Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός: Ο Τικίνιο με φόρα και ο Μασούρας με λιγότερα, αλλά πιο ποιοτικά…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr δέκα πράγματα για τον Ολυμπιακό με αφορμή το χθεσινό παιχνίδι του στην Τρίπολη.

• Χθες το πρωί σχολίαζα από εδώ μέσα ότι ο Ολυμπιακός ένα τρόπο έχει όλα αυτά τα χρόνια να παίρνει διπλό στην Τρίπολη-να ανοίγει το σκορ. Το έκανε και χθες και το πήρε πάλι! Έντεκα φορές έχει προηγηθεί ο Ολυμπιακός στην Τρίπολη, 11 νίκες έχει! Είναι από τα περίεργα του ποδοσφαίρου, που κατά βάση έχουν κι αυτά την εξήγηση τους. Έτσι (ανοίγοντας ο ίδιος το σκορ) έχει συνηθίσει ο Αστέρας να παίρνει αποτελέσματα μέσα στο σπίτι του με τον Ολυμπιακό, έτσι ακριβώς έχει συνηθίσει ο Ολυμπιακός να παίρνει αποτελέσματα μέσα στο σπίτι του Αστέρα.

• Αυτό στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι ότι έστω σιγά σιγά ο Ολυμπιακός αρχίζει και ρολάρει παίζοντας το ποδόσφαιρο που έχει μάθει να παίζει με τον Μαρτίνς. Για παράδειγμα, το πρώτο γκολ χθες ήταν κλασικό παράδειγμα: Για 27 δευτερόλεπτα, από το 05.43 έως το 06.10, οι «ερυθρόλευκοι» άλλαζαν (11) πάσες. Καλύτερη ήταν μία αλλαγή του Μπουχαλάκη προς τα πλάγια αριστερά. Ακόμη καλύτερη ήταν η 11η και τελευταία πάσα! Η σέντρα του Μαντί Καμαρά για τον Μασούρα και για το γκολ του Τικίνιο, το 1-0!

• Παρεμπιπτόντως, το γκολ του Βραζιλιάνου δεν ήταν δύσκολο, αλλά όχι και τόσο εύκολο όσο ίσως φαντάζει. Διότι, έκανε κοντρόλ στον αέρα και σούταρε με δύναμη πριν σκάσει η μπάλα στο έδαφος. Με τον γκολκίπερ Παπαδόπουλο, μάλιστα, να βγαίνει αρκετά καλά για να καλύψει την εστία του και να βρίσκει την μπάλα, όμως με τη δύναμη που είχε το σουτ δεν υπήρχε άλλη κατάληξη από το να πάει στα δίκτυα.

• Ειρωνεία ότι στο 2-0 ο Παπαδόπουλος είχε τόσο κακή αντίδραση, με την μπάλα να περνάει μέσα από τα χέρια του στη σέντρα-σουτ του Αγκιμπού. Και ήταν κι άτυχος, αφού βρήκε στην άκρη του παπουτσιού του και πήγε στα δίκτυα! Ακόμη μεγαλύτερη ειρωνεία ότι στην ίδια εστία, στο β΄ ημίχρονο, ο Βατσλίκ έκανε ένα παρόμοιο σοβαρότατο λάθος, η μπάλα του έφυγε επίσης μέσα από τα χέρια, αλλά ενώ ο Μπαράλες ήταν έτοιμος να σκοράρει, έσωσε την εστία του Ολυμπιακού ο Ρέαμπτσιουκ…

Ο Τικίνιο με φόρα κι ο Μασούρας με λιγότερα, αλλά...

• Αυτό που δεν είναι ειρωνεία; Ότι ο Τικίνιο με άλλη ψυχολογία μετά τα δύο γκολ την Τετάρτη επί του Απόλλωνα, μπήκε με φόρα και σκόραρε και χθες στα πρώτα λεπτά. Κυρίως για τέτοια γκολ είναι ο Βραζιλιάνος! Εκτελέσεις με τη μία, κεφαλιές, δυνατά σουτ. Αντίθετα, είναι ερωτηματικό τα τελειώματα του με την μπάλα χάμω, όταν επιχειρεί να πλασάρει. Θυμόμαστε πόσο κακό ήταν το πλασέ του πάνω στον γκολκίπερ του Ατρόμητου, στο 0-0 στο Καραϊσκάκη, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Και είδαμε και χθες ότι εκεί που τον έβγαλε για δεύτερη φορά ο Μασούρας σε θέση βολής, πόσο καθυστέρησε να σουτάρει, με συνέπεια να τον κόψει ο μπακ του Αστέρα.

• Κάτι που κάνει καλά ο Τικίνιο, εκτός της ικανότητας του στο σκοράρισμα ειδικά σε κάποιες συγκεκριμένες φάσεις (τελειώνοντας με τη μία), είναι να παίζει σωστά το ρόλο του σέντερ φορ «κολόνα». Παρότι δείχνει βαρύς, είναι αρκετά κινητικός, βγαίνει συχνά από την περιοχή, ζητάει μπάλες και «σπάει» μπάλες. Χθες στο 2-0, αυτός πήρε (70 μέτρα μακριά από την εστία του Αστέρα) ένα διώξιμο του Σισέ κι έδωσε πολύ όμορφα δεξιά του στον Καρμπόβνικ, ο οποίος προωθήθηκε και έβγαλε πιο μπροστά τον Αγκιμπού για το έστω τυχερό δεύτερο γκολ. Και άλλη μία φορά πήγε έξυπνα να βρει τον Μασούρα σε πλεονεκτική θέση, αλλά έβγαλε καλή άμυνα ο Αστέρας.

• Τέλος πάντων, η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός έκανε την τρίτη σερί νίκη του μέσα σε μία εβδομάδα, από Κυριακή σε Κυριακή, κάλυψε κάπως την γκέλα του με τον Ατρόμητο και βρέθηκε μόνος στην πρώτη θέση. Δεν έχει κάνει τίποτα φοβερό και τρομερό, ακόμη και υπό την έννοια ότι οι τέσσερις ομάδες με τις οποίες έχει παίξει μέχρι στιγμής είναι οι τέσσερις τελευταίες στη βαθμολογία (!): ο Απόλλωνας με μηδέν βαθμούς, η Λαμία κι ο Ατρόμητος με έναν κι ο Αστέρας με δύο!

• Αλλά για να πάρεις το πρωτάθλημα πρέπει να γεμίζεις το σακούλι. Μην ξεχνάμε ότι πρώτον ο ΠΑΟΚ για να περάσει από την Τρίπολη χρειάστηκε ένα πέναλτι και με τον Μπαράλες να έχει δοκάρι στο 85, δεύτερον η ΑΕΚ για να κερδίσει τη Λαμία μέσα στο ΟΑΚΑ χρειάστηκε να φτάσει στο 70ο λεπτό για να κάνει το μοναδικό της γκολ κι ενώ στο φινάλε ο Ρόμανιτς έχασε απίστευτη ευκαιρία σε τετ α τετ (δεν ήταν οφσάιντ όπως υπέδειξε ο επόπτης Ι. Δημητριάδης, οπότε αν σκόραρε το γκολ θα μετρούσε μέσω του VAR) και τρίτον ας δούμε τι θα κάνουν κι οι άλλοι της κορυφής με τον Ατρόμητο…Ο Αστέρας, εξάλλου, μέχρι τώρα το μοναδικό γκολ το οποίο είχε δεχθεί ήταν από το πέναλτι που μάλιστα ήταν σε ανύποπτη φάση, χωρίς καν ευκαιρία από πλευράς ΠΑΟΚ.

Ο Τικίνιο με φόρα κι ο Μασούρας με λιγότερα, αλλά...

• Είναι αλήθεια ότι τον Ολυμπιακό εσχάτως τον πάει (όπως λέμε) η μπάλα: χθες γκολ στην πρώτη του τελική στο 7, ακύρωση γκολ του Αστέρα στο 14 μέσω VAR (καθαρό πάντως οφσάιντ) και 2-0 «από το πουθενά» στο 23’! με το ωραίο μάλιστα να είναι ότι ο Μαρτίνς στο 22΄ είχε αλλάξει θέση στον Αγκιμπού και τον είχε στείλει από δεξιά, περνώντας στον κεντρικό άξονα τον Μασούρα-και στο 23’ τον Αγκιμπού να ελίσσεται από δεξιά και να σκοράρει!

• Εξίσου αλήθεια, όμως, είναι ότι την τύχη της η κάθε ομάδα την κυνηγάει κιόλας. Κι ο Ολυμπιακός την κυνηγάει τη δική του. Παίρνοντας και μεγάλες βοήθειες από τον Μασούρα, που γύρισε «πεινασμένος» μετά από ένα μήνα απουσίας! Γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο για το 1-0 με τον Απόλλωνα, ασίστ στον Τικίνιο στο πρώτο δεκάλεπτο για το 1-0 με τον Αστέρα! Κι αλλες δύο πάσες για γκολ, κι αυτές στον Τικίνιο, με τον Βραζιλιάνο να χάνει σπουδαίες ευκαιρίες.

• Έχω την αίσθηση ότι είτε επειδή λόγω της απουσίας του δεν έχει βρει ακόμη ρυθμό για να παίζει το ίδιο σε όλο το ματς, είτε για άλλο λόγο, ο Μασούρας ναι μεν κάνει τώρα λιγότερα πράγματα μέσα στο παιχνίδι, αλλά είναι πιο ποιοτικά. Ο εξτρέμ είναι πρωτίστως για να βάζει γκολ η, να φτιάχνει γκολ-έτσι κάνεις τη διαφορά. Κι ο Μασούρας αυτό κάνει πρωτίστως. Αν δε θυμάστε, πήρε άλλη μία κεφαλιά-πάσα στο α΄ ημίχρονο για τον Αγκιμπού, αλλά ο νεαρός συμπαίκτης του αστόχησε στο σουτ.

• Ο Μασούρας βγάζει ομαδικό πνεύμα και ίσως γι΄ αυτό και να εκνευρίστηκε που δεν του πέρασε την πάσα σε εκείνη την αντεπίθεση ο Ονιεκούρου. Είχε δίκιο 1000-0, ότι έπρεπε ο συμπαίκτης του να κάνει την πάσα. Ο Νιγηριανός δικαιολογήθηκε ότι δεν του μίλησε ο Έλληνας διεθνής και τέλος πάντων ίσως παίζει ρόλο κι η έλλειψη χημείας. Άκουγα τον Σάββα Παντελίδη στη Νόβα να σχολιάζει με σημασία ότι από τους τέσσερις επιθετικογενείς παίκτες του Ολυμπιακού οι τρεις είναι μεταγραφές (Τικίνιο, Αγκιμπού, Ονιεκούρου) και μόνο ο Μασούρας πιο παλιός…

Άσχετο:



Και στον Ολυμπιακό να δεις πώς χάρηκαν!...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x