Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Καρβάλιο θα δώσει ωραία πράγματα στον Ολυμπιακό - Συμβατικός ο Κανέ, να τον ξαναδούμε όμως…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr την εικόνα των Καρβάλιο και Κανέ στο πρώτο τους παιχνίδι στον Ολυμπιακό, αλλά και την εμφάνιση των δύο κεντρικών αμυντικών.

•Ισχύει απολύτως για τον χθεσινό Ολυμπιακό το κλασικό ότι κέρδισε και την πρόκριση και παίκτες.

•Ένας από αυτούς; Ο Ζοάο Καρβάλιο. Τον ξέραμε, τι μπορεί να δώσει, όμως σημασία έχει να τον βλέπεις με τη φανέλα του Ολυμπιακού τι κάνει. Κι ο Πορτογάλος έδειξε σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο όχι μεν κάποιο θηρίο, αλλά παιχνίδι που εξελίχθηκε σε μία δύσκολη μάχη, ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να περιμένει ωραία πράγματα από αυτόν, σε δημιουργικό-επιθετικό επίπεδο.

•Κατ΄ αρχάς, τον είδαμε να έχει καλή τελική μέσα σε λίγα τετραγωνικά-αυτό έκανε και στο γκολ του Φαντιγκά, αλλά και στην ευκαιρία του Βρουσάι στο β΄ ημίχρονο. Έξυπνες πάσες, για ευκαιρία και γκολ. Έγινε η μία γκολ, δεν έγινε η άλλη, νορμάλ.

•Επιπλέον ο Καρβάλιο απέδειξε ότι μπορεί κι ο ίδιος να γίνει επικίνδυνος. Η φάση στην οποία ελίχθηκε έξω από την περιοχή και έκανε το πολύ ωραίο, πολύ λίγο άστοχο σουτ, «λέει» ότι αυτός ο παίκτης μπορεί να κάνει και γκολ κι όχι μόνο να φτιάξει. Παρεμπιπτόντως, τον είδαμε σε σέντρες από τα πλάγια, να χώνεται σε θέση φορ για να απειλήσει με κάποια κεφαλιά.

•Τα δε κόρνερ του ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο! Οι κεφαλιές που πήραν στις εκτελέσεις του οι Ελ Αραμπί, Αβραάμ και Μπα μπορεί να μην κατέληξαν στα δίκτυα, αλλά δεν ήταν δική του ευθύνη. Τα κόρνερ ήταν πολύ καλά εκτελεσμένα-ίσως όχι τόσο καλά τα φάουλ από τα πλάγια. Ξεκάθαρα, όμως, φάνηκε ότι μπορεί να δημιουργήσει φάσεις και μέσα από τα «στημένα».

•Ο 25χρονος Πορτογάλος έχει καλές συνεργασίες χάρη στις πολύ καλές επαφές του με την μπάλα και την αντίληψη του παιχνιδιού. Ειδικά όταν τραβιέται λίγο πλάγια και παίζει κάθετα με τους μπακ η, τους εξτρέμ, έχει την ικανότητα να τους βγάλει μπροστά για μία καλή σέντρα η, πλαγιοκόπηση. Έχει «γλυκό» πόδι και μπορεί να βγάλει και χαμηλά την πάσα και πιο ψηλά. Και δεν έχει πρόβλημα να βγει κι ο ίδιος από τα πλάγια για να σεντράρει, ακόμη και με το αριστερό, που δεν είναι το καλό του πόδι. Δεκάρι με υψηλή τεχνική κατάρτιση, με τακουνάκια (αλλά επιτυχημένα κι όχι απλά για να τα κάνει) στο ρεπερτόριο, με καλή υποδοχή της μπάλας, καλή αλλαγή παιχνιδιού, καλή βαθιά πάσα.
Ολυμπιακός: Ο Καρβάλιο θα δώσει ωραία πράγματα

•Δεν είναι δυναμικός παίκτης κι αυτό είναι ένα ζήτημα, όμως πόσοι κλασικοί πλέι μέικερ είναι δυνατά παιδιά; Το καλό είναι ότι δεν αδιαφόρησε στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Όχι, δεν έτρεχε σαν… τρελός πίσω, αλλά γύρισε και σε θέση αριστερού μπακ για να βοηθήσει αμυντικά κι έκλεψε κάποιες μπάλες.

•Νομίζω ότι όταν θα βρει καλύτερο ρυθμό κι αντοχές για να παίξει ολόκληρο 90λεπτο ο Καρβάλιο θα είναι σίγουρα καλύτερος. Θα περίμενα καλύτερες συνεργασίες με τον σέντερ φορ (μία φορά πήγε να βρει τον Τικίνιο), να περάσει δύο-τρεις μπαλιές πιο καλά κι απειλητικά, να μην του φύγει ένα κοντρόλ, να μην είχε μία κακή σέντρα από αριστερά, αλλά έχω την αίσθηση ότι σε ένα σοβαρό βαθμό αυτό οφείλεται στις αντοχές του, καθώς με το που μπήκε το β΄ ημίχρονο οι στροφές του έπεφταν.

•Εν τέλει έπαιξε 65 λεπτά κι όπως αποδείχθηκε τον βοήθησε εκείνο το 60λεπτο που έπαιξε μία εβδομάδα νωρίτερα με τον Ολυμπιακό Β. Να έχουμε υπόψιν μας ότι ο Καρβάλιο ναι μεν ξεκίνησε τη σεζόν παίζοντας με τη Νότιγχαμ όλο τον Αύγουστο, αλλά έκτοτε, και σε διάστημα πέντε μηνών έως σήμερα, είχε όλα κι όλα τρία ματς, μέσα στο Δεκέμβριο: ένα ημίχρονο, ένα 30λεπτο κι ένα 10λεπτο. Υπό αυτές τις συνθήκες, μάλλον δύσκολο να μπορούσε να βγάλει σε καλύτερο τέμπο το χθεσινό παιχνίδι κι ιδίως μετά το 55-60’.
Ολυμπιακός: Ο Καρβάλιο θα δώσει ωραία πράγματα

•Τώρα, για τον άλλο πιο «έτοιμο» από τις μεταγραφές του Ολυμπιακού τον Γενάρη, τον (επίσης 25χρονο) Κανέ: είχε καλές και κακές στιγμές σε ρόλο καθαρού αμυντικού μέσου.

•Πρώτο παιχνίδι του με τα «ερυθρόλευκα», προερχόμενος από γεμάτη σεζόν, ξεκίνησε καλύτερα, δεν τελείωσε το ίδιο καλά κι έγινε κι αυτός αλλαγή στο 65’, μαζί με τον Καρβάλιο.

•Μοιάζει σε πρώτη άποψη λίγο συμβατικός αμυντικός μέσος, που θα κάνει δηλαδή τη δουλειά του κι όχι κάτι παραπάνω, παρότι βγήκε μια φορά μπροστά και σούταρε. Μου έδωσε την εικόνα ότι ήταν λίγο σφιχτός-τον έχω δει να παίζει καλύτερα στη Νέφτσι και την Εθνική Γουϊνέας.

•Έδειξε να έχει την κάθετη πάσα, να αλλάζει παιχνίδι, ενώ έκλεψε, έκοψε και το πάλεψε καθαρά ανασταλτικά. Έκανε, όμως, αρκετά φάουλ για να ανακόψει αντίπαλες επιθέσεις, κάμποσες πάσες του ήταν με ρίσκο (και μία κακή), έχασε μία μάχη, έφαγε δύο ντρίμπλες «άσχημα» εκ των οποίων η μία μέσα στην περιοχή του Τζολάκη και φάνηκε αργός σε εκείνη την αντεπίθεση του Παναιτωλικού στο 11’, με τον Κίτσο να τρέχει σβέλτα και να προλαβαίνει να κάνει σωτήριο τάκλιν.

•Προς το παρόν σαν να μας είπε ότι απλά μπορεί να είναι μία συμβατική ρεζέρβα του Εμβιλά, όμως θα ήθελα να τον ξαναδώ. Μπαίνει δυναμικά στις φάσεις κι έδειξε ότι έχει συναίσθηση σε εκείνη τη φάση που έφαγε την ντρίμπλα στην περιοχή, αλλά αμέσως μετά έσπευσε να κοντράρει το επικίνδυνο σουτ του Μεντόσα και να διώξει σε κόρνερ.
Ολυμπιακός: Ο Καρβάλιο θα δώσει ωραία πράγματα

•Τώρα, για τον Μπα τι να γράψω: βγήκε ωραία πρώτος στην μπάλα κι έκοψε επανειλημμένως, πήρε ένα σωρό κεφαλιές, έδειξε βελτιωμένος στις επαφές του με την μπάλα, είχε καλές τοποθετήσεις, αλλά…Και στο γκολ του αντίπαλου ήταν πάλι μέσα (πήγε δεύτερος στην φάση πίσω από τον Καρέλη, ενώ ήταν δίπλα δίπλα στο ξεκίνημα της)… και δύο φορές δεν μάρκαρε καλά κι έχασε τον παίκτη του έξω από την περιοχή…και αμέσως μετά το 1-1 του Παναιτωλικού κάνει φάουλ στον Καρέλη λίγο έξω από την περιοχή του Τζολάκη- και δεν ήθελε πολύ ο Μπαρμπόσα με απευθείας εκτέλεση να κάνει το 1-2 και να τελειώσει την πρόκριση…

•Άραγε, δεν μπορεί ο Μπα να πάρει λίγη από την σταθερότητα του Αβραάμ, με τον οποίο εσχάτως έχει παίξει κάμποσες φορές μαζί; Είναι δυνατόν στα 37 του ο Παπαδόπουλος να είναι όποτε παίζει πιο αποτελεσματικός και αξιόπιστος από ένα παιδί 11 χρόνια μικρότερο του;…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x