Κώστας Νικολακόπουλος

Στα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ οι ανατροπές είναι σπάνιο είδος. Και μετράει πολύ αν σκοράρει ο…ΠΑΟΚ!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το sport-fm.gr μία τελευταία προσέγγιση στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, δίνοντας και το ρεπορτάζ από τη σημερινή πρωϊνή προπόνηση.

* Δεν χωράει καμία αμφιβολία ως προς το ότι ο ΠΑΟΚ εδώ και χρόνια είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που δυσκολεύει τόσο πολύ τον Ολυμπιακό μέσα στο Καραϊσκάκη.

* Και ειδικότερα επί εποχής Μαρτίνς, θα μπορούσε κάποιος να επισημάνει. Υπό την έννοια ότι οι «ερυθρόλευκοι» 3,5 χρόνια με τον Πέδρο στον πάγκο τους έχουν μόλις τρεις ήττες από άλλες ελληνικές ομάδες! Μία από τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο (1-2), μία από τον ΟΦΗ στην Κρήτη (0-1) και μία από τη Λαμία στο Καραϊσκάκη (0-1, για το Κύπελλο). Από τον ΠΑΟΚ έχουν, όμως, έξι ήττες! Δύο στην Τούμπα και δη με δύο γκολ διαφορά η κάθε μία (3-1, 2-0), δύο στο Καραϊσκάκη (1-0) και δύο για το Κύπελλο, μία στον τελικό στο ΟΑΚΑ (2-1) και μία στην Τούμπα (3-2).

* Κατά την γνώμη μου, το αποψινό παιχνίδι μπορεί να έχει μία μεγάλη διαφορά σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο ντέρμπι του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη, το 0-0 με τον ΠΑΟ. Τότε, ο Ολυμπιακός προέρχονταν από το ονειρεμένο 3-0 μέσα στην Πόλη επί της Φενέρμπαχτσε και είχε εμφανιστεί εν πολλοίς «άδειος» κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο, γιατί τα είχε δώσει όλα στο ευρωπαϊκό παιχνίδι του. Τώρα, ο Ολυμπιακός προέρχεται από μία άλλη τριάρα, αλλά εις βάρος του, από την Άιντραχτ, σε ένα παιχνίδι που δεν φάνηκε να έφτασε στο 100% του. Νομίζω λοιπόν ότι έχει άλλο κίνητρο απόψε.

* Δεν ξέρω, μπορεί να είναι και δικαιολογία, όμως η εικόνα που τουλάχιστον «εσωτερικά» υπάρχει είναι ότι ο Ολυμπιακός στην Φρανκφούρτη είχε και το μυαλό του στο ντέρμπι, «κατά βάση γιατί υπήρξε υποσυνείδητα το παράδειγμα του 0-0 με τον ΠΑΟ, που λόγω Φενέρμπαχτσε η ομάδα δεν ήταν καλή». Με την «υπενθύμιση» ότι ο προπονητής έβγαλε από το 60’ τον Εμβιλά, από το 65’ τους Ελ Αραμπί και Καμαρά κι από το 76’ τους Μασούρα και Λαλά.
* Τέλος πάντων, αυτά θα τα δούμε στο γήπεδο απόψε. Αυτό το οποίο εγώ ξέρω, είναι ότι σε αυτά τα ντέρμπι, τον κυρίαρχο ρόλο παίζει το πρώτο γκολ. όποιος το βάλει, αποκτάει τεράστιο προβάδισμα.

* Για να καταλάβετε, εδώ και μία 12ετία…
ΜΕΣΑ στο Καραϊσκάκη, ο ΠΑΟΚ γλίτωσε την ήττα μόνο μία φορά όταν προηγήθηκε στο σκορ ο Ολυμπιακός! Ήταν το Γενάρη του 2011 σε ένα 1-1 για το Κύπελλο, όταν είχε ισοφαρίσει ο Βιεϊρίνια στο 82’, σε παιχνίδι που ο Ολυμπιακός είχε τρία δοκάρια! Αλλά κι ο Ολυμπιακός ανέτρεψε εις βάρος του σκορ μόνο μία φορά όταν προηγήθηκε στο σκορ ο ΠΑΟΚ! Ήταν τον Οκτώβρη του 2016, όταν με αυτογκόλ του Βαρέλα ισοφάρισε ένα γκολ του…Βαρέλα και πήρε το τρίποντο με 2-1 από γκολ του Μιλιβόγεβιτς στα τελευταία λεπτά.

ΜΕΣΑ στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός «γύρισε» παιχνίδι μόνο μία φορά όταν προηγήθηκε στο σκορ ο ΠΑΟΚ! Ήταν το Μάρτη του 2016 σε ένα 2-1 για το Κύπελλο (και τότε!), όταν ο Καμπιάσο κι ο Φουστέρ είχαν ανατρέψει το 1-0 υπέρ του ΠΑΟΚ, σε ένα παιχνίδι που διακόπηκε στο 82’ εις βάρος του ΠΑΟΚ! Σε αγώνες πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός έχει σώσει στην Τούμπα μία ισοπαλία, με τον ΠΑΟΚ να ανοίγει το σκορ: πέρυσι το 1-1 με το γκολ του Μπα στο 77’.

* Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, στα οκτώ παιχνίδια του που προηγήθηκε στο Καραϊσκάκη έχει εφτά νίκες κι εκείνη την ισοπαλία στο Κύπελλο. Ο δε ΠΑΟΚ στα έξι παιχνίδια του στα οποία προηγήθηκε στην Τούμπα έχει τέσσερις νίκες κι εκείνα τα άλλα δύο αποτελέσματα, την ισοπαλία και την ήττα. Να υπενθυμίσω δε ότι στον τελικό του κυπέλλου τον περασμένο Μάη, ο ΠΑΟΚ είχε ανοίξει το σκορ και το πήρε με 2-1, με γκολ στο 89’ στο ΟΑΚΑ! Κι είναι το δεύτερο παιχνίδι που κερδίζει τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια με γκολ στο 89’, καθώς το είχε κάνει και μέσα στο Καραϊσκάκη πρόπερσι, στα πλέι οφς του πρωταθλήματος.

* Αν το δούμε πιο συνολικά, σε αγώνες εντός κι εκτός έδρας, ο Ολυμπιακός προηγούμενος στο σκορ έχει 11 νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες (όλες ανώδυνες, σε ματς στα οποία δεν καίγονταν ο ίδιος). Κι ο ΠΑΟΚ, από την πλευρά του, προηγούμενος στο σκορ έχει εφτά νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες.

* Να προσέξουμε ότι οι έξι τελευταίες νίκες του Ολυμπιακού (και οι πέντε επί Μαρτίνς), είτε εντός, είτε εκτός έδρας, έχουν σημειωθεί επί του ΠΑΟΚ, όταν οι «ερυθρόλευκοι» δεν έφαγαν γκολ! Κάθε φορά που παραβιάστηκε η εστία τους, έστω μία φορά, ο ΠΑΟΚ πήρε αποτέλεσμα (έξι νίκες και δυό ισοπαλίες), μετά από εκείνο το 2-1 του Ολυμπιακού τον Οκτώβρη του 2016. Όπερ σημαίνει ότι εδώ και πέντε χρόνια έχει διαμορφωθεί μία ψυχολογία στον ΠΑΟΚ, ότι αν βάλει έστω ένα γκολ στον Ολυμπιακό, πιθανότατα θα κερδίσει η, στη χειρότερη δεν θα χάσει…

Στα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ οι ανατροπές είναι σπάνιο είδος

* Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, ένα σοβαρό ερώτημα για τον Ολυμπιακό είναι η κατάσταση του Εμβιλά, που την Πέμπτη στην Φρανκφούρτη ήταν στην αρχική ενδεκάδα για πρώτη φορά μετά από 35 ημέρες, από το 2-1 με την Άντβερπ στις 16 Σεπτέμβρη και φάνηκε ανέτοιμος να ανταποκριθεί.

* Ο Μαρτίνς, όπως είχα εξηγήσει…ευκρινώς πριν καν τον αγώνα με την Άιντραχτ, εδώ και καιρό φτιάχνει ενδεκάδα από 12 συγκεκριμένους παίκτες (Βατσλίκ, Σωκράτη, Σισέ, Ρεάμπτσιουκ, Εμβιλά, Μπουχαλάκη, Μαντί, Αγκιμπού, Μασούρα, Ελ Αραμπί, Τικίνιο) κι απλά αλλάζει τον δεξί μπακ (Καρμπόβνικ, Λαλά, Ανδρούτσο, έως και…Μπα). Και η τακτική αυτή έως την Φρανκφούστη τον είχε δικαιώσει, με έξι νίκες και μία ισοπαλία. Κατά μία λογική το ίδιο θα κάνει και απόψε.

* Όμως…Υπάρχει και κάτι άλλο που κάνει ο Πέδρο: όταν δεν παίζει καλά η ομάδα και δη όταν δεν φέρνει καλό αποτέλεσμα, επιλέγει να κάνει αλλαγές. Αρκετές. Μετά το 0-0 με τον Ατρόμητο είχε κάνει τρεις αλλαγές στην ενδεκάδα στο αμέσως επόμενο παιχνίδι. Μετά το 2-2 στην Σλόβαν είχε κάνει τέσσερις. Μετά το 2-2 στη Λούντογκορετς έξι! Μετά το 1-1 με τη Λούντογκορετς πέντε αλλαγές! Και μετά το 1-0 με τη Νέφτσι στο Καραϊσκάκη άλλες πέντε αλλαγές! Αυτή η «συνήθεια», λοιπόν, μας παραπέμπει σε κάμποσες αλλαγές απόψε. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον ποια λογική θα ακολουθήσει ο Πέδρο: τη λογική του τελευταίου διαστήματος «πάω πάντα με τους ίδιους» η, τη λογική «δεν πήγε καλά η ομάδα, κάνω αλλαγές».

* Αν θέλετε την γνώμη μου, μολονότι δεν του πήγε ούτε στο 0-0 με τον Ατρόμητο, ούτε στο 0-0 με τον ΠΑΟ, ο Πέδρο το σκέφτεται και για απόψε να ξεκινήσει και με Ελ Αραμπί και με Τικίνιο. Μόνο που το σκέφτεται με τον Τικίνιο φορ και τον Αραμπί αριστερό εξτρέμ, όπως είχε κάνει για το μισό β΄ ημίχρονο στο 0-0 τις προάλλες με τον ΠΑΟ και όπως είχε κάνει και πέρυσι προς το τέλος της σεζόν, με φορ τον Χασάν. Ο ενδοιασμός του έχει να κάνει με τις εναλλακτικές του αν το ματς στραβώσει. Εκεί δεν θα έχει άλλο φορ να βάλει…

* Παρεμπιπτόντως, ο Τικίνιο μετά τα τρία πολύ καλά παιχνίδια που είχε κάνει μέσα σε μία εβδομάδα, και τα τέσσερα «μαζεμένα» γκολ επί των Απόλλωνα, Αστέρα και Φενέρμπαχτσε, έχει μία κατακόρυφη πτώση. Με το ένα παιχνίδι να είναι χειρότερο από το άλλο. Δεν είναι ότι δεν έχει βάλει γκολ με τον ΠΑΟ, τον ΠΑΣ και με την Άιντραχτ, είναι η εικόνα του, πραγματικά απογοητευτική. Δεν ξέρω γιατί είναι έτσι, αλλά πρέπει να συνέλθει.

Στα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ οι ανατροπές είναι σπάνιο είδος

Τελευταία ώρα: Ο Μαρτίνς στη σημερινή πρωϊνή προπόνηση (κατά βάση δοκιμές σε στατικές φάσεις) στο Ρέντη μίλησε στους παίκτες του Ολυμπιακού και τους είπε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη για την ενδεκάδα! «Σας βλέπω όλους καλά, ακόμη δεν ξέρω για την ενδεκάδα. Να ξέρετε ότι όλους σας υπολογίζω». Είναι μάλλον η πρώτη φορά που ο Πέδρο δεν δείχνει "ενδεκάδα" με την ομάδα να έχει αποσυρθεί στο προπονητήριο του Ρέντη. Η αίσθηση που υπάρχει, πάντως, είναι ότι το ζυγίζει αν πρέπει να ξεκινήσει τον Γκάρι Ροντρίγκες η, να τον αφήσει για άσο στο μανίκι στον πάγκο...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x