Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Ολυμπιακός το κάνει… ανάποδα στα νοκ άουτ της Ευρώπης! Και αυτό είναι πάντα δύσκολο!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr το αποψινό μεγάλο παιχνίδι του Ολυμπιακού κόντρα στην PSV.

• Τι πράγμα κι αυτό κάθε Φλεβάρη με τον Ολυμπιακό! Με το που φτάνουν τα νοκ άουτ παιχνίδια στα Κύπελλα Ευρώπης, χάνει κι ένα παίκτη με σοβαρό τραυματισμό! Λες κι είναι κατάρα!

ΠΡΟΠΕΡΣΙ ήταν ο Ομάρ, που είχε χάσει τα παιχνίδια με την Ντινάμο Κιέβου, αλλά και τα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, με βαριά θλάση και υποτροπή.

ΠΕΡΥΣΙ ήταν ο Σουντανί, που είχε χάσει τα παιχνίδια με την Άρσεναλ και τη Γουλβς και βέβαια όλο το φινάλε της σεζόν, με ρήξη χιαστών.

ΦΕΤΟΣ είναι ο Αβραάμ, που χάνει τα παιχνίδια με την PSV και ποιος ξέρει ακόμη πόσα, επίσης με βαριά θλάση. Να έχετε δε υπόψιν σας, ότι στο μυαλό του Πέδρο Μαρτίνς ήταν για βασικός ο Αβραάμ στο πρώτο ματς με τους Ολλανδούς, έτσι ώστε να μην πίεζε τόσο πολύ τον Σωκράτη.

• Μόνο που φέτος δεν…σταματήσαμε στον Αβραάμ, αλλά ήρθε κι ο τραυματισμός του Εμβιλά! Και να γνωρίζετε ότι αν σε ένα ματς έπρεπε να παίξει ο Γάλλος, αυτό έπρεπε να ήταν το αποψινό! Λόγω του τρόπου με τον οποίο αγωνίζεται η PSV, δηλαδή με δύο καθαρούς σέντερ φορ. Ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της είναι να έχεις τον κόφτη σου σε ρόλο τρίτου στόπερ, μπροστά από τους δύο στόπερ. Έτσι ώστε να δημιουργείται τρίγωνο, για να τους εγκλωβίσεις τους δύο φορ. Διότι, στο δύο εναντίον δύο, λογικό είναι να υπερτερούν οι κυνηγοί.

• Αλλά για να δούμε με τον Εμβιλά. Γιατί είναι σκύλος!...

• Τέλος πάντων, ας πάμε στα του παιχνιδιού, στα πιο…τετριμμένα: Για παράδειγμα, η PSV έχει βρεθεί αντίπαλος ελληνικών ομάδων εφτά φορές στην Ευρώπη και τις έχει αποκλείσει και τις εφτά (!), είτε σε νοκ άουτ παιχνίδια, είτε σε φάσεις ομίλων: τρεις φορές τον ΠΑΟΚ, δύο την ΑΕΚ κι άλλες δύο τον ΠΑΟ. Με τον Ολυμπιακό δεν έχει ξαναπαίξει.

• Ο Ολυμπιακός, με τη σειρά του, έχει αποκλείσει δύο φορές τον Άγιαξ (κι έχει αποκλειστεί μία φορά από τον Άγιαξ), μία φορά την ΑΖ, ενώ και στην άλλη μονομαχία του με ολλανδική ομάδα, τη Χέρενβεν ήταν πάνω από αυτήν στη φάση των ομίλων, συνεχίζοντας στα νοκ άουτ, παρά την καταστροφική ήττα του εκτός έδρας 0-1.

• Μπορούμε, επιπλέον, να παρατηρήσουμε ότι ο Ολυμπιακός τους Ολλανδούς εντός έδρας τους κερδίζει, συνήθως πολύ δύσκολα (2-0 τον Άγιαξ στην παράταση, 1-0 τον Άγιαξ, 1-0 την ΑΖ στο 90’, 2-0 τη Χέρενβεν), έχοντας φέρει κι ένα 1-1 με τον Άγιαξ, αλλά εκτός έδρας όχι απλά δεν έχει νίκη, αλλά ούτε καν έχει σκοράρει: έχει χάσει από τον Άγιαξ δύο φορές 0-4 και 0-2 και μία φορά από τη Χέρενβεν 0-1, ενώ έχει πάρει 0-0 από τον Άγιαξ και την ΑΖ. Μία επισήμανση: όλα αυτά από το 1983 έως το 2009, αφού έκτοτε δεν υπάρχουν παιχνίδια του με ολλανδικές ομάδες.

• Τι λέω εγώ: ο Ολυμπιακός στη σύγχρονη εκδοχή του στα Κύπελλα Ευρώπης, έχει ένα πραγματικά πάρα πολύ περίεργο δεδομένο στα νοκ άουτ παιχνίδια του Γιουρόπα Λιγκ: καλύτερα αποτελέσματα εκτός έδρας, παρά εντός έδρας!!! Ειλικρινά, δεν νομίζω να μπορείς να το βρεις αλλού αυτό σε ευρωπαϊκή ομάδα. Και μιλάμε για μία ομάδα που θεωρείται κατ΄ εξοχήν ομάδα έδρας!

• Κι όμως: ενώ εκτός έδρας έχει κερδίσει την Άρσεναλ (2-1 στην παράταση, ενώ και στο 90λεπτο κέρδιζε με 1-0), την Οσμάνλισπορ (3-0), τη Μέταλιστ (1-0), τη Ρούμπιν (1-0), τη Σοσό (1-0), τη Γιουβέντους (2-1), ο Ολυμπιακός εντός έδρας έχει μόλις δύο νίκες και δη μόνο επί δύο εκ των ίδιων αντιπάλων του και με το ίδιο σκορ (Ρούμπιν 1-0 και Σοσό 1-0)!

• Κατά τα άλλα, μόνο ισοπαλίες και ήττες!

Εφτά ισοπαλίες με Γουλβς 1-1, Ντινάμο Κιέβου 2-2, Μπεσίκτας 1-1, Οσμάνλισπορ 0-0, Ντνίπρο 2-2, Λίβερπουλ 2-2, Φέρεντσβαρος 2-2.

Εφτά ήττες από Άρσεναλ 0-1, Άντερλεχτ 1-2 (στην παράταση, ενώ στο 90λεπτο κέρδιζε 1-0), Λεβάντε 0-1, Μέταλιστ 1-2, Σεντ Ετιέν 1-3, Νιούκαστλ 1-3, Γιουβέντους 1-3.



• Με μόλις δύο νίκες σε 16 εντός έδρας παιχνίδια του σε φάση νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ-Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ εδώ και 25 χρόνια, μάλλον είναι κι επιτυχία που ο Ολυμπιακός πήρε τέσσερις προκρίσεις (με Σοσό, Ρούμπιν, Οσμάνλισπορ και Άρσεναλ). Ειδικά αν δει κανείς ότι κι όταν φέρνει ισοπαλίες εντός έδρας, φέρνει συνήθως με το χειρότερο σκορ (2-2)! Η, στην καλύτερη με ένα επίσης «κακό» σκορ, όπως το 1-1. Μόλις μία φορά η ισοπαλία του στο Καραϊσκάκη ήταν 0-0…

• Εδώ λοιπόν έχουμε έναν Ολυμπιακό που πάει να το κάνει…ανάποδα στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ. Πάει να προκριθεί με νίκες εκτός έδρας κι όχι με νίκες εντός έδρας! Και το ανάποδο είναι πάντοτε το πιο δύσκολο. Η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι για να περάσεις, πρέπει να κερδίσεις στο γήπεδο σου. Η, εναλλακτικά, έστω να μην φας γκολ, φέρνοντας ένα 0-0 που θα σου δώσει τη δυνατότητα να πας εκτός έδρας για δύο αποτελέσματα.

• Βεβαίως, όλα αυτά είναι σωστά και λογικά, όμως δεν σημαίνουν κι απαραίτητα κάτι! Πλέον, στην εποχή της πανδημίας, που ο παράγοντας έδρα αναπόφευκτα παίζει μικρότερο ρόλο λόγω της απουσίας του κόσμου από τα γήπεδα, κάθε ομάδα μπορεί να βρει την πρόκριση σε κάθε παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός ό,τι κι αν γίνει απόψε, πρέπει να πάει στην Ολλανδία την άλλη Πέμπτη για να εξαντλήσει εκεί τις όποιες πιθανότητες του για πρόκριση.

• Το σκεπτικό του πρέπει να είναι το ίδιο με της PSV! Οι Ολλανδοί σκέφτονται, προετοιμαζόμενοι και για το χειρότερο σενάριο, πως ό,τι και να γίνει σήμερα, η πρόκριση θα κριθεί στη ρεβάνς. Έτσι πρέπει να σκέφτεται ο Ολυμπιακός, προετοιμαζόμενος κι αυτός για το χειρότερο σενάριο.

Κάτι τελευταίο: Ο Σένκεφελντ (πρώην Φέγενορντ) έδωσε μία συνέντευξη σήμερα σε ολλανδική εφημερίδα και μεταξύ άλλων είπε για τον Ολυμπιακό: «Είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι κάθε εβδομάδα τόσο καλός. Δεν είναι πάντα φανταστικός. Μπορείς να τους κερδίσεις, ειδικά στην Ευρώπη. Μερικές φορές έχουν δυσκολίες με αντιπάλους που παρκάρουν πούλμαν μπροστά στην εστία τους, αλλά γενικά σκοράρουν με ευκολία. Νομίζω ότι είναι ισάξια ομάδα με την PSV και ειλικρινά δεν μπορώ να δώσω φαβορί. Το ματς στο οποίο η PSV έφαγε τέσσερα γκολ από τον ΠΑΟΚ δεν είναι ενδεικτικό. Τότε όλη η ομάδα είχε κορωνοϊό».

Άσχετο: δύο Ελληνόπουλα της Νότιγχαμ , ο Φώτης Πίκουλας κι ο Γρηγόρης Πιετρής κλήθηκαν στην Εθνική μας ομάδα των Νέων στη συγκέντρωση που θα γίνει 22 με 24 του μήνα. Μία σημαντική στιγμή για τους δύο ταλαντούχους Έλληνες της Φόρεστ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x