Κώστας Νικολακόπουλος

Στα 15 τελευταία Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός έχει έρθει ένα διπλό

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr τρία διαφορετικά εντυπωσιακά δεδομένα από την παράδοση των ντέρμπι αιωνίων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

• Bεβαίως και δεν παίζουν μπάλα οι παραδόσεις. Τα σημαντικά δεδομένα, όμως, των αγώνων έχουν πάντα τη δική τους αξία και σημασία.

• Για παράδειγμα, ενόψει του αποψινού ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ενώ οι «πράσινοι» τα τελευταία χρόνια έχουν γενικά καλά αποτελέσματα με τους «κόκκινους», τόσο εντός, όσο κι εκτός έδρας, υπάρχει ένα στοιχείο που δείχνει πολλά για τη δυσκολία τους να κερδίσουν μέσα στο Καραϊσκάκη: στις 15 τελευταίες επισκέψεις του στο σπίτι του Ολυμπιακού, 14 για το πρωτάθλημα και μία για το Κύπελλο, ο Παναθηναϊκός έχει μόλις ένα διπλό!

• Και ποιο ήταν το μοναδικό εκείνο διπλό του ΠΑΟ στα 15 τελευταία παιχνίδια του στο Φάληρο; Ένα 2-1 πρόπερσι, τον Μάιο του 2022, την 34η αγωνιστική του πρωταθλήματος, τρεις πριν το τέλος των πλέι οφς, με τον Ολυμπιακό όχι απλά αδιάφορο βαθμολογικά, αλλά έχοντας στεφθεί ήδη και μαθηματικά πρωταθλητής, δύο αγωνιστικές προηγουμένως, με διπλό του στην Τούμπα (2-1) επί του ΠΑΟΚ.

• Στα υπόλοιπα 14 παιχνίδια τους στο Καραϊσκάκη εδώ και μία δεκαετία, οι δύο αιώνιοι έχουν μοιρασμένες τις νίκες του Ολυμπιακού και τις ισοπαλίες: οκτώ νίκες του Ολυμπιακού και έξι ισοπαλίες του Παναθηναϊκού. Μέσα στις ισοπαλίες, πάντως, και δύο στις οποίες εν τέλει προέκυψαν δικές του επικρατήσεις και δη στη φετινή σεζόν: το ντέρμπι του α΄ γύρου του πρωταθλήματος, που διακόπηκε στο 49’ με το σκορ 1-1, αλλά το κέρδισε (0-3) ο ΠΑΟ με δικαστικές αποφάσεις. Και η ρεβάνς Κυπέλλου, που έληξε 0-0 στο 90λεπτο και την παράταση, με τους «πράσινους» να παίρνουν την πρόκριση στα πέναλτι.

• Ο Παναθηναϊκός γενικά δυσκολεύεται να κάνει διπλό στο καινούργιο Καραϊσκάκη: εκτός του 2-1 του Μαίου του 2022, είχε το εντυπωσιακό υπέρ του 3-0 στις αρχές Μαρτίου του 2014 και ένα ακόμη διπλό, το 1-0 επίσης στις αρχές Μαρτίου του 2007. Και εκείνα τα διπλά του ΠΑΟ ήταν με τον Ολυμπιακό εντελώς βαθμολογικά αδιάφορο και βέβαιο πρωταθλητή.

Στα 15 τελευταία Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός έχει έρθει ένα διπλό

• Μία άλλη παράμετρος της σύγχρονης παράδοσης των ντέρμπι των δύο αιώνιων του ελληνικού ποδοσφαίρου όταν παίζουν με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό. Πραγματικά περίεργη αυτή και ίσως δηλωτική της πίεσης που έχει ο Ολυμπιακός για «οπωσδήποτε» και «πάση θυσία» νίκη όταν υποδέχεται τον Παναθηναϊκό.

• Στα εφτά τελευταία ντέρμπι τους που παίχτηκαν χωρίς κόσμο (λόγω τιμωρίας η, πανδημίας) στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός έχει πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες, αγγίζει δηλαδή το τέλειο από πλευράς αποτελεσμάτων. Στα πέντε τελευταία όμως ντέρμπι που παίχτηκαν με κόσμο στον Πειραιά, ο Ολυμπιακός έχει μηδέν νίκες, ο ΠΑΟ μία και τέσσερα παιχνίδια έληξαν ισόπαλα! Κάπως έτσι τελευταία φορά οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν το «τριφύλλι» με κόσμο στο γήπεδο τους πριν 7,5 ολόκληρα χρόνια! Ένα 3-0 στις 6 Νοεμβρίου του 2016.

• Και κάτι τελευταίο: η εβδομάδα που ξεκινάει από σήμερα, 10 Μαρτίου, φέρνει παραδοσιακά τα καλύτερα αποτελέσματα για τον Ολυμπιακό, όταν παίζει με τον Παναθηναϊκό, είτε εντός, είτε εκτός έδρας!
17.3.2019 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-1 (Γκερέρο)
13.3.2016 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 3-1 (Καμπιάσο, Ντα Κόστα Ιντέγε)
18.3.2012 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-1 (Αμπντούν)
11.3.1992 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 0-0 Κύπελλο
10.3.1991 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-1 (Αναστόπουλος)
16.3.1986 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-2 (Βαίτσης, Μητρόπουλος)
17.3.1974 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-1 (Υβ Τριαντάφυλλος)
11.3.1973 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 3-2 (Υβ, Λοσάντα, Αργυρούδης)

Το εκπληκτικό είναι ότι στις τρεις από τις νίκες του Ολυμπιακού, τα ντέρμπι διακόπηκαν στα τελευταία λεπτά (με τον Ολυμπιακό να προηγούνταν στο σκορ) εξαιτίας επεισοδίων από την πλευρά του ΠΑΟ. Τόσο το 1973, όσο και το 2012 και το 2019.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x