Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός: Ο «καταλύτης μηδέν», το «προηγούμενο» και η 11άδα!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr κάποια τελευταία πράγματα για τον τελικό του Κυπέλλου.

· Αν μη τι άλλο υπάρχει ένα εντυπωσιακό δεδομένο που προκύπτει από τα τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στο Κύπελλο.

· Εδώ λοιπόν και πάρα πολλά παιχνίδια, 14 στον αριθμό, ο Ολυμπιακός κερδίζει τον ΠΑΟΚ κάτω από μία συγκεκριμένη συνθήκη: μόνο όταν δεν τρώει γκολ! Όλες του οι νίκες, έξι, είναι με μηδέν παθητικό. Και οι δύο φετινές στο Καραϊσκάκη (3-0, 1-0) και οι δύο περσινές στην Τούμπα (1-0 κι 1-0) και η περσινή στο Κύπελλο μέσα στο Καραϊσκάκη (2-0), αλλά και το 1-0 το 2017. Είναι πραγματικά κάτι πολύ παράξενο, αλλά ο Ολυμπιακός δεν έχει κερδίσει ούτε ένα παιχνίδι στο οποίο να δέχθηκε γκολ από τον ΠΑΟΚ. Είτε έφερε ισοπαλία (δύο φορές 1-1, εντός κι εκτός έδρας), είτε έχασε (έξι φορές, κατά σειρά 0-2, 0-1, 1-3, 2-3, 0-1, 0-2). Βέβαια, όπως βλέπουμε κι ο ΠΑΟΚ τις τέσσερις από τις έξι φορές που κέρδισε τον Ολυμπιακό ήταν χωρίς να δεχθεί γκολ…Και τη μία φορά που κέρδισε 3-1, πρόπερσι, το μοναδικό γκολ το είχε φάει στα τελευταία λεπτά, με το ματς τελειωμένο…

· Παρεμπιπτόντως, μπορούμε να παρατηρήσουμε την μεγάλη ισορροπία στα αποτελέσματα των δύο ομάδων: από έξι νίκες και δύο ισοπαλίες στα 14 τελευταία τους παιχνίδια! Μία ισορροπία που ξεκινάει από το 2010 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα! Συνολικά οι νίκες του Ολυμπιακού είναι 15, του ΠΑΟΚ 14 και τα υπόλοιπα έξι παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα-διευκρινίζω ότι δεν βάζω στις νίκες του Ολυμπιακού τις δύο άνευ αγώνα, μία στην Τούμπα και μία στο Καραϊσκάκη.

· Τι μας λέει όλη αυτή η μεγάλη σειρά αγώνων μεταξύ των δύο ομάδων αυτή την 12ετία; Ότι κυρίαρχο ρόλο στην έκβαση των αγώνων τους παίζει το ποιος θα σκοράρει πρώτος. Από τις 29 νίκες τους, τις 23 τις πήραν σκοράροντας πρώτοι! Οι ανατροπές ήταν λιγοστές: από τρεις για κάθε ομάδα κι αυτές στην έδρα της, όλες με ένα γκολ διαφορά, οι πέντε με σκορ 2-1 και η μία με σκορ 3-2 (πέρυσι στην Τούμπα για το Κύπελλο, από 0-2). Ακόμη και σε επίπεδο ισοπαλίας, δηλαδή να «γυρίσει» το παιχνίδι κι έστω να μην το χάσει μία ομάδα, αυτό έχει συμβεί από το 2010 μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις, όλες με σκορ 1-1, από δύο για την κάθε ομάδα!

· Βλέπουμε, δηλαδή, πραγματικά μία απίστευτη ισορροπία στα πάντα, που ίσως μας παραπέμπει σε ένα δραματικό τελικό απόψε στο ΟΑΚΑ, που για πρώτη φορά θα φιλοξενήσει τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στις δύο αυτές συγκεκριμένες ομάδες.

· Κι επειδή υπάρχει και μία άλλη παράμετρος, ότι αυτός ο τελικός έρχεται μόλις 10 ημέρες μετά το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-0 για το πρωτάθλημα, να παρατηρήσουμε ότι και το μακρινό 1971, είχαμε στις 23 Μάη Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-0 για το πρωτάθλημα και μετά από 17 ημέρες, στις 9 Ιούνη, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 3-1 για το Κύπελλο!

Ολυμπιακός: Ο «καταλύτης μηδέν», το προηγούμενο κι η 11άδα

· Τώρα, σε ό,τι αφορά την ενδεκάδα, μου φαίνεται δύσκολο, παρότι χθες δοκίμασε και 4-3-3, ο Μαρτίνς να αλλάξει αυτό που παίζει εδώ και δύο ολόκληρους μήνες συνεχώς, σε όλα τα σημαντικά παιχνίδια της ομάδας σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, δηλαδή το 3-4-3. Δηλαδή, το παίζει δύο μήνες και θα το αλλάξει τώρα στον τελικό; Με τον Σωκράτη να έχει κάνει χθες 100% προπόνηση και προσπάθειες τόσες ημέρες για να παίξει, η λογική λέει ότι θα τον ξεκινήσει, εκτός κι αν στο ζέσταμα δεν νιώσει καλά.

· Θεωρώ ότι δύο είναι αυτά που τον προβληματίζουν τον Πέδρο.

Ένα, αν θα αφήσει στον πάγκο κάποιον εκ των Μπουχαλάκη, Καμαρά η, αν πρέπει να τους χωρέσει και τους δύο στην ενδεκάδα. Για να συμβεί το δεύτερο, θα πρέπει να παίξει στόπερ ο Εμβιλά (μαζί με τον Σεμέδο και τον Σωκράτη), άρα να πάει αριστερό μπακ ο Χολέμπας (και να μείνει στον πάγκο ο Ρέαμπτσιουκ). Η, βεβαίως, να μην παίξει βασικός ο Σωκράτης και να είναι τριάδα πίσω Εμβιλά, Σεμέδο, Χολέμπας κι αριστερός μπακ ο Ρέαμπτσιουκ.

Δύο, αν θα αφήσει στον πάγκο τον Χασάν η, τον Μπρούμα (καθώς Ελ Αραμπί και Μασούρας ξεκινάνε σίγουρα). Του άρεσε το κόλπο με τον Χασάν στη Λεωφόρο, ξέρει όμως ότι λειτούργησε σε μία έδρα πιο μικρή από το ΟΑΚΑ. Και δεν μπορεί παρά να έχει στο μυαλό του ότι ο Μπρούμα τα δύο καλύτερα παιχνίδια του τα έκανε ερχόμενος από τον πάγκο, στο Ολυμπιακός-ΠΑΟ 3-1 (με ασίστ και γκολ) και στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0 (με δύο γκολ)…

Άσχετο: Είναι αλήθεια ότι ο ΠΑΟΚ πίεζε για να οριστεί Έλληνας διαιτητής, και δη ο Σιδηρόπουλος, στον τελικό;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x