Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Ολυμπιακός αφήνει συχνά τον αντίπαλο του ζωντανό και στο τέλος το πληρώνει…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον Ολυμπιακό και για μία αδυναμία του την οποία συχνά πληρώνει.

· Η αλήθεια είναι ότι εσχάτως ο Ολυμπιακός έχει χάσει και τη ρέντα του, όταν μιλάμε τουλάχιστον για τα παιχνίδια πρωταθλήματος-ό,τι πάει μέσα, γίνεται γκολ. Γιατί είχε και ρέντα κάποια στιγμή, με δοκάρια των άλλων ομάδων κλπ, κλπ.

· Τουλάχιστον από το 1-1 με τον Άρη και την ισοφάριση της ομάδας της Θεσσαλονίκης, ας μείνει ένα δίδαγμα στον Ολυμπιακό: ας καταλάβουν ο Πέδρο Μαρτίνς κι οι ποδοσφαιριστές του ότι όσο κερδίζεις με 1-0 και δεν κάνεις και δεύτερο γκολ για να κλειδώσεις το τρίποντο, ανά πάσα στιγμή θα είσαι «ανοικτός» στο να φας το γκολ και να την πάθεις.

· Αν πήραν το μάθημα τους; Αμφιβάλω, για να είμαι ρεαλιστής. Δεν είναι, βλέπετε, η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός ισοφαρίζεται κατά τον ίδιο τρόπο. Τις προάλλες δεν ήταν που είχε προηγηθεί στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ με 1-0 και ισοφαρίστηκε στο 79’ σε 1-1; Πέρυσι δεν ήταν που είχε προηγηθεί 1-0 στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού και στη Νέα Σμύρνη επί του Πανιώνιου, και τις δύο φορές ισοφαρίστηκε σε 1-1 με γκολ στο 89’ και στο 90’; Πρόπερσι δεν ήταν που πάλι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ κέρδιζε 1-0 έως το 90ο λεπτό και ισοφαρίστηκε;…

· Ίσως τώρα πείραξε πιο πολύ, γιατί η ισοφάριση ήρθε μέσα στο Καραϊσκάκη, εκεί όπου ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς ποτέ άλλοτε δεν την είχε ξαναπάθει, δηλαδή να ανοίξει το σκορ σε αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος η, Κυπέλλου και να μην μπορέσει να κερδίσει. Κάπως έτσι ήταν κι η πρώτη φορά που ο Μαρτίνς έχασε το όμορφο ρεκόρ που είχε: κέρδιζε πάντοτε μέσα στο Καραϊσκάκη εδώ και μία τριετία κάθε άλλη ομάδα, άμα έβγαζες τα παιχνίδια του με τον ΠΑΟΚ και τον ΠΑΟ (με τον οποίο είχε απώλεια μία ισοπαλία, 1-1 πρόπερσι).

· Γενικά αυτές οι δύο τελευταίες αγωνιστικές είναι κάποιες που θα θέλει να τις ξεχάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται ο Πορτογάλος προπονητής, αφού μέσα σε δύο παιχνίδια, στο 1-2 από τον ΠΑΟ και στο 1-1 με τον Άρη έχασε συνολικά πέντε σημαντικά ρεκόρ! Το ένα ήδη το μνημονεύσαμε. Τα άλλα τρία είναι γνωστά: απώλεια του αήττητου του φετινού πρωταθλήματος, αλλά κι απώλεια του αήττητου δύο ετών εκτός έδρας και απώλεια και του 100% στις νίκες στο Καραϊσκάκη στο φετινό πρωτάθλημα. Το άλλο χαμένο ρεκόρ; Ο Μαρτίνς ήταν αήττητος στον πάγκο του Ολυμπιακού σε όλα τα ντέρμπι με ΠΑΟ κι ΑΕΚ, εντός κι εκτός έδρας.


· Τουλάχιστον να έρθει η πρόκριση με την PSV και κάποιος μπορεί να πει χαλάλι. Γιατί δεν θα είναι καθόλου μικρή επιτυχία για τον Ολυμπιακό να αφήσει έξω την δεύτερη ομάδα του ολλανδικού πρωταθλήματος.

· Όμως, αυτή η ιστορία, με τον Ολυμπιακό να «μένει» σε τόσο πολλά παιχνίδια του στο 1-0 και να προσπαθεί περισσότερο να το υπερασπιστεί παρά να το κάνει 2-0 και να το τελειώσει το ματς, κάποια στιγμή πρέπει να «διορθωθεί». Γιατί όπως έχουμε δει, δεν είναι μόνο ότι πέντε φορές έχει χάσει νίκες ισοφαριζόμενος σε 1-1, δεχόμενος ένα γκολ πάντα στα τελευταία λεπτά. Και μία ακόμη, έκτη φορά, ισοφαρίστηκε σε 1-1 από τη Γουλβς για να μην ξεχνιόμαστε. Είναι κι ότι έχει χάσει και παιχνίδια: στην Μασσαλία δεν κέρδιζε 1-0 και τελικά έχασε 1-2 στο 75’; Στο Βελιγράδι δεν κέρδιζε 1-0 και τελικά έχασε 1-3 με δύο γκολ στα τελευταία λεπτά; Στο Μιλάνο δεν κέρδιζε 1-0 και τελικά έχασε 1-3 πάλι με γκολ στο τέλος του παιχνιδιού, με τρία γκολ από το 70΄έως το 79’; Ακόμη και στην Μπέρνλι ενώ είχε προηγηθεί 1-0 στο 83’, ισοφαρίστηκε σε 1-1 στο 85’…

· Η καταμέτρηση λέει ότι είναι δέκα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού στα οποία προηγήθηκε με 1-0 και στο τέλος είτε δεν κέρδισε (φέρνοντας 1-1), είτε έχασε (1-2 η, 1-3). Δέκα παιχνίδια δεν είναι καθόλου λίγα. Από δε τα δέκα, τα πέντε είναι ευρωπαϊκά και στα τρία ο Ολυμπιακός ηττήθηκε, όλα εκτός έδρας, ενώ στα άλλα δύο έφερε από μία ισοπαλία, εντός κι εκτός έδρας.

· Γιατί τα θυμάμαι όλα αυτά; Μα πολύ απλά γιατί ο πρωταθλητής Ελλάδας έχει να παίξει τώρα με την PSV σε ένα παιχνίδι πάρα πολύ δύσκολο, που χρειάζεται τεράστια συγκέντρωση κι αφοσίωση από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Τα πάντα μπορεί να γίνουν σε μία ρεβάνς νοκ άουτ παρτίδας. Π.χ. τι να το κάνει ο Ολυμπιακός αν προηγηθεί και τελικά χάσει με 1-3; Ένα γκολ μπορεί να λέει πολλά, μπορεί όμως και τίποτα.



· Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 1-0 του Άρη με γκολ στο 40ο λεπτό προχθές. Ποτέ, όμως, στην πραγματικότητα δεν πίεσε για να βάλει κι άλλο γκολ. Απείλησε την εστία του Κουέστα μόνο με δύο κεφαλιές, του Χασάν και του Χολέμπας, στο 70’ και στο 77’, από δύο εκτελέσεις κόρνερ και φάουλ του Βαλμπουενά. Άντε και με ένα σουτ-στραβοκλοτσιά του Καμαρά από καλή θέση. Όλα αυτά σε διάστημα 43 λεπτών. Μέχρι που ο Άρης ισοφάρισε στο 83’! Με τον Ολυμπιακό να βλέπει ότι ο Άρης σε ολόκληρο το β΄ ημίχρονο είχε γίνει επικίνδυνος μόλις μία φορά, στο 63’, πίστεψε ότι μπορεί να το σβήσει το ματς με το 1-0. Και απέτυχε.

· Διότι, πολύ απλά, όχι ο Άρης, ο κάθε αντίπαλος, όσο το ματς είναι στο 1-0, παραμένει ζωντανός. Και ξέρει πολύ καλά ότι μπορεί ακόμη κι από το πουθενά να έχει την ευκαιρία του, έστω στο τελευταίο λεπτό. Κι όταν αφήνεις τον άλλο ζωντανό, ανά πάσα στιγμή μπορεί να σηκώσει κεφάλι, ακόμη και αν είναι από κάτω, και τελικά να σε σκοτώσει. Μα με ένα πέναλτι όπως ο Άρης, ο ΠΑΟ και η Μαρσέιγ! Μα με ένα φάουλ όπως η Γουλβς η, με ένα κόρνερ όπως η ΑΕΚ!

Άσχετο: Μία φορά δεν έκανε δηλώσεις ο Μαρτίνς πριν το ματς κι έστειλε τον βοηθό του να μιλήσει στη Νόβα κι ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε μέσα στο Καραϊσκάκη. Δεν τον βλέπω τον Πέδρο να το ξανακάνει!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x