Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Ολυμπιακός είχε σεβαστεί το Τσάμπιονς Λιγκ, τώρα σεβάστηκε αυτόν το Τσάμπιονς Λιγκ…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον Ολυμπιακό της Ευρώπης, με τα καλά του και με τα άσχημα του!

· Γενικά δεν μπορεί να είναι δυσαρεστημένος ο Ολυμπιακός φέτος από τις συγκυρίες των «τρίτων» που του προέκυψαν στα Κύπελλα Ευρώπης.

· Για παράδειγμα, το καλοκαίρι έπαιξε ένα προκριματικό λιγότερο από τις καραμπόλες αποτελεσμάτων στο περσινό Τσάμπιονς Λιγκ! Πήγε απευθείας στα πλέι οφς, παίζοντας με την Ομόνοια, από εκεί που κανονικά έπρεπε να ξεκινήσει την παρουσία του από τον γ΄ προκριματικό γύρο, που θα ήταν μονό παιχνίδι και άρα θα μπορούσε να κληρωθεί εκτός έδρας.

· Ακόμη και η πρόκριση της Ομόνοιας επί του Ερυθρού Αστέρα μπορεί να ήταν μία καλή εξέλιξη για τον Ολυμπιακό, αφού όπως είχε αποδειχθεί πέρυσι (Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός 3-1 και Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας 1-0) ο μόνιμος πρωταθλητής Σερβίας ήταν πολύ δύσκολο καρύδι-άλλωστε και φέτος τον είδαμε ότι στο Γιουρόπα Λιγκ προκρίθηκε ως 2ος με 11 βαθμούς σε όμιλο με Χόφενχαϊμ, Γκεντ και Σλόβαν Λίμπερετς.

· Επιπλέον, η νίκη της Σίτι με 3-0 επί της Μαρσέιγ στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ ήρθε κουτί για τον Ολυμπιακό, αφού αν οι Γάλλοι έφερναν μία ισοπαλία θα συνέχιζαν αυτοί στο Γιουρόπα Λιγκ. Και να ξέρετε, ότι η Ολιμπίκ δεν έχασε αμαχητί στο Μάντσεστερ. Είχε τρεις φάσεις στα τελευταία λεπτά του α΄ ημιχρόνου για το 0-1. Και ευκαιρία να ισοφαρίσει στο 1-1. Μέχρι το 76’ το σκορ ήταν 1-0 (κι αυτό ένα αρκετά τυχερό γκολ)…

· Ας ξέρουμε, όμως, ότι το ποδόσφαιρο σε γενικές γραμμές σου φέρεται όπως του φέρεσαι. Τι θέλω να πω;

4 Δεκέμβρη 2012 Ολυμπιακός-Άρσεναλ τελευταία αγωνιστική Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ολυμπιακός είναι αδιάφορος βαθμολογικά-σίγουρα 3ος και χωρίς να μπορεί να πιάσει την 2η θέση. Αντίθετα, η Άρσεναλ με διπλό στο Καραϊσκάκη περνούσε ως πρώτη, εάν η Σάλκε δεν κέρδιζε την Μονπελιέ εκτός έδρας. Όντως, η Σάλκε δεν κέρδισε στη Γαλλία (1-1). Η Άρσεναλ, όμως, παρότι προηγήθηκε στον Πειραιά τα βρήκε σκούρα με τον Ολυμπιακό, που «γύρισε» το παιχνίδι και νίκησε με 2-1, χάρη σε ένα γκολ του Μήτρογλου στο 73’.

10 Δεκέμβρη 1997 Ολυμπιακός-Ρόζενμποργκ τελευταία αγωνιστική Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ολυμπιακός είναι αδιάφορος βαθμολογικά. Η Ρόζενμποργκ με διπλό στο ΟΑΚΑ περνάει στα νοκ άουτ της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε, αλλά οι Νορβηγοί ανέτρεψαν το εις βάρος τους σκορ και βρέθηκαν μπροστά με 2-1 έως το 89ο λεπτό, οπότε οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν σε 2-2! Έτσι, έμεινε εκτός νοκ άουτ η Ρόζενμποργκ κι επωφελήθηκε η Γιουβέντους.

· Ο Ολυμπιακός και στις δύο περιπτώσεις ήταν βαθμολογικά αδιάφορος αλλά σεβάστηκε το θεσμό, το Τσάμπιονς Λιγκ. Τα έδωσε όλα και στη μία περίπτωση στέρησε από την Άρσεναλ την πρωτιά στον όμιλο (κι όλοι ξέρουμε πόση σημασία παίζει για την κλήρωση στα νοκ άουτ), στην δε άλλη έθεσε εκτός μάχης τη Ρόζενμποργκ. Ο Ολυμπιακός δεν δούλεψε τότε ούτε για τη Σάλκε, ούτε για τη Γιουβέντους. Δούλεψε για τον εαυτό του και το ποδόσφαιρο. Το ίδιο έκανε τώρα κι η Μάντσεστερ Σίτι…Όπως πολύ καλά έκανε κι ο ΠΑΟΚ και υποχρέωσε σε 0-0 την Γρανάδα, που έτσι έχασε την πρώτη θέση από την ΠΣΒ. Ο ΠΑΟΚ έδωσε ένα πόντο στην Ελλάδα κι ένα και στον εαυτό του-έτσι πρέπει να κάνουν όλες οι ομάδες μας.

· Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά αν ο Ολυμπιακός ξεπερνούσε την Πόρτο και τερμάτιζε 2ος στον όμιλό του πίσω από τη Σίτι, θα είχε υποψήφιους αντιπάλους στην κλήρωση των νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ τις Μπάγερν, Ρεάλ, Λίβερπουλ, Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν, Τσέλσι και Ντόρτμουντ…Βέβαια, και τώρα στο Γιουρόπα Λιγκ υπάρχουν θηρία στην κλήρωση των «32», απλά υπάρχει και μία πιθανότητα, έστω όχι μεγάλη, να πέσει με μία εκ των Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Ρέϊντζερς, Κλαμπ Μπριζ, ΠΣΒ Άϊντχοβεν, Άγιαξ, Σαχτάρ. Όλες οι άλλες (10) ομάδες είναι από τα τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία).

· Και μην υποτιμάμε την παρουσία του Ολυμπιακού για 12η φορά τα 14 τελευταία χρόνια (!) σε νοκ άουτ Κυπέλλων Ευρώπης. Μόνο μικρό πράγμα δεν είναι που έχει συνεχίσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μετά τις γιορτές, στα 12 από τα 14 χρόνια. Δείτε λίγο ότι φέτος από τις ομάδες που ξεκίνησαν στις φάσεις των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ, έχουν ήδη αποκλειστεί η Ίντερ, τρεις ομάδες της Γαλλίας (Μαρσέιγ, Ρενς, Νις), οι τρεις πιο πλούσιες της Ρωσίας (Ζενίτ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Λοκομοτίβ), δύο της Ολλανδίας (Φέγενορντ, ΑΖ Άλκμααρ), η Σέλτικ, η Ζάλτσμπουργκ και η πρωταθλήτρια Τουρκίας Μπασάκσεχιρ…

· Όπως πρέπει να ξέρουμε και το άλλο, επειδή τα βάψαμε μαύρα από τον αποκλεισμό από την Πόρτο: εδώ και μία τριετία στα νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ προκρίνονται μόνο οι σημαντικές ομάδες από Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, ο Άγιαξ μία φορά κι η Πόρτο δύο φορές…



· Σίγουρα δεν μας άρεσε η συγκομιδή του ενός τρίποντου από τον Ολυμπιακό η, ότι πέτυχε μόλις δύο γκολ, αλλά ας δούμε και δύο πράγματα: Πρώτον ότι οι δύο παίκτες που τον οδήγησαν στη μοναδική νίκη του (ο Βαλμπουενά με την ασίστ κι ο Χασάν με το γκολ) δεν έπαιξαν ούτε λεπτό στα τρία ματς του β΄ γύρου της φάσης των ομίλων. Και δεύτερον ότι ο Ελ Αραμπί που πέρυσι είχε βάλει γκολ σε όλες τις ομάδες με τις οποίες είχε παίξει (Κράσνονταρ, Τότεναμ, Μπάγερν, Ερυθρό Αστέρα, Άρσεναλ, Γουλβς), φέτος σκόραρε μόνο κατά της Ομόνοιας, επηρεασμένος κι από το χτύπημα του κορονοϊού.

· Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι έλειψαν φέτος από τον Ολυμπιακό ο Τσιμίκας, ο Ποντένσε, ο Γκιγιέρμε κι ο Ομάρ, αλλά ας σκεφθούμε ότι π.χ. ο Ποντένσε δεν υπήρχε πέρυσι στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ αφού είχε πωληθεί στη Γουλβς-αλλά ο Ελ Αραμπί σκόραρε με την Άρσεναλ και τη Γουλβς και χωρίς αυτόν… Έλειψαν κι άλλα πράγματα, π.χ. τα γκολ που είχε βάλει πέρυσι ο Σεμέδο από στημένες φάσεις στο Βελιγράδι και στο Λονδίνο!

· Γενικά, όταν μιλάμε για τον Ολυμπιακό που είναι τρία χρόνια τώρα υπό τις οδηγίες του ίδιου προπονητή, περισσότερο να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι θέμα ομάδας κι όχι παικτών. Ο Ολυμπιακός πρωτίστως είναι ομάδα και μετά είναι άτομα. Απλά φέτος του έκατσαν υπερβολικά πολλές αναποδιές και δεν αναπληρώθηκε κυρίως το κενό του Τσιμίκα, αφού τα πιο πολλά γκολ τα δέχθηκε από την πλευρά του Χολέμπας (μαζί και του αριστερού στόπερ Σισέ), ενώ δεν πήρε κι επιθετικά βοήθειες από εκείνη την πλευρά.

· Και πέρυσι είχε χάσει ο Βαλμπουενά τα περισσότερα παιχνίδια της φάσης των ομίλων, αλλά τότε υπήρχε ο Ποντένσε, ενώ φέτος δεν υπήρχε ο Μπρούμα, που αποκτήθηκε για να καλύψει το κενό του Ποντένσε…

Άσχετο: Καλά ήταν…κατάλληλη στιγμή να κάνει ο Καρεμπέ την…ετήσια πλέον δήλωση του ότι ο Ολυμπιακός σκοπεύει να πάρει το Γιουρόπα Λιγκ; Γενικά πιστεύω ότι όσο λιγότερα μεγάλα λόγια λένε στον Ολυμπιακό, τόσο το καλύτερο. Ας μιλάνε στο γήπεδο καλύτερα. Και ο προπονητής και οι παίκτες. Κατά την δική μου γνώμη, ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη πρέπει να βλέπει παιχνίδι με παιχνίδι και όπου του βγει, όσο πιο μακριά τόσο πιο καλά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x