Κώστας Νικολακόπουλος

Πώς το έχει καταφέρει αυτό ο φετινός Ολυμπιακός; Ο ρόλος του Ελ Αραμπί

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr και προσπαθεί να εξηγήσει ένα εντυπωσιακό φαινόμενο του φετινού Ολυμπιακού.

• Έχει περάσει μάλλον απαρατήρητο, αλλά στην πραγματικότητα συνιστά ένα εντυπωσιακό δεδομένο: ο φετινός Ολυμπιακός σκοράρει με πολύ μεγαλύτερη ευκολία εκτός έδρας απ' ότι μέσα στο Καραϊσκάκη!

• Η δε διαφορά όταν μιλάμε για αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος είναι τεράστια: ο Ολυμπιακός βάζει εκτός έδρας πάνω από ένα γκολ ανά αγώνα σε σχέση με τις επιδόσεις του εντός έδρας! Είναι ξεκάθαρο. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς έχει σκοράρει 11 γκολ σε οκτώ παιχνίδια της στο Καραϊσκάκη, άρα ο μέσος όρος της ανά αγώνα είναι 1.375 γκολ. Κι έχει σκοράρει και 17 γκολ σε εφτά παιχνίδια της μακριά από το Καραϊσκάκη, άρα ο μέσος όρος της ανά αγώνα είναι 2.428 γκολ!

• Έχουμε από τη μία έναν Ολυμπιακό που εκτός έδρας βάζει τριάρες (ΑΕΚ 3-2, ΟΦΗ 3-1, Ατρόμητο 3-0) η, μίνιμουμ δύο γκολ (ΠΑΣ 2-1, Αστέρα 2-0, Παναιτωλικό 2-1, Λαμία 2-1). Κι από την άλλη έναν Ολυμπιακό που εντός έδρας έχει δύο λευκές ισοπαλίες (με ΠΑΟ κι Ατρόμητο 0-0), τρεις νίκες με 1-0 (με Άρη, Λαμία, Ιωνικό) κι από εκεί και πέρα δύο νίκες με 2-1 (ΠΑΟΚ, Βόλο) και μόλις μία νίκη με ευρύ σκορ (4-1 τον Απόλλωνα). Μπορούμε να προσέξουμε ότι ο Ολυμπιακός ενώ έφερε 0-0 με τον Ατρόμητο στο Καραϊσκάκη, τον κέρδισε με 3-0 στο Περιστέρι! Ακόμη και με τη Λαμία, έβαλε δύο γκολ εκτός έδρας κι ένα εντός έδρας.

• Στην Ευρώπη και στο Κύπελλο η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική, αλλά κι εδώ ο Ολυμπιακός δεν βάζει πιο εύκολα γκολ μέσα στο γήπεδο του, συγκριτικά με τα εκτός έδρας παιχνίδια του! Στο Κύπελλο, δύο γκολ έβαλε στη Λιβαδειά (2-3), δύο και στο Καραϊσκάκη (2-0) στο Λεβαδειακό. Και στην Ευρώπη, στα έξι παιχνίδια του εντός έδρας είχε ενεργητικό εννιά γκολ (με Νέφτσι 1-0, Λούντογκορετς 1-1, Σλόβαν 3-0, Άντβερπ 2-1, Άιντραχτ 1-2, Φενέρμπαχτσε 1-0) και στα έξι εκτός έδρας επίσης ενεργητικό εννιά γκολ (με Νέφτσι 1-0, Λουντογκόρετς 2-2, Σλόβαν 2-2, Φενέρμπαχτσε 3-0, Άιντραχτ 1-3, Άντβερπ 0-1)! Συνεπώς, ο μέσος όρος γκολ ανά αγώνα είναι για τον Ολυμπιακό το 1,5 γκολ τόσο εντός, όσο κι εκτός έδρας στα Κύπελλα Ευρώπης.

Ολυμπιακός: Ο ρόλος του Ελ Αραμπί

• Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό το φαινόμενο; Στο μεν πρωτάθλημα μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι όλες οι ομάδες πάνε στο Καραϊσκάκη και παίζουν μαζική άμυνα, κάτι που δεν διευκολύνει τον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν βρίσκει χώρους κι έτσι δυσκολεύεται να φτάσει στο γκολ. Στην Ευρώπη, όμως, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί το ίδιο;…

• Να έχει να κάνει το όλο θέμα με τον Ελ Αραμπί; Διότι φέτος ο Μαροκινός σκοράρει με δυσκολία μέσα στο Καραϊσκάκη! Ειδικά στο πρωτάθλημα έχει μόλις δύο γκολ εντός έδρας (με Βόλο και Λαμία), εκ των οποίων το ένα με πέναλτι. Κι άλλα δύο έχει στο Γιουρόπα Λιγκ (με Άντβερπ και Άιντραχτ). Αντίθετα, εκτός έδρας έχει βάλει 10 γκολ (έστω τα πέντε με πέναλτι)!

• Βλέπουμε τι συμβαίνει και με τους άλλους παίκτες που ακολουθούν στο σκοράρισμα τον Αραμπί: ο Μασούρας έχει τρία γκολ στο Καραϊσκάκη κι άλλα τρία εκτός έδρας. Κι ο Σισέ έχει τρία γκολ εκτός έδρας και δύο εντός έδρας. Κι ο Αγκιμπού Καμαρά το ίδιο με τον Σισέ. Μόνο ο Τικίνιο είναι που έχει πέντε γκολ μέσα και τρία έξω.

• Αύριο θα τσεκάρουμε τι έχει κάνει ο Ολυμπιακός στο αμυντικό του κομμάτι!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x