Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Ρέτσος δεν έχει ταβάνι, αρκεί να…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr πέντε πράγματα για το αυθεντικό ταλέντο που έχει στις τάξεις του ο Ολυμπιακός.

• Το πόσο καλός παίκτης είναι ο Ρέτσος φάνηκε κι από την επιλογή του Χάσι να τον ξεκινήσει βασικό στο Βελιγράδι, ένα 19χρονο παιδί που προέρχονταν από δύο τραυματισμούς, με αποτέλεσμα σε ολόκληρη την προετοιμασία να έχει παίξει ένα ημίχρονο στο πρώτο φιλικό, 60 λεπτά με τη Μαλίν και 37 λεπτά με την ΑΖ.

• Ο Ρέτσος κατά την γνώμη μου είναι ένα αυθεντικό ταλέντο, που δεν έχει ταβάνι. Και εκτιμάω ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να τον πουλήσει σε δύο χρόνια με 30 εκ. Ευρώ (!), οπότε δεν θα με δελέαζε ούτε μία προσφορά 20 εκ. Ευρώ αυτή την στιγμή!

• Βεβαίως, σε αυτό το «δεν έχει ταβάνι», βάζω δίπλα μία προϋπόθεση: πρέπει να βλέπει τα λάθη του και να τα διορθώνει. Αν δεν τα βλέπει η, τα βλέπει και δεν τα διορθώνει και τα επαναλαμβάνει, τότε ασφαλώς και θα έχει ένα ταβάνι στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο…

• Ας πάρουμε το παράδειγμα του αγώνα με την Παρτίζαν, που δεν ήταν κι ο πιο εύκολος για κανένα παίκτη, πόσο δε μάλλον για έναν πιτσιρικά, σε ένα φλεγόμενο γήπεδο με 30.000 κόσμο να ενθαρρύνει την ομάδα του και να βρίζει τους γαύρους, τον Ολυμπιακό και τον Πειραιά κλπ, κλπ.

• Ο Ρέτσος θα μπορούσε να είχε κάνει μία συνολικά συγκλονιστική εμφάνιση. Είχε πολλές επεμβάσεις, πρέπει να ήταν καμιά 15αριά (!), τόσο χαμηλά, όσο και στον αέρα, και μέσα στην περιοχή του Καπίνο και κοντά σε αυτήν, βγήκε πρώτος στην μπάλα για να διώξει, έχοντας συνήθως να αντιμετωπίσει αυτό το δίμετρο θηρίο, τον Αφρικάνο Ταβάμπα, αλλά και βοήθησε στην κυκλοφορία του παιχνιδιού και πέρασε δύο έξοχες μακρινές πάσες στους κυνηγούς του Ολυμπιακού.

• Έχασε και ελάχιστες μονομαχίες. Μέσα στο πρόγραμμα είναι κι αυτό. Εννοώ κατά βάση τις δύο στημένες φάσεις, στις οποίες έχασε τις κεφαλιές από τους δύο στόπερ της Παρτίζαν-στην πρώτη περίπτωση η κεφαλιά του Τσίρκοβιτς δεν αποδείχθηκε επικίνδυνη και την μπλόκαρε ο Καπίνο, αλλά στη δεύτερη η κεφαλιά του Όστοϊτς ήταν φαρμάκι και πέρασε ελάχιστα άουτ.

• Δεν είναι κοντός στόπερ ο Ρέτσος. Ούτε πανύψηλος, αλλά το 1μ85 είναι ένα ικανοποιητικό ύψος για στόπερ. Χρειάζεται βελτίωση η αλτικότητα του και η δύναμη με την οποία πάει στο άλμα και νομίζω ότι ταιριάζει δίπλα σε ένα πιο ψηλό στόπερ, παρά σε ένα πιο κοντό από αυτόν. Θεωρητικά ο ακόμη πιο ψηλός Βούκοβιτς μπορεί να ταιριάξει πάρα πολύ καλά μαζί του, καθότι κι αριστεροπόδαρος. Και σίγουρα για κανένα δεξιοπόδαρο, όπως ο μικρός, δεν είναι βολικό να παίζει από αριστερά.

• Αυτό, όμως, που πραγματικά πρέπει να προσέξει ο Ρέτσος είναι το λεγόμενο εύκολο λάθος. Στο Βελιγράδι μέσα σε τρία λεπτά στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου, πούλησε αδικαιολόγητα δύο φορές την μπάλα, πριν ο Μπεν κάνει το 1-2.

• Και είναι ασυγχώρητο, που ενώ το έκανε μία φορά στο 47’ (με απρόσεκτη μπαλιά πάνω σε αντίπαλο) και μπόρεσε να το διορθώσει ο ίδιος διώχνοντας την μπάλα σε κόρνερ με ένα τάκλιν, επανέλαβε το ίδιο λάθος στο 50’ (πάλι με πάσα πάνω σε αντίπαλο)! Και ήταν πολύ τυχερός που δεν κόστισε το λάθος του, γιατί ο Λεονάρντο αστόχησε φάτσα με τον Καπίνο σε μία φάση που θα έδινε το προβάδισμα 2-1 στην Παρτίζαν. Και τώρα κατά πάσα πιθανότατα δεν θα πανηγυρίζαμε, αλλά θα λέγαμε άλλα…

• Ο Ρέτσος οφείλει αφενός μεν να είναι πιο προσεκτικός μέσα στο παιχνίδι, αφετέρου δε να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει νόημα ειδικά σε αυτό το επίπεδο αγώνων να κάνει το κάτι παραπάνω, ρισκάροντας να χάσει την μπάλα επειδή προσπαθεί να περάσει μία πάσα υπό δύσκολες συνθήκες. Όση εμπιστοσύνη κι αν έχει στον εαυτό του, λόγω της καλής τεχνικής του κατάρτισης, πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι κάποιες στιγμές ο στόπερ πρέπει να διώξει την μπάλα μακριά, στο διάολο (!) η, να μην επιχειρήσει τη δύσκολη πάσα, αλλά να κάνει μία βαθιά μπαλιά κι ό,τι γίνει.

• Όποιος πρόσεξε, θα είδε ότι προς το τέλος του ματς ο Ρέτσος έκανε ξανά λάθος, τρίτο, χάνοντας την μπάλα μέσα από τα πόδια του στα πλάγια της άμυνας, γιατί την κράτησε παραπάνω αντί να την διώξει πλάγιο άουτ. Για να γλιτώσει ένα αράουτ ρίσκαρε και απλά ήταν τυχερός που ο αντίπαλος του, αυτός ο οποίος του έκλεψε την μπάλα, την βρήκε με το χέρι κι έτσι δόθηκε επιθετικό φάουλ.

• Να είναι σίγουρος ο Ρέτσος ότι με την επόμενη ευρωπαϊκή ομάδα με την οποία θα παίξει ο Ολυμπιακός, τρία τέτοια λάθη σε ένα 90λεπτο θα στοιχίσουν ακριβά…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x