Κώστας Νικολακόπουλος

Όταν ο Ολυμπιακός στριμώχνεται κι όταν ο Ολυμπιακός χαλαρώνει

Ο Κώστας Νικολακόπουλος με αφορμή κάποια σημεία του χθεσινού αγώνα με τον ΟΦΗ σχολιάζει ορισμένα πράγματα για τον Ολυμπιακό.

• Πράγματι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έδειξαν χθες τις διαθέσεις τους από το πρώτο δευτερόλεπτο του αγώνα με τον ΟΦΗ. Από την στιγμή που ο Βαλμπουενά έκανε τη σέντρα κι έστειλε την μπάλα αράουτ, προς την περιοχή της κρητικής ομάδας, για να πάει ο ίδιος κι οι συμπαίκτες του να πιέσουν ψηλά, δηλαδή με το σφύριγμα της έναρξης του αγώνα.

• Ήθελαν να μπουν και να το καθαρίσουν το παιχνίδι όσο το δυνατό πιο γρήγορα, να βγάλουν από πάνω τους το φάντασμα της ισοπαλίας με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα. Να πρεσάρουν τον ΟΦΗ και να τον υποχρεώσουν σε λάθος. Και το έκαναν. Πίεσαν με εφτά και με οκτώ (!) παίκτες τον ΟΦΗ στο δικό του μισό γήπεδο κι ακόμη και στο δικό του ένα τρίτο. Υπάρχει, όμως, εδώ ένα «αλλά»…

• Φοβερό το πρέσινγκ του Ολυμπιακού, αλλά το θέμα είναι να το εκμεταλλεύεται. Όπως η Μάντσεστερ Σίτι την Τρίτη-πίεσε ψηλά τον Ολυμπιακό, τον ανάγκασε να κάνει λάθη και στο 12ο λεπτό του είχε ανοίξει το σκορ. Οι «ερυθρόλευκοι», όμως, ατυχώς γι΄ αυτούς δεν έκαναν το ίδιο στον ΟΦΗ. Κι όμως, ακριβώς στο ίδιο λεπτό, στο 12ο, που η Σίτι έκανε το 1-0 στο Μάντσεστερ, ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να προηγηθεί στο σκορ ωστόσο την πέταξε στα σκουπίδια, με τον Χασάν.

• Ήρθε η μπάλα στα πόδια του Αιγύπτιου από λάθος αμυντικού του ΟΦΗ, υπό την πίεση που του ασκήθηκε, κι ο Χασάν είχε δύο επιλογές. Η μία, η πιο σωστή να πασάρει δεξιά του στον Βαλμπουενά η, τον Μπρούμα. Κι η άλλη, να σουτάρει καλή από την ευνοίκή θέση στην οποία βρέθηκε. Τι έκανε; Ένα απογοητευτικό σουτ, εντελώς άστοχο.

• Δείτε εδώ την σχετική φωτογραφία…



• Και δεν ήταν κι η μοναδική φάση που ο Ολυμπιακός έριξε στη θάλασσα χρυσή ευκαιρία να σκοράρει, μετά από δικό του καλό πρεσάρισμα της άμυνας του ΟΦΗ. Στο 56’ μάλιστα ήταν ακόμη πιο καθαρή η ευκαιρία. Τότε, ήταν ο ίδιος ο γκολκίπερ του ΟΦΗ που έχασε την μπάλα από τον Μασούρα! Με τον Έλληνα διεθνή να βγάζει μία πάσα στον Χασάν, που όλοι την είδαμε σαν μία πολύ πιθανή ασίστ. Ο Αιγύπτιος, όμως, καθυστέρησε να πλασάρει τόσο, όσο να τον προλάβει ο στόπερ Σαλίμοβιτς και να σώσει με τάκλιν την εστία του, με το σκορ εκείνη την στιγμή στο εύθραυστο 1-0.

• Και πραγματικά ήταν κρίμα για τους παίκτες του Ολυμπιακού σε αυτές τις δύο φάσεις να μην εξαργυρώσουν με ισάριθμα γκολ τόσο πολύ και καλή δουλειά που έκαναν πιέζοντας εξαντλητικά την άμυνα του ΟΦΗ. Γι΄ αυτό και επανερχόμαστε σε ένα πολύ βασικό ζητούμενο: τις αποφάσεις των «ερυθρόλευκων» σε κάποιες κρίσιμες στιγμές των αγώνων. Ο Χασάν και στις δύο περιπτώσεις δεν πήρε τη σωστή απόφαση.

• Όπως δεν πήρε κι ο Καμαρά τη σωστή απόφαση στο 95’, τότε που ο Φορτούνης τον έβγαλε ωραία μπροστά κι ο Μαντί ενώ είχε τουλάχιστον δύο συμπαίκτες του για να βγάλει πάσα για γκολ επέλεξε ο ίδιος να σουτάρει, πάρα πολύ άσχημα.

• Κάπως έτσι ζορίζεται ο Ολυμπιακός στα περισσότερα παιχνίδια του, εντός και εκτός έδρας. Του λείπει μία σωστή απόφαση. Δεν έρχεται για λόγους εγωϊσμού του κάθε παίκτη που θέλει να γίνει ο ήρωας; Μπορεί. Δεν είμαι σίγουρος! Νομίζω ότι κατά βάση υπάρχει έλλειμμα συγκέντρωσης. Ίσως κι επειδή πρέπει τα λουριά να είναι πιο σφιχτά στην ομάδα. Διότι, βλέπουμε πώς όταν στριμώχνονται στον Ολυμπιακό, σκίζονται και παίρνουν το αποτέλεσμα που θέλουν, όπως έγινε π.χ. χθες στο Γεντί Κουλέ. Όταν αρχίζουν και χαλαρώνουν (όπως π.χ. όταν αμέσως μετά την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ πήγαν στα Γιάννινα κι έφεραν 1-1…), εκεί είναι που πλακώνουν τα σοβαρά προβλήματα.



• Πάρτε για παράδειγμα, τον ίδιο τον χθεσινό αγώνα. Με το που έγινε το 2-0, είδαμε μέσα σε ένα δίλεπτο, 82-83, τον μεν Σεμέδο να δίνει, κυριολεκτικά, πάσα σε παίκτη του ΟΦΗ έξω από την περιοχή του Σα (!), τον δε Ραφίνια να πουλάει την μπάλα επίσης έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού! Έτυχε και στην πρώτη περίπτωση αστόχησε ο Γκαργκαλατζίδης και στη δεύτερη ο Εμβιλά κόντραρε το σουτ του κυνηγού του ΟΦΗ, ειδάλλως οι Κρητικοί θα μπορούσαν εύκολα να είχαν ξαναμπεί στο παιχνίδι και στο τελευταίο τέταρτο να γίνονταν θρίλερ το παιχνίδι. Κι ένα λεπτό πριν από αυτό το δίλεπτο, στο 81’, δηλαδή ένα λεπτό μετά το 2-0, ο Φορτούνης ενώ μπήκε πανέμορφα στην περιοχή του ΟΦΗ, έβγαλε σέντρα για το πουθενά.

• Ο Ολυμπιακός και φέτος, όπως και τις περισσότερες άλλες από τις τελευταίες, εδώ και πολλά χρόνια, σεζόν, θα έχει ως κυριότερο αντίπαλο τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι ξεκάθαρα η καλύτερη και πιο πλήρης ομάδα κι ούτε διαιτητικά μπορεί να τον σταματήσουν, όπως αποδείχθηκε και πέρσι. Το ζητούμενο είναι να παίζει σύμφωνα με αυτά που μπορεί να παίζει. Όπως για παράδειγμα έκανε χθες στο μεγαλύτερο διάστημα ενός δύσκολου αγώνα.

Άσχετο: Κάποιοι…έξυπνοι πήγαν να ρίξουν την ευθύνη της ήττας του ΟΦΗ στον στόπερ, τον Σαλίμοβιτς, γιατί, λέει, του πήρε την κεφαλιά ο Χασάν στο 1-0 και του έκλεψε την μπάλα ο Φορτούνης στο 2-0. Μιλάμε για τον ίδιο Σαλίμοβιτς που με το σκορ 1-0 έσωσε την εστία του στη φάση του 56’ με τον Χασάν…Βέβαια, δεν μας λένε αν φταίει κι ο Διαμαντής, από τον οποίο πήρε την κεφαλιά ο Χασάν στην κεφαλιά του στο α΄ ημίχρονο που έδιωξε σωτήρια ο γκολκίπερ…Κι αν φταίει κι ο Βάτερμαν που στη φάση ακριβώς του 56΄ του κλέβει την μπάλα μέσα από τα πόδια ο Μασούρας…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x