Κώστας Νικολακόπουλος

Τι δείχνουν για απόψε τα αποτελέσματα του Μαρτίνς με Γάλλους και… Πορτογάλους!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Μαρσέϊγ από μία διαφορετική σκοπιά!

· Όποιος διαβάζει σχόλια του γαλλικού και του πορτογαλικού Τύπου, με αφορμή την έναρξη του Τσάμπιονς Λιγκ και την παρουσία του Ολυμπιακού στον όμιλο με τη Μαρσέίγ και την Πόρτο, ένα πράγμα βλέπει πιο ξεκάθαρο από κάθε τι άλλο: την βεβαιότητα Γάλλων και Πορτογάλων ειδικών του ποδοσφαίρου, ότι αλλιώς θα ήταν ο Ολυμπιακός με κόσμο στο γήπεδο του και αλλιώς θα είναι τώρα…

· «Γλιτώνει η Μαρσέϊγ την κόλαση του Πειραιά», σχολιάζουν στη Γαλλία… «Καμία σχέση η πίεση που θα ένιωθε η Πόρτο στο Καραίσκάκη με τον κόσμο του Ολυμπιακού στις εξέδρες σε σχέση με την πίεση που θα έχει τώρα», σχολιάζουν στην Πορτογαλία. Είναι οφθαλμοφανές ότι ο Ολυμπιακός ξεκινάει με ένα σοβαρό χάντικαπ, την δύναμη της έδρας.

· Επειδή, όμως, είναι Ολυμπιακός και παίζει 20 χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ…Και επειδή μας έχει συνηθίσει σχεδόν κάθε χρόνο σε υπερβάσεις…Και επειδή και τις δύο φορές στο παρελθόν που έπαιξε κεκλεισμένων των θυρών δεν έχασε (1-1 με Λάτσιο το 2008 κι 1-1 με τη Γουλβς πέρσι)…Ας περιμένουμε πάλι έναν Ολυμπιακό ανταγωνιστικό, που θα τα δώσει όλα και με λίγη τύχη ίσως φέρει κι ένα καλό , ενδεχομένως και το καλύτερο, αποτέλεσμα!

· Το ζητούμενο κατά την γνώμη μου είναι να αποφύγει ο Ολυμπιακός αυτό που έγινε στην πρεμιέρα του 2017, όταν είχε ηττηθεί από την Σπόρτινγκ με 2-3. Και τότε η Σπόρτινγκ ήταν η ομάδα από το δ΄ γκρουπ δυναμικότητας, όπως είναι τώρα η Μαρσέϊγ. Κι όταν ξεκινάς με ήττα εντός έδρας από την ομάδα του δ΄ γκρουπ δυναμικότητας αναπόφευκτα μετά το πράγμα γίνεται πάρα πολύ δύσκολο και από πλευράς προγράμματος και από πλευράς ψυχολογίας και από όλα. Αντίθετα, έστω με ισοπαλία παραμένεις ζωντανός για την πρόκριση, έχοντας μπροστά σου πέντε ακόμη αγωνιστικές και ξέροντας ότι είσαι ισόβαθμος με τη Μαρσεϊγ και ενδεχομένως έχεις από κάτω σου την Πόρτο, αν, λογικά, χάσει στο Μάντσεστερ από τη Σίτι…

· Ας δούμε, όμως, το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Μαρσέϊγ από μία άλλη σκοπιά! Τι έχει κάνει στην καριέρα του ο Πέδρο Μαρτίνς κόντρα σε γαλλικές ομάδες! Αλλά και τι έχει κάνει κόντρα σε Πορτογάλους προπονητές στα Κύπελλα Ευρώπης! Διότι έχουν κι αυτά τη σημασία τους…

· Είναι λοιπόν η τρίτη φορά που ο Μαρτίνς θα τεθεί αντιμέτωπος με γαλλική ομάδα. Τις δύο προηγούμενες είχε δώσει μεγάλες μάχες με την εκάστοτε ομάδα του!

Το φθινόπωρο του 2012 στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ με τη Μαρίτιμο είχε αντίπαλο την Μπορντό. Ήρθε ισόπαλος εντός έδρας 1-1 (προηγήθηκε κι ισοφαρίστηκε) και έχασε 0-1 (με γρήγορο γκολ) εκτός έδρας. Στο φινάλε η Μπορντό τερμάτισε πρώτη κι η Μαρίτιμο τρίτη κι αποκλείστηκε.

Το φθινόπωρο του 2017 στους ομίλους ξανά του Γιουρόπα Λιγκ με την Γκιμαράες είχε αντίπαλο τη Μαρσέϊγ! Έχασε εκτός έδρας 1-2 (παρότι προηγήθηκε γρήγορα) και νίκησε 1-0 εντός έδρας (με γκολ στα τελευταία λεπτά). Στο φινάλε η Μαρσέϊγ τερμάτισε δεύτερη και προκρίθηκε και η Γκιμαράες τέταρτη κι αποκλείστηκε, αν και ήταν στο κόλπο της πρόκρισης μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

Συνεπώς, ο απολογισμός του Μαρτίνς κόντρα σε γαλλικές ομάδες είναι μία νίκη και μία ισοπαλία εντός έδρας και δύο ήττες στο γκολ εκτός έδρας. Κοινώς, αν διατηρηθεί η παράδοση, ο Ολυμπιακός απόψε δεν χάνει από τη Μαρσέϊγ!

· Είναι όμως κι η τρίτη φορά που ο Μαρτίνς θα τεθεί αντιμέτωπος με Πορτογάλο προπονητή στα Κύπελλα Ευρώπης! Τις δύο προηγούμενες επίσης είχε δώσει τεράστιες μάχες, από τον πάγκο μάλιστα του Ολυμπιακού!

Το φθινόπωρο του 2019 στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είχε αντίπαλο την Τότεναμ του Μουρίνιο στη ρεβάνς στο Λονδίνο (στο Καραίσκάκη ήταν ο Ποτσετίνο). Έχασε ο Ολυμπιακός 2-4, παρότι προηγήθηκε 2-0 έως το τελευταίο λεπτό του α΄ ημιχρόνου, ενώ έως και το 75ο λεπτό το σκορ ήταν 2-2.

Το Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2010 στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ είχε αντίπαλο τη Γουλβς του Νούνο Εσπίριτο Σάντος. Εντός έδρα ςο Ολυμπιακός έφερε 1-1, αν και προηγήθηκε 1-0 παίζοντας με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Σεμέδο, ενώ εκτός έδρας έχασε 0-1 με το πέναλτι-δώρο του Αλέν.

Συνεπώς, ο απολογισμός του Μαρτίνς κόντρα σε Πορτογάλους προπονητές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι μία ισοπαλία εντός έδρας και δύο ήττες εκτός έδρας. Κοινώς, κι αυτή η παράδοση αν διατηρηθεί, ο Ολυμπιακός απόψε δεν χάνει!

· Μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξουν οι στατικές φάσεις. Ο Ολυμπιακός κόντρα στον Ατρόμητο δεν έδειξε καλή αντίδραση στα ελάχιστα κόρνερ και φάουλ που κέρδισαν οι φιλοξενούμενοι.



Σε μία εκτέλεση φάουλ ο Γούτας πήρε την κεφαλιά κι ευτυχώς που ο Σα ήταν σε καλή θέση και δεν αιφνιδιάστηκε. Ο Σεμέδο, όμως, είχε πολύ κακή τοποθέτηση (και μόνο η πρώτη φορά δεν είναι) κι έχασε την εναέρια μονομαχία από τον αντίπαλο στόπερ.

Και σε μία άλλη εκτέλεση φάουλ ο Μπα έδιωξε την μπάλα με κεφαλιά, για να φτάσει στα πόδια του εντελώς αμαρκάριστου Λάζαρου, που ευτυχώς για τον Σα αστόχησε από ευνοϊκή θέση. Εδώ ο Καμαρά ήταν που αντί να πάει να παρεμποδίσει τον Λάζαρο από το σουτ καθόταν και τον κοίταζε…

Με παρόμοιες αμυντικές συμπεριφορές απόψε στις εκτελέσεις του Τοβέν και του Παγέτ, ο Σα θα χρειαστεί τύχη βουνό και να είναι ο ίδιος τέλειος για να αποφύγει παραβίαση της εστίας του…

· Παρεμπιπτόντως, ο Καμαρά το Σάββατο ενώ είχε κάνει πολλά ωραία πράγματα, είχε και πάρα πολλά και σοβαρά λάθη. Επανειλημμένως πούλησε την μπάλα στο κέντρο, με συνέπεια π.χ. μία φορά να βγει ο Ατρόμητος στην αντεπίθεση «τέσσερις εναντίον τεσσάρων» και μία άλλη φορά να βγει ο Νάτσος μπροστά, στο 0-0, και να έχει εκείνο το άστοχο σουτ από εξαιρετική θέση.

· Και δύο πράγματα ακόμη!



Ένα. Ο Ελ Αραμπί και στα τρία τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα έχει σκοράρει στα πρώτα δέκα λεπτά του β΄ ημιχρόνου! Με τον Παναιτωλικό στο 48’, με τον ΠΑΣ στο 51’ και με ον Ατρόμητο στο 52’!!!

Δύο ο Ολυμπιακός δήλωσε έξι παιδιά από την Ακαδημία του στη λίστα με τους ποδοσφαιριστές που έχουν δικαίωμα συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τους Νικήτα Νικόλη, Φώτη Κίτσο, Άγγελο Τσάβο, Χρήστο Λιάτσο, Χαράλαμπο Κατσογιάννη και Γιώργο Σταμούλη, όλοι 17-18 ετών!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x