Κώστας Νικολακόπουλος

Πώς ο Μαρτίνς έκανε… Καμπιάσο τον Γκιγιέρμε!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για το περιβραχιόνιο του αρχηγού του Ολυμπιακού και τις…συνέπειες μίας απόφασης του Μαρτίνς.

· Ήταν μία εύλογη απορία, γιατί να μην ήταν αρχηγός του Ολυμπιακού στον αγώνα με τον ΟΦΗ ο Φορτούνης και να πήρε το περιβραχιόνιο ο Γκιγιέρμε. Απόντος (στο ξεκίνημα του αγώνα) του Ομάρ, που φέτος είναι από την αρχή της σεζόν ο πρώτος αρχηγός της ομάδας.

· Επειδή και τις προάλλες, στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-0, όταν είχε βγει ο Ομάρ, το περιβραχιόνιο πήγε στον Μπουχαλάκη, παρότι έπαιζε ο Φορτούνης, έχει δημιουργηθεί μία αίσθηση, ότι ο Πέδρο Μαρτίνς έχει τιμωρήσει σιωπηρά τον Φόρτου με αφαίρεση του περιβραχιόνιου, από τότε που έκανε το «σκηνικό» στην Τούμπα, στο νικηφόρο 1-0 του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

· Δεν είναι παράλογο να το σκεφτόμαστε αυτό. Ίσα ίσα. Αλλά ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν θέλει να το πει αυτό. Δεν θέλει να το πει έτσι. Και λέει ότι δίνει το περιβραχιόνιο και στους άλλους αρχηγούς, για να τους δείξει πόσο ευχαριστημένος είναι από την φετινή παρουσία και προσπάθεια τους. Κι αυτό έχει μία λογική.

· Οι αρχηγοί του Ολυμπιακού είναι έξι: Φορτούνης, Τοροσίδης, Αβραάμ, Ομάρ, Μπουχαλάκης και Γκιγιέρμε. Αυτούς φωνάζει ο Μαρινάκης όταν πάει στο Ρέντη και θέλει να μιλήσει. Οπότε, γιατί να μην πάρουν κάποια στιγμή το περιβραχιόνιο κι ο Γκιγιέρμε και ο Μπουχαλάκης. Τότε, γιατί έχουν οριστεί αρχηγοί, αν δεν φορέσουν κι αυτοί το περιβραχιόνιο.

· Να σας πω δε, τι πρόσεξα εγώ; Ότι ο Γκιγιέρμε με το περιβραχιόνιο του αρχηγού ήταν πιο σοβαρός, αλλά και πιο ηγετικός παρά ποτέ! Όποιος είναι παρατηρητικός, θα είδε ότι ο Βραζιλιάνος όχι μόνο δεν έκανε αυτή τη φορά το παραμικρό λάθος, αλλά και έπαιρνε συνεχώς πρωτοβουλίες, μιλούσε στους συμπαίκτες του στη διάρκεια του παιχνιδιού, τους «έδειχνε» πού να παίζουν κλπ, κλπ, θυμίζοντας σε αυτό το πράγμα τον μεγάλο Καμπιάσο! Χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο στο πρώτο γκολ του Ολυμπιακού, με τον Καφού να έχει την μπάλα, αλλά να την «παιδεύει» και τον Γκιγιέρμε να του δείχνει να την δώσει στον Φορτούνη. Ο Καφού όντως τον άκουσε κι από τον Φορτούνη αμέσως μετά ξεκίνησε το γκολ…

· Δεν μου βγάζει κανείς από το μυαλό ότι η εντυπωσιακή εμφάνιση του Γκι, όπως τον φωνάζουν στο Ρέντη, είχε να κάνει με την ψυχολογία που πήρε από το περιβραχιόνιο. Ο Βραζιλιάνος σε αυτό το ματς έδωσε σεμινάρια αμυντικού χαφ. Επανειλημμένως βοήθησε ανασταλτικά με τα κοψίματα που έκανε, βγήκε ωραία πρώτος στην μπάλα, κυνήγησε το γκολ (για να είμαι ειλικρινής στο σουτ που επιχείρησε από καλή γι΄ αυτόν θέση περίμενα καλύτερη τελική), οι δε πάσες του ήταν μαγικές! Τόσο με την κάθετη που έβγαλε τον Μασούρα φάτσα με τον αντίπαλο γκολκίπερ (ατυχώς ο Έλληνας διεθνής έκανε τραγικό κοντρόλ), όσο και με την 40άρα διαγώνια προς τον Γκασπάρ, που έκανε μέχρι και τον Μαρτίνς να σηκωθεί από τον πάγκο και να τον χειροκροτήσει.

· Κι όποιος πρόσεξε στα χάίλαϊτς του αγώνα, θα είδε τον εκπληκτικό τρόπο με τον οποίο ο Γκιγιέρμε έβγαλε την πάσα στον Ομάρ, για να σεντράρει αυτός και να γίνει το τελικό 2-1 από τον Χασάν. Άλλαξε πρώτα την μπάλα με τον Φορτούνη, στη συνέχεια την πήρε ξανά, από τον Καμαρά, και κοιτάζοντας αλλού (!), ο Βραζιλιάνος πέρασε την συρτή πάσα στον Νορβηγό, σε μία επίδειξη τεχνικής, αλλά και ακρίβειας. Για να πω την αλήθεια δεν μου άρεσε εκείνο το σουτ που επιχείρησε κάτω από τη σέντρα, 60 μέτρα (!) μακριά από την αντίπαλη εστία, για να αιφνιδιάσει τον τερματοφύλακα του ΟΦΗ, όμως εξίσου αλήθεια είναι μία στα τόσα να μπει ένα τέτοιο γκολ, γράφεις ιστορία…
· Παρεμπιπτόντως, στο 1-0 του Ολυμπιακού για άλλη μία φορά ήταν ένα πρότυπο φάσης που δουλεύει η ομάδα δύο χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα να «βγαίνει» ολοένα και περισσότερες φορές. Επί 33 δευτερόλεπτα οι «ερυθρόλευκοι» άλλαξαν 10 φορές την μπάλα, χωρίς να παρεμβληθεί πόδι παίκτη του ΟΦΗ και στην 11η επαφή ο Χασάν έκανε το 1-0! Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έχουν μία μοναδική ικανότητα να «γυρίζουν» την μπάλα και να «κτυπάνε» τον αντίπαλο τους την κατάλληλη στιγμή-απλά χρειάζεται ένας χαφ να κάνει την σωστή πάσα στα πλάγια κι από τα πλάγια να βγει η σωστή σέντρα. Έκανε ο Φορτούνης την πρώτη σωστή κίνηση, αφού πρώτα με εντυπωσιακή αλλαγή κατεύθυνσης πήγε την μπάλα από αριστερά στα δεξιά, έκανε κι ο Γκασπάρ τη δεύτερη σωστή κίνηση και ήρθε το πρώτο γκολ.

· Είχε δε γούστο ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι και τα δύο γκολ του Ολυμπιακού μπήκαν από σέντρες-ασίστ οι δύο παίκτες του που ανά ένα ημίχρονο κάλυψαν τη θέση του δεξιού μπακ, ο Γκασπάρ στο α΄ ημίχρονο (βλέπε το 1-0) και ο Ομάρ στο β΄ ημίχρονο (βλέπε το 2-1)! Και τις δύο φορές με προορισμό τον σέντερ φορ (Χασάν)!

· Κάτι για τον Καφού: έγραφα τις προάλλες, όταν τον είχαμε δει να παίζει πολύ καλά μπαίνοντας σαν αλλαγή σε δύο παιχνίδια, ότι θα μπορούμε να τον κρίνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια όταν τον δούμε βασικό σε ένα παιχνίδι. Όντως, ο Μαρτίνς τον έβαλε στην αρχική ενδεκάδα του αγώνα με τον ΟΦΗ και τον άφησε 57 λεπτά. Και είμαστε υποχρεωμένοι να σχολιάσουμε ότι ο Πορτογάλος κινήθηκε σε πολύ ρηχά νερά. Άντε να θυμηθούμε μία καλή κάλυψη της μπάλας που είχε ανασταλτικά, στο κέντρο που είχε και μία καλούτσικη κυκλοφορία της μπάλας.

· Μόνο που δεν αρκεί, ούτε κατά διάνοια, για επίπεδο Ολυμπιακού τέτοια εμφάνιση από το 8άρι της ομάδας. Το 8άρι του Ολυμπιακού αν μη τι άλλο περιμένεις να έχει δύο-τρεις κινήσεις που θα κάνουν λίγο τη διαφορά. Από τον Καφού δεν είδαμε τίποτα τέτοιο. Ακόμη δε κι όταν ο Βαλμπουενά του πέρασε μία έξοχη κάθετη πάσα, ο Πορτογάλος έχασε εύκολα το κοντρόλ μέσα στην περιοχή του ΟΦΗ-και την ευκαιρία να βγάλει ευκαιρία. Στο δε μοναδικό γκολ του ΟΦΗ, είχε εμπλοκή στο ξεκίνημα της φάσης, στην οποία μόνο αποφασιστικά δεν μπήκε. Όπως δεν μπήκε αποφασιστικά στην ίδια φάση κι ο Γκασπάρ.

Άσχετο: δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με την πραγματικότητα ότι ο Ολυμπιακός έχει δηλώσει ως δεύτερη έδρα του το Περιστέρι! Εδώ και…δεκάδες χρόνια δηλώνει δεύτερη έδρα το ΟΑΚΑ και βέβαια για καθαρά τυπικούς λόγους, αφού ποτέ δεν το έχει χρησιμοποιήσει, αφότου μπήκε στο νέο Καραϊσκάκη. Αντιθέτως, η ΑΕΚ και έχει δηλώσει τη Ριζούπολη ως δεύτερη έδρα της και την έχει βεβαίως και χρησιμοποιήσει.

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1273963750798704643

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x