Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός: Και μετά μας φταίνε οι αμυντικοί…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος εξηγεί στο sport-fm.gr μέσα από τρία παραδείγματα γιατί ένας τελικός όπως αυτός του Ολυμπιακού με τη Φιορεντίνα, κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

· O προπονητής της Φιορεντίνα, ο Ιταλιάνο, είπε σήμερα κάτι πολύ απλό, αλλά που ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα. «Σε ένα τελικό κάθε λεπτομέρεια μπορεί να σε κάνει να χάσεις ή, να κερδίσεις», δήλωσε, έχοντας την εμπειρία των δύο (χαμένων για την ομάδα του) τελικών του περασμένου Μαίου (Ίντερ-Φιορεντίνα 2-1) και του περασμένου Ιουνίου (Γουέστ Χαμ-Φιορεντίνα 2-1)…

· Είναι ακριβώς όπως τα λέει ο 46χρονος προπονητής. Για να το προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, πλέον όλα τα κρίσιμα και αμφίρροπα παιχνίδια στις λεπτομέρειες κρίνονται. Κι αυτός που τα κερδίζει είναι ο καλύτερα προετοιμασμένος για να τα καταφέρει καλύτερα με τις λεπτομέρειες του παιχνιδιού. Ειδικά δε όταν μιλάμε για έναν τελικό, όπου σε ένα 90λεπτο παίζεται η προσπάθεια μίας ολόκληρης σεζόν…

· Θυμάμαι ένα στιγμιότυπο από το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ την περασμένη Τετάρτη στο Καραϊσκάκη. Στα μισά του α΄ ημιχρόνου, με το αποτέλεσμα στο 0-0. Ο Ολυμπιακός κερδίζει ένα πλάγιο άουτ από δεξιά και το εκτελεί ο Ρόντινεϊ, έξυπνα προς τον Τσικίνιο, που κινούνταν από θέση έξω δεξιά. Η σέντρα του ήταν απογοητευτική και έδιωξε εύκολα την μπάλα ένας αμυντικός της ΑΕΚ-απογοητευτικό όμως ήταν και ότι γίνεται σέντρα από τον Ολυμπιακό και στην αντίπαλη περιοχή υπάρχει μόνο ο σέντερ φορ του, ο Ελ Κααμπί, κανείς άλλος συμπαίκτης του και τρεις αμυντικοί της ΑΕΚ.

Ολυμπιακός: Και μετά μας φταίνε οι αμυντικοί…

· Ας τα αφήσουμε αυτό…Διώχνει λοιπόν ένας αμυντικός και την μπάλα την κερδίζει ένας παίκτης της ΑΕΚ, αφού ο Ρόντινεϊ δεν πάει αποφασιστικά στην μπάλα. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει στη συνέχεια και με τον Φορτούνη, που δεν πάει δυναμικά στη διεκδίκηση άλλης μίας δεύτερης μπάλας και πάλι κερδισμένος είναι αντίπαλος, ο Σιμάνσκι. Το αποτέλεσμα; Η ΑΕΚ βγάζει εύκολα την αντεπίθεση, και τον Ελίασον στο ένας μ΄ ένα με τον Αποστολόπουλο.

· Ο εξτρέμ έχει σε αυτή την περίπτωση πάντα το πλεονέκτημα και όντως ο Ελίασον πέρασε τη σέντρα προς το δεύτερο δοκάρι, με τον Λιβάι μόνο του. Το ότι ο Λιβάι έχασε το κοντρόλ και την ευκαιρία δεν διαγράφει τα όσα λάθη έκαναν οι παίκτες του Ολυμπιακό. Όχι μόνο στο φινάλε της φάσης, από τους αμυντικούς, που δεν πήραν καλές θέσεις η, δεν είχαν καλές επιστροφές, αλλά κι από την συμπεριφορά στο ξεκίνημα της φάσης των Τσικίνιο, Φορτούνη, Ρόντινεϊ. Οι λεπτομέρειες που λέγαμε…

· Οι αμυντικογενείς παίκτες τα ακούνε στο τέλος της ημέρας, όμως αν αναλύσεις σωστά μία φάση καταλαβαίνεις ότι σχεδόν πάντοτε, πλην κάποιων χοντροειδών προσωπικών λαθών, το θέμα είναι της λειτουργίας της ομάδας κι όχι κάποιου παίκτη μεμονωμένα. Για παράδειγμα, στο ίδιο παιχνίδι, η ΑΕΚ λίγο αργότερα έχασε μία ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία, με τον Ελίασον να πλασάρει άστοχα από ιδανική θέση. Πώς όμως ξεκίνησε η φάση; Ο Ελ Κααμπί έχει στοπάρει την μπάλα έξω από την περιοχή της ΑΕΚ κι έχει σπάσει ωραία την μπάλα στον Ποντένσε. Ο Πορτογάλος κάνει ελιγμούς και κάποια στιγμή βρίσκεται σε ιδανική θέση για να πασάρει στον αμαρκάριστο Ελ Κααμπί, που καιροφυλακτεί. Βλέπετε εδώ.

Ολυμπιακός: Και μετά μας φταίνε οι αμυντικοί…

· Μόνο που ο Ποντένσε δεν σταματάει τους ελιγμούς, πάει και αριστερά, πάει και δεξιά, δεν δίνει την μπάλα καν στον Φορτούνη που είναι δίπλα του και χάνει εύκολα στο τέλος την μπάλα. Αντεπίθεση η ΑΕΚ με τέσσερις εναντίον τριών κι άλλους τρεις (του Ολυμπιακού) να τρέχουν για να φτάσουν. Μία πάσα μπροστά στον Λιβάι, μία δεύτερη του Λιβάι στον Ελίασον κι αυτός βρίσκεται φάτσα με τα δίκτυα, αστοχώντας και χάνοντας την ευκαιρία του αγώνα για το 1-0, που δεδομένα θα άλλαζε την εικόνα του αγώνα.

· Ναι, ο Αποστολόπουλος δεν πήρε την καλύτερη θέση στο μαρκάρισμα του Ελίασον. Και ο Λιβάι αποδείχθηκε πιο γρήγορος από τον Κάρμο. Μόνο που την αντεπίθεση την έδωσε ο Ποντένσε. Την δώρισε. Όπως τρεις ημέρες νωρίτερα είχε κάνει ο Μασούρας το ίδιο πράγμα, με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα: έφυγε ο Ολυμπιακός ωραία μπροστά, πήρε την μπάλα, ούτε σούταρε, ούτε έδωσε δίπλα του στον Ζέλσον, την έχασε, την πήρε ο ΠΑΟΚ και στην εξέλιξη της επίθεσης έκανε το 1-0 που καθόρισε το ντέρμπι. Απλά στην Τούμπα ο Ολυμπιακός το έφαγε το γκολ γιατί στο τέλος της φάσης ο Τάισον ενήργησε ψύχραιμα κι αποτελεσματικά πλασάροντας εύστοχα, ενώ στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός το γλίτωσε το γκολ γιατί στο τέλος της φάσης ο Ελίασον ενήργησε χωρίς ψυχραιμία κι αναποτελεσματικά αστοχώντας.

· Παρεμπιπτόντως, νομίζω ότι οι δύο αυτές φάσεις έκριναν εν τέλει και τον πρωταθλητή της φετινής σεζόν!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x