Κώστας Νικολακόπουλος

Τα λάθη του Ολυμπιακού με ΠΑΟ, η Σίτι δεν θα τα αφήσει…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από τo sport-fm.gr το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Σίτι, «μέσα» από το ντέρμπι με τον ΠΑΟ!

• Με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Σίτι που έρχεται μόνο για τη νίκη προκειμένου να διασφαλίσει την πρώτη θέση στον όμιλο (την διεκδικεί και η Πόρτο), ο Ολυμπιακός των τόσων πολλών και σημαντικών απουσιών νομίζω ότι δεν έχει άλλο τρόπο επιβίωσης αύριο το βράδυ: πρέπει να αποφύγει τα λάθη. Δεν αρκεί, αυτή τη φορά, να παίξει μπάλα-μπάλα παίζει ο Ολυμπαικός όποιον αντίπαλο κι αν έχει. Μόνο που τώρα αν κάνει τα λάθη που π.χ. έκανε το Σάββατο με τον Παναθηναϊκό (και που δεν ήταν και πολλά…), θα κινδυνεύσει πολύ άσχημα.

• Τα λάθη των παικτών του Ολυμπιακού στο ντέρμπι των αιώνιων δεν ήταν πολλά, όμως ήταν χτυπητά. Και σοβαρά…

Ο ΣΑ έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του στο 27’ σε μία ουσιαστικά ακίνδυνη σέντρα του Κουρμπέλη από πλάγια. Κι ήταν τυχερός, γιατί έτσι όπως βάλει το σώμα του ο Μακέδα, δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί το λάθος του.

Ο ΚΟΥΡΜΠΕΛΗΣ βρέθηκε στο 33΄, στην εκτέλεση κόρνερ του Χατζηγιοβάννη, να πηδάει μόνος του στην περιοχή και να αστοχεί σε κεφαλιά από άριστη θέση για γκολ. Ο Σεμέδο, μπροστά του, κι ο Ραφίνια, πίσω του, αδράνησαν εντελώς. Επί της ουσίας έμειναν καρφωμένοι στις θέσεις τους.

Ο ΧΑΤΖΗΓΙΟΒΑΝΝΗΣ βρέθηκε στο 51’ σε πολύ επικίνδυνη, για σουτ η, για σέντρα, θέση από δεξιά-ήταν οφσάϊντ γιατί άργησε ελάχιστα ο Χαβιέ να του περάσει την πάσα, αλλά εκεί που πρέπει να σταθούμε είναι στο πόσο άδειος εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός τον άξονα, σε αυτή την αντεπίθεση του ΠΑΟ. Ολόκληρη «τρύπα» υπήρξε στο κέντρο, πολύ απλά γιατί ο Εμβιλά βρέθηκε αυτή τη φορά εκτός φάσης και ουδείς τον κάλυψε.

Ο ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ στο 56΄πήρε κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι με όλη την άνεση του σε άλλη εκτέλεση κόρνερ του Χατζηγιοβάννη. Τυχερός ο Ολυμπιακός γιατί αστόχησε και δη πολύ.

Ο ΣΑΝΤΣΕΖ σούταρε άστοχα έξω από την περιοχή στο 61’, με τον Σα εκτός θέσης, γιατί είχε κάνει έξοδο χωρίς λόγο μακριά από την εστία του, την στιγμή που έδιωχνε με κεφαλιά την μπάλα ο Σισέ. Και δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυό τους δεν συνεννοούνται και πάνε κι οι δύο πάνω στην μπάλα. Τουλάχιστον σε άλλα δύο παιχνίδια έχει γίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Ο ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ στο 85’ μπόρεσε να φτάσει με όλη του την άνεση στην περιοχή του Ολυμπιακού, γιατί πρώτον ο Μπουχαλάκης γύρισε πολύ χαλαρά την μπάλα στον Σισέ και δεύτερον γιατί ο Σισέ πήγε τυφλά πάνω στην μπάλα διώχνοντας με σουτ όχι δεξιά, όχι αριστερά, αλλά πάνω στον αντίπαλο του. Κι εδώ οι «ερυθρόλευκοι» στάθηκαν τυχεροί, γιατί ο μέσος του ΠΑΟ δεν πάσαρε αριστερά του στον ολομόναχο Καρλίτος, αλλά καθυστέρησε και κόπηκε από τον Ραφίνια.

• Ναι, ο Ολυμπιακός δεν έφαγε γκολ, κι αυτό μετράει. Αλλά δεν τα έφαγε γιατί τα έχασαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού Πιστεύει κανείς ότι σε παρόμοιες φάσεις θα χάσουν τις ευκαιρίες οι παίκτες της Σίτι; Να θυμίσω ότι στο πρώτο ματς, η Σίτι είχε τέσσερις πέντε καθαρές ευκαιρίες-κι έβαλε τρία γκολ…

• Και να γράψω και το άλλο: το μεγαλύτερο λάθος που είδα από τον Ολυμπιακό το Σάββατο; Με το που κάνει τη σέντρα ο Παναθηναίκός μετά το γκολ του Φορτούνη, η άμυνα του Ολυμπιακού έχει μία απαράδεκτα άναρχη διάταξη, τόσο κακή που απλά χρειάζονταν μία καλή πάσα από τον παίκτη του ΠΑΟ που πήρε την μπάλα μετά τη σέντρα που έκαναν οι δύο συμπαίκτες του, προς τον Χουανκάρ που βγήκε στην πλάτη του Ντρέγκερ.

Λίγο καλή να ήταν η πάσα, ο Χουανκάρ θα ήταν φάτσα με τον Σα! Μιλάμε για μία αμυντική συμπεριφορά ακατανόητη από πλευράς των τεσσάρων αμυντικών του Ολυμπιακού, που για ένα άγνωστο λόγο βγήκαν να παίξουν άμυνα τόσο ψηλά, επαναλαμβάνω την στιγμή που ο ΠΑΟ έκανε σέντρα για το 1-0! Με τον Σεμέδο να έχει φτάσει στη μεσαία γραμμή!

• Πιο συγκεκριμένα, δύο πράγματα για τον Σισέ και τον Μπουχαλάκη.

Ο ΣΙΣΕ ήταν πάρα πολύ καλός το Σάββατο. Καθάρισε μόνος του κρίσιμες φάσεις, έδιωξε μπάλες στην περιοχή του Σα όταν χρειάστηκε, βγήκε πρώτος στις φάσεις, αλλά για πρώτη ίσως φορά ήταν και τόσο καλός στις μεταβιβάσεις, τόσο στις μακρινές, όσο και στις κοντινές. Έδινε με ψυχραιμία την μπάλα και έτσι ξεκινούσαν επιθέσεις για τον Ολυμπιακό. θα μπορούσα να του κάνω κριτική γιατί στις δύο σέντρες του ΠΑΟ από τα αριστερά και τις ευκαιρίες των Χατζηγιοβάννη και Μακέδα στην μικρή περιοχή του Σα δεν αντέδρασε με τον καλύτερο τρόπο. Αλλά αυτές ήταν δύο δύσκολες φάσεις. Αυτό όμως που έκανε στην φάση του Μαουρίσιο, να διώξει στέλνοντας τόσο άγαρμπα την μπάλα πάνω του, ήταν ασυγχώρητο. Και μόνο εκ τύχης δεν μουτζούρωσε την όντως πολύ καλή απόδοση του…Παρεμπιπτόντως, εγώ πριν το ματς είχα πει ότι έπρεπε να ξεκινήσει ως βασικός ο Μπα, αλλά ο Σισέ με την εν γένει απόδοση του δικαίωσε τον Μαρτίνς για την επιλογή του.

Ο ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗΣ εξακολουθεί να είναι ένας υπερπολύτιμος παίκτης για τον Ολυμπιακό. Η ικανότητα του να βγάζει καλές πάσες με το αριστερό του πόδι και να συνδυάζεται με τον Μασούρα είναι πολύ σημαντική παράμετρος επιθετικά για την ομάδα-έτσι ξεκίνησε η ευκαιρία του Ραντζέλοβιτς στο 42’. Η πάσα του στον Ανδρούτσο στο 93’ ήταν εκπληκτικά έξυπνη κι έβγαλε φάση από το πουθενά. Και βοήθησε, όπως πάντα, κι ανασταλτικά, με τα κοψίματα του.
Ωστόσο, δεν σταματάει το ίδιο λάθος, να χάνει εύκολα μπάλες. Έτσι ήρθε το λάθος στη φάση του Μαουρίσιο στο 85’, έτσι υποχρεώθηκε να παίξει με κίτρινη κάρτα ο Εμβιλά από το 34’, έτσι πούλησε κι άλλες μπάλες. Αν γίνει αυτό και αύριο, μαθηματικά θα συμβεί ό,τι με την Πόρτο, στο 0-1. Κρίμα, να προσπαθεί τόσο πολύ, να δίνει τόσα στην ομάδα και να μην το κόβει αυτό το κουσούρι. Και νομίζω ότι και στην ευκαιρία του Μακέδα, έπρεπε να πιέσει περισσότερο, να πάει πιο αποφασιστικά πάνω στην φάση, πάνω στη σέντρα του Ζαγαρίτη. Χαλαρά πήγε.



• Κάτι ακόμη για τον Σεμέδο: όσο το παιχνίδι με τον ΠΑΟ πήγαινε προς το τέλος του κι ο Ολυμπιακός έμοιαζε να υποφέρει, ο Πορτογάλος έδωσε αρκετές λύσεις. Σήκωσε ανάστημα. Αυτό ήταν καλό. Όπως κι ότι γενικά κυκλοφόρησε καλά την μπάλα από πίσω. Νομίζω όμως ότι υπερέβαλε και στις ντρίμπλες και στις πάσες. Του «βγήκαν», βέβαια, και έγινε μάγκας, αλλά δεν ξέρω αν θα ήταν το πιο σοφό να τα επαναλάβει και με τη Σίτι, τέτοια ρίσκα.

• Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί κόντρα στη Σίτι έξυπνο παιχνίδι και πάνω απ΄ όλα όχι λάθη-καλύτερα να μην είναι τόσο καλός, παρά να κάνει λάθη λέω εγώ! Ο Φορτούνης κι ο Μασούρας, που έχουν ένα θέμα σε αυτό το κομμάτι, οφείλουν να το διαχειριστούν καλύτερα-εννοώ αυτό που χάνουν ενίοτε εύκολα την μπάλα, δίνοντας αντεπίθεση στον αντίπαλο.

• Όπως θα χρειαστεί και τον Σα να κάνει ό,τι και με τον ΠΑΟ, τις τρεις φορές που βγήκε στον αέρα και καθάρισε φάσεις, βοηθώντας πάρα πολύ την άμυνα του…

Άσχετο:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x