Κώστας Νικολακόπουλος

Συμφέρει τον Ολυμπιακό, να γίνει και απόψε ροκ παιχνίδι;

Ο Κώστας Νικολακόπουλος προσπαθεί μέσα από το sport-fm.gr να απαντήσει, μεταξύ άλλων, σε ένα κρίσιμο ερώτημα για το αποψινό παιχνίδι του Ολυμπιακού.

• Μετά κι από το πρώτο ματς των δύο ομάδων, το 4-2 στο Καραϊσκάκη, αναπόφευκτα το ερώτημα είναι αν θα γίνει ανάλογο παιχνίδι, ροκ όπως λέμε, και στην αποψινή ρεβάνς. Αλλά κι αν βολεύει τον Ολυμπιακό ένα ροκ παιχνίδι, δηλαδή ένα παιχνίδι με πολλά η, αρκετά τέλος πάντων, γκολ κι από τις δύο ομάδες, μέσα στην Ολλανδία.

• Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Τουλάχιστον κρίνοντας από το παρελθόν του Ολυμπιακού στην Ευρώπη!

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι στα περισσότερα τέτοιου είδους παιχνίδια του τα αποτελέσματα είναι αρνητικά: Βλέπε 2-4 από Τότεναμ, 1-3 από Μίλαν, 1-3 από Ερυθρό Αστέρα, 2-3 από Γιουβέντους, 1-4 από Μπεσίκτας, 1-3 από Μπαρτσελόνα, 1-3 από Σπόρτινγκ, 2-4 από Ρεάλ, 1-3 από Λίβερπουλ, Άρσεναλ και Λιλ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όμως, και εντυπωσιακά υπέρ του αποτελέσματα: 3-2 στην Άρσεναλ, 3-1 στην Βρέμη, 2-2 στην Πόρτο, 2-2 στην Κορούνια, 4-2 στην Ανόρθωση, 2-2 στη Σαχτάρ.

ΕΙΝΑΙ λιγότερα τα καλά αποτελέσματα στα ροκ παιχνίδια και τα περισσότερα δεν είναι και…πρόσφατα. Από την άλλη, αναλύοντας τα αρνητικά αποτελέσματα διαπιστώνεις ότι είναι τέτοια τα σκορ που για απόψε είναι σκορ αποκλεισμού, με εξαίρεση ένα, το 2-3 από τη Γιουβέντους, που απλά επιβεβαιώνει τον κανόνα.

• Υπό αυτές τις συνθήκες, θα έλεγα ότι βάσει πιθανοτήτων ένα ροκ παιχνίδι κι απόψε, δύσκολα θα λειτουργούσε θετικά για μία πρόκριση υπέρ του Ολυμπιακού. Τα ροκ παιχνίδια μοιάζει να βολεύουν τον γηπεδούχο, τουλάχιστον όταν μιλάμε για παιχνίδια του Ολυμπιακού!

ΑΛΛΟ είναι να γίνει ένα παιχνίδι ροκ στο Καραϊσκάκη, όπως το 4-2 με την PSV η, Το 3-2 με την Ατλέτικο Μαδρίτης, το 3-1 με τη Μίλαν, την Άντερλεχτ, τη Μονπελιέ, την Ντόρτμουντ, την Άρσεναλ και την Μπέρνλι, το 4-2 με τη Μάλμε, ακόμη ακόμη το 2-2 με την Τότεναμ, την Ντινάμο Κιέβου, τη Ντνίπρο, και την Παρτίζαν. Το μοναδικό παιχνίδι-ροκ στο Καραϊσκάκη που ήταν πραγματικά κακό για τον Ολυμπιακό ήταν το 2-3 από την Σπόρτινγκ…

• Ατυχώς, πάντως, ασφαλείς εκτιμήσεις για αγώνα με την PSV είναι δύσκολο να κάνεις! Λόγω της φύσης της ομάδας. Εδώ την Κυριακή, που υποδέχθηκε την Φιτέσε, καλή φέτος, διεκδικήτρια ακόμη και της δεύτερης θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και εντελώς ντεφορμέ τον τελευταίο καιρό, έγινε ένα εντελώς απρόβλεπτο παιχνίδι.

Η Φιτέσε προηγήθηκε 0-1 και είχε και δύο δοκάρια στο α΄ ημίχρονο! Δηλαδή, εύκολα μπορούσε να λήξει 0-3 το ημίχρονο! Μέχρι το 60ο λεπτό, η PSV δεν μπορούσε καν να αντιδράσει. Όμως, στην τελευταία μισή ώρα, την έλιωσε τη Φιτέσε! Της έβαλε τρία γκολ, έστω μετά τα 85’ τα δύο, κι είχε κι άλλες τρεις ευκαιρίες για να σκοράρει! Την πρέσαρε απίστευτα, την έπιασε από το λαιμό και δεν την άφησε (!), κέρδισε όλες τις μπάλες, την πάτησε και κέρδισε 3-1.



• Θα χρειαστεί πραγματικά να είναι ο Ολυμπιακός απόψε καλός για να πάρει την πρόκριση. Κι ίσως και τυχερός και με διαιτησία που δεν θα του πάει κόντρα. H PSV είναι απίθανο να πάρει το πρωτάθλημα, έχει αποκλειστεί κι από το Κύπελλο κι ο ακριβοπληρωμένος προπονητής με τους επίσης ακριβοπληρωμένους παίκτες της αντιμετωπίζουν αυτό το παιχνίδι σαν μία σανίδα σωτηρίας. Να έχουν κι αυτοί κάτι να λένε, ότι μετά από οκτώ χρόνια η ομάδα αυτή θα ξαναπαίξει Μάρτιο στην Ευρώπη. Και πρέπει να δεχθούμε ότι στο γήπεδο τους είναι πολύ καλύτερη ομάδα απ΄ ότι εκτός έδρας. Ειδικά όταν σκοράρουν πρώτοι. Σε τέτοια συνθήκη έχουν μία αποτυχία, το 1-2 από την Γρανάδα, που το γύρισε στο β΄ ημίχρονο.

• Παρεμπιπτόντως, το αποψινό παιχνίδι θα είναι το τρίτο των δύο ομάδων με τον Μαρτίνς στον πάγκο! Τα δε δύο προηγούμενα έληξαν με τεσσάρες! Βλέπετε, το καλοκαίρι του 2018, στο ξεκίνημα του Πέδρο στον Ολυμπιακό, η ομάδα έκανε προετοιμασία στην Ολλανδία και το πιο σημαντικό φιλικό που είχε κλείσει ήταν ένα με την PSV. Με τελικό σκορ 4-0 για την ομάδα από το Άϊντχοβεν.
Μάλιστα, το αποτέλεσμα ήταν 0-0 έως το 67ο λεπτό με τον Ολυμπιακό να στέκεται καλά και να έχει και δοκάρι στο 62’ με κεφαλιά του Βούκοβιτς! Αρχίζει, όμως, τις αλλαγές ο Μαρτίνς, λόγω του φιλικού χαρακτήρα του αγώνα, βάζει κι η PSV ένα γκολ στο 67΄, κάνει μαζεμένες αλλαγές στο 68’ ο Πέδρο και μέσα σε χρόνο ντε τε το σκορ γίνεται 4-0 με τους Ολλανδούς να έχουν και δοκάρι! Είναι αυτό που λέμε, ότι δύσκολα βρίσκεις σταθερές σε αυτή την ομάδα, που είναι ικανή για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο.

• Αυτό που νομίζω ότι θα πρέπει να κοιτάξει ο Ολυμπιακός είναι να μην κάνει ό,τι έκανε στο πρώτο ματς! Τότε που έβαζε γκολ στους Ολλανδούς κι αντί να τους επιτεθεί για να τους βάλει κι άλλο, γύριζε πίσω και τελικά το έτρωγε αυτός το γκολ! Κι όμως η PSV είναι ομάδα που και εκτός έδρας, αλλά ακόμη κι εντός έδρας, όταν φάει γκολ, δύσκολα σηκώνει κεφάλι στα αμέσως επόμενα λεπτά.

ΕΤΣΙ της έβαλε η Γρανάδα τα δύο γκολ μέσα σε ένα δεκάλεπτο (57-66)!. Έτσι τη νίκη μέσα στο Άϊντχοβεν 3-1 κι η ΑΖ με δύο γκολ μέσα σε οκτώ λεπτά (3-1). Έτσι της έβαλε δύο γκολ κι ο ΠΑΟΚ μέσα σε μέσα λεπτά (4-13), προηγούμενος με 2-0, αλλά στη συνέχει δεν άντεξε την πίεση της κι έχασε 2-3. Το κλειδί σε εκείνο το ματς ήταν ότι η PSV μείωσε πολύ γρήγορα, στο 20’. Όπως έκανε και με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, όταν ισοφάρισε δύο φορές μέσα σε πέντε και τρία λεπτά αντίστοιχα. Ο Ολυμπιακός δυστυχώς στο πρώτο ματς έκανε αυτό που έπρεπε μόνο μετά το 4-2, τότε δηλαδή που πράγματι κυνήγησε το 5-2 και για ένα κλικ δεν το πέτυχε, ώστε απόψε να ήταν πιο άνετος.

ΒΕΒΑΙΑ, εδώ υπάρχει και μία άλλη λεπτομέρεια, ότι η PSV με την ίδια ευκολία που τρώει δύο γκολ μέσα σε πέντε-δέκα λεπτά, βάζει και δύο γκολ μέσα σε πέντε-δέκα λεπτά! Κάτι που γεύθηκε κι ο ΠΑΟΚ, δεχόμενος δύο γκολ στο 51΄και στο 53’ και χάνοντας έτσι με 2-3. Άρα, ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι προετοιμασμένος καλά γι΄ αυτό το ενδεχόμενο, καθώς μαθηματικά τουλάχιστον είναι απίθανο να κρατήσει το μηδέν, αν δούμε ότι η PSV φέτος έχει σκοράρει σε όλα τα παιχνίδια της, σε πρωτάθλημα, Κύπελλο κι Ευρώπη, εντός κι εκτός έδρας!



ΓΙ΄ ΑΥΤΟ και πραγματικά θα είναι πάρα πολύ σημαντικό ο Ολυμπιακός να κάνει τουλάχιστον ένα γκολ. Διότι, αν μείνει στο μηδέν, όπως έχει συμβεί σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια του επί ολλανδικού εδάφους (0-4, 0-2 και 0-0 με Άγιαξ, 0-0 με ΑΖ και 0-1 με Χέρενβεν), και με «δεδομένο» ότι η PSV θα πετύχει μίνιμουμ ένα γκολ, τότε ένα 2-0, έστω με δεύτερο γκολ προς το τέλος του παιχνιδιού, μπορεί να μην είναι μακριά σαν αποτέλεσμα (φτου φτου φτου μακριά από εμάς)…

• Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να επιτεθεί κι αυτός και έστω να κερδίσει κάποιες στατικές φάσεις, από τις οποίες μπορεί να σκοράρει. Στο δε αμυντικό κομμάτι, για τις ίδιες φάσεις, να εμφανιστεί πιο οργανωμένος. Έχω ακόμη στο μυαλό μου την «εικόνα» με το γκολ του Ζαχάβι με κεφαλιά από κόρνερ, το 2-2 ήταν, με τον Όλεγκ να είναι μόνος του στο πέναλτι και γύρω του τρεις Ολλανδούς κι ένα τέταρτο πιο πίσω να περιμένει για ριμπάουντ!

• Εκεί, πάντως, στην Κεντρική Ευρώπη, ο Ολυμπιακός έχει πάρει προκρίσεις, με αποτελέσματα όπως το 3-0 επί της Άντερλεχτ, τα 0-0 με τον Άγιαξ και την ΑΖ, αλλά και παλιότερα δύο 2-2 με την ελβετική Ξαμάξ και την αυστριακή Βιέννα!...

ΟΠΩΣ είμαι υποχρεωμένος να γράψω και το άλλο: σε εφτά παρτίδες που έχει βρεθεί αντίπαλος η PSV με ελληνικές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης τις έχει πετάξει έξω όλες! Τρεις τον ΠΑΟΚ, δύο την ΑΕΚ και δύο τον ΠΑΟ. Παρότι μάλιστα σε τέσσερις περιπτώσεις οι ελληνικές ομάδες είχαν καλό αποτέλεσμα στο πρώτο ματς (νίκες 4-1, 3-2, 1-0 κι ισοπαλία εκτός έδρας 1-1). Να δούμε τι θα κάνει ο Ολυμπιακός απόψε!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x