Κώστας Νικολακόπουλος

Τα μεγάλα μυστικά των ντέρμπι αιωνίων με φιλοξενούμενο τον Ολυμπιακό!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr τα «μυστικά» των ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακού!

• Ένα ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είναι πάντοτε γεμάτο από στοιχεία. Το σημερινό μάλιστα συμπίπτει με την διεξαγωγή του μετά από αρκετό καιρό στη Λεωφόρο, εκεί όπου οι «πράσινοι» έχουν κερδίσει και τα τρία τελευταία παιχνίδια τους με τους «ερυθρόλευκους» (1-0, 1-0, 2-1). Σε αντίθεση με το ΟΑΚΑ, όπου η πιο πρόσφατη νίκη τους χρονολογείται το 2006 με ένα αυτογκόλ του Κωστούλα!

• Σίγουρα ο Παναθηναϊκός έχει ένα τεράστιο κίνητρο: να γίνει η πρώτη ομάδα που κερδίζει τον Ολυμπιακό μακριά από το Καραϊσκάκη εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια! Από τον Φλεβάρη του 2019 κι εκείνο το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-1. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός με τον Μαρτίνς στον πάγκο δεν έχει χάσει αυτά τα τρία χρόνια από τον ΠΑΟ, έχοντας τρεις νίκες και μία ισοπαλία εντός έδρας και μία νίκη και δύο ισοπαλίες εκτός έδρας. Με τη διαφορά ότι σήμερα οι δύο ομάδες θα παίξουν για πρώτη φορά στη Λεωφόρου, που είναι μία έδρα με ιδιαίτερες συνθήκες κι αυτό κάνει ίσως πιο απρόβλεπτο το παιχνίδι.

• Ο Μπόλονι, από την πλευρά του, έχοντας τρεις ήττες από τον Ολυμπιακό τις τρεις φορές που τον έχει αντιμετωπίσει στοπ ελληνικό πρωτάθλημα (ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-1, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-2 και Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-0) σίγουρα θέλει να σπάσει αυτό το αρνητικό σερί. Και στην Ευρώπη άλλωστε μία φορά που είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, σε φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ, βρέθηκε χαμένος, αφού ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει την Σταντάρ Λιέγης, έστω με νίκη 1-0 στο 90’ στο Καραϊσκάκη και ήττα 0-2 στο Βέλγιο. Αυτή την εποχή, όμως, ο ΠΑΟ του Μπόλονι είναι στα καλύτερα του, αφού μετά από εκείνη την ήττα του 0-1 στο Καραϊσκάκη στον α΄ γύρο από τον Ολυμπιακό έχει σε 12 αγωνιστικές εννιά νίκες, δύο ισοπαλίες και μόλις μία ήττα, στην Τούμπα.

• Ασφαλώς κι ο Ολυμπιακός θα ήθελε να συνεχίσει και το αήττητο που διατηρεί στο φετινό πρωτάθλημα και το οποίο άντεξε και στην Τούμπα (1-1 με τον ΠΑΟΚ) και στο ΟΑΚΑ (1-1 με την ΑΕΚ) και στο Χαριλάου (2-1 τον Άρη), δηλαδή στις τρεις ομάδες που τον ακολουθούν στη βαθμολογία. Η τέταρτη ομάδα που τον ακολουθεί είναι ο Παναθηναϊκός και να δούμε αν ο Ολυμπιακός μπορέσει κι αποφύγει ό,τι είχε πάθει το 2016..

• Τότε που ακριβώς ίδια εποχή, 13 Φλεβάρη ήταν, αλλά και ακριβώς ίδια αγωνιστική, 22η (!), έδινε εκτός έδρας ντέρμπι, ενώ ήταν αήττητος. Ο Ολυμπιακός μάλιστα τότε είχε 20 νίκες και μία ισοπαλία (τώρα έχει 18 νίκες και τρεις ισοπαλίες) και διαφορά 19 βαθμών από την ΑΕΚ (όπως έχει και τώρα διαφορά 19 βαθμών από τον ΠΑΟ)! Κι έπαιζε με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ κι έχασε 0-1, με μία άθλια διαιτησία, Έλληνα ρέφερι, που τον είχε υποχρεώσει να τελειώσει το ματς με εννιά παίκτες. Οι συμπτώσεις είναι…διαβολικά πολλές με το σημερινό ΠΑΟ-Ολυμπιακός και για να είμαι ειλικρινής δεν μου αρέσουν καθόλου. Και τότε, βλέπετε, ο Ολυμπιακός, με επίσης Πορτογάλο προπονητή, τον Μάρκο Σίλβα, αμέσως μετά από εκείνο το ντέρμπι έδινε τον πρώτο αγώνα του για τα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ, με μία ομάδα του επιπέδου της ολλανδικής PSV, τη βελγική Άντερλεχτ, από την οποία μάλιστα είχε αποκλειστεί στην παράταση (0-1 έξω, 1-0 μέσα και 1-2 στην παράταση)…

• Δεν χρειάζεται να είσαι πολύ ευφυής για να εικάσεις ότι ο Παναθηναϊκός θα πάει το παιχνίδι στη δύναμη, έχοντας υπόψιν του ακριβώς και το ματς Ολυμπιακού-PSV κι άρα την προσδοκία ότι οι Πειραιώτες θα είναι «προσεκτικοί» για να μην έχουν απώλειες, την στιγμή μάλιστα που μόλις χθες είχαν το πρόβλημα με τον Εμβιλά. Κι αυτό το παιχνίδι μπορεί να αποδειχθεί κι ένα τεστ για τους παίκτες του Ολυμπιακού ακριβώς για το κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθούν και σε τέτοιες συνθήκες, δηλαδή δυναμικού παιχνιδιού από ομάδα που παίζει άμεσο ποδόσφαιρο και δη σε δύσκολες καιρικές και γηπεδικές συνθήκες.



• Μακάρι να πέσω έξω, αλλά θεωρώ πολύ δύσκολο το παιχνίδι, ειδικά αν ο προπονητής και όλο το σταφ στο Ρέντη δεν πείσει τους «ερυθρόλευκους» ότι απόψε πρέπει να είναι και καλοί, αλλά και αποφασιστικοί. Και με ποιότητα, αλλά και με καρδιά. Εξάλλου, ούτως η, άλλως, αυτά τα ντέρμπι με τον ΠΑΟ, ανεξαρτήτως έδρας, κρίνονται πάντοτε σε μία λεπτομέρεια. Να υπενθυμίσω ότι εδώ και κάποια χρόνια, με εξαίρεση το περσινό 3-0 για τα πλέι οφς στο Καραϊσκάκη, όπου ο ΠΑΟ είχε πάει με πάρα πολλά προβλήματα, όλα τα υπόλοιπα (εννιά στα δέκα δηλαδή!) ντέρμπι αιωνίων είναι under και κρίνονται σε μία κλωστή: οι τρεις νίκες του Ολυμπιακού είναι με 1-0, οι δύο νίκες του ΠΑΟ είναι επίσης με 1-0 και δύο παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα 1-1, 1-1, 1-1 και 0-0!

• Ο Ολυμπιακός έχει μία υπεροχή: στα οκτώ τελευταία έχει τέσσερις νίκες και τέσσερις ισοπαλίες. Στα δέκα τελευταία έχει όμως και δύο ήττες. Γενικά εδώ και μία δεκαετία, επί εποχής Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός έχει δέκα νίκες κι ο ΠΑΟ πέντε, με ισόπαλα τα άλλα εφτά ματς. Γενικότερα, όμως, τα ΠΑΟ-Ολυμπιακός έχουν τεράστια ισορροπία, με 18 νίκες για κάθε ομάδα (η μία του Ολυμπιακού άνευ αγώνος) και 26 ισοπαλίες. Ειδικά, όμως, στη Λεωφόρο ο Ολυμπιακός κερδίζει παραδοσιακά με μεγάλη δυσκολία. Μία το 2013 με το γκολ του Μήτρογλου στο τελευταίο λεπτό, ενώ οι άλλες δύο πιο…πρόσφατες ήταν το…1980 και το 1983 επίσης με 1-0, με τα γκολ των Κουσουλάκη κι Εσταβίγιο αντίστοιχα. Βέβαια, δεν έχουν γίνει και πάρα πολλά παιχνίδια έκτοτε στην παραδοσιακή έδρα του ΠΑΟ, αλλά γενικά ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται εκεί μέσα.

• Το δε πιο μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο ειδικότερα και στα εκτός έδρας ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό γενικότερα είναι ότι δεν μπορεί να ανατρέψει εις βάρος του σκορ. Αν φάει πρώτος γκολ από τον ΠΑΟ, αποτελεί σπάνιο φαινόμενο να κερδίσει. Το έκανε μία φορά, όταν είχε την καλύτερη ίσως ομάδα της σύγχρονης ιστορίας του, κερδίζοντας 4-2 τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ, ενώ έχανε 0-2 το 1998! Ποτέ άλλοτε, όμως. Από εκεί και πέρα, δεν είναι και πολλές οι φορές που έστω ισοπαλία σώζει ο Ολυμπιακός άμα δεχθεί πρώτος γκολ από τον ΠΑΟ, πάντοτε εκτός έδρας. Στις 15 πλέον πρόσφατες τέτοιες περιπτώσεις, ο ΠΑΟ έχει δέκα νίκες, ο Ολυμπιακός εκείνη του 1998 και τέσσερα ματς έληξαν ισόπαλα: 2-2 το 2012 στο ΟΑΚΑ, 2-2 ξανά το 2004 στη Λεωφόρο, 1-1 το 2002 στη Λεωφόρο κι 1-1 το 1986 στο ΟΑΚΑ.

• Τι συμβαίνει τώρα όταν ο Ολυμπιακός προηγείται αυτός με 1-0 εκτός έδρας επί του ΠΑΟ; Σίγουρα έχει τον πρώτο λόγο: 13 οι νίκες του (αυτά τα τρία 1-0 που μνημόνευσα παραπάνω), δύο του ΠΑΟ (μία στη Λεωφόρο, το 3-2 το 2003) και έξι οι ισοπαλίες (μία στη Λεωφόρο, το 1982). Γενικά είναι πολλές οι ισοπαλίες των δύο ομάδων και δη με 0-0.

• Μπορεί κάποιος να προσέξει ότι μέσα στη Λεωφόρο ο Ολυμπιακός δεν έχει ποτέ γυρίσει παιχνίδι! Να έχανε δηλαδή 0-1 και τελικά να κέρδισε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x