι επειδή ντρέπονται να τα βάλουν με τον έμπειρο Ολλανδό Κάιπερς, τα βάζουν με τον Έλληνα 4ο διαιτητή, τον Παπαπέτρου, επειδή, λέει, άφησε παρατύπως τον Φορτούνη να μπει στον αγωνιστικό χώρο κι έτσι ξεκίνησε το δεύτερο γκολ.

• Γέλιο κανονικό, όμως, αφού το βίντεο του αγώνα στο 4.17 δείχνει τον ίδιο τον Κάϊπερς να κάνει νόημα με το χέρι στους Φορτούνη και Ελ Καντουρί να μπουν μέσα! Και τον δε Παπαπέτρου απλά να κάνει πράξη την εντολή του πρώτου διαιτητή αφήνοντας τους παίκτες να μπουν. Τώρα, αν ο Καντουρί κοιμήθηκε, ενώ ο Φορτούνης πήγε έξυπνα κι έκλεψε την μπάλα από τον Γιαννούλη, δεν είναι ευθύνη ούτε του Κάϊπερς, ούτε του Παπαπέτρου. Ειδικά ο Ολλανδός διαιτητής εξήγησε και ξαναεξήγησε στους παίκτες και στους παράγοντες του ΠΑΟΚ ότι είχε επιτρέψει με την χαρακτηριστική κίνηση του χεριού του την επιστροφή των δύο παικτών στον αγωνιστικό χώρο μετά τον μικροτραυματισμό τους. Και το βίντεο τον δικαιώνει απολύτως.

• Γιατί ο ΠΑΟΚ επιτίθεται στον Παπαπέτρου; Μα πολύ απλά δεν τους άρεσε η διαιτησία του διεθνή ρέφερι στο πολύ πρόσφατο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-1 για την πρώτη αγωνιστική των πλέι οφ. Με τον Παπαπέτρου να κάνει μία αν μη τι άλλο τίμια διαιτησία, με τα όποια λάθη του, εκ των οποίων σημειωτέον τα περισσότερα ήταν εις βάρος του Ολυμπιακού. Ο άνθρωπος προσπάθησε να κόψει το καρπούζι στη μέση και προφανώς αυτό το 50-50 που επιχείρησε να παίξει δεν άρεσε.

• Όπως κι ο Κάιπερς χθες. Λάθη έκανε. Χαρίστηκε π.χ. και στον Μπουχαλάκη και στον Εσίτι σε περιπτώσεις δεύτερης κίτρινης κάρτας μέσα σε δύο λεπτά (37’-39’). Χάρισε και κάποιες άλλες κίτρινες κάρτες, ένθεν κι ένθεν. Στο α΄ ημίχρονο φάνηκε πολύ σκληρός προς την έδρα, στον πειθαρχικό έλεγχο. Αλλά φαίνονταν ότι η διάθεση του ήταν να πάει το ματς στο 50-50. Κι οι επόπτες του το ίδιο. Κι ας έγινε από την πλευρά τους ένα σοβαρό λάθος. Γιατί ποτέ δεν ήταν οφσάιντ ο Ελ Αραμπί στην κεφαλιά πάσα του προς τον Φορτούνη, εκεί που έφυγε ο Έλληνας άσος μόνος του μπροστά και τον σταμάτησαν με τράβηγμα φανέλας.

• Τώρα, σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, ο Ολυμπιακός ήταν ξεκάθαρα η καλύτερη ομάδα από το 40ο λεπτό έως και το 2-0 στο 88’. Ο ΠΑΟΚ μέχρι την είσοδο του Φορτούνη είχε φέρει γρήγορα το ματς στα μέτρα του-μετά από ένα δεκάλεπτο έντονης αλλά χωρίς καμία απειλή «ερυθρόλευκης» πίεσης. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που πλησίασε στο γκολ με τον Λημνιό (ο Άμπελ Φερέίρα είχε και δεύτερη καθαρή ευκαιρία της ομάδας του στο α΄ημίχρονο, ευκαιρία όμως που αγνοείται…).

• Το παιχνίδι άλλαξε με την είσοδο πρώτα του Φορτούνη αντί του Μπουχαλάκη στα οκτώ τελευταία λεπτά του α΄ ημιχρόνου-μόλις τρία λεπτά ήταν αρκετά για τον Φόρτου να βγάλει κάθετη πάσα που ακύρωσε την καλή αμυντική λειτουργία του ΠΑΟΚ, αλλά από την ασίστ του Τσιμίκα ο Μασούρας έχασε τη μοναδική ευκαιρία. Το παιχνίδι άλλαξε εντελώς με την παρουσία και του Ραντζέλοβιτς αντί του Λοβέρα από το ξεκινημα του β΄ ημιχρόνου. Ο Πέδρο Μαρτίνς ενήργησε ορθά, δεν κώλωσε να χάσει δύο γρήγορες αλλαγές, διόρθωσε ιδέες του που αποδείχθηκαν κακές και παρουσίασε έναν Ολυμπιακό που άρχισε να «πνίγει» τον ΠΑΟΚ ολοένα και πιο πολύ.

• Ο Γιαννούλης έβλεπε προφανώς άλλο αγώνα και είπε στις δηλώσεις του ότι, «μέχρι το 1-0 στο 65’ ήμασταν μια χαρά». Μια χαρά, όταν από το 47’ έως το 58’ ο Ολυμπιακός είχε λιώσει τον ΠΑΟΚ και είχε ευκαιρίες με κεφαλιά του Μπα, με σουτ του Ελ Αραμπί, με σουτ του Μασούρα, με κεφαλιά του Ελ Αραμπί και σουτ του Μασούρα στην ίδια φάση! Μέσα σε μόλις 12 λεπτά! Μέχρι και το 2-0, στο 86’, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που απειλούσε, με εξαίρεση την κεφαλιά του Βαρέλα που έβγαλε εξ επαφής ο Σα.

Να έχετε υπόψιν σας, όμως, ότι η φάση ήταν οφσάϊντ που την έχασε ο επόπτης κι αν έμπαινε γκολ, το VAR θα το ακύρωνε. Ατυχώς το συνδρομητικό κανάλι δεν έδειξε ποτέ ριπλέϊ από κάμερα στην ευθεία, αλλά στη ζωντανή μετάδοση φάινεται ο Βαρέλα να είναι ακάλυπτος την στιγμή της εκτέλεσης του Στοχ.

Πατήστε το παραπάνω βίντεο στο 3.47 και θα καταλάβετε. Μοναδικό διάστημα του αγώνα που ο ΠΑΟΚ ήταν πράγματι καλύτερος και πιο επικίνδυνος του Ολυμπιακού ήταν στο τελευταίο δεκάλεπτο, μετά δηλαδή το 2-0, όταν τα έπαιξε όλα για όλα, έβαλε και τον Βαρέλα φορ δίπλα στον Σβιντέρσκι κι είχε και Μπίσεσβαρ και Στοχ και Λάμπρου μπροστά, ενώ συνεχώς έβγαιναν στην επίθεση και ο Μαουρίτσιο με τον Ελ Καντουρί.

• Κοιτάξτε, ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καθόλου κακός χθες. Ανταγωνιστικός ήταν. Τα έδωσαν όλα οι παίκτες του. Το πάλεψε μέχρι εκεί που δεν έπαιρνε. Αλλά ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος, πιο αποτελεσματικός, αν θέλετε και πιο τυχερός. Κι άξιος νικητής. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, το νορμάλ ποδόσφαιρο.

• Τι να κάνουμε τώρα; Ο Ολυμπιακός φέτος είναι η καλύτερη ομάδα. Έπαιξε πέντε φορές με τον ΠΑΟΚ και νίκησε τις τρεις χωρίς να φάει γκολ (1-0, 1-0, 2-0), έφερε μία ισοπαλία (1-1) κι έχασε μία (με πέναλτι). Έπαιξε τρεις φορές με τον Παναθηναίκό, νίκησε τις δύο (1-0, 3-0) κι έφερε μία ισοπαλία (1-1), ισοφαριζόμενος με πέναλτι. Έπαιξε και δύο φορές με την ΑΕΚ και δεν έφαγε καν γκολ (2-0, 0-0). Είναι αήττητος σε ολόκληρο το πρωτάθλημα και στον τελικό του Κυπέλλου. Και διεκδικεί και την παρουσία του στο Φάϊναλ 8 του Γιουρόπα Λιγκ.

• Ο Ολυμπιακός στέκεται όρθιος μέσα στα γήπεδα. Κι οι άλλοι, αδυνατώντας να τον αντιμετωπίσουν, το μόνο που κάνουν είναι να μαγειρεύουν δικαστικές αποφάσεις.

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1273778774828437504

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x