Κώστας Νικολακόπουλος

Σα: Εκεί φαίνεται ο γκολκίπερ κλάσης, όχι στην εντυπωσιακή επέμβαση…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr κάποια πράγματα για τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού, αλλά και για τον Ραφίνια, με την κλάση του, αλλά και τους…διεμβολισμούς του!

· Ήθελα να το γράψω ούτως η, άλλως, όμως τώρα που πήρε μία έκταση η επίδοση του Ολυμπιακού να έχει παθητικό μόλις ένα γκολ μετά τα έξι πρώτα παιχνίδια του στο ελληνικό πρωτάθλημα, αποκτάει ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

· Για τον Σα αναφέρομαι, που εδώ και δύο ακριβώς χρόνια αποτελεί τον βασικό τερματοφύλακα του Ολυμπιακού. Τον καλό γκολκίπερ λοιπόν δεν θα τον δεις μόνο όταν θα χρειαστεί να κάνει κάποια σπουδαία επέμβαση, όπως π.χ. είχε συμβεί στα πρώτα λεπτά του αγώνα με τον Παναιτωλικό, το 2-0 στο Καραϊσκάκη, όταν βγήκε μόνος του ο Μάζουρεκ απέναντι στον Πορτογάλο κι αυτός με μία εντυπωσιακή απόκρουση με το ένα χέρι κράτησε το 0-0. Δείτε στο 0.27



· Τον καλό γκολκίπερ θα τον δεις ανά πάσα στιγμή στο παιχνίδι, και σε φάσεις που μοιάζουν εύκολες. Στον αγώνα με τον ΟΦΗ, ο Σα κατά την γνώμη μου έδειξε πόσο καλός τερματοφύλακας είναι σε μία ‘ανύποπτη’ φάση. Σε μία βαθιά καλή μπαλιά του Μπαλογιάννη προς τον Κοροβέση, με τον αριστερό μπακ χαφ των γηπεδούχων να βγαίνει στην πλάτη του Ραφίνια και τον Σα να βγαίνει πολύ μακριά από την εστία του, σχεδόν στο ύψος του ημικύκλιου της μεγάλης περιοχής του Ολυμπιακού και να μαζεύει την μπάλα με πολύ γρήγορη, έγκαιρη και δυναμική έξοδο στα πόδια του αντίπαλου. Ήταν μία στιγμή που θα μπορούσε ο Κοροβέσης να βγει φάτσα με τον γκολκίπερ, εάν ο τελευταίος δεν είχε σωστή αντίληψη της φάσης κι ακόμη πιο σωστή αντίδραση.

· Εκεί φαίνεται ο τερματοφύλακας κλάσης. Όταν δεν αφήνει την φάση να εξελιχθεί σε κίνδυνο για την εστία του. Εκεί κι ακόμη όταν καθαρίζει δυο στημένες φάσεις βγαίνοντας και μπλοκάροντας την μπάλα σε κόρνερ και φάουλ, όπως έκανε ο Σα στον αγώνα της Κρήτης. Μία πολύ καλή απόκρουση μπορεί να την κάνει ο κάθε γκολκίπερ. Αλλά μία συνολικά καλή εικόνα, όπως αυτή που έβγαλε και σε αυτό το παιχνίδι, όπως και στα περισσότερα, ο Σα, δεν την βλέπεις εύκολα. Μία εικόνα μεγάλης ετοιμότητας, προϊόν της δικής του δουλειάς και της προπόνησης που του κάνει φυσικά ο Παναγιώτης Αγριογιάννης.



· Και, βεβαίως, ο καλός γκολκίπερ έχει και την τύχη με το μέρος του-μιλάω για το δοκάρι του Γιάννου στα πρώτα λεπτά, σε μία φάση που θα μπορούσε να αλλάξει την ροή του ματς. Παρεμπιπτόντως, για να είμαστε ρεαλιστές, ο Ολυμπιακός στέκεται τυχερός και στο δεύτερο εκτός έδρας παιχνίδι του στο φετινό πρωτάθλημα, αν σκεφθούμε ότι κι ο ΠΑΣ είχε δοκάρι στο παιχνίδι των Ιωαννίνων, με τον Κριζμάν και με το σκορ εκείνη την ώρα διαμορφωμένο ήδη στο 1-1…

· Για να έρθουμε πάλι στην γνωστή συζήτηση της διαφορετικής εικόνας που εμφανίζει ο Ολυμπιακός μακριά από το Καραϊσκάκη, σε σχέση με την εικόνα του στο Καραϊσκάκη. Και μπορεί το 2-0 επί του ΟΦΗ να είναι μία πάρα πολύ σημαντική και γενικά καλή νίκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να…ξεχάσει η ομάδα τις αδυναμίες που και πάλι έδειξε σε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού της.

· Επειδή δε γράφουμε για τις φάσεις που τρώει ο Ολυμπιακός από την πλευρά Χολέμπας-Σισέ, να επισημάνουμε ότι ο Ραφίνια ναι είναι μία θετική μονάδα από τη δεξιά πλευρά-κι έχει στιγμές πραγματικά κλάσης, όπως π.χ. την καλοζυγισμένη σέντρα του προς τον Μπρούμα στο δοκάρι του Πορτογάλου η, την σωτήρια επέμβαση του στο 50’ στο σουτ του Σακόρ, που πήγε να εκμεταλλευθεί το λάθος του Σισέ, ο οποίος είχε χάσει εντελώς τη φάση στο ξεκίνημα της. Από την άλλη, όμως, ο Βραζιλιάνος έχει κι αδυναμίες στο αμυντικό κομμάτι που είναι εξίσου ευδιάκριτες.



· Στον αγώνα με τον ΟΦΗ για παράδειγμα ο Ραφίνια διεμβολίστηκε τρεις φορές από την πλευρά του. Και μάλιστα τις δύο φορές μέσα στο ίδιο λεπτό, και δη σε φάση που ήταν κοντά του κι ο Μπρούμα, δηλαδή δεν ήταν μόνος του εκτεθειμένος, αλλά τον βοηθούσε, τρόπος του λέγειν…, κι ο εξτρέμ του Ολυμπιακού. Ο Βραζιλιάνος έδειξε και σε αυτό το ματς την εμπειρία του, πέρασε κάποιες καλές μπαλιές κι έκοψε κάποιες άλλες, ωστόσο και κακές πάσες είχε και την μπάλα πούλησε στο 83΄έξω από την περιοχή του Σα (ευτυχώς τον κάλυψε ο Εμβιλά, που κόντραρε με επιτυχία ένα απειλητικό σουτ), αλλά και δέχθηκε, όπως ανέλυσα και πιο πριν, πλαγιοκοπήσεις.

· Για να είμαι δε ειλικρινής, τα γράφω αυτά και γιατί θυμήθηκα ότι στο δοκάρι του ΠΑΣ στα Γιάννινα ο Ραφίνια ήταν που είχε χάσει τον αντίπαλο παίκτη, τον Κριζμάν…Γενικά, αυτό το κομμάτι, με τις πλαγιοκοπήσεις της δεξιάς πλευράς του, θέλει μεγαλύτερη προσοχή και κυρίως καλύτερη αντιμετώπιση από τον Ολυμπιακό.

Άσχετο: Πραγματικά είχα απορήσει για τον Όσκαρ Γκαρθία, πώς πέρσι τα είχε καταφέρει στη Θέλτα, να την σώσει δηλαδή. Φέτος ήρθε στα ίσα του, με την απόλυση του τις προάλλες. Ήταν αυτό που είχαμε δει στο Ρέντη…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x