Κώστας Νικολακόπουλος

Το 3-5-2, τα «20 δεξιά-9 αριστερά» και τα 18 του μπακ της Πόρτο

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr διαπιστώσεις για την αλλαγή συστήματος του Ολυμπιακού, σε σχέση με τα ακραία του μπακ.

• Να λοιπόν που είδαμε τον Ολυμπιακό, στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής στη Λάρισα, να παίζει για πρώτη φορά 3-5-2. Κι όταν λέμε πρώτη φορά, εννοούμε πρώτη φορά όχι φέτος, αλλά μετά από πολλά χρόνια!

• Οι μόνοι προπονητές που είχαν προσπαθήσει να παίξουν έτσι στον Ολυμπιακό ήταν ο Μπιγκόν κι ο Κάτανετς-και δεν ξέρω αν ήταν συμπτωματικό η, όχι, αλλά απολύθηκαν μέσα σε μόλις λίγους μήνες…Ουδείς άλλος το επιχείρησε, ενώ κι ο Πέδρο Μαρτίνς ούτε στην προετοιμασία δεν το είχε δοκιμάσει έστω μία φορά.

• Οπότε, κατ΄ αρχάς υπάρχει το ερώτημα, πώς του…ήρθε κι έπαιξε ξαφνικά έτσι στη Λάρισα. Τι νόημα είχε να κάνει μία τέτοια δοκιμή τελευταία αγωνιστική;

• Μήπως επειδή έχει δει ότι κάμποσες ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα πλέον παίζουν με τρεις στόπερ, με τη Λάρισα μία από αυτές, να ήθελε να τσεκάρει και την αντίδραση της δικής του ομάδας παίζοντας κι αυτός με τρεις πίσω…Γιατί έχει ένα νόημα να χρησιμοποιείς το 3-5-2 με αντίπαλο που ακολουθεί το 3-5-2, βολεύει περισσότερο, γιατί όταν ο αντίπαλος παίζει το πιο κλασικό 4-3-3 θα έχει από δύο παίκτες στα πλάγια, ενώ εσύ από ένα και θα μειονεκτείς.

• Μήπως ήθελε να δει πώς θα απέδιδαν ο Μεριά κι ο Σισέ λίγο πιο πλάγια, έχοντας ανάμεσα τους, στο κέντρο της άμυνας, τον πιο έμπειρο Αβραάμ…

• Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να παίξεις το 3-5-2 πρέπει να έχεις φυσέκια μπακ-χαφ. Γιατί επιθετικά αυτοί πρέπει να πάρουν πολλές προσπάθειες. Τι είδαμε; Ότι ο Ομάρ με τον Τσιμίκα αντεπεξήλθαν και με το παραπάνω. Ο απολογισμός ήταν ένα γκολ και μία ευκαιρία από τον Ομάρ, η ευκαιρία του αγώνα από τον Τσιμίκα, δημιουργία δύο ευκαιριών από τον Ομάρ (για Χασάν, Σολδάνο) και άλλων δύο από τον Τσιμίκα (για Χασάν, Ομάρ)!

• Όταν οι δύο σου ακραίοι μπακ είναι μέσα σε εφτά φάσεις, δημιουργικά κι εκτελεστικά, σημαίνει ότι το πράγμα «δούλεψε». Θα ήταν μάλιστα μία πολύ ωραία μικρή ιστορία, αν στην έξοχη πάσα του Τσιμίκα δεν έχανε την ευκαιρία ο Ομάρ, εκεί που κλότσησε αέρα από την ίδια θέση που αργότερα σκόραρε με εκείνο το υπέροχο αριστερό σουτ! Δηλαδή, θα έφτιαχνε το γκολ ο αριστερός μπακ και θα το έβαζε ο δεξιός μπακ.

• Παρεμπιπτόντως, είναι ανεπίτρεπτο για τον Τσιμίκα να τελειώνει τη σεζόν χωρίς γκολ, από την στιγμή που έδειξε την ικανότητα και βρέθηκε σε τόσες φάσεις-γιατί κι ο Κούτρης δεν σκόραρε, αλλά αυτός δεν φτάνει εύκολα σε θέση για γκολ. Ο Τσιμίκας το «έχει», όμως δεν τέλειωσε φάση ούτε μία φορά καλά, κι αυτό πρέπει να τον προβληματίσει και να κάτσει να δουλέψει. Το αποκορύφωμα ήταν η ευκαιρία που έχασε στη Λάρισα, καταστρέφοντας μία εκπληκτική αντεπίθεση που έβγαλε ο Ολυμπιακός μετά από κόρνερ υπέρ των γηπεδούχων και υποδειγματικό ξεδίπλωμα της κόντρα επίθεσης από τον Νάτχο, αφού πρώτα του είχε βγάλει με τη μία την μπάλα ο Φορτούνης.

• Γενικά, είναι ένα θέμα για τον Ολυμπιακό ότι η δεξιά πλευρά του ήταν πολύ πιο παραγωγική από την αριστερή. Ο Ομάρ έβαλε πέντε γκολ κι έφτιαξε εφτά, ο δε Τοροσίδης έβαλε τρία κι έφτιαξε πέντε.Άρα, ήταν μέσα σε 20 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Από τα αριστερά, ο Κούτρης έφτιαξε πέντε γκολ κι ο Τσιμίκας τέσσερα. Άρα, ήταν μέσα σε εννιά γκολ (χωρίς να σκοράρουν κανένα), οπότε η επιθετική δραστηριότητα από δεξιά ήταν υπερδιπλάσια καλύτερη απ΄ ότι από αριστερά.

• Δεν πρόκειται για κάτι παράλογο, καθώς από δεξιά υπάρχουν δύο πολύ έμπειροι παίκτες, ενώ από αριστερά δύο νέα παιδιά. Με τη διαφορά ότι την επόμενη σεζόν και ο Τσιμίκας και ο Κούτρης πρέπει να βελτιώσουν πολύ τα νούμερα τους. Βλέπεις π.χ. στην Πόρτο ο αριστερός μπακ Άλεξ Τέγες έχει μόνος του πέντε γκολ και 13 ασίστ φέτος…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x