Χρήστος Σούτος

Ντέρμπι με προεκτάσεις

Ο Χρήστος Σούτος γράφει στο sport-fm.gr για το ντέρμπι αιωνίων στα ημιτελικά του κυπέλλου Μπάσκετ.

Δευτέρα 23 του Δεκέμβρη, προπαραμονή Χριστουγέννων, δηλαδή της γιορτής της αγάπης, και όλα τα φώτα πέφτουν, όπως είναι απολύτως λογικό, στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων όπου Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό του φετινού κυπέλλου μπάσκετ. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ο επερχόμενος τελικός, στον οποίο βρίσκεται από χθες ο Άρης, δεν θα έχει χρώμα και άρωμα αιωνίων.

Για πολλούς ο σημερινός νικητής ουσιαστικά κατακτά το τρόπαιο, αφού η διαφορά δυναμικότητας τόσο των πρωταθλητών Ευρώπης όσο και των νταμπλούχων Ελλάδας από τον έτερο φιναλίστ εκπρόσωπο της Θεσσαλονίκης μοιάζει και είναι χαώδης. Αν και πάντα ελοχεύει η πιθανότητα έκπληξης στα αθλητικά γεγονότα η αλήθεια είναι πως μερικά πράγματα ανάγονται περισσότερο στη σφαίρα της φαντασίας παρά στην πραγματικότητα, όπως και μια πιθανή ήττα ενός εκ των δύο από κάποια άλλη ελληνική ομάδα ειδικά μάλιστα σε ματς που κρίνει τίτλο.

Το σημερινό παιχνίδι είναι κάτι μεγαλύτερο από μια απλή αναμέτρηση των δύο μεγάλων του ελληνικού αθλητισμού. Πρώτα απ' όλα κρίνει πιθανότατα έναν ακόμα τίτλο στην χωρίς τελειωμό αλυσίδα εγχώριων τροπαίων που κατακτούν τα τελευταία χρόνια χωρίς επί της ουσίας αντίπαλο. Σε μια δεύτερη προσέγγιση της αποψινής μάχης εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα ότι διακυβεύονται ακόμα περισσότερα.

Οι γηπεδούχοι του Αργύρη Πεδουλάκη σε μια σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα αναζητούν εναγωνίως μια μεγάλη νίκη για να ηρεμήσουν εσωτερικά. Μπορεί για την μέτρια ως τώρα παρουσία τους, κυρίως στην Ευρωλίγκα, να αποτελούν, δικαιολογημένα, άλλοθι οι πολλοί τραυματισμοί μια ακόμα ήττα όμως από τον αιώνιο αντίπαλο και μάλιστα σε τέτοιο παιχνίδι δύσκολα θα περάσει αναίμακτα. Νέα πιθανή αποτυχία θα επιφέρει σοβαρούς κλυδωνισμούς στο πράσινο στρατόπεδο και οι εξελίξεις, ενόψει και της έναρξης του Top - 16 της Ευρωλίγκα θα είναι άμεσες και ραγδαίες σε όλα τα επίπεδα.

Οι φιλοξενούμενοι του Γιώργου Μπαρτζώκα τρέχουν ένα μεγάλο ρεκόρ νικών από την αρχή της περιόδου και έρχονται στο ΟΑΚΑ σαν το απόλυτο φαβορί για την επικράτηση. Σε περίπτωση ήττας όμως, παρόλο που αυτή θα είναι μόλις η πρώτη στη φετινή σεζόν, πολλοί θα ξεχάσουν το σερί και θα επικεντρωθούν στο ανεπιτυχές αποτέλεσμα απέναντι στον μεγάλο τους αντίπαλο.

Αγωνιστικά δεν έχουν και πολλά να κρύψουν οι δύο ομάδες. Οι πράσινοι θα προσπαθήσουν να πάρουν ενέργεια μέσα από την άμυνα τους που πέρυσι αποτέλεσε στις μάχες με τους ερυθρόλευκους το μεγάλο τους όπλο. Δυστυχώς όμως γι' αυτούς φέτος δεν το έχουν δείξει μέχρι τώρα. Οι απουσίες μετά και την ενεργοποίηση των Παππά και Μασιούλις ελαχιστοποίησαν τα προβλήματα για τον Έλληνα τεχνικό που δεν θα έχει μόνο τον Ούκιτς στην διάθεση του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό παραμένει η διαχείριση των παικτών από τον Πεδουλάκη. Μια διαχείριση που δημιουργεί προβλήματα στην αγωνιστική παρουσία των αποψινών γηπεδούχων. Από τη μία αυξάνεται επικίνδυνα η κούραση του Διαμαντίδη, είναι ανεπίτρεπτο να παίζει ο ηγέτης της ομάδας πάνω από τριάντα λεπτά σε ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ από την άλλη δεν αξιοποιείται το βάθος του πάγκου αφού παίκτες με την εμπειρία του Φώτση και του Μπατίστ εμφανίζονται και εξαφανίζονται με κινηματογραφική ταχύτητα στο ροτέισον της ομάδας.

Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω και την απαξίωση κάποιων παικτών, Γιάνκοβιτς για παράδειγμα, από τους οποίους, μετά τους τραυματισμούς, ζητείται να πάρουν πρωτοβουλίες ενώ μέχρι εκείνη την στιγμή γυάλιζαν την άκρη του πάγκου, αλλά και το άγχος που φαίνεται να μεταδίδει ο πάγκος στην ομάδα, δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν σε κάθε παιχνίδι ο Παναθηναϊκός κυνηγά να καλύψει μεγάλες διαφορές, εύκολα αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος.

Οι ερυθρόλευκοι φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα σαν ομάδα από τους αντιπάλους τους. Με μια πρώτη ματιά δεν δείχνουν να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Αν όμως θεωρήσουν το σημερινό ματς εύκολο θα την πατήσουν. Το αήττητο ρεκόρ που τρέχουν δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της δικής τους ποιότητας αλλά και της χαμηλής δυναμικής αρκετών εκ των αντιπάλων τους στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκα.

Αν μάλιστα στην τριάδα αγώνων του πρώτου γύρου με Μπάγερν, ΠΑΟΚ και Γκόρα, κάποιο εξ' αυτών ήταν εκτός έδρας τότε ενδεχομένως το σερί να είχε ήδη τερματιστεί, αφού σε εκείνο το χρονικό σημείο η ομάδα του Μπαρτζώκα πέρναγε κάποιου είδους αγωνιστική κοιλιά.

Το πιο ευχάριστο μετά και τον καταρτισμό των ομίλων του Top- 16 είναι πως θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το ζευγάρι των σημερινών μονομάχων τουλάχιστον για έξι φορές ακόμα. Μια για το κύπελλο, δύο στην Ευρώπη, σε πρώτη φάση, και μίνιμουμ τρεις στους τελικούς του πρωταθλήματος δεν είναι και λίγες. Καθίστε λοιπόν και απολαύστε τις μάχες μόνο στο παρκέ και κρατηθείτε μακριά από ακρότητες που μόνο κακό κάνουν στο άθλημα και στις ομάδες σας.

Υ.Γ : Ακόμα και σε περίπτωση επικράτησης των πρασίνων και πρόκρισης τους στον τελικό η αλλαγή σελίδας μοιάζει αναγκαία για να αλλάξει επίπεδο ο σύλλογος και να κυνηγήσει το όνειρο της έβδομης ευρωπαϊκής κούπας.

Υ.Γ 2 : Κλείστε από τώρα θέση στο ΟΑΚΑ την ημέρα που θα επιστρέφει ο μεγαλύτερος προπονητής που έκατσε ποτέ σε μπασκετικό πάγκο, ο τεράστιος Ζοτς. Η εμπειρία Αξέχαστη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x