Κώστας Νικολακόπουλος

Οι νίκες των Πορτογάλων και οι μάχες του Δώνη στο Καραϊσκάκη

Ο Κώστας Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το sport-fm.gr με το δικό του τρόπο το ντέρμπι των αιωνίων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

• Κατά μία ποδοσφαιρική λογική, ο Ολυμπιακός πρέπει να νικήσει σήμερα τον Παναθηναϊκό! Είναι το τρίτο του φετινό ντέρμπι-στο πρώτο έχασε από τον ΠΑΟΚ, με ένα αυτογκόλ κι έχοντας δοκάρι (με τον Χασάν) κι άλλες 22 τελικές! Στο δεύτερο έφερε 1-1 με την ΑΕΚ, έχοντας πάλι δοκάρι (με τον Χασάν), ισοφαριζόμενος στο 90’ και χάνοντας εκπληκτική ευκαιρία στο 94’! Ε, τώρα κανονικά είναι η σειρά απόψε να κερδίσει! Να μην σας πω κι ότι πρέπει να βάλει γκολ ο Χασάν!

• Τέλος πάντων, είναι ντέρμπι αιωνίων και ξέρουμε ότι σε αυτά τα παιχνίδια όλα γίνονται, κι όλα μέσα είναι. Ο δε Δώνης ανέκαθεν ήταν σκληρό καρύδι για τον Ολυμπιακό και μέσα στο Καραϊσκάκη. Τελευταία του επίσκεψη ήταν στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-0, με τον Μίτσελ στον πάγκο το 2013. Ο Ολυμπιακός ήταν σίγουρος πρωταθλητής, αλλά ο ΠΑΟΚ στάθηκε όρθιος με καλό αμυντικό παιχνίδι και δεν έχασε.

• Προηγουμένως επί μία τριετία ο Δώνη πήγαινε στο Καραϊσκάκη ως προπονητής του Ατρόμητου και τα πάλευε όλα τα παιχνίδια. Το 2012 και το 2011 με αντίπαλο τον Βαλβέρδε είχε χάσει στο γκολ, 0-1 κι 1-2. Και το 2010 είχε πάλι ήττα, 0-2, με το δεύτερο γκολ να το τρώει στις καθυστερήσεις. Το πόσο δε δυσκόλευε τον Ολυμπιακό ο Δώνης από τον πάγκο του Ατρόμητου το είχαμε δει πρωτίστως στον τελικό του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ το 2012, όταν έχασε στο 119’ της παράτασης με ένα γκολ του Φουστέρ.

• Εκτός του ΠΑΟΚ είχε πάει στο Καραϊσκάκη ο Δώνης και με άλλη μία μεγάλη ομάδα, την ΑΕΚ, το φθινόπωρο του 2008, χάνοντας 0-2, πάλι από τον Βαλβέρδε, στην πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό, με δύο γκολ μέσα σε ένα τρίλεπτο από Κοβάσεβιτς και Ντιόγο.

• Γενικά ο Δώνης είναι για τον Ολυμπιακό ακόμη και μέσα στον Πειραιά ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος, όμως στο τέλος σχεδόν πάντα τον κερδίζει. Εξ ου κι ένα σύνολο με εννιά νίκες και μία ισοπαλία σε δέκα παιχνίδια. Τα άλλα πέντε ήταν από τον πάγκο της Λάρισας, χάνοντας για το πρωτάθλημα από το 2006 έως το 2008 διαδοχικά με 4-0, 4-0 και 2-1, για το Κύπελλο με 3-1 το 2006 και για το Σούπερ καπ με 1-0 το 2007.

• Ακόμη και με τη Λάρισα, όμως, ο Δώνης πήγε να κάνει μεγάλη ζημιά στον Ολυμπιακό, όπως τότε στον τελικό του Κυπέλλου, το 2012, που είχε χάσει στο 119’! Το 2008 λοιπόν ο Ολυμπιακός στο τέλος του πρωταθλήματος υποδέχθηκε τη Λάρισα και είτε κέρδιζε κι έπαιρνε το πρωτάθλημα, είτε δεν κέρδιζε και το έχανε! Η Λάρισα κρατούσε το 1-1 ως το 90’, όταν ο πιτσιρικάς τότε Μήτρογλου σκόραρε κι έδωσε τη νίκη 2-1 και τον τίτλο στον Ολυμπιακό.

• Άρα, καταλήγουμε στο ότι ο Δώνης είναι και μέσα στο Καραϊσκάκη πολύ δύσκολος αντίπαλος για τον Ολυμπιακό, με οποιαδήποτε ομάδα έρχεται, πόσο δε μάλλον τώρα που είναι στον πάγκο του Παναθηναϊκού, που σημειωτέον αν δεν είχε τους μείον έξι, τώρα θα ήταν στη βαθμολογία ένα πόντο πάνω από τον Ολυμπιακό…Ο Δώνης έφαγε την κρυάδα του Καραϊσκάκη, όταν στα τρία πρώτα παιχνίδια του εκεί δέχιθηκε 11 γκολ, αλλά έκτοτε όλες οι νίκες του Ολυμπιακού απέναντι του ήταν πολύ δύσκολες και στο τελευταίο παιχνίδι του είχε πάρει 0-0.

• Για τον Παναθηναϊκό το ευτύχημα είναι ότι ο Δώνης έκανε την πατάτα του στην Τούμπα. Εκεί όπου έπαιξε ό,τι να΄ ναι. Τα δε περί καλού α΄ ημιχρόνου του Παναθηναϊκού τα ακούω βερεσέ. Στο «καλό» του α΄ ημίχρονο απείλησε μόλις μία φορά, ενώ ο ΠΑΟΚ είχε δύο κεφαλιές φαρμάκι και τέσσερα σουτ το ένα πιο επικίνδυνο από το άλλο. Απλά στο β΄ ημίχρονο ο Παναθηναϊκός δεν άντεξε να πρεσάρει κι εκεί ήταν τυχερός που δέχθηκε μόνο δύο γκολ, με τον ΠΑΟΚ να έχει συνολικά έξι εφτά φάσεις, ενώ από την άλλη απείλησε μόνο ο Μπουζούκης με ένα σουτ.

• Ο Δώνης έδειξε εξυπνάδα δεχόμενος τα λάθη του, άλλαξε σχηματισμό και πρόσωπα με την ΑΕΚ και του βγήκε μια χαρά. Όπως έδειξε και αντανακλαστικά, όταν στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου είδε ότι έχανε τον έλεγχο από την ΑΕΚ κι έκανε δύο αλλαγές, παίρνοντας πάλι το παιχνίδι στα χέρια του ο Παναθηναϊκός, μία ομάδα που προσπαθεί να χτυπήσει στην αρχή του ματς και μετά πάλι στο τέλος του α΄ ημιχρόνου, ενώ στο β΄ ημίχρονο έχει το καλό του διάστημα σε ένα δεκάλεπτο περίπου γύρω στο 60’ με 70’ και μετά πάλι επιχειρεί να ξανακτυπήσει προς το τέλος του αγώνα.

• Ο Παναθηναϊκός είναι τυχερός που όλως τυχαίως δεν του όρισαν το εξ αναβολής παιχνίδι του για το Κύπελλο την περασμένη Τετάρτη, όπως έπρεπε να είχε γίνει-κι έτσι είχε όλη την εβδομάδα να προετοιμαστεί για το ντέρμπι, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό. Να θυμίσω ότι πέρσι, πριν το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (1-0) είχε ξετιμωρηθεί ο Μολέδο.

• Πρόκειται για δύο από τις σπάνιες σχετικές περιπτώσεις στις οποίες έχει ευνοηθεί ο Παναθηναϊκός αυτά τα δύο τελευταία χρόνια-κατά σύμπτωση όταν ήταν να παίξει με τον Ολυμπιακό. Κατά βάση ήταν για να ωφεληθούν άλλοι κι απλά έτσι ωφελήθηκε κι ο Παναθηναϊκός. Αυτό που λέμε, κοντά στον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα…

• Τέλος πάντων, με αυτά ο Ολυμπιακός φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να βγάλει άκρη όσο…εξυγιαίνετε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ας δούμε λοιπόν τι θα κάνει σήμερα, 11 Νοέμβρη, ενθυμούμενοι ότι μοναδική άλλη φορά επί Α’ Εθνικής που είχαμε ντέρμπι αιωνίων ίδια ημερομηνία, είχε κερδίσει ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη 3-2 το μακρινό 1962!

• Τα τελευταία χρόνια, τα μεταξύ τους ντέρμπι που γίνονται Νοέμβρη μήνα τα κερδίζει ο Ολυμπιακός (2-0 το 2009 εντός έδρας, 1-0 το 2013 εκτός, 3-0 το 2016 εντός) η, έρχονται ισόπαλα (0-0 το 2008 εκτός και 1-1 το 2011 εντός).

• Και θα δούμε και πόση σημασία έχει για τον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς, ότι τα δύο τελευταία ντέρμπι στα οποία ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό ήταν και τότε με Πορτογάλους προπονητές, τον Μάρκο Σίλβα με 3-1 το Μάρτη του 2016 και τον Πάουλο Μπέντο με 3-0 το Νοέμβρη επίσης του 2016. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, με τον Ιταλό Στραματσιόνι απέναντι τους.

• Επειδή δε ο Μαρτίνς απ΄ ότι καταλαβαίνω αμφιταλαντεύεται μεταξύ του κλασικού 4-2-3-1 με την ενδεκάδα που άρχισε το ματς στο Χαριλάου και του 4-3-3 με την ενδεκάδα που τέλειωσε το ματς στο Χαριλάου (δηλαδή με Νάτχο εξτρά χαφ και Φορτούνη στα πλάγια της επίθεσης), μου έρχεται στο μυαλό ότι αυτό το όντως μοντέρνο 4-3-3 σπάνια του «βγαίνει» του Ολυμπιακού. Οκέϊ, όμως, πάντα υπάρχει κι η πρώτη φορά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x