Κώστας Νικολακόπουλος

Η νέα συνθήκη για τον Ολυμπιακό, η 11άδα που πάει καλά και η παράδοση στη Βόρεια Ιταλία!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για το αποψινό δύσκολο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Αταλάντα.

• Η παρτίδα αυτή του Ολυμπιακού με την Αταλάντα δημιουργεί μία νέα συνθήκη για τον πρωταθλητή Ελλάδας, σε σχέση με την παρουσία του στα ευρωπαϊκά νοκ άουτ παιχνίδια του εδώ και πολλά χρόνια!

• Βλέπετε, είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που ο Ολυμπιακός θα έχει τη ρεβάνς στο γήπεδο του! με τον Μαρτίνς στον πάγκο, δηλαδή σε ολόκληρη την προηγούμενη τριετία, οι «ερυθρόλευκοι» πάντα έπαιζαν στο Καραϊσκάκη τα πρώτα παιχνίδια τους στα νοκ άουτ του Φλεβάρη και του Μάρτη! Πέρυσι με την PSV (4-2) και την Άρσεναλ (1-3), πρόπερσι με την Άρσεναλ (0-1) και τη Γουλβς (1-1) και την αμέσως προηγούμενη σεζόν με την Ντινάμο Κιέβου (2-2).

• Αλλά και πιο πίσω να πάμε, ο Ολυμπιακός και το 2017 έπαιξε πρώτα εντός έδρας με την Άνκαρασπορ (0-0) και με την Μπεσίκτας (1-1), οπότε για να βρούμε τους Πειραιώτες να δίνουν πρώτο ματς εκτός έδρας στα νοκ άουτ του Φλεβάρη και του Μάρτη πρέπει να πάμε πίσω έξι χρόνια, το 2016, στο Άντερλεχτ-Ολυμπιακός 1-0, με τη ρεβάνς Ολυμπιακός-Άντερλεχτ να φτάνει στην παράταση (1-0 το 90λεπτο) και τους Βέλγους να το γυρνάνε και να περνάνε αυτοί.

• Πάντως, πρόκριση ο Ολυμπιακός ως φιλοξενούμενος σε ρεβάνς σε νοκ άουτ μετά από φάση ομίλων έχει πάρει μόλις μία φορά! Με τη Ρούμπιν, με δύο νίκες (1-0, 1-0)! Στις άλλες παρτίδες αποκλείστηκε: από Άντερλεχτ, Ντνίπρο (0-2, 2-2), Λεβάντε (0-3, 0-1), ακόμη κι από τη Μέταλιστ παρά τη νίκη του στο πρώτο ματς (1-0, 1-2), όπως κι από τη Γιουβέντους, παρά την ήττα του με το καλύτερο σκορ στο πρώτο ματς (1-2, 1-1) το πιο μακρινό 1999.

• Τέλος πάντων, ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς έχει παίξει εκτός έδρας πρώτο ματς σε νοκ άουτ, αλλά σε καλοκαιρινές παρτίδες, με καλά όλα τα αποτελέσματα του, υπό την έννοια ότι προκρίθηκε και με την Πλίζεν (0-0, 4-0) και με την Μπασάκσεχιρ (1-0, 2-0) και με την Ομόνοια (0-0, 2-0). Οπότε, για να δούμε τι θα καταφέρει αυτή τη φορά, κόντρα πάντως σε ένα άλλου επιπέδου αντίπαλο.

• Μην αγνοούμε τα δεδομένα: Ενώ η Ελλάδα στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ σε επίπεδο ομοσπονδιών είναι Νο 15, η Ιταλία είναι Νο 3, πίσω μόνο από Αγγλία και Ισπανία, με έξι ομάδες τους αυτή την στιγμή να συνεχίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις…Η δε Αταλάντα στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ σε επίπεδο συλλόγων είναι Νο 25 κι ο Ολυμπιακός Νο 36…

Ολυμπιακός: Το άρθρο του Κώστα Νικολακόπουλου

• Να είμαστε ρεαλιστές: το φαβορί είναι ξεκάθαρα η Αταλάντα. Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός έχει τις δικές του πιθανότητες και αυτό το οποίο πρέπει να κάνει είναι να κοιτάξει πώς να τις εξαντλήσει, μέσα κι από τα δύο παιχνίδια. Κι έχοντας πάντοτε υπόψιν μας ότι δεν υπάρχει πλέον το εκτός έδρας γκολ, κάτι που ήδη στοίχισε για τους «ερυθρόλευκους» την πρόκριση στα πλέι οφς του Τσάμπιονς Λιγκ το καλοκαίρι, με τις ισοπαλίες κόντρα στη Λούντογκορετς (1-1 μέσα και 2-2 έξω).

• Τώρα, σε επίπεδο ενδεκάδας εγώ έχω να θυμίσω κάτι: φέτος στη φάση των ομίλων ο Ολυμπιακός έκανε δύο πραγματικά καλά παιχνίδια, άσχετα αν το ένα το κέρδισε (3-0 τη Φενέρμπαχτσε στην Πόλη) και το άλλο το έχασε (1-2 από την Άιντραχτ στο Καραϊσκάκη με το γκολ στο 91’). Και στα δύο παιχνίδια έπαιξε με τον ίδιο τρόπο: με τετράδα στην άμυνα, με τον Αγκιμπού πίσω από τον φορ και με Μασούρα, Ονιεκουρού στα πλάγια της επίθεσης…Αλλά και στο 1-0 με τη Φενέρ στο Καραϊσκάκη, με το γκολ στο 90’, πάλι η ομάδα ήταν με τετράδα πίσω, με Αγκιμπού πίσω από τον φορ και Μασούρα, Ονιεκουρού (Λόπες στο β΄) στα πλάγια.

• Ασφαλώς, κάθε ματς είναι ξεχωριστό, και καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο Μαρτίνς προσανατολίζεται να παίξει με τρεις πίσω, πιθανότατα σε 3-4-3 (όπως με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο) η, ακόμη και σε 3-5-2 (όπως με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα), αφήνοντας ένα μάλλον μικρό ενδεχόμενο για 4-3-3, ίσως γιατί η Αταλάντα σε δύο από τα πέντε τελευταία παιχνίδια της έπαιξε κι αυτή με τετράδα, παρότι ο Γκασπερίνι είναι φανατικός της τριάδας πίσω.

• Το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό πάνω από σχηματισμούς και συστήματα είναι να βγάλει ενέργεια κι ένταση στο παιχνίδι του, κόντρα σε μία ομάδα που εδώ και κάποια χρόνια είναι κοινό μυστικό στην Ιταλία ότι προετοιμάζεται έτσι από τον Γκασπερίνι (παρεμπιπτόντως είναι προπονητής της 5,5 χρόνια, αν λέμε εμείς ότι είναι πολλά τα 3,5 χρόνια του Μαρτίνς…) είναι ώστε να φορμαρίζεται μέσα Φλεβάρη λόγω των αγώνων της στα Κύπελλα Ευρώπης…

Ολυμπιακός: Το άρθρο του Κώστα Νικολακόπουλου

• Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ομάδα του Μαρτίνς θα έχει ένα βουνό να ανέβει απόψε, οπότε πρέπει να εμφανιστεί καλά προετοιμασμένη, διαβασμένη κι έξυπνη. Βλέπετε, εκτός των άλλων είναι και η κακή παράδοση που έχει ο Ολυμπιακός στη Βόρεια Ιταλία, όπου δεν έχει σώσει καν ισοπαλία! Με αντιπάλους, πάντως, Γιουβέντους (0-2, 2-3, 0-7, 1-2, 0-2) και Μίλαν (1-3, 1-3), συν μία φορά τη Σαμπντόρια (1-3). Αντίθετα, στη Νότια Ιταλία ο Ολυμπιακός τα πάει πάρα πολύ καλύτερα, με νίκες επί της Λάτσιο 2-1 στη Ρώμη, επί της Κάλιαρι 1-0 στη Σαρδηνία κι επί της Γιουβέντους 2-1 στο Παλέρμο που είχε δηλώσει έδρα, με ισοπαλία 1-1 με τη Ρόμα στη Ρώμη και με ήττα μόνο ένα 0-2 από τη Νάπολι…

• Κι επειδή ο Ολυμπιακός προέρχεται από νίκη σε ντέρμπι, το 1-0 εντός έδρας επί της ΑΕΚ, ας παρατηρήσουμε ότι όταν κερδίζει ντέρμπι και αμέσως μετά παίζει Ευρώπη, συνήθως τα πάει καλά! Μετά το ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-3 είχαμε το Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε 1-0, μετά το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-1 το Άρσεναλ-Ολυμπιακός 1-2, μετά το Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-0 το Ντινάμο Ζάγκρεμπ-Ολυμπιακός 0-1, μετά το ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-1 το Ολυμπιακός-Μπενφίκα 1-0 παλιότερα, ακόμη και μετά το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-0 το Ολυμπιακός-Γιάνγκ Μπόις 1-1 (πρόκριση)…Υπάρχουν, ωστόσο, κι οι εξαιρέσεις: μετά το Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-0 το Ολυμπιακός-Σίτι 0-1 και μετά το Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1 το Ντινάμο Κιέβου-Ολυμπιακός 1-0…

• Τελευταίο: η πρόβλεψη του Sportsmole για το αποψινό παιχνίδι είναι Αταλάντα-Ολυμπιακός 1-1
Άσχετο: ο Γκάρι Ροντρίγκες πάει τόσο καλά από την θλάση του, που υπάρχουν πιθανότητες να προλάβει να παίξει ακόμη και με το Βόλο την Κυριακή.

Κατά τα άλλα, για να μην ξεχνιόμαστε, εδώ κι εννιά ημέρες σας είχα προϊδεάσει ότι το Ολυμπιακός-Αταλάντα θα έχει 16.000 κόσμο

Νικολακόπουλος: «Για 16 χιλιάδες κόσμο με Αταλάντα ο Ολυμπιακός με τα επικείμενα μέτρα»

Το θέμα είναι να φέρει απόψε ο Ολυμπιακός ένα καλό αποτέλεσμα, ώστε να έχει νόημα η ρεβάνς και να κτυπήσει την πρόκριση με πιθανότητες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x