Κώστας Νικολακόπουλος

Και για Ολυμπιακό και για Παναθηναϊκό, το θέμα είναι ποιος θα κάνει το 1-0!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για το κοινό χαρακτηριστικό των δύο αιώνιων και για τις μόλις δύο ανατροπές σε 15 χρόνια και 32 ντέρμπι!

• Αν μπορούσα θα έβαζα και στο σημερινό άρθρο μου τον ίδιο τίτλο που είχα το πρωί του ντέρμπι της προηγούμενης Κυριακής, το ΑΕΚ-Ολυμπιακός κι ας έληξε τελικά 1-5: «Οι άλλοι θα παίξουν (και) ξύλο στα πλέι οφς! Ο Ολυμπιακός;». Διότι ο Παναθηναϊκός είναι η κατ΄ εξοχήν ομάδα που «παίζει (και) ξύλο», ειδικά στα ντέρμπι…

• Αν θα ξεχώριζα κάτι από τον αποψινό αντίπαλο του Ολυμπιακού στο φετινό τρίτο ντέρμπι μεταξύ των αιώνιων του ελληνικού ποδοσφαίρου; Νομίζω ότι είναι πασιφανές ότι ο Παναθηναϊκός, τουλάχιστον με τον Μπόλονι στον πάγκο, γίνεται άλλη ομάδα εάν καταφέρει να ανοίξει το σκορ, σε οποιοδήποτε σημείο ενός αγώνα!

• Τα δεδομένα μιλάνε από μόνα τους: ο ΠΑΟ…

ΕΧΕΙ 14 νίκες σε 14 παιχνίδια στα οποία προηγήθηκε στο σκορ! Μεταξύ άλλων κι αυτές επί του Ολυμπιακού (2-1), του ΠΑΟΚ (2-1 και 3-0) και της ΑΕΚ (2-1), δηλαδή σε τέσσερα ντέρμπι.

ΕΧΕΙ μία ήττα (1-2 από τον ΠΑΣ στο ουδέτερο Αγρίνιο) στα συνολικά 18 παιχνίδια στα οποία άνοιξε το σκορ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

ΕΧΕΙ τρεις ισοπαλίες, κι αυτές, πώς, όταν προηγήθηκε στο σκορ; Ο Βόλος τον ισοφάρισε 1-1 στο ΟΑΚΑ με γκολ στο 92’…Η ΑΕΚ τον ισοφάρισε στη Λεωφόρο στο 73’…Κι ο Αστέρας τον ισοφάρισε (2-2) στην Τρίπολη στο 97’…

• Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, αυτό είναι το μεγάλο όπλο του ΠΑΟ με τον Μπόλονι, να προηγηθεί στο σκορ. Έχει αποδείξει ότι όχι μόνο μπορεί να διαχειρίζεται καλά το υπέρ του 1-0, αλλά μπορεί να πετύχει και δεύτερο και τρίτο γκολ: Βλέπε π.χ. τις τέσσερις παραπάνω νίκες του στα ντέρμπι.

• Αντιθέτως, όταν ο Παναθηναϊκός φάει αυτός το πρώτο γκολ, είναι ένα δράμα, από πλευράς αποτελεσμάτων: έχει έξι ήττες σε έξι παιχνίδια! Τις δύο (1-2, 0-1) από τον ΠΑΣ (!) και τις τέσσερις σε Καραϊσκάκη (0-1), Τούμπα (1-2), Περιστέρι (0-1), Αγρίνιο (0-1). Σε αυτά τα έξι παιχνίδια μπόρεσε και σημείωσε μόλις δύο γκολ.

• Βέβαια, κι ο Ολυμπιακός δεν πάει και αυτός…πίσω: όποια ομάδα του βάζει πρώτη γκολ του βάζει πολύ δύσκολα. Έτσι τον κέρδισε ο ΠΑΟ 2-1, έτσι τον υποχρέωσε ο ΠΑΣ δύο φορές σε ισοπαλία 1-1, έτσι πήρε οριακές ισοπαλίες (επίσης με 1-1) με γκολ προς το τέλος των αγώνων από τον ΠΑΟΚ και από τον Άρη…Για να μην πάμε στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του, τα οποία έχασε όλα όταν δέχθηκε πρώτος γκολ (0-3 και 0-1 από τη Μάντσεστερ Σίτι, 0-2 και 0-2 από την πόρτο, 1-2 από την PSV κι 1-3 από την Άρσεναλ)…Κάπως έτσι, το μοναδικό παιχνίδι που γύρισε φέτος ήταν μέσα στο Καραϊσκάκη, εκείνο με το Βόλο (4-1) και δη με μεγάλη δυσκολία παρά το τελικό σκορ, ισοφαρίζοντας 1-1 στις καθυστερήσεις του α΄ ημιχρόνου και με το σκορ στο εύθραυστο 2-1 έως το 80ο λεπτό.



• Καταλαβαίνει ο καθένας ότι και οι δύο ομάδες θα κάνουν απόψε ό,τι μπορεί η κάθε μία για να προηγηθεί στο σκορ! Εξάλλου, και τα μεταξύ τους ντέρμπι εδώ και πάρα πολλά χρόνια έτσι κρίνονται! Όποιος προηγείται, κερδίζει! Η, στη χειρότερη, δεν χάνει. Όπως δεν έχασε ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ (1-1) ισοφαριζόμενος με πέναλτι του Μολό στο 90’ και στο Καραϊσκάκη ισοφαριζόμενος επίσης με πέναλτι του Μουνιέ στο 90’!...Κι όπως δεν έχασε ο ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη (1-1) ισοφαριζόμενος στις καθυστερήσεις από τον Σισέ και παλιότερα από τον Μήτρογλου στο 87 (επίσης 1-1).

• Μοναδική ανατροπή στο Καραϊσκάκη είχαμε το Μάρτη του 2016, όταν άνοιξε το σκορ ο ΠΑΟ στα πρώτα λεπτά, όμως τελικά έχασε 1-3, με τα δύο γκολ πάντως του Ολυμπιακού να μπαίνουν μετά το 87ο λεπτό! Και μοναδική ανατροπή στο ΟΑΚΑ (καμία στη Λεωφόρο!) είχαμε τον Οκτώβρη του 2010 όταν ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ, αλλά ο ΠΑΟ το γύρισε και κέρδισε 2-1. Μιλάμε για δύο ανατροπές, μία για τον καθένα, σε 32 παιχνίδια εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια!

• Η παράδοση φυσικά των ντέρμπι στο Καραϊσκάκη είναι ξεκάθαρα υπέρ του Ολυμπιακού κι ειδικά μετά από εκείνο το απίστευτο 3-0 του ΠΑΟ το Μάρτη του 201 , ο Ολυμπιακός απάντησε με έξι νίκες και δύο ισοπαλίες σε οκτώ παιχνίδια-μάλιστα από τις έξι νίκες οι τρεις ήταν με τριάρες. Θα μπορέσουν οι «ερυθρόλευκοι» να κάνουν και τέταρτη συνεχόμενη νίκη μέσα στο σπίτι τους επί των «πράσινων»; Είναι κάτι που έχει να συμβεί από την τετραετία 1965-69! Με τη διαφορά ότι τώρα αν το κάνει ο Ολυμπιακός το τέσσερα στα τέσσερα, θα το έχει κάνει μέσα σε μόλις δύο πρωταθλήματα, στην κανονική διάρκεια τους και στα πλέι οφς.

Άσχετο: στα δύο κόρνερ που κέρδισε ο ΠΑΣ την Τετάρτη, είδαμε με ικανοποίηση τον Μαρτίνς να έχει δώσει εντολή σε δύο παίκτες του να είναι μπροστά από την άμυνα ζώνης για να μαρκάρουν τους αντιπάλους τους που έρχονταν με φόρα από το ημικύκλιο της περιοχής. Απλά στο ένα κόρνερ ήταν ο Φορτούνης κι ο Μπρούμα, παίκτες με ελάχιστη ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι. Στο δεύτερο κόρνερ ήταν, πιο λογικά, ο Αραμπί κι ο Μπουχαλάκης. Να μην το ματιάσουμε, πάντως, είναι τέσσερα παιχνίδια τώρα που ο Ολυμπιακός δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στις στημένες φάσεις.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x