Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Ολυμπιακός πρέπει να διαβάσει σωστά τα παιχνίδια των άλλων ελληνικών ομάδων…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr το αποψινό παιχνίδι του Ολυμπιακού, βλέποντας το σε σχέση και με τα προηγούμενα των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη.

• Μπαίνει λοιπόν σήμερα κι ο Ολυμπιακός στη μάχη της Ευρώπης-τελευταίος απ΄ όλες τις ελληνικές ομάδες και με την υποχρέωση αν μη τι άλλο να παλέψει κι αυτός και να τα δώσει όλα, όπως έκαναν, και κάνουν ακόμη κάποιες, κι οι υπόλοιπες. Διότι, μην ξεχνάμε ότι ακόμη κι ο Ατρόμητος κι ο Αστέρας είχαν καλή εικόνα και αποκλείστηκαν ο μεν στο 95’, ο δε άδικα για ένα γκολ.

• Το θέμα είναι ο Ολυμπιακός να πάρει τα σωστά μηνύματα από τα παιχνίδια που έχουμε ήδη δει και να τα αξιολογήσει σωστά, παίρνοντας τα θετικά τους και αποβάλλοντας τα αρνητικά τους. Ουσιαστικά αυτό που μας έχουν δείξει οι μέχρι στιγμής αγώνες των άλλων ελληνικών ομάδων είναι ότι αυτή την εποχή τα πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Κι άρα λίγο σοβαρός να μην είσαι, μπορείς να την πατήσεις εύκολα.

• Γιατί π.χ. είδαμε ότι κι ο Ατρόμητος κι ο Αστέρας έφαγαν γκολ από κόρνερ. Είδαμε ότι ο γκολκίπερ του Ατρόμητου (Μίρκοβιτς) καταδίκασε την ομάδα του με μία κακή έξοδο, όπως μία τέτοια είχε κάνει κι ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ (Πασχαλάκης) στο γκολ της Βασιλείας στην Τούμπα. Είδαμε ότι μία επιπολαιότητα του Ιγκλέσιας και μία του Μανιά έφεραν τον αποκλεισμό του Αστέρα: ο πρώτος έδωσε…ασίστ στο 0-1 της Χιμπέρνιαν κι δεύτερος άφησε με 10 παίκτες την Τρίπολη…

• Βλέπουμε ότι συνήθως οι ομάδες μας έχουν πρόβλημα στα πρώτα λεπτά, λόγω έλλειψης ρυθμού: ο Ατρόμητος βρέθηκε να χάνει 0-4 (!) στη Λευκορωσία, ο ΠΑΟΚ 0-2 χθες μέσα στην Τούμπα, ο Αστέρας 0-1 μέσα στην Τρίπολη κι η ΑΕΚ επίσης 0-1 στη Γλασκώβη…Άρα, ο Ολυμπιακός πρέπει απόψε μίνιμουμ να ελέγξει το ματς στην αρχή, για να μην βρεθεί προ απρόοπτου. Και στο τέλος των αγώνων επίσης βγάζουν θέματα οι ομάδες μας, λόγω κόπωσης, ακριβώς επειδή οι αντίπαλοι τους συνήθως έχουν περισσότερα επίσημα παιχνίδια στα πόδια τους.

• Ο Ολυμπιακός πρέπει να πάρει από τα παιχνίδια που ήδη έχουν γίνει την καλή αντίδραση των ομάδων μας σε δύσκολες στιγμές. Το αποκορύφωμα ήταν βέβαια χθες ο ΠΑΟΚ, που γύρισε το 0-2 σε 3-2, αλλά κι η ΑΕΚ ισοφάρισε τη Σέλτικ κι ο Αστέρας τη Χιμπέρνιαν κι ο Ατρόμητος έβαλε τρία γκολ μετά το εις βάρος του 0-4!

• Έβλεπα χθες τον ΠΑΟΚ και πραγματικά όλο το ματς ήταν η λεπτομέρεια στη λεπτομέρεια!

• Εκεί που ο Πρίγιοβιτς μετά το 0-1 πλάσαρε (άσχημα) αντί να γυρίσει την μπάλα στον Πέλκα, «καπάκι» έγινε το 1-1 με το σουτ και την κόντρα στον Κασερίδη, σε μία φάση που ο Πασχαλάκης πήγε να το κάνει θεαματικό και έφαγε το γκολ, γιατί στάθηκε τελικά άτυχος με την μπάλα στο δοκάρι και μέσα. Ενώ αντίθετα ήταν φουλ τυχερός μετά την απόκρουση πέναλτι με το δοκάρι κι έξω, παίρνοντας πίσω το αίμα του…Εκεί που ο Πέλκας δεν έβαλε το γκολ ούτε από το ωραιότατο πλασέ του στο 0-2, ούτε στο ανεπανάληπτο τετ α τετ του μετά το 3-2 (έπρεπε να το σιγουρέψει το γκολ σπάζοντας την μπάλα στον Πρίγιοβιτς), αλλά σκόραρε από το δώρο του νεαρού Ρώσου τερματοφύλακα..

• Τι μου έκανε εντύπωση από το παιχνίδι της Τούμπας;

• Το πρώτο η στάση του κόσμου μετά το 0-2. Όχι γκρίνια δεν ακούστηκε, αλλά η εξέδρα βοήθησε πολύ τον ΠΑΟΚ να συνέλθει. Και ναι, μπορεί να πει κανείς ότι ο ΠΑΟΚ είχε και τύχη, αφού ξαναμπήκε στο παιχνίδι (με το 1-2) από ένα πέναλτι που ήρθε από το πουθενά, χωρίς δηλαδή να έγινε φάση, παρά μόνο ένα ακούσιο χέρι Ρώσου σε εκτέλεση κόρνερ. Κι ακόμη και το 3-2 προήλθε από τραγικό σφάλμα του αντίπαλου τερματοφύλακα. Όμως, για να προκύψουν όλα αυτά, ο ΠΑΟΚ σήκωσε κεφάλι μετά το 0-2 και πίεσε πολύ την Σπαρτάκ.

• Το δεύτερο ο Μάτος, που έκανε τη διαφορά με την όλη του παρουσία-και δεν στέκομαι μόνο στα γκολ που έφτιαξε εκμεταλλευόμενος ότι έπαιζε ένας μ΄ ένα, αφού ο προσωπικός του αντίπαλος, ο πολύς Πρόμες, ήταν αδιάφορος στα αμυντικά του καθήκοντα κι εκεί «επένδυσε» και «κτύπησε» ο Λουτσέσκου-μέχρι να το καταλάβει ο αντίπαλος προπονητής είχε φάει δύο γκολ η ομάδα του. Ο Μάτος έκανε τη διαφορά από το πρώτο λεπτό, όταν πήγε και «καθάρισε» με βρόμικο, αλλά μέσα στη φάση, διπλό τάκλιν τον Πρόμες. Ο Νο 1 σκόρερ και δημιουργός της Σπαρτάκ «μάσησε» και μετά σε όλο το ματς ουσιαστικά δεν ακούμπησε την μπάλα (για την αξία του), με εξαίρεση δύο σουτ, εκ των οποίων πραγματικά επικίνδυνο ήταν το δεύτερο (που το έβγαλε ο Πασχαλάκης), άσχετα αν έγινε γκολ το πρώτο, εκ τύχης. Και μέχρι και το πέναλτι έχασε, δικαιολογούμενος εκ των υστέρων για τα…λέϊζερ που τον τύφλωσαν!

• Παρεμπιπτόντως, δεν κατάλαβα την αλλαγή του Ιταλού προπονητή της, Σπαρτάκ, του Καρέρα, να βγάλει τον σέντερ φορ Αντριάνο. Μπορεί να μην ήταν στην καλύτερη βραδιά του εκτελεστικά, αλλά αυτός έκανε την προσποίηση στο 0-1, αυτός γύρισε με κεφαλιά την μπάλα στον Πρόμες κι αυτός κέρδισε και το πέναλτι για το 3-3, που ποτέ δεν ήρθε από τον Πρόμες…

• Τέλος πάντων, ειλικρινά θα ήθελα να διαψευστώ και ο Ολυμπιακός να πάρει μία άνετη πρόκριση επί της Λουκέρνης, αλλά θεωρώ ότι όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Κι όπως αν έχει, οι «ερυθρόλευκοι» είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να αποφύγουν τα πολύ εύκολα λάθη που όλοι τους έκαναν από το πρώτο ως το τελευταίο φιλικό.

• Και να παλέψουν πραγματικά με όλες τις δυνάμεις τους. Γιατί π.χ. λέμε ότι λείπουν ακόμη από την ομάδα σημαντικές προσθήκες, αλλά χθες ο ΠΑΟΚ έπαιξε χωρίς Βιεϊρίνια και Μπίσεσβαρ, ενώ γενικά δεν έχει καλύψει σοβαρά κενά του, π.χ. στο αριστερό άκρο της άμυνας η, στα εξτρέμ, με την αποχώρηση Μακ και Κάμπος. Κι έτσι έπαιξε με αριστερό μπακ τον στόπερ Κρέσπο και με αριστερό εξτρέμ τον δεξιοπόδαρο κεντρικό χαφ Ελ Καντουρί. Όμως, πάλεψε όλη η ομάδα πολύ το ματς. Και ανταμείφθηκε.

• Όπως είναι σπουδαία υπόθεση για τον Ολυμπιακό να τον βοηθήσουν οι αλλαγές του. Δεν παίζουν μόνο 11, αλλά 14 παίκτες. Κι αυτός που θα έρθει σήμερα από τον πάγκο, πρέπει να έχει διάθεση να τα δώσει όλα. Όπως έκανε χθες ο Γουάρντα, που μπήκε αλλαγή στην Τούμπα και βοήθησε 100% την ομάδα του, κρατώντας την μπάλα με υπέρ της το σκορ, αλλά και έγινε κι ο ίδιος επικίνδυνος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x