Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός: Η εικόνα Ελ Κααμπί, Καρβάλιο, Μαντί και Ιμπόρα

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για την εικόνα του σέντερ φορ και των τριών μέσων του Ολυμπιακού.

· Έχουμε πλέον μία πρώτη εικόνα του Ελ Καάμπι, από τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την Γκενκ-τα 24 λεπτά που έπαιξε στο Καραϊσκάκη και τα 68 λεπτά που έπαιξε στο Βέλγιο. Ασφαλή εικόνα δεν την λες, μία εικόνα ενός 90λεπτου, ας το πούμε έτσι, αλλά είναι μία πρώτη εικόνα.

· Ας έχουμε κατ' αρχάς στο μυαλό μας ότι ο Άραβας επιθετικός είχε να παίξει μπάλα τρεις μήνες, από τις 12 Μαίου, όταν είχε αγωνιστεί για περίπου 15 λεπτά με την Αλ Σαντ στον τελικό του Αμίρ Καπ, στην ήττα 0-3 από την Αλ Αράμπι. Παρεμπιπτόντως, προπονητής στην Αλ Σαντ ήταν έως τον Μάιο ο Ισπανός Χουάνμα Λίγιο, οπότε εύκολα ο Κορδόν κι ο Μαρτίνεθ θα μπορούσαν να πάρουν πληροφορίες για τον Ελ Καάμπι, που νομίζω θα το έκαναν κιόλας.

· Γενικά μετά τις αρχές του Φλεβάρη που η τότε ομάδα του Ελ Κάαμπι, η τούρκικη Χατάισπορ ανέστειλε την δραστηριότητα της λόγω του φονικού σεισμού που έπληξε την περιοχή, ο Μαροκινός κυνηγός δεν έπαιξε πολύ, καθώς πήγε στο Κατάρ μετά από ένα μήνα με το πρωτάθλημα να τελειώνει και τέλος πάντων είναι ζήτημα αν έπαιξε 10 παιχνίδια.

· Τι είδαμε, όμως, από τον Ελ Καάμπι στον αγώνα στην Γκενκ, αλλά και στο Καραϊσκάκη, στο λίγο που έπαιξε; Για να είμαστε ρεαλιστές, καθαρά επιθετικά δεν είδαμε τίποτα-δεν είχε τελική, δεν είχε παρουσία δημιουργική, δεν είχε κάποια καλή προσωπική ενέργεια. Αυτό που είχε ήταν πάρα πολύ τρέξιμο, πίεση, κάποια κλεψίματα, αρκετές κεφαλιές με βάση το ύψος του-ακόμη και μία στημένη φάση της Γκενκ καθάρισε με κεφαλιά. Ένας πολύ μαχητικός σέντερ φορ-μέχρι εκεί.

Ολυμπιακός: Η εικόνα Ελ Κααμπί, Καρβάλιο, Μαντί και Ιμπόρα

· Να λάβουμε υπόψιν, όμως, μία σημαντική παράμετρο: όταν μπήκε ο Καάμπι αλλαγή στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός είχε υποχωρήσει αγωνιστικά κι η Γκενκ είχε αρχίζει να επιτίθεται. Κι όσο έπαιζε ο Καάμπι βασικός στη ρεβάνς ο Ολυμπιακός ήταν κακός επιθετικά. Όταν έμειναν με 10 παίκτες οι Βέλγοι κι οι «ερυθρόλευκοι» βγήκαν μπροστά, ο Καάμπι είχε γίνει αλλαγή. Άρα, τον είδαμε στον κακό Ολυμπιακό κι όχι στον καλό Ολυμπιακό των δύο αγώνων.

· Αυτό δεν σημαίνει ότι παραγράφουμε ότι π.χ. δεν είχε καλές μπαλιές όταν επιχείρησε να πασάρει κι ότι έχασε δύο φορές την μπάλα όταν επιχείρησε να την κρατήσει-μάλιστα τη δεύτερη φορά έτσι ξεκίνησε η φάση του πέναλτι της Γκενκ. Είναι αυτό που λέμε ότι δεν μας γέμισε το μάτι. Αλλά κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, με τον παίκτη να προέρχεται από τρίμηνη απραξία, να μην έχει κάνει προετοιμασία, να βρίσκεται πολύ λίγο καιρό στο Ρέντη και να παίζει στα άσχημα κομμάτια του Ολυμπιακού και στα δυο παιχνίδια, δεν είναι ασφαλές αν επιμείνουμε στο ότι δεν μας έπεισε. Ήταν δε φανερό ότι δεν είχε καν μία μικρή προσαρμογή, αφού υπερβολικά συχνά έκανε χειρονομίες προς τους συμπαίκτες του, σαν να έλεγε π.χ. ότι δεν τον ακολουθούσαν στο πρέσινγκ ψηλά.

Ολυμπιακός: Η εικόνα Ελ Κααμπί, Καρβάλιο, Μαντί και Ιμπόρα

· Προβλημάτισε σίγουρα την Πέμπτη ο Καρβάλιο με την εικόνα του, καθώς υπάρχουν κι απαιτήσεις από την στιγμή που έκανε προετοιμασία από την πρώτη ημέρα και του δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη ο προπονητής, βάζοντας τον συνεχώς βασικό και δη σε θέση Νο 10, πολύ κοντά και λίγο πίσω από τον σέντερ φορ. Ο Πορτογάλος παίζοντας για ένα ημίχρονο φάνηκε με όλη κι όλη μία πάσα καλής αντεπίθεσης-σχεδόν τίποτα άλλο.

· Το πάλευε, και δημιουργικά και ανασταλτικά, αλλά από πλευράς αποτελεσματικότητας ήταν κοντά στο μηδέν και στις δύο φάσεις του παιχνιδιού. Δεν κέρδιζε μάχες ανασταλτικά και δεν είχε ούτε μία στιγμή ποιότητας επιθετικά, όταν έπρεπε κάτι να κάνει ως 10άρι, αντιθέτως κόπηκε εύκολα, δεν πέρασε καλή πάσα κλπ. Να βγάζει κούραση γιατί τα έδωσε όλα στην προετοιμασία για να κερδίσει τον νέο προπονητή; Να είναι ότι έφτασε η ώρα των επίσημων αγώνων και ψυχολογικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί και του βγαίνει κι αγωνιστικά; Θα το δούμε στη συνέχεια.

· Πιο πίσω από αυτόν, ο Μαντί με τον Ιμπόρα, ήταν καλύτεροι, αλλά όχι καλοί.

· Ο Μαντί είχε καλό πνεύμα, όπως φάνηκε κι από τη διάθεση του να συνεχίσει παρότι ο γιατρός ζήτησε αλλαγή σε ένα τραυματισμό του στις αρχές του β΄ ημιχρόνου, όμως οι προσπάθειες του ήταν όλες ημιτελείς. Ξεκινούσε κάποιες φορές καλά, αλλά μετά έχανε την μπάλα. Ανασταλτικά δεν ήταν κακός, ήταν δυναμικός, όμως από το 8άρι του Ολυμπιακού περιμένεις πολύ περισσότερα πράγματα, ειδικά στο δημιουργικό κομμάτι. Κάποιες καλές πάσες και συνεργασίες με τον Φορτούνη, δεν ήταν αρκετές. Δικαιολογία; Έχει μπει κι έχει παίξει στα δύο ματς με την Γκενκ, με ελάχιστες προπονήσεις στα πόδια του.

Ολυμπιακός: Η εικόνα Ελ Κααμπί, Καρβάλιο, Μαντί και Ιμπόρα

· Και τον Ιμπόρα κακό δεν τον λες, όμως βλέποντας στον Ολυμπιακό τα προηγούμενα χρόνια σε αυτή τη θέση τον Μιλιβόγεβιτς, τον Γκιγέρμε και τον Εμβιλά, αναπόφευκτα κάνεις συγκρίσεις…Να είμαστε σωστοί: έκανε δουλειά ο Ισπανός, πήρε κεφαλιές, βοηθώντας και σε στατικές φάσεις, έκοψε και βγήκε κι απειλητικά μπροστά, έστω κι αν την πρώτη φορά καθυστέρησε και τον έκοψαν πριν το σουτ και κι αν τη δεύτερη μπλόκαρε ο αντίπαλος γκολκίπερ το γυριστό του σουτ. Χρειάζεται, όμως, σαφώς μεγαλύτερη συμμετοχή στο παιχνίδι και σίγουρα λιγότερα λάθη. Εκείνη η στραβοκλοτσιά που έκανε στο 98’, λίγο μετά το 1-1, θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική εάν ο Ρέτσος δεν επενέβαινε σωτήρια.

· Ο Μαρτίνεθ δεν τον αλλάζει ούτε λεπτό, σε επίσημα και φιλικά παιχνίδια, άρα του έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη. Μπορεί κι ο Ιμπόρα να θέλει τον χρόνο του για να δέσει με την ομάδα. Και νομίζω ότι δεν θα αργήσει η ώρα που θα σκοράρει, έτσι όπως έρχεται απειλητικά από πίσω σαν τρέιλερ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x