Κώστας Νικολακόπουλος

Τρεις φωτογραφίες που λένε πολλά για τον χθεσινό Ολυμπιακό...

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για ένα φαινόμενο στον Ολυμπιακό που δεν δικαιολογείται εύκολα.

• Ο Ολυμπιακός είναι μακράν πρώτος στο πρωτάθλημα, 12 βαθμούς μπροστά από τον ΠΑΟΚ. Κι έχει κερδίσει και τα πρώτα, εντός έδρας, ματς στα νοκ άουτ του Κυπέλλου (2-1 τον Άρη) και του Γιουρόπα Λιγκ (4-2 την PSV).

• Με τέτοια αποτελέσματα, αν κάτι δεν μπορείς εύκολα να εξηγήσεις είναι γιατί οι παίκτες του Ολυμπιακού μοιάζουν εδώ και πολύ καιρό να παίζουν χωρίς καθαρό μυαλό-κάνοντας έτσι λάθη και παίρνοντας αποφάσεις που δεν συνάδουν με την αξία τους.

• Να δεχθούμε ότι είναι ένα θέμα η κόπωση: από τις 3 Γενάρη μέχρι και χθες, δηλαδή σε διάστημα 49 ημερών, ο Ολυμπιακός έδωσε 15 παιχνίδια, 11 πρωταθλήματος, τρία Κυπέλλου κι ένα ευρωπαϊκό. Άρα, ένα κάθε τρεις ημέρες. Δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα. Αλλά εξίσου αλήθεια είναι ότι πρώτον κι οι άλλες ομάδες κορυφής έδωσαν πολλά παιχνίδια (14, ένα λιγότερο δηλαδή) και ότι δεύτερον ο Ολυμπιακός έχει ρόστερ με βάθος, που του επιτρέπει να κάνει πολλές αλλαγές, ώστε να φρεσκάρει την ομάδα του.

• Ο Μαρτίνς εδώ και κάμποσο καιρό κάνει πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα από παιχνίδι σε παιχνίδι, κάτι που δεν του αρέσει-αλλά πολύ απλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Με παίκτες που και πάρα πολλά και μεγάλα (βλέπε Τσάμπιονς Λιγκ) παιχνίδια έχουν δώσει, αλλά και ορισμένοι εξ αυτών είναι και προχωρημένης ηλικίας.

• Το ζητούμενο είναι γιατί να μην είναι λίγο πιο ήρεμοι οι παίκτες της, γιατί να παίζουν χωρίς καθαρό μυαλό. Χθες, η φάση του παραλίγο αυτογκόλ του Σεμέδο δεν παίζει να έχει γίνει! Αλλά αν ήταν η μόνη, θα λέγαμε ότι ο Σεμέδο δεν είναι κι ο πιο…σταθερός χαρακτήρας, οπότε όλα να τα περιμένεις. Ατυχώς το φαινόμενο είναι γενικότερο.

• Ο Μπουχαλάκης είναι ίσως ο πιο φορμαρισμένος παίκτης του Ολυμπιακού αυτή την περίοδο. Δείτε, όμως, τι έκανε στο 22ο λεπτό. Αυτή είναι η σχετική φωτογραφία.



• Έχει κλέψει την μπάλα ο Χασάν και φεύγουν πέντε παίκτες του Ολυμπιακού απέναντι σε τέσσερις αμυνόμενους του Άρη. Ο Μπούχα έχει την μπάλα στα πόδια. Κι έχει δύο επιλογές σίγουρες, που θα οδηγούσαν 100% σε ευκαιρία, με τις πιθανότητες να ήταν και για γκολ: να πασάρει είτε στον ευρισκόμενο ακριβώς μπροστά του Φορτούνη, είτε στον ευρισκόμενο αριστερά του Βρουσάι. Με μία απλά καλή πάσα, έβγαινε ο ένας η, ο άλλος φάτσα κάρτα με τον Κουέστα. Για δεν τον Μπούχα και το καλό του αριστερό πόδι ήταν μία πάσα ρουτίνας. Ε, δεν έκανε ποτέ πάσα! Προτίμησε να σουτάρει για να πάρει ο ίδιος τη δόξα του γκολ κι ο Ρόουζ βγήκε με τάκλιν και του μπλόκαρε το σουτ. Κι επειδή το ένα κακό φέρνει το άλλο, ο Άρης βγήκε σε πολύ επικίνδυνη αντεπίθεση κι ευτυχώς που ο Σεμέδο καθάρισε τη φάση με έγκαιρη επέμβαση.



• Δεύτερη φάση. Εδώ η σχετική φωτογραφία.



• Είναι στο 4ο λεπτό. Ο Φορτούνης έχει κάνει μία εντυπωσιακή προσωπική ενέργεια. Έχει περάσει τρεις παίκτες του Άρη στη σειρά κι έχει τροφοδοτήσει πολύ σωστά τον Μασούρα. Όπως βλέπετε, ο Ανδρούτσος έχει φύγει κι αυτός από δεξιά. Εδώ, θα περιμέναμε από τον Μασούρα να του σπάσει την μπάλα, ώστε ο Ανδρούτσος να μπουκάρει μόνος του και να βγάλει σέντρα, έχοντας τρεις συμπαίκτες του (Χασάν, Βρουσάι, Φορτούνη) να αναμένουν την μπαλιά του. Κι όμως ο Μασούρας αντί να δώσει στον Ανδρούτσο, παίρνει την μπάλα και γυρίζει προς τα αριστερά και την χάνει, με δύο παίκτες του Άρη μπροστά του.

• Προσέξτε, μιλάμε για τον Μασούρα (με καλή ψυχολογία, προερχόμενος από το τέταρτο γκολ επί της PSV) και τον Μπουχαλάκη, που είναι και καλοί παίκτες, έμπειροι, διεθνείς κι από τα πιο καλά και συγκροτημένα παιδιά στο Ρέντη. Και για φάσεις στο 4’ και στο 22’, άρα δεν μπορεί να υπάρχει κόπωση. Πλέον έχει πάρει διαστάσεις αυτό το θέμα, η έλλειψη καθαρού μυαλού.

• Να πάρουμε τον Καμαρά;

ΣΤΟ 38ο λεπτό, στην πιο σημαντική ευκαιρία του Άρη στο α΄ ημίχρονο, ο Μαντί βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Μπερτόλιο στο ξεκίνημα της φάσης. Με το που γίνεται η πάσα στον Μπερτόλιο κι αυτός κάνει κίνηση στο χώρο, ο μέσος του Ολυμπιακού αντί να τον κυνηγήσει έχει πάει σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση…Ο παίκτης του Άρη προχωράει, γυρίζει την μπάλα στον Μάνο κι αν αυτός σούταρε καλύτερα, το σκορ θα ήταν 0-1.

ΥΠΑΡΧΕΙ στιγμή στο 51ο λεπτό, που έχει την μπάλα σε θέση δεξιού μπακ, σε επίθεση του Άρη. Δίπλα του είναι ο Ανδρούτσος. Αντί να του δώσει την μπάλα, επέλεξε να διώξει επιπόλαια πάνω σε ένα παίκτη του Άρη, με συνέπεια η μπάλα να φτάσει στον Σάσα κι αυτός να σουτάρει, απειλώντας την εστία του Σα.

ΛΙΓΑ λεπτά αργότερα, στο 57’, ο Φορτούνης έβγαλε τον Μαντί σε πολύ καλή θέση για να σουτάρει. Βλέπετε στη φωτογραφία που είναι ο Καμαρά την στιγμή του σουτ.



ΚΑΙ όμως αυτό που έκανε ήταν να σημαδέψει τον Σάσα, τον παίκτη δηλαδή που ήταν ακριβώς μπροστά από τον Χασάν! Μιλάμε για μία στραβοκλοτσιά που θα έστελνε την μπάλα εντελώς άουτ.

• Κοινώς, βλέπουμε ότι πρόκειται για ένα γενικότερο φαινόμενο, που μόνο ζημιά κάνει στην ομάδα…

Άσχετο: Υπάρχει σε πολλούς η απορία γιατί ο Ολυμπιακός μετά τον τραυματισμό του Σωκράτη έπαιξε συνολικά 5,5 λεπτά με παίκτη λιγότερο, μέχρι δηλαδή να μπει στο ημίχρονο ο Όλεγκ. Και για το 1,5 λεπτό στο οποίο δοκίμαζε ο Σωκράτης να δει αν μπορεί να συνεχίσει, το καταλαβαίνουμε όλοι. Αλλά τα τέσσερα λεπτά μετά την αλλαγή του, γιατί άραγε έπρεπε ο Ολυμπιακός να παίξει με δέκα παίκτες; Πάλι καλά που ο Μπουχαλάκης σε ρόλο στόπερ είχε μία πολύ καλή επέμβαση με το κεφάλι σε μία επικίνδυνη σέντρα του Άρη…

Ποια είναι η εξήγηση; Ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς, αν ο Όλεγκ έμπαινε στη θέση του Σωκράτη πριν τη λήξη του πρώτου μέρους, ο Ολυμπιακός θα έχανε μια αλλαγή που θα δικαιούταν να έκανε στο δεύτερο ημίχρονο. Έτσι ο Μαρτίνς προτίμησε να ρισκάρει για αυτά τα 5,5 λεπτά, αλλά να έχει μια παραπάνω αλλαγή στο β' μέρος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x