Κώστας Νικολακόπουλος

Τη βραδιά του 1-4 από τη Μακάμπι, μπήκαν οι βάσεις της πρόκρισης για το 6-1 του Ολυμπιακού!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον μυθικό θρίαμβο του Ολυμπιακού κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα.

• Το έκανε λοιπόν ο Ολυμπιακός! Για πρώτη φορά στη σύγχρονη εκδοχή των Κυπέλλων Ευρώπης έφτασε στους «8» μίας διοργάνωσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Κόνφερενς Λιγκ.

• Το είχε κάνει στη δεκαετία του ’90 σε πιο υψηλό επίπεδο, παίζοντας στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων με την Ατλέτικο Μαδρίτης το 1993 (1-1 μέσα, 1-3 έξω) και στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Γιουβέντους το 1999 (1-2 έξω, 1-1 μέσα). Μεγάλες επιτυχίες ήταν, αλλά υπό άλλες συνθήκες, υπό την έννοια ότι τότε λ.χ. για να πας στους «8» του Κυπελλούχων ήταν αρκετές μόνο δύο προκρίσεις, ενώ και για να φτάσεις στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν αρκετή μία πρόκριση από τη φάση των ομίλων.

• Εδώ και πάνω από μία 20ετία τα πράγματα έχουν αλλάξει, τα παιχνίδια είναι πολύ περισσότερα και είδαμε ότι για να παίξει τώρα ο Ολυμπιακός στους «8» του Κόνφερενς Λιγκ έδωσε μία σειρά 14 αγώνων (!), αρχίζοντας από δύο προκριματικές φάσεις Γιουρόπα Λιγκ το περασμένο καλοκαίρι, συνεχίζοντας με τη φάση των ομίλων της διοργάνωσης το φθινόπωρο και καταλήγοντας στις προκρίσεις των νοκ άουτ του Κόνφερενς Λιγκ αυτό το δίμηνο.

• Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι ο Ολυμπιακός κάποια στιγμή θα το κατάφερνε, αφού ειδικά με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο τιμόνι από την πρώτη στιγμή έψαχνε το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη.

Τη βραδιά του 1-4 από τη Μακάμπι, μπήκαν οι βάσεις της πρόκρισης για το 6-1 του Ολυμπιακού

Θα μπορούσε εύκολα να είχε φτάσει στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ το 2012, αλλά με ένα απίθανο τρόπο η ομάδα τότε του Βαλβέρδε αποκλείστηκε στο Καραϊσκάκη από τη Μέταλιστ με σύνολο γκολ 2-2, παρότι μέχρι το 80ο λεπτό της ρεβάνς το σκορ ήταν 2-0 υπέρ του!

Δεν ήταν καθόλου μακριά να φτάσει στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 2014, όταν η ομάδα του Μίτσελ είχε τσακίσει στο πρώτο παιχνίδι στο Καραϊσκάκη 2-0 τη Γιουνάιτεντ, αλλά στη ρεβάνς ένα χατ τρικ του Ολλανδού Φαν Πέρσι είχε σβήσει το όνειρο.

Θα μπορούσε έστω να το είχε κάνει το 2020, να φτάσει στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ, όταν η ομάδα του Μαρτίνς βρήκε εμπόδιο της μία αισχρή πολωνική διαιτησία και μόνο έτσι δεν μπόρεσε να περάσει το εμπόδιο της Γουλβς (1-1 μέσα, 0-1 έξω), αφού προηγουμένως είχε αποκλείσει την Άρσεναλ με διπλό μέσα στο Λονδίνο.

Δεν πειράζει, έγινε τώρα! Και με τέτοιο τρόπο που θα τη μελετάμε την πρόκριση στο μέλλον για πάρα πολλά χρόνια. Με στιλ μοναδικό, Ολυμπιακό, θρυλικό!

• Αυτή τη φορά έμελλε να μην μπορούσε να σταματήσει τίποτα τον Ολυμπιακό από το να γράψει ιστορία. Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ δεν επηρεάστηκε ούτε από το εις βάρος της πέναλτι στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου και μπόρεσε κι έκανε τη μυθική ανατροπή, διαγράφοντας χθες το βράδυ με το απίστευτο 6-1 εκείνο το 1-4 της περασμένης Πέμπτης μέσα στο Καραϊσκάκη, παίρνοντας επιτέλους και την πρώτη πρόκριση μετά την Πέμπτη προσπάθεια (!) απέναντι σε ομάδα του Ισραήλ!

Τη βραδιά του 1-4 από τη Μακάμπι, μπήκαν οι βάσεις της πρόκρισης για το 6-1 του Ολυμπιακού

• Αν θέλετε την γνώμη μου, ακριβώς εκείνο το βράδυ του 1-4, μπήκαν οι βάσεις της τρομακτικής χθεσινής επιτυχίας! Τότε, που όλοι ήταν με σκυμμένα τα κεφάλια κι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε την μεγάλη κίνηση να συμφωνήσει με τον Μεντιλίμπαρ την παραμονή του Βάσκου προπονητή και τη νέα σεζόν! Εάν δεν είχε την σοφία ο πρόεδρος του Ολυμπιακού να προχωρήσει σε μία τέτοια επιλογή πρωτοφανούς στήριξης, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα έρχονταν η χθεσινή μοναδική, μαγική βραδιά…

• Παρεμπιπτόντως, μπορεί να είχε κρατηθεί εντός των τειχών, αλλά για την προηγούμενη πρόκριση επί της Φέρεντσβαρος, σε συνδυασμό με το διπλό στην Τούμπα, ο Μαρινάκης είχε πριμοδοτήσει την ομάδα με μισό εκατομμύριο Ευρώ, δείχνοντας ότι περίμενε κι αυτός μία σπίθα από την ομάδα για να την ανταμείψει και να της δώσει κάθε κίνητρο παραπάνω.

• Κατά τα άλλα, ποιός ξέρει πλέον. Τώρα, που...ζηλέψαμε από την φοβερή και τρομερή Κ19, μπορεί το ποδόσφαιρο να θέλει και την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού πολύ ψηλά φέτος στην Ευρώπη!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x