Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός, με όπλο το Καραϊσκάκη, Σίτι με αήττητο 3 ετών εκτός έδρας…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το sport-fm.gr μία πρώτη προσέγγιση στη ρεβάνς του Ολυμπαικού με τη Σίτι.

• Η ρεβάνς με τη Μάντσεστερ Σίτι δεν αργεί…καθόλου για τον Ολυμπιακό. Την άλλη Τετάρτη στο Καραϊσκάκη θα έχει το τέταρτο φετινό παιχνίδι του για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, πρώτο στον β΄ γύρο, κι ενώ είχε προηγηθεί το 3-0 υπέρ των Άγγλων στο σπίτι τους.

• Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μία πρώτη προσέγγιση του αγώνα Ολυμπιακός-Σίτι νομίζω ότι εύκολα θα καταλήξουμε κάπου: από τη μία υπάρχει μία πολύ δυνατή έδρα, ακόμη και σε εποχή πανδημίας, δηλαδή με άδεια τα γήπεδα. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και μία…υπερβολικά δυνατή ομάδα εκτός έδρας!!!

• Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, στα 16 τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια του στο Καραϊσκάκη, ουσιαστικά δηλαδή από τότε που τον ανέλαβε ο Πέδρο Μαρτίνς, έχει μόλις δύο ήττες, μία εκ των οποίων από την περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν (2-3) και την άλλη από την Άρσεναλ (0-1). Στα άλλα 14 εντός έδρας παιχνίδια του έχει 10 νίκες (Μίλαν 3-1, Μαρσέϊγ 1-0, Μπέρνλι 3-1, Μπασάκσεχιρ 2-0, Κράσνονταρ 4-0, Πλίζεν 4-0, Ερυθρό Αστέρα 1-0, Ομόνοια 2-0, Λουκέρνη 4-0, Ντουντελάνζ 5-1) και τέσσερις ισοπαλίες, με αντιπάλους όπως οι Τότεναμ (2-2), Γουλβς (1-1), Ντινάμο Κιέβου (2-2), Μπέτις (0-0).

• Η Μάντσεστερ Σίτι, όμως, έχει να δείξει κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό στα τελευταία 12 εκτός έδρας ευρωπαϊκά (όλα στο Τσάμπιονς Λιγκ) παιχνίδια της: οκτώ νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες, προσέξτε τώρα, και τις δύο από άλλες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, δηλαδή επί αγγλικού εδάφους (από τη Λίβερπουλ και την Τότεναμ). Κοινώς, στα 10 παιχνίδια της εκτός Αγγλίας στην Ευρώπη έχει οκτώ νίκες (2-1 τη Ρεάλ, 3-2 τη Σάλκε, 2-1 τη Χόφενχαϊμ, 3-0 τη Μαρσέϊγ, 3-0 δύο φορές τη Σαχτάρ, 4-0 τη Βασιλεία, 4-1 την Ντινάμο Ζάγκρεμπ) και δύο ισοπαλίες (με την Λιόν 2-2 και με την Αταλάντα 1-1)!

• Πότε έχασε για τελευταία φορά στην Ευρώπη η Σίτι, μακριά από αγγλικό έδαφος; Πριν τρία ολόκληρα χρόνια, Δεκέμβριο του 2017, όταν στην Ουκρανία η Σαχτάρ την είχε νικήσει με 2-1. Υπό ποιες συνθήκες; Η Σίτι όχι απλά είχε προκριθεί μαθηματικά, αλλά ήταν και σίγουρα πρώτη, η δε Σαχτάρ ήθελε νίκη και μόνο νίκη για να περάσει ως δεύτερη στον όμιλο της…

• Είναι η δεύτερη φορά που η Σίτι επισκέπτεται την Ελλάδα, με την πρώτη να φτάνει αρκετά χρόνια πίσω, το 2011, ένα 0-0 με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη.

• Αντίθετα, ο Ολυμπιακός έχει…βαρεθεί εσχάτως, με τον Μαρτίνς στον πάγκο, να παίζει με αγγλικές ομάδες. Το ξεκίνημα ήταν ιδανικό, το 3-1 επί της Μπέρνλι, αλλά η συνέχεια πιο δύσκολη, με δύο ισοπαλίες (Τότεναμ 2-2 και Γουλβς 1-1) και μία ήττα (Άρσεναλ 0-1) στα επόμενα τρία παιχνίδια, όταν μιλάμε πάντοτε για εντός έδρας.

• Κάπως έτσι, σε συνδυασμό με το 0-3 από την Άρσεναλ το Δεκέμβρη του 2015, ο Ολυμπιακός στα πέντε τελευταία εντός έδρας παιχνίδια του με Άγγλους έχει μία νίκη, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες, ενώ στα προηγούμενα 12 είχε πολύ πιο καλή εικόνα, με έξι νίκες, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι η πιο μεγάλη ίσως πρόκριση της ιστορίας του ήταν επί αγγλικής ομάδας, μόλις τον περασμένο Φλεβάρη, με το διπλό επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο…

• Γενικά, βέβαια, η Σίτι του Γουαρντιόλα όσο και να μην μπορεί να φτάσει έστω στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ είναι…φοβιστική ως αντίπαλος! Ήδη, στη φετινή φάση των ομίλων έχει βάλει από τρία γκολ σε κάθε ένα από τα τρία παιχνίδια της…Στα δε 16 τελευταία παιχνίδια της στη διοργάνωση έχει σκοράρει (εντός κι εκτός έδρας) 44 φορές, άρα βάζει κατά μέσο όρο 2,5 γκολ ανά ματς…Στις δύο προηγούμενες σεζόν της στο Τσάμπιονς Λιγκ είχε (πάντα εντός κι εκτός έδρας) 16 νίκες, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες, με 60 γκολ ενεργητικό, πάλι δηλαδή μ.ο. 2,5 γκολ ανά ματς…

Άσχετο: τον είχαμε δει πρώτη φορά τον Οκτώβριο στο Ελλάδα-Μολδαβία 2-0, τον είδαμε και προχθές στο Μολδαβία-Ελλάδα 0-2. Για τον νεαρό αριστερό μπακ της Πάσος Φερέϊρα, τον Ρεάμπτσιουκ, αναφέρομαι. Ήταν στο τέλος του καλοκαιριού στη short list του Ολυμπιακού, μαζί με τον Ζαϊντου (τελικά πήγε στην Πόρτο από την Σάντα Κλάρα), τον Ματέους Ρέϊς της Ρίο Άβε, τον Οπερί της Σατορού και τον Νορβηγό Μπιόρκαν της Μπόντο Γκλιμτ, πριν εμφανιστεί η επιλογή του Βινάγκρε, που ως γνωστόν προκρίθηκε. Κακός παίκτης δεν είναι, βγαίνει μπροστά, έχει κοφτή σέντρα, αρκετά καλός πίσω. Αλλά δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι θα σου κάνει τη διαφορά που υποτίθεται θέλεις ως Ολυμπιακός. Αυτόν τον Μπιόρκαν βλέπουν πολύ στον Ολυμπιακό, ενώ βεβαίως παραμένει η "ανοικτή γραμμή" με τον Ματέους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x