Κώστας Νικολακόπουλος

Όταν γίνεται αλλαγή ο Αραμπί, καλό δεν βλέπει ο Ολυμπιακός…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr περί Ολυμπιακού, πέναλτι, Βαλμπουενά, Χασάν, Τζολάκη, Βατσλίκ και Κρίστινσον!

• Πάει λοιπόν ο Ολυμπιακός να παίξει μία πρόκριση στα πλέι οφς του Τσάμπιονς Λιγκ στα πέναλτι, μία εξέλιξη που είχε ούτως η, άλλως πολλές πιθανότητες λόγω της ισορροπίας που έβγαζαν οι δύο ομάδες του ζευγαριού, με την καλύτερη ετοιμότητα της Λούντογκορετς και την πιο βαριά φανέλα του Ολυμπιακού. Αλλά και μία εξέλιξη που συνέβη για πρώτη φορά φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ (!), όπου είχαμε αρκετές παρατάσεις, όχι όμως πέναλτι, σε αντίθεση με το Κόνφερενς Λιγκ.

• Τέλος πάντων, πρώτος εκτελεστής είναι ο Βαλμπουενά. Δηλαδή, το πιο κρίσιμο πέναλτι (μαζί με το τελευταίο), δόθηκε στον παίκτη που είχε χάσει τα τρία από τα πέντε (!) τελευταία πέναλτι που είχε εκτελέσει (με τον ΟΦΗ 2-1 μέσα, με τον ΠΑΟ 0-0 έξω και με τον ΠΑΣ 1-0 μέσα), έχοντας ευστοχήσει σε δύο (με την Ομόνοια 2-0 μέσα και με την ΑΕΚ 3-0 μέσα, στο τρίτο γκολ). Η σούμα αυτή την στιγμή λέει ότι ο Ματιέ έχει στις έξι τελευταίες εκτελέσεις πέναλτι στον Ολυμπιακό ευστοχήσει μόλις στις δύο

• Να ξέρουμε δε ότι γενικά στην πολυετή καριέρα του σε Γαλλία, Τουρκία και Ρωσία ποτέ δεν ήταν σπεσιαλίστας (εφτά πέναλτι είχε όλα κι όλα κτυπήσει τόσα χρόνια, με τα δύο χαμένα). Εδώ, στον Ολυμπιακό, ήταν που έγινε ο Νο 1 πεναλτίστας, εκτελώντας 14 πέναλτι, με το τελευταίο. Στην αρχή είχε εντυπωσιακή ευστοχία, οκτώ στα οκτώ, αλλά με το που έχασε το πρώτο, άρχισε να χάνει κι άλλο κι άλλο…

• Στέκομαι δε πολύ στο πρώτο πέναλτι, γιατί από εκεί έχασε ο Ολυμπιακός και την ψυχολογία της πρόκρισης-και την πήραν οι Βούλγαροι. Τα πόδια του Χασάν έγιναν πιο βαριά στο δεύτερο πέναλτι, έχοντας χαθεί το πρώτο-κι είδαμε τον Αιγύπτιο να σουτάρει μάλλον το χειρότερο πέναλτι της καριέρας του (μέχρι τώρα είχε χάσει ένα στα δέκα…).

• Ξεκάθαρα πρώτος εκτελεστής έπρεπε να είναι ο Λαλά! Και δεν το λέω επειδή σούταρε καλά το πέναλτι κι έβαλε το μοναδικό γκολ της ομάδας στη διαδικασία, αλλά γιατί στην καριέρα του είχε «δέκα στα δέκα» στα πέναλτι στη Γαλλία! Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις στα πέναλτι, αλλά όταν ο άλλος έχει δέκα στα δέκα, τον βάζεις πρώτο. Τις αστοχίες του Βαλμπουενά από τα 11 βήματα εδώ και ένα χρόνο, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι η ομάδα θα τις πλήρωνε-γλίτωσε στο τσακ δύο φορές νίκες στο πρωτάθλημα, με γκολ στα τελευταία λεπτά, κι έχασε μία νίκη στο ΟΑΚΑ με τον ΠΑΟ, αλλά «φώναζε» το πράγμα ότι θα χάνονταν κάτι σημαντικό…

Ολυμπιακός: Όταν γίνεται αλλαγή ο Αραμπί, δεν βλέπει καλό

• Παρεμπιπτόντως, οι δύο τελευταίο εκτελεστές, που δυστυχώς δεν «χρειάστηκε» καν να σουτάρουν ήταν ο Παπασταθόπουλος κι ο Καμαρά, που δεν έχουν εκτελέσει ποτέ πέναλτι στην καριέρα τους.

• Κι όταν λέω ότι ο Λαλά έπρεπε να είναι ο πρώτος, είναι γιατί είχε βγει ο Ελ Αραμπί, που θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να μην είχε γίνει αλλαγή κι ας ήταν κουρασμένος. Γενικά, όταν η ομάδα ψάχνει αποτέλεσμα, ο Μαροκινός είναι απαραίτητος-και δεν γίνεται αλλαγή.

• Ακόμη δεν μπορώ να χωνέψω, πώς στο Ολυμπιακός-Άρσεναλ (1-3) ο Αραμπί έγινε αλλαγή στο 75’ με το σκορ 1-1 κι η ομάδα έφαγε δύο γκολ…Όπως και στο Σίτι-Ολυμπιακός (3-0) είχε βγει στο 75’ με το σκορ 1-0 κι η ομάδα έφαγε άλλα δύο γκολ στο τέλος…Όπως και στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (0-1), που χάθηκε το αήττητο είχε βγει στο 77’, στο 0-0…

• Η σημασία της παρουσίας του Αραμπί στην ενδεκάδα φαίνεται από τι έχει κάνει ο Ολυμπιακός σε 10 παιχνίδια του, όταν μπαίνει ερχόμενος από τον πάγκο…

Ισοφαρίζει ο Ολυμπιακός τη Λούντογκορετς (1-1), ενώ έχανε 0-1

Ισοφαρίζει ο Ολυμπιακός στο Χαριλάου (1-1), ενώ έχανε 0-1

Κερδίζει ο Ολυμπιακός την ΑΕΚ (2-0), ενώ έφερνε 0-0

Ισοφαρίζει ο Ολυμπιακός στα Γιάννινα (1-1), ενώ έχανε 0-1 στο Κύπελλο

Ισοφαρίζει ο Ολυμπιακός στο Χαριλάου (1-1), ενώ έχανε 0-1 στο Κύπελλο

Μειώνει ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο (1-2), ενώ έχανε 0-1

Κερδίζει ο Ολυμπιακός τον Απόλλωνα (2-0), ενώ έφερνε 0-0

Κερδίζει ο Ολυμπιακός την Ομόνοια (2-0), ενώ έφερνε 0-0

Κερδίζει τον ΟΦΗ (2-1), ενώ έφερνε 1-1

Κερδίζει τη Λαμία (3-2), ενώ έχανε 0-1 στο Κύπελλο

• Και κάτι άλλο: Ο Αραμπί έχει εκτελέσει στην καριέρα του 44 πέναλτι κι έχει χάσει μόλις τρία…
• Τώρα, αναφορικά με την επιλογή του Μαρτίνς να πάει στα πέναλτι με τον Τζολάκη κι όχι με τον Βάτσλικ, αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν ακριβώς δεν γίνονταν η αλλαγή του Ελ Αραμπί από τον Χασάν η, αν δεν έμπαινε ο Λαλά τρία λεπτά πριν το φινάλε στη θέση του Ανδρούτσου, που όμως ζητούσε αλλαγή, αφού από το 110΄ έπαιζε με ενοχλήσεις.

• Θα είχε μία λογική, υπό την έννοια ότι ο Βατσλίκ είναι έμπειρος κι έχει βρεθεί 45 φορές σε θέση εκτέλεσης της εσχάτης των ποινών, έχοντας φάει 37 γκολ κι έχοντας πιάσει εφτά, σε αντίθεση με τον άπειρο Τζολάκη, που μέχρι τη διαδικασία των πέναλτι είχε δεχθεί εφτά εκτελέσεις πέναλτι, τις πέντε σε επίπεδο Κ19 ετών, χωρίς να σώσει καμία φορά την εστία του. Όπως το ίδιο έγινε και στη διαδικασία των πέναλτι, όπου σε τέσσερα κτυπήματα δέχθηκε τέσσερα γκολ, για να γίνει ένα «πέντε στα πέντε πέναλτι» στο συγκεκριμένο ματς.

Ολυμπιακός: Όταν γίνεται αλλαγή ο Αραμπί, δεν βλέπει καλό

• Από την άλλη, νομίζω ότι πιο ενδιαφέρουσα ιδέα από τον Βατσλίκ (που δεν έχει παίξει ούτε λεπτό κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού) θα ήταν ο Κρίστινσον, που έχει παίξει και δέκα ματς στην εστία των «ερυθρόλευκων» και θεωρητικά θα είχε μία καλή ψυχολογία, υπό την έννοια ότι έχει πιάσει τα τρία από τα εννιά τελευταία πέναλτι που του έχουν κτυπήσει. Και σε ένα φιλικό του Ολυμπιακού στην Αυστρία επίσης είχε αποκρούσει πέναλτι.

• Μόνο που ο Κρίστινσον τελευταία στιγμή έμεινε εκτός λίστας για να μπει ο Ονιεκούρου, που τελικά δεν έπαιξε ούτε λεπτό στη ρεβάνς της Βουλγαρίας. Δεν τον έβαλε ο Μαρτίνς ούτε όταν άλλαξε εξτρέμ, τον Βρουσάι στο 64’ (εκεί πέρασε ο Βαλμπουενά), ούτε στην παράταση, όπου υποτίθεται θα υπήρχαν περισσότεροι χώροι. Κάτι που σημαίνει ότι ο προπονητής θεώρησε εν τέλει ανέτοιμο τον Νιγηριανό.

• Όπως κι αν έχει, για να καταλήξω κάπου, η Λούντογκορετς εμφανίστηκε 1000% καλύτερα προετοιμασμένη από τον Ολυμπιακό για το ενδεχόμενο να κριθεί η πρόκριση στα πέναλτι. Φάνηκε όχι μόνο από την αποφασιστικότητα των εκτελέσεων των παικτών της κι από την επέμβαση του γκολκίπερ της, αλλά κυρίως από την συμπεριφορά της στην παράταση, όπου μολονότι έπαιζε με παίκτη παραπάνω ποτέ μα ποτέ δεν ρίσκαρε να βγει παραπάνω στην επίθεση, λες και…προτιμούσε τα πέναλτι.

Άσχετο: Από την τηλεοπτική μετάδοση δεν φάνηκε ποτέ ποιος παίκτης της Λούντογκορετς πήρε κίτρινη κάρτα στο 44’. Στο σάιτ της UEFA αρχικά εμφανίστηκε το όνομα του Γκονσάλβες, με συνέπεια να φανεί σαν σκάνδαλο η μη αποβολή του αργότερα στη φάση του πέναλτι υπέρ του Ελ Αραμπί, αφού αυτός έκανε την καρατιά, αλλά την κίτρινη την πήρε ο (δικαιολογημένα έκπληκτος για την απόφαση) Μπατζί.
Στο τέλος του αγώνα, όμως, στο σάιτ της UEFA άλλαξε το…πράγμα και η κίτρινη στο 44’ χρεώθηκε στον Ντεσπόντοφ, προφανώς για διαμαρτυρία επειδή ζήτησε πέναλτι στη φάση που τον έκοψε ο Μπα. Ακόμη, πάντως, κι αν δεχθούμε την τελική…επιλογή κι ότι η κίτρινη στο 44’ πήγε όντως στον Ντεσπόντοφ, είμαστε υποχρεωμένοι να παρατηρήσουμε ότι ο Γκονσάλβες, που λανθασμένα δεν κιτρινίστηκε στο πέναλτι του Αραμπί, δέχθηκε κίτρινη στο 110΄ κι άρα αν είχε κίτρινη από το πέναλτι, θα πήγαινε για αποβολή στα 10 τελευταία λεπτά του αγώνα και θα είχε αποκατασταθεί η αριθμητική ισορροπία.
Βέβαια, όπως ξέρουμε, με τα…αν, δουλειά δεν γίνεται. Και γενικά η διαιτησία δεν επηρέασε το 2-2. Στο πρώτο ματς ήταν που επηρέασε το 1-1…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x