Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Ολυμπιακός, οι κακές άμυνες, το 10 στα 10 των Ρέτσου και Μαντί και ο από αέρος Ιμπόρα…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr διάφορα συμπεράσματα από τον Ολυμπιακό μετά και το τελευταίο παιχνίδι του.

· Είχε πολλά θέματα στην άμυνα του ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι με την Κηφισιά. Τα πολλά στα πρώτα 15 λεπτά, όπου η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση για την ομάδα του Μαρτίνεθ πίσω ήταν απογοητευτική. Αλλά και μετά το γρήγορο 2-0, οι φιλοξενούμενοι άλλες δύο φορές ως το τέλος του ημιχρόνου απείλησαν, όπως και τρεις φορές στα πρώτα 15 λεπτά του β΄ ημιχρόνου, ώσπου έγινε το 3-0 και τέλειωσε η ιστορία.

· Σε ένα βαθμό θυμηθήκαμε το προηγούμενο 4-0 στο Καραϊσκάκη, με τη Λαμία, τότε που από το 10’ έως το 15’ ο Καρλίτος έπαιζε μόνος του την άμυνα του Ολυμπιακού, κάνοντας τρεις ευκαιρίες. Τα γκολ δεν τα είχε βάλει η Λαμία, όπως δεν τα έβαλε κι η Κηφισιά. Αλλά τα έβαλαν στον Ολυμπιακό στα αμέσως επόμενα παιχνίδια η ΑΕΚ κι η Φράιμπουργκ. Άλλωστε, εάν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον Καρλίτος και τον 33χρονο Καρλίτος και τον 22χρονο Τετέι, που για πρώτη φορά παίζει στην Α΄ Εθνική, αναπόφευκτα θα έχεις σοβαρά προβλήματα και με σέντερ φορ πολύ καλύτερους. Όπως θα έχει και με τον Μορόν αύριο κόντρα στον Άρη, αν δεν εμφανίσει ο Ολυμπιακός άλλο πρόσωπο αμυντικά.

· Πραγματικά δεν ξέρω αν οφείλεται στην απουσία τόσο του Ρόντινεϊ, όσο και του Φρέιρε, που δεν είχαν παίξει ούτε με τη Λαμία, αλλά η εικόνα να βγάζει η Κηφισιά τρεις επικίνδυνες αντεπιθέσεις στο 8’, στο 9’ και στο 10’ (!!!), μάλλον ξεπέρασε κάθε ανεκτό όριο, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές.

Ολυμπιακός: Οι κακές άμυνες και το 10/10 των Ρέτσου & Μαντί

· Οι δύο πρώτες ξεκίνησαν από κακές πάσες του Ορτέγκα, που γενικά ήταν αχίλλειος πτέρνα σε πολλές στιγμές, απλά ισορρόπησε τις εντυπώσεις με την έξοχη φαλτσαριστή σέντρα που έφερε το 2-0 του Ποντένσε, ενώ κέρδισε και το κόρνερ για το 4-0. Στη δεύτερη αντεπίθεση, παρεμπιπτόντως, είδαμε τον Ντόη να επιχειρεί να μαρκάρει πάρα πολύ ψηλά, τελικά όμως να τρώει την ντρίμπλα και να μένει πολύ πίσω στην εξέλιξη της φάσης, στην οποία ο Πασχαλάκης κράτησε το 0-0. Στην πρώτη αντεπίθεση είχε δώσει εν τέλει λύση ο Κίνι, αλλά στην τρίτη ήταν αυτός που βγήκε εκτός μάχης και κόντραρε τελικά ο Ορτέγκα το τελικό σουτ.

· Από την πλευρά του Ορτέγκα προέκυψαν άλλοι τρεις κίνδυνοι από μπούκες και σέντρες της Κηφισιάς, αλλά κι ο έτερος ακραίος μπακ, ο Κίνι, στάθηκε ανήμπορος να σταματήσει τον άλλο εξτρέμ των φιλοξενούμενων, που δεν ήθελε πολύ να μειώσει το σκορ στο 60’ και πιθανόν να βλέπαμε τότε άλλο παιχνίδι στα τελευταία 30 λεπτά. Ο Κίνι είναι λίγο περίεργη περίπτωση: παρότι δεξιοπόδαρος, δύο φορές που έπαιξε δεξί μπακ, δεν έχει πάει καλά, ενώ, αντίθετα, δείχνει καλύτερος σε θέση αριστερού μπακ!

· Να εστιάσουμε, όμως, λίγο περισσότερο στον Ορτέγκα, υπό την έννοια ότι αυτός είναι ο βασικός αριστερός μπακ. Λογικό είναι ακόμη να ψάχνεται, ερχόμενος πρώτη φορά στα 24 του από την Αργεντινή στην Ευρώπη και έχοντας στα πόδια του μόλις τέσσερα παιχνίδια στον Ολυμπιακό. Λογικό και να μην έχει βρει τα πατήματα του, στο βαθμό που θα ήθελε κι ο ίδιος. Αλλά ακόμη κι έτσι, δεν είναι εικόνα να του περνάνε τόσες επιθέσεις από την πλευρά του.

Ολυμπιακός: Οι κακές άμυνες και το 10/10 των Ρέτσου & Μαντί

· Μπορεί να έπαιξε ρόλο κι ότι μόλις για δεύτερη φορά παίζει με αριστερό στόπερ τον Ντόη, το θέμα χημείας δηλαδή. Κι ο Ντόη φάνηκε αρχικά επηρεασμένος και δεν είχε καθόλου καλά μαρκαρίσματα σε δύο περιπτώσεις, ίσως γιατί είχε να παίξει τρεις εβδομάδες. Το καλό είναι ότι βελτιώθηκε με τον χρόνο, ψηλά και χαμηλά κι άρχισε να βγάζει και σωστές πάσες.

· Ο Ρέτσος ήταν ξεκάθαρα ο καλύτερος αμυντικός και προφανέστατα δεν είναι τυχαίο ότι ο Μαρτίνεθ ξεκινάει από αυτόν την ενδεκάδα και στα 10 παιχνίδια! Το ίδιο ισχύει και για τον Μαντί! Ο Αφρικάνος κεντρικός χαφ δεν ήταν κακός, βοήθησε αρκετά με πάσες, αλλά κι ανασταλτικά, νομίζω όμως ότι η πολύ χρησιμοποίηση του έχει ρίξει τις στροφές του. Δεν έδειξε καθαρό μυαλό π.χ. σε μία φάση στην οποία ενώ έκοψε ωραία έξω από την περιοχή του Πασχαλάκη, αντί να κάνει μία απλή πάσα δίπλα του, επιδίωξε ντρίμπλα κι έχασε την μπάλα…

· Ορθά ο Μαντί έγινε για πρώτη φορά αλλαγή από το ημίχρονο και πέρασε ο Ιμπόρα, που είχε κάμποσες καλές στιγμές και κυνήγησε το γκολ, πετυχαίνοντας το τελικά με την τρίτη τελική, την ωραία κεφαλιά στο 93’. Και με την Φράιμπουργκ ήταν κοντά στο γκολ και είναι ευδιάκριτο ότι υπό νορμάλ συνθήκες ο Ολυμπιακός θα πάρει κι άλλα γκολ από τον υψηλόσωμο Ισπανό, ειδικά από αέρος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x